Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Monday, June 29, 2009

Ayit dan Idraki

Hey semua...Rabu lepas Ayit kua dgn Idraki...Ibu ayit dgn ibu emma dgn mak chu idraki ada sekali...kami ke jusco AU2...

Buat apa? sesaja jenjalan...Ibu ayit ni amik cuti semata-mata nak merehatkan diri sambil layan kerenah dua-dua budak chumel ni....

Idraki, anak kawan baik cici Ema, sebulan tua dr ayit...idraki lahir bulan 12, ayit lahir bulan 1. Sebulan je beza, tapi sekolah lain tahun...hahaha....

Tapi sebulan tu pon leh tgk betapa bezanya Ayit dgn Idraki dr badan...Tgk bdn ayit alahai....Asyik letak je idraki dekat, cici dh sound 'Idraki jgn tumbuk anak auntie ye, senget hidung nanti....' kih3....


Cici akan pastikan (paksa) dewang ni berkawan baik sbb ibu-ibu drg ni kawan baik sejak dr dlm perut lagi.....



Ema dan Cici...ema dh 8 bulan, cici 7 bulan.....kan dh cakap, drg kawan sejak dr dlm perut lagi.....hantar bluetut masing-masing tu.....








Ayit time kat BabyRoom jusco.....time ni segar bugar lagi...tgu kejap dh tidur.....


Buat hal masing-masing nih......



Idraki dan Ayit



Jgn tumbuk anak auntie tauuuu....



Hey semua...kami dh kua dr perut ibu kami la.....hehehe......(refer gambar atas sekali) ironik kan......
Ayat bangga sendiri: Dua-dua budak chumel ni membesar dgn susu ibu....




Sunday, June 21, 2009

Bekalan ayit = Beban ibu???

Tak tergamak nak sebut...walaupun ada yg tanya cici, tak beban ke nak bg anak susu badan penuh...jawapan cici bukan nya 'tak' tapi 'tak patut' cakap mcm tu...

As for my records, Ayit dh minum 7 botol dan setiap botolnya 4oz. time dia beralih bulan mcm skrg ni dia minum 9 botol x 4 oz....u do the math....

Beban; nope. Tanggungjawab; yes.

Mcm mana susah pun ibu ni akan cuba sedaya upaya...utk bg yang terbaik.....

Bulan july ni contohnya cici ada satu training yg makan masa 4 hari....cemana ci nak pam tgh2 training yg kita tatau jadual tu? mna lak nak cari power nak cucuk pam cici nanti? boleh ke keluar g pam tgh2 org bg training tu....boleh ke cope nanti, nak pam la nak fokus la nak grouping la.....

Semua soalan di atas ada satu dasar- alasan utk bermalasan....

hehehe...

Sebagaimana susah nya hati ci nak g training yg tatau kat mana dgn jadual yg masih kelabu asap, ci dh wat siap2 rangka pelan utk mengekalkan bekalan susu ayit.....

Jadual tukar ckit- pam 3 kali. sebelum start training, waktu lunch, waktu minum ptg atau balik....

Icepack ada, check. Beg pam ada, check. Pam ada, check. Pam manual kalau xtau mna power, 'akan dipinjamkan dr sesapa nanti'

Bagi cici, tidak ada alasan utk ci tak bg susu kat ayit.....yes, his needs comes first, yg lain follow kat belakang....



Dalam kete, tgu abah dia punch out.....

Tgh sibuk bercakap...suara dh la nyaring...skali nmpak kamera diam trusss.....

Bekalan ayit dr sekolah...9 botol x 4oz......sedia utk dibasuh.....kusss semangat....ngucap ibu time nk basuh satu-satu ni.....mohon Tuhan murahkan lah rezeki, byk kan lah susu ci.....amin......




Waktu ni ci hanya bekal kan dia 7 botol mcm selalu...nth la naluri ibu kut, ci terasa mcm dia tak cukup susu. ci pun tumpang kaklina antar kan 2 lagi botol utk ayit...waktu balik ci check dlm peti ais utk lebihan susu hari ni, ci nak wat stok beku utk next week.....punya la mencari dlm peti ais sekali semua susu dh habis.....9 botol......ci nmpak sayup bintang atas kepala cici...kih3.....dh ding dong dh ibu nih.....
Beralih bulan kan......alhamdulillah wekend, ci dapat kumpul balik utk bekalan hari ni.....
Ibu-ibu kena kuat semangat kan...pesan utk diri sendiri......

L.i.m.a.



Lima.....


Dah lima bulan Ayit keluar dr perut Cici...dah lima bulan cici bersalin kan Ayit...dah lima bulan usia parut c-zer yang melintang kat perut ni...dah lima bulan strechmark ni setia kat certain tempat yg sgt geram kalau nampak...dah lima bulan suami cici menjadi abah...dah lima bulan juga cici dah menjadi Ibu....


Cepat kan....pejam celik pejam celik...dr Ayit yg kecik, yang dulu ci pun takut nk mandikan dlm besen, takut terlepas sbb tgn halus sgt- smpai ayit skrg yg dh tak muat besen kalau ci baringkan dia....siap leh main tendang2 air lagi...Dr Ayit yg bila tidur kena bedung, kena kepit bantal kiri kanan- smpai ayit skrg yang dah ke mana mana tidur melintang tgh2 ibu dgn abah dia nih...

hehehe...

how time pass by...

Cici pun tak sedar....

Dah masuk 3 bulan ayit fully breastfeed.....2 bulan dlm pantang tak kira sbb dia ada gak campur susu tin...kes jahiliah cici....










Ayit waktu genap 2 bulan...

Ayit genap 5 bulan...


Waktu tidur mmg waktu palingggg aman...bagi ibu...hehehehe....




Style tidur baru...sebijik mcm ci tidur.....hehehe....


Menariknya hidup jadi bila kita nampak diri kita, diri suami kita, dalam anak kita...iya, ayit cermin kpd kami...walau copy abah dia sebijik, ada jugak rupa, imbas cici dlm Ayit...hey, cici kan ibu dia.....yang paling ketara sekrang, mulut dia.....riuh nya jgn cakap la.....pokpek2......high five ayit!!! kih3.....







































































Wednesday, June 17, 2009

Uhuk....uhuk......

Oh hari-hari ci yang tak berapa indah...Demam, batuk, selsema bagai...semua datang serentak.....menduga betul kesabaran cici nih.....

Rabu lepas, ayit dan abah ayit pun terpaksa cuti sbb ci memang totally flat, meringkuk dlm umah aje...dah la ubat batuk yg doc bg tu ngantuks tahap dewa....dh makan tu mmg tak ingat dunia dah...mimpi apa ntah yg pelik-pelik yang bukan-bukan...malu nak pikir balik....nasib baik mimpi aje......

Minggu yang meguji kesabaran berterusan hingga ke minggu ini...kekadang bila tahap kesabaran itu diuji, mula la sedih sbb kita yang pilih jalan hidup ni, mula lah salahkan diri sendiri, mula la salahkan takdir kita...mula la tgk hidup org lain dan termanggu berfikir kenapa Tuhan uji kita sebegini teruk......ya, ujian Tuhan, nak tgk sejauh mana iman kita...baru goyah sikit dah longgar....mcm mana nk hadap yang Maha Besar nanti.....wallahualam.....

Ci pegang hati ci agar tak berderai satu satu di jalan.....pegang agar Ayit tak membesar dgn keadaan terganggu...mahu ayit tahu yang ibu dia kuat...mahu ayit membesar dgn sempurna insyaallah...mahu ayit tahu yg sekeliling nya penuh dgn kasih sayang yg mutlak, yang tiada siapa yg akan goncang atau curi.......

Ayit dan adik-adik nya yang ci jangka ramai tu.....hehehe.....

Bila kita sabar, kita kena hadap.....

Ya, bulan puasa dh nak datang...bersedia ke cici utk memberi ayit yang terbaik? cici kena dan harus dan wajib......

Cici ibu...Ibu kena lengkap kan.....

Cici kena belajar...jauh lagi jalan cici......

Cici baca kopi Radix leh tambahkan susu ibu? ada ibu2 yang dah mencuba? cici dah....Big no no to me....huhuhu....








Dh encem anak ibu.....

Ayit siap-siap nak gi school...
eh eh gambar cam terbalik kan....huhuhu......












Monday, June 15, 2009

Sabar Cici Sabar...

Sabar cici sabar...

Minggu ni minggu utk bersabar...atau tambahkan kesabaran...atau hanya diam dan bersabar...banyak juga benda yang melintas bagai itik yg lalu; bersimpang siur dlm hati...nak tak nak, paku satu perkataan dlm hati...'Sabar....'


Terkilan juga takleh sertai Haza, dalam kelas penyusuan 'Relaktasi'...Aduss, cici yg obses dgn breastfeeding, baby wearing, almost near cloth diapering ni, kalau kelas mcm gini terlepass, aduhhh azab nak terkilan tu perit nya....kih3....xpe haza kata nnti ada lagi, ci tgu yang kemudian lah ye....

Minggu ni cici agak dihujani, eh bukan, di gerimisi oleh kerja. Dihujani tu big word sgt la, sbb bkn byk kerja pun...hehehe...Kerja yang biasa tapi yg boleh buat jadi tak biasa tu bila masing-masing ada isu yang terselit dlm hati...tak puas hati....tak gumbira...jadik nya kerja pun agak kureng ikhlas nya....hmm....

Ayit dh nak masuk 5 bulan 21 hb ni...duduk hari minggu dengan dia pun dh makin mencabar...tak mau duduk, nk berdukung....sib baik cici ni taukey ring sling tauuuu...leh gak kendong anak sidai baju pakai ring sling tu....

Key words nya....sabar....

Sabar dlm kerja, sabar dlm besarkan anak, sabar dlm hubungan dgn suami...sabar juga dgn tuntutan diri sendiri...

Bila dh sabar tu, semua bnda jadi senang...

Kan?






Dah ready nak gi Low Yatt, suvery laptop...hey, RS membantu tau di kala tersepit tgh ramai manusia tu....

Ayit....fotostat sebijik muka abah kalau wat muka serius camgini....huh, tatuttt nya ibu....sila abaikan permandangan selerak di belakang...


Fotostat muka abah dia juga kalau sepet baru bangun tidur....


Ayit dan beg pam cici...Ada bau susu kah???




Thursday, June 11, 2009

Selamat Hari Abah




Selamat Hari Bapa kpd semua bapa-bapa sedunia...

Kenapa yeh takde org pggl bapa kat bapa dia?

Eh ada yeh? oh soryyy... huhuhu...

Mengingat hari bapa, ci teringat ayah cici...Bila teringat ayah cici, ci teringat rokok daun nya...hehehe...Selamat hari bapa, Ayah...sory, anak ayah ni sengkek, takleh nak beli laptop buat hadiah...hehehe...kalo dak, leh bwk mai KL, ym dgn kakina dr cni kan...oh, kakina cici nun kat Canada. selalu ber'webcam' dgn ayah ci yg kat Kedah.

Hubby cici: Selamat Hari Bapa abg...abg dh jadi bapa...bapa kepada Ayit...

Teringat kes semalam, cici tatau la penat dtg dr mana, kol 9 (lepas bantai Domino 4 slices) tertidur sekali dgn ayit, bergelimpangan mcm kna tembak, depan tv. Pehtu tersedar, tgk kiri kanan. Nampak muka abg ci.

'Dah kol bpe abg?'

'Kol 3'

Alamak.....Tersentak makcik ni...satu ayat je terlintas kat dahi...SUSU utk ESOK...

Terhegeh-hegeh bangun terus mencari pam....hehehe....pehtu bru nmpak Ayit dh melintang antara cici dgn abg ci...

Huhuhu...

Ci pun pam smbil tgk B4U tu, tah pape cite hindustan skrg, dh tak mcm zaman shahrukh kahn dgn kajol dah...pesal lak leh kiss camgitu dasat dah...Dok sibuk2 pam, tetiba bau org duk masak...Tak smpat habih pam, skali sampai depan idung Bihun Goreng panas dgn Teh tarik....uik? mana maiii....?

'Abg beli kat bwh waktu ci tido tadi' rasa nk lompat peluk cium, tapi tgh pam kan, so, stay still aje la...

Benda-benda kecik camgini yang kita-kita isteri ni damba sebenarnya....Bukan la suh pi beli Honda Civic 2.0 kaler cokelat bru nak peluk cium (eh, itu lain kan). Benda-benda mcm ni buat hati mcm kembang lepas tu cair lepas tu mata mcm berair sbb terasa suami sayang kat kita mcm zaman beria2 dulu...

Dulu beria...sekarang beria lagi kah???

Melihat Ayit, dia mmg rapat dgn abah dia...nak melawak kasar2 aje....dgn cici, dia lebih suka senyum...kalau nak mengagah, dia lebih suka abah dia. Maybe hubby ci suka bercakap dgn perut ci masa pegnen dulu, ayit dh cam suara abah dia...

'Nape tak tido lg ni? Abah tumbuk kang' mengekek Ayit gelak dgr abah dia marah...

'Org marah, dia gi gelak pulak' lagi kuat dia gelak...

hehehe...bujang ibu sorang ni....



Dia dh tido meniarap dh sekarang....tido sendiri lak tu, lepas penat baca buku psl pemakanan....uhuhuh....6 bulan bru leh rasa tau...skrg tgk gamba aje yeh...

Ayit otw nak gi school...


Tuesday, June 9, 2009

Relaktasi Cara Cici

Ci pernah hadapi simptom-simptom 'agak2-susu kering-sebab-itu-nak-bagi-susu-tin'
waktu baru habih pantang dan bru mula masuk kerja...beria nak menyusu, tp ilmu di dada tak cukup tinggi lagi...

Ramai ibu-ibu bagi pandangan, cara-cara nak relactate balik...nak menyusu sepenuhnya....(thanks to my dear Haza)

Ci kumpul maklumat dan ci wat style sendiri.....

huhuhu


Relaktasi: Cara cici


Apa yang anda perlukan ialah baby anda....in my case Ayit......Pam yang bagus, seeloknya double pumping.....Masa yang tenang (wekenss)......Tv (penting nih)......Jam dinding yang agak besar (supaya nmpak duration pumping...)


Mulai dengan membuka tv...seeloknya di masa faveret program anda la....Betty ke apa ke....

Cici akan susukan ayit sekiranya dia mahu...sebelah lagi ci pam...bagi kes yang salah satu breast pam dpt ckit, susukan baby belah itu...insyaallah kua susu....

Ci akan tandem pumping sampai ayit kenyang dan lepas sendiri....jika dia tertidur, ci sambung double pumping pulak...

Cara cici: 20 minit sekali pam....atau pun kalau duk tgk tv, katakan cite Betty sejam, ci pam dan benti setiap kali kua iklan.....

Ci buat sampai 2 jam....

kalau duk tgk hindustan tu, smpai 3 jam la.....(ci kan hantu hindustan)

Dekat opis lak, tentukan jadual. sekurang-kurang nya 3 kali pam kat opis...Susah ke, sibuk ke, apa ke, cari juga masa dan tempat utk pam...penting nih....ibu-ibu kan kuat semangat...

Hey, ci keja audit. Org duk sibuk tanya dokumen kat auditee, ci sibuk duk tanya mana nak pam...kih3....

Fix to the jadual...

Utk relaktasi, key point dia Sabar....banyakkkk banyakkk sabar...kekadang pam dpt hangin pun pernah...pam dpt titik titik pun pernah....sabar dan yakin yang kita ada cukup susu utk baby kita....

Dan tolong...kalau ada susu tin kat rumah, sila buang...(tingat kat Haza...kih3)

Sbb selagi kita rasa kita ada bantuan, selagi tu kita akan rasa tak-apa-tak-cukup-susu sbb dh ada susu tin...

Try minum holicks, anmum lacta dan air kosong yang banyak...banyak makanan yg leh banyakkan susu. ci dgr makan nasik pun leh byk susu...xpa makan banyak, ibu yg menyusu cepat turun badan...ye tak?

Dan bg ibu baru spt cici jugak, takpe tak banyak stok beku dlm peti, janji anak 100% susuibu...

Kpd yang nak relactate, apa kata kita gi reramai kat sini

Jumpa cici di sana...

Ring sling anyone??? Komen kalau berminat tau....






Melaram dengan RS bridget cici...Ayit tidur dgn nyenyaknya...


Stok ayit setiap hari...mesti dan kena dan wajib 7 botol...

Selalunya kanan dpt 1oz...hari ini dalam sejarah...hehehe...


Ci pam kat cubicle ci aje...




Thursday, June 4, 2009

Susu Oh Susu




Seminggu lepas ci berhempas pulas....tidur ci tak lena....rehat ci tak lama....makan minum ci tak berasa....


hehehe...


Alhamdulillah, semua kembali seperti sediakala...


Dalam post lepas ci cerita pasal betapa merudum nya susu ci utk Ayit...terkejar-kejar nak ganti balik susu yg tiada utk bekalan Ayit sepanjang ari di school...


Minggu lepas setiap kali pam ci dpt 2oz...


hari ini ci dpt 4 oz setiap botol...


Alhamdulillah....hempas pulas ci berbayar...berbayar dgn melihat susunan susu kat rumah yg mencukupi utk Ayit...tak lah ibu ni terkiuk-kiuk kening memikirkan apa khabar Ayit kat sekolah. Dia bukan mcm baby lain, dh siap2 dlm tin...susu Ayit apa yg ci tinggalkan di sekolah, itu aje lah...sebab tu ci kena make sure cukup ataupun berlebihan pun tak apa....
Iya, ci tahu ramai yang concern tengok Ayit dah nak tumbuh gigi dan ramai nak suap dia macam-macam...believe me, kalau utk kebaikan siapa la tak mau buat utk anak sendiri kan...tapi makanan terbaik utk bayi bawah 6 bulan ialah susu ibu semata-mata...despite gigi tumbuh awal ke lewat ke...
Ya, Ayit hanya depends on susu cici semata-mata...
Bukan sebab cici ni banyak susu tapi sebab susu cici ni hak Ayit, macam mana susah pun ci akan usaha bagi pada Ayit....
Ada yang tanya ci, tak menyusahkan ke kerja full time pehtu nak pam la apa la bagai...
Semua benda kalau rasa susah, jadi la susah...
Takan nak bagi anak makan minum pun masuk kategori susah...
kan???
Walau apa pun kata org, cici dh mulakan langkah yang bagi ci terbaik utk Ayit...ci pun pernah rasa susu kering, pernah relactate, pernah susu merudum...sama mcm semua ibu-ibu rasa...
Hey, semua org kan menuju ke natural parenting sekarang, susuibu vs susu lembu, cloth diapers vs disposable diapers, babywearing vs strollers...
Cici dh amalkan 2 bnda kecuali cloth diapers....hubby ci lum sampai seru lagi...hehehe...
Ring sling anyone???


Sesi mengepam dalam surau...kkdg2 ci pam kat cubicle aje....smbil-smbil tulih blog...
Beg pam spectra3 cici...ada gambar Ayit utk ketenangan hati ibu...


Corong dan susu yang dah di pam



Semuanya utk si kenit ini...

































Monday, June 1, 2009

Apa khabar Badan?

Hai badan....

Apa khabar?



Sejak dapat Ayit, dah lama ci tanya khabar badan ci sendiri...apa khabarnya...dah sehat ke belum? apa yang tak kena.....langsung lupa keberadaan diri sendiri yang dah tergelumang dgn alasan-alasan lain yang bergelonjak angkat tangan tanda penting. eh satu satu okey.....

hmm...

Minggu lepas, ci pitam 3kali dalam suatu malam....

Ya, ci buat ujian kehamilan.....

Tak, ci tak hamil lagi...

Tapi itu pun dh jadi indikasi menunjukkan betapa tak terjaga nya badan ci sepanjang masa ni. Tidur ci tak tentu....rehat ci sesuka hati je...makan minum ci walaupun tetap tapi banyak nya pakai hentam aje...

Ci dalam keadaan letih separa sedar...

Ci tak rasa ci letih...ci tak rasa diri tak larat...tapi mcm bateri kat dada ultraman, bateri ci dh lama berkelip malap; minta recharge balik....hey, Ayit 4 bulan okey....dia bru nak tumbuh gigi...dia bru nak belajar golek2....bru nak belajar melalak sesuka suara; mana wujud signboard 'Rehat' dlm hidup ci dah??? hehehe....

Ini harga cici menjadi seorang Ibu...

Ini yang semua ibu buat....yg semua ibu rasa...terasa kecik suara ci kalau laung letih...sbb tak siapa yang kesian pun...even ci pun tak kesian kat diri sndiri...sbb ci tau, ini kerja cici....ini yg ci doa dulu-dulu sebelum mengandung...ci dh buat oath yg ci akan tanggung segala susah payah mnjadi ibu...ini bru portion kecil...byk lagi dugaan yang nun berbaris tunggu masa utk jadi....smbil pegang banner 'merbahaya' atau 'awas di depan'...

hmm.....

Apa khabar badan cici?

Tak demam.........tick
Masih disayangi suami......tick
Masih menyusu badan sepenuhnya........tick
Gembira hu ha hu ha boleh gelak walaupun sehari sekali.......tick
Masih leh wat perangai bising kat umah membebel smpai Ayit sengih-sengih.......tick
Masih ingat nama sendiri......tick
Masih ingat rupa suami......tick

Pass!

hehehe...

Ci still okey......cuma vitamin kena lebey ckit....





Saya dh 4 bulan...saya melalak sakit gusi...gigi saya tumbuh taww.....

Ibu dan Abah

Hey, percubaan pertama ke Jusco dgn ringsling...Menjadik!