Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Friday, January 16, 2009

Apa lagi yang Tinggal....?

Cici at 38 weeks......dgn kestabilan yg semakin berkurangan.....perut yg dah full moon...hehehe



Pemergian ci ke Kohilal utk checkup kali ni utk minggu ke 38 di sertai dgn sedikit perasaan gugup…akak lina, ofimate ci a.k.a kembar ci, dh masuk labor room waktu dia minggu ke 38. Akak sulung ci sendiri bersalin waktu minggu ke 37…

cici dh 38 minggu…cici dh 38 minggu…cici dh 38 minggu…….(ngeri ngeri)

Sesampai ke kohilal, mcm biasa bg urine dan timbang berat bdn…dua minggu lepas ci dh 70kg…kali ni 71 kg…Doktor zarina bibi check tekanan darah- okey…kali ni takde scan maybe sbb baby dh terlampau penuh perut, so, kalo scan pun dh tak nmpak pape dah…doctor cuma pegang-pegang perut ci, tekan-tekan mana yg patut (sampai naik senak ci) dan dengar heart beat my baby Ayit yang reti lak duk diam bila org periksa dia….kalo sesaja mcm skrg, alamatnya terguling2 dlm perut ci sampai naik senget…..huhuhu…

‘Okey, semuanya cantik…kaki awak tak bengkak…baby awak dh turun ke bawah…Insyaallah saya jumpa awak lagi minggu depan ye…kalo sakit pape, trus dtg cni…’

Ci diam…tu je ker?

Hehehe

Terus-terang, ci harapkan yg sedikit dramatic mcm ‘Eh, baby awak dh nampak kepala ni, boleh la nak teran arini…’

Hmm… tak pun…

‘Awak nk bersalin arini ke? Boleh…….apa salah nya…’

hahahaha…psiko jer….

Hmmm….hakikat nak menunggu saat ci sakit tu memang tak terbendung debarannya. Kalau la jantung ci ni boleh di tengok dr luar baju, boleh nampak betapa terlompat-lompatnya dia…tak sabar punya pasal…

Lepas je kua dr bilik doctor, ci mintak nak wat tour ke bilik bersalin kat tingkat atas…musykil dgn ketiadaan lif, ci dgn kaklina naik tangga ke tgkt 1…ada baby bru bersalin, ci nmpak nurse tu tgh pangku…ci nmpak wad 1bilik 2katil…kecik tapi kemas…nurse tu bwk ke bilik bersalin…

Ada katil, yg dh siap berlapik tisu utk darah…ada besen besi bwh katil…ada mcm2 gadget utk tarik baby kua…ci rasa semacam aura sejuk dtg serang dr belakang...

Ci dh mencari-cari tempat nak bersandar…bayangkan lah, bilik ni lah ci akan bersalinkan Ayit…any moments now…..bayangkan lah…….tengkuk ci dh rasa sejuk…..kaki ci dh tak pijak ke lantai….ci sampai terlanggar pintu kua sbb kelam-kabut sgt nk kua dr bilik tuh……

Tak mau lah bayang kan….

Iye…ci mmg pernah sakit smpai masuk wad kat ipoh…(mak ci tatau nih…shhh…) pernah sakit teruk smpai tak bgn satu hari….tapi tu sakit lain…ni sakit lain….cemana la kan ci hadapi nanti…melolong ke tak….jerit pggl saper…..huhuhu……disturbing tul la image yg duk looping dlm kepala ci nih…



Thursday, January 15, 2009

Ruang...

Meneleku pukul 6.57 pagi di ofis bukan perkara yang menyeronokkan bila hubby ci terpaksa hantar ci awal, utk dia sampai awal ke tempat kerjanya…dgn memboyot 38 minggu, ci dh tak mampu dan tak diizinkan naik any transport lain melainkan dengannya…

Meneleku di ofis ini juga lah byk membuatkan ci ada masa, fikirkan hari-hari terakhir cici sebagai wanita yang mengandung…entah esok lusa, entah bila ci akan tukar status jd seorang ibu…yang bukan calang-calang title nya…yang bukan semua org leh perform tanpa sedikit pun kejutan budaya…yup, cici memang dlm keadaan terkejut…walaupun hari-hari jamu mata dgn pregnancy for dummies utk persediaan, tidak pernah cukup selagi ci tak rasa sendiri true labor…

Ya, menunggu memerlukan sabar yang sgt tinggi…bila ci terpaksa jugak memaksa diri yg berat ni utk ke ofis, kerana tidak mahu hanya menghabiskan cuti tahunan dengan kosongnya di rumah…

2 ari lepas pun ci bercuti di rumah, bila sudah sukar utk duduk dgn betul nya; Ayit dh menolak dada ci ke atas…ci tatau apa maknanya ‘tolak dada’ tapi secara bahasa kampungnya, itu lah yg doctor bgtau ci bila ci mengadu sakit dada dan sesak nafas...

Bercakap psl 2 ari bertapa kat umah tnpa buat apa-apa melainkan tgk discovery home & health, ci rasa ci dh dpt bigger picture psl stages of labor…..dan bigger fear tiap-tiap kali ci tgk……

Orang dh pesan, kalo dh dekat-dekat mcm ni, jgn tgk benda-benda mcm tuh…tapi hati degil ni sapa lah yg tahu…

Pagi: tgk a baby story: kisah akak ni bersalin dalam bath tub di assist oleh midwife dia…menjerit melolong smpai ci kena pelan volume…

Tgh ari: tgk pregnancy for dummies: 3 cerita psl labor pain. Sorang normal, sorang kena forcep (mak aii bentuk forcep tuh), sorang lagi kena czer…..menjerit melolong smpai ci kena pelan volume gak…

Hati degil sapa lah yg tahu….dalam dalam takut tu gatal gak nk tengok…

Ci end up terkepit-kepit Ayit, dgn harapan dia tak kua lagi dan gi toilet 10 kali dalam sejam sbb menahan gemuruh tgk benda-benda mcm tuh…

Ci rasa gemuruh ni normal…especially org pertama kali mcm cici…nevertheless, cerita akak-akak ci yg kata sakit bersalin mcm sakit nk mati buat ci pikir panjang dan buat kiraan dlm hati sendiri….bersedia belum bersedia belum…

Se tak bersedia manapun ci….perasaan yg lebih ci nantikan ialah bila ci boleh tgk muka Ayit dan Ayit tgk muka ci…..dan ci tgk muka hubby ci…dan hubby ci tgk muka Ayit dan ayit tgk muka hubby ci….dan mak ci tgk muka ci…..mak ci tgk muka ayit…..ayit tgk muka mak ci…bla bla bla….smpai semua org tgk muka masing-masing…hahaha…

# check up ci utk minggu 38 tgh ari ni…I’ll update ye….

Sunday, January 11, 2009

Menunggu Hari...



‘Ci menunggu hari…’

Ci kira ayat ni lagi selalu ci sebut dr ci sebut ayat lain spanjang hari-hari terakhir ci ni…Bleh kata semua org yg ci jumpa atau ci kenal atau ci pun ingat-ingat lupa akan tanya perkara yg sama:

‘Bila lagi ni?’ sambil muncung tunjuk kat perut ci…dan spt yg selalu, sambil gosok-gosok manja ci kata:

‘Ci menunggu hari…

Memang, dlm keadaan sarat sekarang, yg lebih memerlukan dr kawan bergelak ketawa psl hal gossip siti dan mawi, ialah seseorang yg bertanyakan khabar…rasa sejuk perut ci…rasa aman…mcm ada je org yg sayang ci….

Tambahan bila pertanyaan spt: ‘Macam mana keadaan ci skrg?’ kua dr mulut mertua ci, hati ci jadi kembang…yang nak jawap sakit belakang tadi pun trus jadi ‘Ci sehat abah…

Iye….moral support…sebab ci tahu, xde sapa yg mungkin akan tolong ci ketika ci meneran nanti kecuali Allah dan cici sendiri…jadi yg menanya, yg tolong sampaikan pertanyaan khabar, ci ucap terima kasih…cukup untuk ci kutip buat kekuatan menambah kudrat nanti…

Ci mmg suka benar sebut ayat ni:

‘Ci menunggu hari…’

Bunyi mcm mulia je, macam genuine je…..macam mummy-mummy je…tapi kkdg2 ci sendiri tak percaya apa yg ci cakap kan…iye, sbb kdg2 ci pun takut nak admit yg ci menunggu hari…atau ci pun tatau apa istilah menunggu hari bila ci rasa sakit ckit-cikit dan boleh lagi menahan…sampai lah ada yg kata:

‘Akak kalo dh 37 minggu, dh bersalin dah….’

Reality bites…..

Ci benar-benar menunggu hari….hari yg mungkin hari ini, esok, lusa atau lambat lagi…..

# Ci ada audit terakhir esok, ci doa ci selamat.....Amin...

Hanya saya yang Tahu...

Kami ramai-ramai terkesima membaca petikan paper under title siti nurhaliza pagi nih…’hanya siti yg tahu manisnya menjadi isteri khalid’, ada yg senyum, ada yg gelak, ada yg geleng…persepsi masing-masing kami biarkan dalam kotak fikiran masing-masing…takmau lak gaduh hanya sbb org ni minat, org ni tak…sekelakar mana pun statement tu bg ci, tak relevan pun, sbb ci mmg takde kaitan dgn dia…so, let it be lah…

Bercerita mengenai ‘hanya saya yang tahu’, jumaat lepas, ci terpaksa heret kaklina g kohilal, utk check up cici yg ke 36. Alhamdulillah, Ayit sehat, cici pun sehat…takde yg lebih, takde yg kurang…walaupun berat bdn ci dh jd 70kg, ci bersyukur sbb masih dlm average kenaikan yg stabil.

Ayit sudah byk turun ke bwh, dgn berat yg dh 2.5kg, langsung masuk ke birth canal, prepared to be launch dlm bila-bila masa dr skrg…countdown yg ‘hanya cici saja yg tahu’ betapa gelabahnya perasaan tu, ci keep cool to myself…takmau nmpak cuak, sbb dr size bdn ci yg tinggi lampai bak _ _ _ _ _ ni (hahahahahaha), agak malu nk ngaku penakut bila tgk mak mertua ci yg genit tu pun leh meneran smpai 4 org…

Sebab musabab ci sakit tulang bwh belakang a.k.a tulang bon2 ci pun, ci sudah tau; sebabnya Ayit dlm kedudukan mengadap belakang cici…segala kaki tangan dia yg bergerak, semua ngadap belakang cici…ikut logic jugak, takan dlm sehari tgn kaki dia keras tak gerak…tiap2 kali dia bergerak itu lah buat ci berkerut tahan sakit nyilu…

Dan, waktu sibuk mencari muka ayit yg dh takmau ngadap mesin scan tuh, ci bgtau doctor zarina bibi, yg ci sakit tulang bon-bon…jawapan doctor sgt klasik:

‘Sakit mengandung ni macam-macam…hanya ibu dgn Tuhan saja yg tahu apa sakitnya…org lain tak tahu…sbb tu lah syurga ni di bawah tapak kaki ibu…’

Ci senyap….tatau nk cakap….

Dgn muka separa malu yg ci ni mungkin ibu yg kuat merungut, ci pun balik….

hehehe…


Yup, hanya cici yg tahu apa sakit ci, mana sakit ci, smpai mana tahap ci leh tahan…sbb macam mana beria pun kita tanya org, mesti pendapat org berbeza-beza…seb setiap pregnancy ni lain…anak pertama takan sama dgn anak kedua…cici takan sama dgn akak sebelah cici…

Dan hanya cici dan Tuhan saja yg tahu betapa tak sabarnya ci nak tgk muka Ayit, tolak la segala jerit melolong ci nanti…hehehe…(akak-akak nurse kat kohilal, mintak ampun siap2 na)….

Minta ampun juga kat semua…yg pernah ci sakitkan ati, yg pernah ci tak sengaja atau sengaja sakitkan……..(ikut petua kak rozie) doakan ci selamat dan mudah bersalin ye…Insyaallah….

Friday, January 9, 2009

Hidup dlm Cocoon...




Di ketika kakak-kakak dan abg kat ofis ci sibuk buat persiapan untuk audit tahun ni, cici rasa mcm duduk dalam awangan…ci pun ada part cici gak yg kena siapkan, tapi ci jd ralit…malah appraisal ci yg ci rasa sgt penting dan menakutkan pun ci leh amik ringan je…ada yg lebih menakutkan ci, lebih menyibukkan ci dr semua-semua benda nih…


Bersalin…


Perkataan yg pendek lagi mudah nak ingat ni ci bwk ke mana saja ci berdiri…bila badan sudah memasuki stage terakhir kehamilan, semua bnda ci jd tak penting sgt, kecuali diri cici dan baby ci…rasa mcm duduk dalam dunia sndiri, dunia cici dan ayit…


Menjengah minggu ke 36 dgn bangga nih, cici mula rasa badan yg tak berapa stabil…lebih berat dr biasa…kurang kemampuan bergerak laju…sakit yg datang tetiba, tak kena tempat…susah nk duduk, susah juga nak bangun…


Semua alamat-alamat palsu mahupun yg awal ni ci aware betul-betul…sentiasa check itu ini…sentiasa tgk sekeliling selamat atau tak…mcm kucing nak beranak, survey, hidu-hidu, sondol-sondol dulu…hehehe…


Sebab itu di ketika sekarang, datang lah cerita sebesar mana pun, takde yg lagi besar dr apa yg ci nak tunggu ni…ini lah titik tolak permulaan cici dlm keluarga kecil ci sendiri…pertambahan ahli keluarga…yg akan ci kuar kan…dr womb cici sendiri…dan akan di bin kan atas nama suami ci…dan yg akan membawa nama cici dan suami sampai ajal…


Ini hal besar…sangat besar…


Ini yg ci masukkan dalam doa dan impian ci dr dulu…nak jadi seorang ibu…


Di ketika cici 36 minggu dan akan ke 37 minggu esok nya, dan dgn Ayit yg sudah sampai 2.5kg, apa yg bleh ci buat hanyalah bertawakal pd Allah……ini semua di luar kuasa tangan kita….sakit ke, tak tahan ke, cici nak tanak kena hadap juga……hidup mati kita di tangan-Nya…..jika pun ci ‘pergi’ ketika saat ci sakit itu, ci sudah tahu ke mana ci akan pergi……..


# atas nama yg di sisi…

Thursday, January 8, 2009

Jika melepaskan itu Mudah...



Lepas.....

Kalaulah perlakuannya lebih mudah, sama mudah dgn perkataannya...kalau lah...

Meneleku perkataan ini di bibir hati selama ci membesar, ci cukup sebati mengetahui yg cici cukup susah nak melepaskan sesuatu...sama ada brg, sama ada orang, sama ada perasaan...sbb bila ci dpt sesuatu, ci tend to pegang sekuat yg ci boleh smpai satu ketika terlepas sendiri...di saat terdesak, baru lah ci lepaskan...itu pun lambat, lembap...lalu cepat-cepat ci gantikan dgn yg lain...betul, ci mmg gagal baik dgn sendirinya...

Dulu, waktu ci kuat bergaduh dgn bekas ci, mahu melepaskan perasaan marah dan menyampah tiap kali jumpa, ci amik keputusan bodoh iaitu bertunang...mahu try and error; mana lah tahu ikatan separa suci ni boleh menyelamatkan keadaan yg dh pun buruk...worst: semua benda yg buruk, mana boleh ditutup dgn hanya se cincin di jari...kami putus- dgn tidak berapa baiknya...

Dan ketika itu, ci lepaskan dgn mudah...mungkin sbb baki dlm hati sudah basi...tak lalu mahu kutip tmpal satu satu...yg tak mudahnya bila mahu perbaiki hubungan keluarga semua org. mahu satukan kembali kepingan hati org yg dh pecah bukan mudah...hati sndiri yg pecah pun jenuh, apatah pula org lain...

Melepaskan...

Ci baru bercerita dgn kwn rapat ci yg akan melangsungkan perkahwinan tgh tahun ini...bercerita bagaimana berkahwin ini bermakna kita menerima byk perkara tp harus melepaskan perkara yg lain...perkara-perkara yg kita anggap penting sewaktu dara, harus tinggal di luar pintu, sebelum bilas kaki masuk ke rumah baru, sbgai seorang isteri...melepaskan perasaan dgn hati yg jujur bukan mudah, di tambah dgn hal-hal sensitif spt mertua, adik beradik ipar, biras; yg semua memerlukan lapik berlapis-lapis kalaupun mahu mengadu pd suami...

Semua itu perlukan hati yg kuat.....

Sangat sangat kuat...

Yang takkan merungut atau mengungkit di kemudian hari...yang takkan sekali kata 'menyesal nya aku kahwin'...yang takkan senyum di depan dan cebik bila org tak nampak...yang takkan temani malam gelap dgn nangis...yg juga takkan terus-terusan pujuk hati sendiri sampai satu tahap terpaksa berubah menjadi org lain...

Jika melepaskan sesuatu itu semudah yg ci cerita, semua perasaan yg terbuku dlm hati ni dh lama ci campak jauh-jauh...sbb ci tahu, sesuatu yg sukar terutama sekali perit, amat ambil masa yg lama utk pergi sendiri...atau dipergikan dgn hati yg terbuka...dgn sendirinya...


# selamat berjaya kpd semua...doa ci utk semua org termasuk diri sendiri...


Wednesday, January 7, 2009

Mari menari...



Menulis sambil dgr lagu Lady Gaga- Just Dance


Di ketika semua org meneliti azam yg nak di capai tahun 2009 ni, ci still melopong, tatau apa yg nak ci azamkan…yang ci tahu, ci tgh menunggu hari, untuk menyambut sesuatu yg sgt hebat…yg sgt mengujakan…

Tapi ci pun teringin nak berazam…azam ci: ci nak semua nya OK…tanak letak high expectation atas sumthing yg ci pun tak penah alami…just mau semuanya jd OK.

Mendengar azam semua orang, ci rasa terkesima…tatau macam mana nak react, sbb ci rasa hidup ini lebih spontan…letakkan satu garisan supaya kita tak jatuh teruk atau tak terbang tinggi sgt mungkin boleh…untuk meletakkan kejayaan kita pd tahun tu hanya atas satu azam, mungkin agak tak logik…kalo tak tercapai pun, bukan bermaksud kita gagal, cuma kita lebih spontan dari yg kita sangka…

Cici dulu waktu sekolah, selalu tulis azam blkg kulit diary ci…fyi diary ci nama Fantasia (waktu tu akademi fantasia tak wujud lagi)…seingat ci azam ci mengikut tahun ci ambil exam, kalo exam thn tu besar, target la bpe A, kalo tahun tu exam biasa, ci target nak dpt no 1…seingat ci, form 4 n 5 je ci bersinar, thn lain semuanya tggl azam je…yg kelakarnya, ‘nak stay comellll’ pun termasuk dlm senarai ci…hahaha…daif…dan azam nak pikat sesapa yg ci crush thn tu pun terbabit sama…ada thn yg ci cpt, ada thn yg tgn kosong je….mungkin tak cukup comel kut thn tu…..hahaha…

Ci nak jugak ucapkan tahniah kpd yang berazam utk mendirikan masjid tahun ni…agak ramai yg ci kenal, dan yg ci bantu ckit2 dr segi catering yg ci kenal, dan mak andam yg ci sgt rapat…seronok melihat orang yang mahu ke jalan yg lebih besar…ya, sbb ci tahu betapa bermaknanya hidup ni lepas kita melangkah ke alam yg lagi satu ni…kahwin ni besh…

Masuk dlm thn bru gak, kita kena tgk betapa kita dah berubah dr tahun sebelum…betapa org lain sudah berubah…cici tentunya dh byk berubah, tgk perut pun dh tahu…org di sekeliling cici pun dh byk berubah…(ada yg dh move on dan keep brag about it…) ya, yang ci tahu perubahan ni sepatutnya makin lebih baik, bukan makin sangkut di kaki yg buat kita makin susah nk jalan…pendek kata, kalo nk berubah, biar lah ikhlas dan jujur dalam hati…apa ada pd hati yg berbekas…kan…

Sementara ci duk wat joget lambak dgn baby ayit ni, ci doakan yg tahun baru ni menjadi tahun perubahan nyata cici…kenyataan mutlak yg membezakan cici dgn sebelum ni…nak tukar kepentingan…nak letak yg belakang itu kat belakang dan takan sekali-kali bwk balik ke depan…

Selain jd isteri yg baik dan comelll, ci pun nak jadi ibu yg baik dan juga comelll….hehehe….



# eh, ada sesapa tgk mamma mia the movie? Serius besh kan? Kan? Kan?

Tuesday, January 6, 2009

Isteri = Lauk ???



Sebagai seorang isteri yang terus naik pangkat menjadi bakal ibu lepas bunting pelamin, ramai yg kata ci beruntung sbb buleh ikat kaki suami ci sebelah, dgn memberinya zuriat- lebih awal dr sesiapa jangka... bagi cici, itu bkn masalahnya pun... sebab being pegnen and all mmg comel dan bulat tapi byk jugak benda yg takleh nak di fancy kan mcm morning sickness, hormon tak betul, badan tak larat bla bla bla, sampai ada gak yg kkdg2 suami rasa terlalu awal utk dia tanggung smua perkara remeh nih...cici agak la...hehehe...

Last week waktu ci golek-golek atas tilam sensorang kat umah, ci tgk Nasik Lemak Kopi O dan tetamu undangan nya, the famous playboy 'Norman Hakim'. So, long story cut short, Aziz Desa kuakan quote yg Dr Fadilah Kamsah bgtau dia 'Semua lelaki normal dlm dunia ni ada keinginan untuk beristeri lebih dr satu...'

Diulang...Normal = Lebih dr satu...

Kesimpulan... Beristeri satu = tak normal....

hehehe...ci doa hubby ci tak normal...

Then berbalik kpd topik normal atau abnormal, ci discuss dgn my
fren, yg juga lelaki dan dia pun akui yg 'mana ada org tahan dgn satu lauk je sepanjang hidupnya...' which i guess he's right...

Bukan mahu kata isteri itu lauk, ci faham maksudnya...

Jika isteri diberi kelebihan kahwin lagi satu, rasanya ada tak yg amik peluang ni? Tolak la kebarangkalian yg perempuan dilahirkan dgn sifat penyabar, setia dan bla bla bla....

1 suami = 1 pencen

4 suami = 4 pencen

waaaaahhh........hehehe...

Sebagai yg dibesarkan dlm keadaan dikelilingi hubungan rumahtangga yg rumit, ci percaya yg hubungan suami dan isteri lebih dr sekadar jemu tak jemu, larat tak larat, teringin tak teringin...eventually, lelaki perlukan seseorang yg solid yg boleh sokongnya dr tepi kiri kanan belakang...yg bleh mudahkan tugas dan beban besar yg di galas seorang suami, tanpa kompromi...nafsu is just 1 of the things yg datang bermusim...kita pun bernafsu...semua org bernafsu...sapa kata isteri takde taste sendiri...lg silap byk la kalo kawen dgn org yg bkn taste dia...huhuhu...jenuh jenuh...

Semacam mana lauk pun isteri tu tetap seorang isteri...semacam mana horny atau tak pun suami tu, dia tetap seorang suami...semua org sudah punyai pasak landas untuk menapak...galas tanggungjawab masing-masing...punyai buku imbangan duga masing-masing...yg kalau pandai congak, semua akan jadi betul dan jujur dan teratur...

Ya, berkata sebagai seorang perempuan yg mmg pandang serong lelaki yg kahwin lagi satu sbb alasan zuriat, kemampuan, takut terlanjur, bla bla bla...sbb ci pun seorang isteri...sebagaimana seorang suami bergelut utk wujudkan keadilan, seorang isteri tambah-tambah bergelut dgn isu yg lebih besar, yg kalo di biar boleh makan dalam diri smpai tiada tinggal apa satu pun- iri hati.......

Monday, January 5, 2009

Raikan nombor 9



Hip hip hoorey... jum ramai-ramai kita wat mexican wave....!!!

Alhamdulillah...

Ci akhirnya memasuki bulan terakhir...bulan ke- 9...dh 9 bulan ayit terkiuk-kiuk dlm perut ci...dh 9 bulan ci membawa perut ci yg makin lama makin maju ke depan...dh 9 bulan ci harungi segala perkara yg baru dan pelik dan mengujakan spnjang kehamilan sulung ni...

Bukan keja yg senang...it take guts...segala keberanian yg ci ada, kekuatan yg ci simpan, hampar semua ke lantai...guna semua ketahanan yg ci mampu, utk langkah setapak setapak hingga ke hari ini...

1 word for this month: Cabaran...

Ya, cabaran makin besar dr hari ke hari utk ci lalu...dr sakit manja-manja, sampai menusuk ke tulang bawah belakang sampai ci susah nak jalan...dgn nafas yg makin pendek, dgn perut yg makin membesar, mengehad kan ci utk buat apa pun...nak bgn dr lantai lepas bersila pun dh jadi hampir mustahil dah...apatah lagi nk bersujud mcm org normal...

Ayit makin lama makin kuat...ci leh rasa dr tendangan dia...dr tindakan refleks setiap kali ci pggl namanya...dr berat yg ci bawak dr hari ke hari...makin dekat, makin ci tak sabar nak tatap muka tembam nya...

Dlm meraikan bln ke-9 ni, ci tahu tugas ci makin berat...ci tahu sakit yg bakal ci tanggung juga akan mencabar ci...paksa ci terus buang rengekan ci setiap kali sakit sikit-sikit...paksa ci utk jd lebih superhuman dr biasa...ci tahu ci akan galas semua ni atas nama seorang ibu...ibu kpd baby comel bernama Ayit...yg skrg still terkiuk-kiuk dlm perut ci...hehehe...

* Tuhan ku, ampun kan lah segala dosa kami...kuatkan kami...selamatkan kami...rahmati kami...murahkan rezeki kami...Sesungguhnya Kau Maha Pengasih lagi Maha Pemurah...ku mohon sepenuh kemahuan ku...Amin...



Beza nya...

Ci dgn hubby ci ada satu aktiviti riadah kami sndiri- 'Mari teka brapa lama diaorang kapel'

Cara bermain: cari tempat selesa, selalunya tmpat makan, usha kapel memana yg dekat dan teka brapa lama mereka dh kapel...faktor-faktor tekaan termasuk lah bahasa badan, nada suara, pakaian...apa aja lah...

hehehe...

Ci jmpa satu kapel smlm, waktu boring tunggu pizza kat Domino's. Ci tny hubby ci 'bpe lama dewang kapel?'...lpas hubby ci pikir, dia jawab 'tak lama sgt, sbb drg cakap dekat-dekat...'duduk pun rapat-rapat'...

Ci mula teringat masa mula-mula kami kapel.....dan ci tanya hubby ci 'kita dulu dgn kita sekarang dah lain yeh?' hubby ci geleng......ci fikir lagi....kali ni dalam diam....

Kat mana bezanya kami skrg dgn kami dulu?

Dr cara ci pandang dia? dr cara ci bercakap? dr cara ci pegang?

Ci tak dpt jawapan, sbb manusia selalu akan lupa bnda yang lama...bila sudah banyak benda yg baru dan penting ganti kan...

Kawan baik cici dr sekolah menengah bru selesai majlis pertunangan isnin lepas, tahniah ci ucapkan kat Kin...ci doakan mereka kekal smpai akhir hayat...juga buat ci fikir betapa bezanya perasaan ci terhadap hubby ci, dr waktu kami tunang sampai sekarang...

Beza nya sgt banyak...

Iya, ci hormat dia lebih dr segala-galanya...habiskan waktu dgn dia buatkan ci kagum...kagum dgn tahap sabarnya...kagum dgn betapa byk kesanggupan dia menanggung beban...beban yg ci rasa sehabis pasti dtg lepas kahwini cici...

Bezanya...ci lebih sayangkan dia...lebih cintakan dia...lebih dr mula-mula ci jumpa, lebih dr mula-mula ci jatuh cinta...lebih dr mula-mula kami mula hidup bersama...lebih dr mula-mula kami melepak kat mamak corner, duduk minum teh tarik 5 gelas smbil sembang tah pape dr kol 8 smpai kol 11 malam...

Dan ya, ci sedar semua ini pinjaman Tuhan...ci pun tatau sampai bila ci eligible utk pinjaman agung ni...selagi ci punyai masa ci, ci nak bersyukur sebanyak yg cici boleh...dan cici nak jagai selagi yg ci mampu...

Insyaallah...