Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Monday, August 31, 2009

Series of Unfortunate Event...

Oh bunyi seperti serius....memang serius kalian....

Ci ke pejabat dgn hati yang kurang senang, dgn perut yang weo weo mcm washing machine, dgn kaki yg seret....dah 2 hari ci el, Ayit muntah-muntah dan cirit-birit....

Jap....nak cerita jugak dr mula....

Weken dan cuti merdeka ci di Melaka, balik kampung utk berbuka dgn nenek...Ayit dr malam sebelum nya asyik cirit, tp suara isteri kalau tegah siapa nk dgr, kami balik jg ke kampung...Semalaman di kampung ayit tak berhenti membuang, segala yg disuap dia muntah balik, even susu pun...cici dh risau, terus bwk ayit g klinik kat jasin. Doc kata ayit byk kahak, nak di beri gas...tp doc suh pantau lepas mkn ubat dulu....-lega ibu nih- Oh cici dh lalui zaman gas dgn anak buah ci, Weedad. Ci still igt muka nangih dia....trauma kejap....

Balik hari selasa, ayit dh makin okey. ci hantar dia ke nursery, ci ke opis mcm biasa...tgh sibuk pam susu kat meja, teacher ayit call, suh dtg jemput dia; dia dh meragam and muntah teruk dah...berterabur meja kejap, menggagau cari tepun call abah dia...Ci end up cuti el 2hari kat umah....melayan anak bujang ci yg tak sehat......

Sampai kering ibu ni berhempas-pulas tidur menjaga ayit di rumah.

Oh bercakap mengenai kering dan semestinya kurus: dgn ngeri nya ci beritahu berat badan cici skrg ialah 50kg...(nah aritu takut sgt kan nk timbang)

50kg!!!

Last time ci 50kg time ci form 4, time cici wakil kedah dalam tarian, time ci gi sekolah naik beskal, time muka hitam legam duk berjemur, time baru-baru gatal nk berchenta.....Time ni mmg ci kurus, agak rendah dr sekrang, dan berat sebegitu ci rasakan ideal dulu...

Diulang- ideal dulu.......Sekarang, ianya nightmare.......

Kalian, ada cadangan tambah berat badan tak? Serius seram nih...

p/s: Tuhanku...permudahkan lah urusan suami ku....jauhi lah dia dr kekusutan.....sihat kan lah anak ku...murah kan lah rezeki kami...Amin...

" BEAUTIFUL BABY SEARCH CONTEST "Looking for Beautiful Prince and Princess"

Ci mulakan dengan Bismillah....


Kali ini, Mommy_Zara buat contest yang sgt menarik...yg lebih tertarik sure la hadiah nya kan...

Selama ci lahirkan ayit ni, dia mmg alergik dgn camera...asal nmpak camera je, tadi duk elok-elok sengih terus jd serius...tapi dgn kebetulannya, dalam byk gambar-gambar yang penuh folder komputer cici- 2 gambar ni menunjukkan keramahan, kecomelan dan kehenseman anak bujang cici.





Muhammad Harith Bin Mohammad Hairy
6 bulan
* gambar Ayit senyum chicky ni di ambil oleh besfren ci, Kak Lina; semasa birthday party anaknya...gambar candid ni kebetulan kaklina amik waktu ayah dia dukung ayit...ibu ayit? tgh sedap mkn kek kat dlm umah...hehehehe....

* gmbar ni pun candid cici amik sendiri waktu ayit 6 bulan. Gambar ni ci suka sbb muka Ayit mcm nak terkam makan camera je...hehehe...maafkanlah ibu yg berlilit towel di kepala tanda bru mandi...
Oh dengan tgn yang menadah berdoa moga dipilih jd pemenang....
Terima kasih to Mommy Zara sbb menganjurkan contest sebegini chumel. Harap leh menambahkan lagi gambar-gambar chumel yg dh sedia ada ye....

Friday, August 28, 2009

Larat...

Pagi yang indah minggu lepas ci lalui dengan menghantar Ayit ke sekolah nya...selalu pepagi ci akan belek satu satu anak org...suka tgk gelagat: ada yg fresh, ada yg mamai...tambah kalau baby: ada yg comot, ada yg di hantar mcm dh bersih.....(Ayit la tu...kih3)



Ci suka tgk baby sorang ni. Botol ebm dalam peti ais nursery penuh dgn nama dia shj. Ya, jeles juga sbb ci tak smpat buat stok time pantang mcm ibunya...nak lawan botol dgn dia, pernah menang sekali, tapi selalu aje kalah...Yang lain, makin lama makin sikit...Sembang cici dgn ibu kpd baby sorang ni...



'Susu akak dah kurang la...'



'Akak kena relactate kak....'



'Akak tak larat dah nak pam'



Ci diam...nak ci cakap apa bila ibu dia sendiri dah surender. Nak goncang badan suruh dia wake up wake up? Ci tgk baby tu balik....baby tu pun renung tepat dekat cici..(mcm ckp 'tlg suruh ibu sy bg susu ibu....plssss plsssss'- sambil mata membulat bergenang berkaca). Menggaru dalam hati tapi tatau nak berbuat apa...masa yang singkat dalam pd nak menghantar anak buat masa jd tidak selesa utk ci pujuk ibu nya...



Ci belum putus asa.....ci tgu saat jmpa lagi dengan ibu itu....



Sembang dgn salah seorang kawan cici pula...



'Tak nak la fully nanti...takut tak cukup.....nak bf malam aje la...'



'Tp kan fully breastfeed leh wat kita jd slim tau'



'Serius? Ha, okey lah...nak try'



Ci tanak kata ibu ni jual ikan (selfish), tapi kan kalau itu yg membolehkan fikiran dia berubah dan memberi yg terbaik utk anak nya, ci boleh tolerate....lantak lah apa niat atau sebab pun, janji anak dia mendapat susu ibu...



Nak bg benda free pun susah kan, perlu kena larat kan....


Emo jap...



Emo sebab org lain sanggup nak menyusu kan anak angkat nya...susah payah beli mcm2 ubat, alatan nak stimulate susu...kita yang kandung baby 9 bulan, Tuhan dah sedia cipta hormon utk susu, boleh lagi kita beralasan.....



Ci faham dan tak pernah underestimated perkataan 'larat' tu...ci pernah jg tak larat...tapi itu lah...kalau lah baby kita leh bgn dan bercakap, sure dia dah kata 'haip....' sambil angkat tgn nak babap.....



hehehehe....



Ya ibu....ci tak kata susah, ci tak juga kata senang....tapi kan, nak seribuuuu daya....kalau dah tanak tu..........hmmm............

Thursday, August 27, 2009

Cerita kurus...

Petang semalam dh masuk 28 org kata ci nampak lebih kurus...

Memula ci suka dgr.....pehtu lelama ci pelik....pehtu lelama ckit ci dh risau....smpai la ada kwn ci kata ci nmpak cengkung

Berbalik zaman sebelum mengandung, dgn ketinggian 168, berat cici selalu 57kg...pernah kurang tp tak pernah lebih...Waktu nak bersalin berat ci jd 71kg...

Lepas je pantang berat ci terus jadi 55kg...

Sekarang ci dh tatau, takut nak pijak penimbang....takut lg ringan lak....

Oh ci bukan tak suka jd slim....cuma ci tak suka jd slim sgt....ci suka bdn ci curvy ckit...ada shapey......(en suami: sila jgn lari cr org lain ye...)

Breastfeeding leh buat kita bakar lebih 600 kalori....bersamaan dengan 2 jam erobik...bersamaan dgn 10kali naik tga dr bwh smpai tgkat umah ci (tgkat 7)...

hehehe....

Kalah mesin shake-shake yg bila naik mesin tu bdn mengigil-gigil pelik tu...

Ci tgh makan sedaya mungkin utk cover balik lemak yg hilang...bukan ci tak suka kurus dan slim, tp kurus cici ni leh mendatangkan byk musibah.

  • kalau kat opis sejukkkk- lemak tak byk...
  • baju n seluar especially jeans dh longgar - tak chantek....
  • abg dah tegurr....waaa...tak cool okey.....
  • MIL pun dh tegur 'Ayit makin sehat , ibu dia yg kering'.....tak cool jgk okeyy

Insecurity problem la ci rasa cici nih....

Sila la beritahu cici yg bdn cici dh comey then ci akan berhenti mengarut.......

Wednesday, August 26, 2009

Lauk sendiri vs Lauk bazar...



Selepas hari pertama Ramadhan; selepas hampa dan kecewa sbb beli lauk dekat makcik yg lupa letak garam; cici diam-diam buat oath kat diri sendri- yang kalau diizinkan dan kalau kudrat membenarkan, ci nak masak sendiri sepanjang Ramadhan ni...

Oh bunyi mcm senang kat org lain....

Tapi bunyi mcm 'adoiiih' dan 'alamakkk' dkt cici.....hehehe....

Semalam lepas penat dan dehydrated smpai seret kaki naik tangga tinggal tak paut dgn gigi je lagi, cici balik umah dgn penuh determination.

'Cici masak ye abg berbuka ni' nmpak sinar bintang tujuh kat mata suami ci bila ci ckp mcm tu...walhal kes nk masak ni sbb hujan lebat camno nak redah gi bazar.....kih3....

Salin je uniform dapur (t-shirt n kain batik), cici masuk dapur mulakan operasi cici...ketung ketang smpai habih comot dapur tu mcm kena langgar todak, cici berjaya menyiapkan 3 lauk...Okey la, lagi dua tu sayur goreng dgn telur dadar je kan, so tak consider 'lauk' la. The real lauk is Sambal tumis Paru & Ikan Bilis Cici...nak jugak nama cici tu sbb sambal ni seriusly main campak-campak aje...mana taknya asam jawa takde, gula takde, byk bnda la yg takde.....

Sambal hentam namanya....

Ci berbuka jg dgn soya (oh penambah susu ku perhaps) dan kueh mueh yg berjaya di sambar en suami sebelum hujan membasahi bumi...hehehe...

By the time 6.30 pm aje, ci dh tergedang dpan tv, sedia menunggu azan berbuka smbil2 gentel ayit yg ashem bru balik dr school......

Selama hidup ni asyik makan berbeli aje, bangga tgk hubby ci makan hasil air tgn jari panjang isteri ini...semoga ci punyai kudrat lebihan utk masak utk hari ini pula......Amin...


Mouth -watering tak? Diulang namanya- Sambal tumis hentam Paru & Ikan Bilis Cici....

Juadah semalam...kari tu ci beli kat jiran cici kak Sonia yg berniaga kat bwh rumah...Oh well...

Ayit dh belajar duduk.......


Pose biasa dia *melopong*




Tuesday, August 25, 2009

Ya Cici Puasa...

Rehat sekejap dr buat kerja yg abg katt a.k.a my team leader ni....alasan: dehydrated. kih3...

Ya, Cici masih puasa....hari ni masuk bpe hari ye ibu-ibu? Oh 5 hari ye.....okey-okey....

5 hari yang sgt menduga bg cici ni harus ci tempuhi juga...hehehe...menduga sbb apa kah? sebab nya lagi sekali- Dehydrated.....

Pelik bin ajaib bila production susu agak drop se oz...alasan yang sama jugak ci rasa. Tolak stress, tension apa-apa yg lain sbb ci ni susah nk moody (senyum byk tau walaupun muka pucat mcm mayat/ bibir kering kusam sbb takut nk pakai lipstick- takut termakan)

Ya, cici dehydrated 5 hari ni...

Sebab dia? Sebab ci kurang minum air.......itu je la penyebabnya.....kes nya bila dh berbuka, perangai ci minum ckit pehtu makan kueh pehtu jamah kurma pehtu jaga Ayit pehtu dah kenyang...huhuhu...

Lum makan dan minum dah kenyang a.k.a tadak selera....

Masuk pagi ni dh 28 org tanya awat bdn ci makin slim...cici dh risau; kurus kerempeng sgt ke? nanti hubby tak selera lak tgk ci...waaa....kena makan lebih ni...nak jaga production susu lagikan.....

Puasa ni ci mmg tak berapa nk lapar- walaupun la berjejeh air liur tgk iklan kfc la bagai...tapi dahaga nya Nauzubillah...mengalahkan musafir di padang pasir maa....maybe sbb ci dh terbiasa minum banyak air selepas pam...jd otak dh adapt yg lepas pam mesti minum-kalau tak minum susu tadak....

Otak ni pun- kena tune nih...haih.....

Ya, ci masih puasa....walau mengepam...walau menyusu si encem yg kuat minum tu...walau ci rasa kkdg mcm nak jalan merangkak sbb dahaga sgt.....

Buat masa skrg, ini sj lah cabaran cici...sekian....

# Wahai cici, kurang-kurang kan lah mengomplen ye...Mungkin bulan mulia ni nak suruh ci kurangkan pokpek2 kut.......hehehehe.....

Saturday, August 22, 2009

Peraduan Promosi Penyusuan Susu Ibu sempena Minggu Penyusuan Ibu Sedunia 2009



Cici mulakan dgn lafaz Bismillah...

Cici senyum girang bila tetiba nampak logo ini kat blog seseorang, hajat di hati nak masuk, tapi hari ini dah 20/8...oh well....

Bercakap mengenai susuibu, hati ci kembang. Dgn segala kebaikan susuibu yang ibu-ibu dah tahu, susuibu juga boleh buat semua orang jadi kawan.

Pagi tadi, ci nampak seorang kakak mendukung anak kecil nya yg baru 3 atau 4 bulan. Ci tanya, 'menyusu badan ke?' dia angguk...'eh awak pakai pam apa ye...bla bla bla' sampai dah jadi mcm kawan rapat sama sekolah rendah...

Ya, ibu-ibu yang menyusu badan perlukan sokongan...bukan hanya dgn apa yang kita selalu surf atau baca, tapi dgn keadaan dan org di sekeliling. Ramai yang kalah dgn nafsu memberi susu formula dek kerana pengetahuan atau tabiat org di sekeliling nya salah. Mak suruh, bapak mertua kata, jiran sebelah bagitahu, the list go on and on...Kadang-kadang doktor yang menyambut baby itu sendiri yang melobi susu tin itu ini...dah doktor sendiri yg kata, siapa lah ibu ini nak membantah, iye?

Tidak. Anda seorang ibu...

Ibu yang bertanggungjawab ke atas anak yg anda kandungi selama sembilan bulan. Dan selama sembilan bulan itulah kita sudah sebenarnya atau sepatutnya bersedia utk menyusu kan anak kita dr hari pertama dia dilahirkan.

Cici sendiri tak sebertuah itu. Melahirkan dalam keadaan tidak bersedia zahir dan batin, cici tidak punyai ilmu utk menyusu. Ya, baby cici Ayit disogok dgn susu formula di awal kelahiran. Cici lalui zaman relaktasi yang memeritkan, yang bila teringat kembali cici sendiri pun tatau mana kekuatan itu datang.

Mungkin dari nama Ibu yg ci pikul...

Ya, kita kuat wahai ibu-ibu...Kita kuat untuk melahirkan, kita juga kuat untuk memberi penyusuan yg terbaik untuk anak kita. Tidak kira kita bekerja 8-6, kita suri rumah, kita pangkat tinggi, kita pangkat biasa-biasa...kita kan ibu, kita semua sama...kita semua punyai susu...

Ci syukur ramai sudah buka mata...Bukan hanya ibu malah juga abah-abah; yang mahu membantu...dan tahu mana mereka harus berperanan (especially utk tidak mengkomen waktu ibu mahu beli pam itu ini....hehehe)

Ci juga senyum setiap kali pergi ke nursery, dah banyak botol-botol ebm ibu-ibu yang menyusu...ci baca setiap nama baby-baby yg tertulis di setiap botol...hati ci kembang memikirkan betapa beruntungnya anak-anak ini punyai ibu-ibu sebegini tabah...dan khasiat di dalam setiap botol....oh well, enough said...

Dengan rasa rendah diri, dgn berbesar hati nya, cici mengajak semua ibu: yang sedang mengandung, yang sudah melahirkan- susui lah anak anda; dan semua perkara indah akan menyusul.

Tuesday, August 18, 2009

Ibu-ibu sekalian...

Erm...ci mulakan dgn Bismillah...

Semalaman ci memikirkan entry ci smlm...Entry yang more to berbaur 'menjaga hati' ci fikirkan kembali...ci rasa entry sedemikian akan buat ramai yang menarik nafas lega dan rasa is okey to stop breastfeed my baby...

Which is not....

Ya, menyentuh keadaan sekarang ni dgn wabak apakebenda skrg, ci rasa kita sudah darurat. Ci percaya begitu...dgn kabar angin yg kata gelombang kedua belum smpai, ci sudah cuak dgn yg pertama ini. Ya, bila kecemasan, mana lagi sokongan dan perlindungan yang akan anak kita perolehi?

For sure takde dalam se tin susu formula...yang kita sndiri pun tatau pemprosesan nya...

Ya, perlindungan nya ada pd kita...susu kita...

Jadi, ci calling all ibu-ibu yang pernah ci kata kan tabah, utk sekali lagi fight for the rights of our children...Belum terlambat ci rasa utk mencuba...Belum terlambat utk teruskan mana yang lagi berbaki...

Jangan smpai berbeku dalam hati dan bila anak dah besar kita sebut 'Dulu along waktu baby mama tak sempat nak nyusu badan...'

Ci seru ibu-ibu yang mengandung utk letak dlm mindset yang 'saya akan menyusu anak saya selama yang dia mahu, sekurangnya 2 tahun'...

Ci seru abah ayah papa utk sokong isteri dr belakang...jangan kondem kalau isteri nak beli pump atau alatan menyusu dgn katakan ister 'hangat-hangat tahi ayam'...Tlg apa kiranya utk mengendong anak anda sekiranya isteri sibuk mengepam yg amik masa kurang dr stgh jam.....

Ini penting kalian....

Ini soal nyawa...ya, ini soal darah daging...ini soal hubungan...ini soal besar......

Monday, August 17, 2009

Musim Apa ini?

Susah hati juga bila semua orang dah kelam kabut...dengan penyakit pelik skrg ni, dengan puasa dah nak dekat, dan yang paling seram...susu dah nak kering....

Ini serius kan ming ming...

Semalam sj ci tnyakan khabar kawan-kawan ci, semua org cerita concern yg sama....Susu dh nak kering...

Ci diam dulu sebelum jump to conclusion atau byk tanya mcm soklan exam: eh tak pump kerap ke, eh dh kurang direct ke, eh tak relactate balik ke.....???

Sebab ci paham yang semua ibu sedang buat yang terbaik utk anak masing-masing; sedaya masing-masing; dalam ruang kudrat yang masing-masing termampu...Jika ini tertulis rezeki anak mereka smpai di situ, ci takleh goncang badan mereka dan kata sumthing yg akan buat ci regret di masa depan ci...

Ya, cici seorang aktivis susuibu, tapi ci bukan judgemental...

Ci hanya tanya 'kenapa ye?' dan terima jawapan ibu-ibu dgn hati yang terbuka...

Ci tau setiap cerita ibu-ibu tabah ini...Ci tau bukan senang mereka berperang dgn diri sendri utk memberi susu ibu di awal usia anak...Dan siapa cici nak jd judgemental skrg bila ibu-ibu ini dh tak boleh beri utk remaining usia sebelum 2 tahun?

Even anak cici baru 7 bulan, even skrg ci sudah byk kali rasa musim susu kering atau hampir kering, atau kering tp buat-buat mcm meriah...hehehe....

Tahniah kpd akak-akak yang walaupun bekeputusan utk berhenti mengepam, berhenti nyusu anak, akak-akak dh buat yang terbaik. Yang belum tentu org lain mampu buat....Tahniah dr cici...

Ya, kita usaha, kita plan, kita buat jadual bagai, kita beli pam mcm2, kita makan apa yg boleh, namun Tuhan yang tulis semua jalan cerita.

Apa kita leh buat ialah tawakal, doa utk yang terbaik...

Utk mak cici, ci doakan mak ci dapat apa yang di idamkan selama ini....Amin....

Utk suami cici, ci doakan ci akan sentiasa ada tempat di hati nya...

Utk anak ci, ibu doakan susu ibu cukup utk Ayit...

Amin...

Sunday, August 16, 2009

Antara yang Berjasa.....


Sepanjang usaha cici memberi susu badan kepada Ayit, antara yang berjasa kepada cici selain pam dan alatan nya ialah peti ais cici....

Ini entry penghargaan kepada peti ais.....

Walaupun boring tapi ini perlu...sebab nanti bila anak ci tulis karangan 'Aku sebuah Peti Ais', ending nya akan gembira, bukan sedih spt kena buang dalam lori ke atau kena tinggal tepi jalan ke apa........

Peti ais yang selama hidup ci pakai ni asalnya bukan ci yang beli pun. Akak ci yang turunkan wasiat memakainya lepas akak ci dh berhijrah (tatau bila nak balik) ke Canada. Cici secara otomatiknya memakai peti ais ini sewaktu ci duduk dgn dia, dan sewaktu duduk dgn lagi 6 orang housemate cici dan meneruskan penggunaan smpai ci berkahwin.

Banyak jasa peti ais ni...drpd kami duk simpan coklat anak buah cici, smpai simpan bedak sejuk perisa timun hasil eksperimen rakan serumah (ini terjadi bila tggl 6 org anak dara sekali...hehehe) dan lepas tu jadi tempat ci simpan stok ebm Ayit.

Ya, peti ais ni byk berjasa. Tapi ci terpaksa let go kan dia sbb pintu freezer nya dh lekang...jadi smua ebm ci dah tak beku...(ini alasan ci kat hubby nape ebm ci makin kurang...huhuhu)

Dan sebagai hasben yang penyayang, yang pemurah dan prihatin kpd permintaan isteri ni, cici dihadiahkan peti ais baru yang 2 pintu yang boleh bekukan ebm smpai 3 bulan...hehehe...bukan hanya 2 minggu mcm peti ais lama (smpai ci kena pinjam peti ais nursery nk simpan stok. Oh cici)...

Kepada peti ais, terima kasih kerana menjadi part of perabut rumah cici yang semak tu selama hidup ni. Ci serahkan tanggungjawab kpd jiran ci pulak yg minta jualkan kat dia ye. Minta maaf juga kiranya kalau ci simpan saki baki lauk tu kkdang terlupa nak buang, kalau simpan sayur lak kkdg smpai tumbuh pokok lain.....minta maaf la ye.......


Kepada peti ais baru, welcome to my house...semoga kehadiran anda memudahkan hidup cici....hehehe.....





Peti ais baru...Waktu smpai tergedik-gedik lompat smpai siling. Bila hasben suruh kemas dah garu-garu kepala....hehehe...


Bye bye peti ais lama...kalau ci rindu ci gi lawat ye...

Thursday, August 13, 2009

Selamat Hari Jadi diri !!!

Selamat Hari Jadi diri sendiri!!!

Tahniah kepada diri kerana survive this challenging 25 years...

Terima kasih juga kat mak ayah cici sbb jadi mak ayah cici...

Ci celebrate semalam dgn family mertua ci yang beramai kat rumah dgn nasi lemak mali's dan kek coklat. Maaf, tiada gmbar sbb diri dalam keadaan berbaju tidur. hehehe...

Selama cici dah 25 tahun ni, byk perkara yang ci nak dh tercapai: kahwin, dpt baby...byk perkara yang belum nmpak bayang: beli rumah....banyak juga yg floating around kadang-kadang dtg, kdg2 lupa: dapat dot dot dot.....hahaha...

Dan selama tahun ci yang ke25 ni, ci nak berterima kasih kpd suami cici, kpd anak ci, kpd family cici dan mertua, kpd kawan-kawan yg rapat atau yg tak berapa nk rapat dgn ci, kpd partner in crime cici: kaklina, kpd jiran tetangga ci; terima kasih sbb tahan perangai ci yang agak macam-macam nih...

Dan semoga tahun depan, lebih baik (dan lebih ramai) dr tahun ini...Amin.....

Tuesday, August 11, 2009

Ter Tampar.....

Seingat cici selama hidup 25tahun ni (birthday cici 13 ogos ye: org ramai sila prihatin), ci pernah kena tampar. Orang yang menampar cici terdiri drpd org yang selalu ci jumpa, selalu ci tepon. Org yg tampar cici pun ci tau utk kebaikan; dh tak ingat kes apa- sepah kan rumah kut. Ker sbb ci makan coklat smpai comot.

Ya, ci kena tampar sbb itu. dan byk sebab lain. Tapi, tamparan sebegitu tak sehebat tamparan yg ci dapat pagi tadi.

Pagi tadi, ci hantar Ayit seperti biasa. Hujung minggu ni ci sekali lagi skip intensive pumping sbb ci balik kedah (after a year tau; sila prihatin ye). So, ci bawak bekalan susu kat ayit yang ala-ala cukup la kut tu. Ci tegur teacher ayit, bgtau dia susu ayit dan biskut yang ci bekalkan. Sekali dia bersuara:

'Dulu cici bawak dekat 10 botol susu kan, skrg dh sikit je. Susu dah kurang ke....'

Rasa mcm elektrik mengalir dr tulang belakang berdesup smpai ke lutut. mengigil tgn ni pegang susu yang dikatakan kurang itu. Terpancut keinsafan menyerap kat segenap hati nih. Ci toleh kat Ayit, rasa nak kendong dia balik. Biar la dia direct feeding je dgn cici, tak payah kena judge by my ebm lak. hahaha...Ibu kalau dh dekat-dekat nak birthday ni memang emo ckit. hahaha...

Ya, cici tertampar. Tersentap. Dengan kenyataan itu sendiri dan dgn realiti keadaan yang benar. Akak tu dh buat cici rasa nak tidur peluk pam. Nak mandi dgn pam takleh sbb pam takleh kena air, sila prihatin ye. Teacher ayit yg dulu komplen susah nak uruskan ebm cici sbb smua baby kat neseri minum fm aje skrg dh buat ci rasa nak usaha lebih keras. Nak kembalikkan 10 botol yang ci bekalkan selalu.

Ci boleh...ya, ibu boleh...kalau pasal anak kita, ibu mampu buat apa sahaja.....


Dah wat plan siang-siang dah. Dengan tulang empat kerat yang ramai kata dah slim ni (hahaha...drg tatau tgh tahan nafas bg nmpak perut kempis) ibu akan relactate smpai lebam. Jgn ngeri, maksudnya nak relactate smpai susu kembali mcm dulu. Nak intensive pumping mcm dulu-dulu ibu buat.

Perkara sebegini lah yang kekadang perlu utk kejutkan kita. Selama ni ci dh selesa dgn apa yang ci buat; walau sekali termissed pumping schedule, ci rasa tak apa. Tapi benda ini yang buat bdn adapt seterusnya bekal kan susu hanya cukup-cukup dan tak lebih. Ci perlu yang lebih itu, utk simpan dalam masa emergency- cth nya puasa ni....

Doakan cici, ci akan doakan semua juga......

Kepada kak farah, kak mai, dan semua ibu mengandung ataupun yg dalam pantang yg hubungi cici sbb mahu fully breastfeed, cici hormati hati mulia anda semua....Anak anda bangga punyai ibu seperti anda......





Ayit di Kedah...Jakun 1st time jumpa PakNgah belah kedah dia.....


Jgn serius Ayit.....Senyum la.......




Wednesday, August 5, 2009

Serius Seram....

Semalam cici mc disebabkan ci migrain...terkelip-kelip mata bengkak pg tu smbil bisik kat abg yg ci takmo g keja...Pagi tu hubby ci anta g kinik....

Doktor: D
Cici: C

C: Saya sakit kepala dr semalam lg. Sakit sebelah kiri aje, mata saya pun dh sakit (mmg migrain cmtu)

D: Awak ni pregnant ni....(apakah?)

C: eh tak, saya nyusu bdn penuh...takan la....

D: Jgn cakap gak, aritu akak tu anak dia 4bulan, nyusu gak, check2 trus pegnen...

C: tapi saya tak rasa saya pegnen, saya migrain je.

D: Takpe, check jugak.

Dah check bagai dah, nurse pggl bg mc dan ubat ponstan je. Dia geleng smbil senyum tanda tak pregnant. Kan dah kata........

Cici c-zer....agak berhati-hati kalau pregnant dlm selang sebelum setahun ni......robek perut kah???

Serius seram.....


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Kes pecah masuk ofis ci lum selesai. Found out yang laluan yang kami 'agak-agak' pencuri tu masuk adalah salah. Disebabkan ofis kami dh dipecah kali kedua, jd waktu kali pertama dulu, pihak yg bertanggungjawab dah pasang grill. So, yang 2nd time ni sapa pun tatau drg masuk dr mana.....Takde kesan break in, kecuali dia pecahkan pintu bilik-bilik la.....Tapi dr mana dia masuk???
Toyol kah?
Serius seram....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Hari ni percubaan pertama ci utk berpuasa. Ci agak reluctant sbb selalunya setiap kali ci pam, ci akan minum air (kononnya apa yg kuar tu akan ci ganti balik la). Tapi ye la kan, bagus juga berlatih sebelum betul-betul puasa nanti......
Ci pam pagi tadi, production maintain 7 oz.....Kuar dr surau ci telan liur.......tahan ci tahan.......
Org lak lalu lalang usung mug berisi milo panas.......Ci takut ci cederakan org-org itu aje sbb teringin sgt tgk milo drg.......
Serius seram....hihihi....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Pagi sebelum tgu klinik bukak, ci ngan hubby ngan ayit g bekfas kat mamak corner. Kat ctu la ci berkampung time berchenta dan juga waktu ci mengandungkan ayit...Keja ci nak makan thosai, roti canai, teh tarik......
Semalam ci order thosai dan teh tarik. Ci meriba ayit time tu. Dia dh tergoyang-goyang nak amik thosai tu, nak makan. Ci tak kasi sbb thosai mcm pejal jugak. So, ci suap la ubi yg ada dlm dhal. Punya la dia melantak smpai marah kalau ibu ni lambat suap.
Ubi dalam dhal byk mana sgt la yg mamak kasi kan, sbb slalunya ubi akan hancur dlm kuah. Ci mintak mamak tu tmbah kan. sebab mamak tu dh kenal muka ci, dia usaha gi rebus kentang kat dapur, amik special utk ayit....
Ayit dh ngamuk-ngamuk kentang dia habis....smentara mamak tu nk g rebus kat dapur.
hahahaha...gelak berguling ibu ni......
Betul la apa org kata, apa yg ci suka makan time pegnen dulu, sbnarnya baby kita suka makan jugak......
Ayit nak menyambung dinasti suka makan dekat kedai mamak dr ibu kah???
Ni mesti mak mertua ci terasa seram ni sbb family sblah abg tak brapa suka makan kedai mamak.......
Tapi cute kan.....
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Edisi kua dgn Ema dan Idraki........Berkampung kami di baby room Jusco AU2.


Encem anak ibu nih......

Ini lah sbb nya ci letak kain kat ctu, dia keja nak isap semua bnda.....


Tak berapa nak stabil.....



Ayit....anak ibum bum bum......



Dan Pemenang nya ialah.....

Cici......

Rezeki ci bergolek sedari ci bukak email ci lepas semalam cuti mc. Entry komen beg permata hati Akak Cik As membuahkan hasil...daripada 84 penyertaan, entry cici yang menang.....

Perkara ajaib yang datang seumur hidup ni wajib di print scrin dan di save nih......hahaha....

Terima kasih kepada Akak Cik As, kpd yang memilih en Mr Random, dan semua yang membaca...

Ci hargai sangat......


Hati ci kembang....

Monday, August 3, 2009

Ter Tawa....

Pagi ni ci ketawa sendirian sambil usung beg pam n handbeg ci ke pejabat...Ketawa smbil mata ci bertakung....

Ya, apa lagi lah yang ibu kerdil ni nak buat kalau di waktu sedih, selain ketawa kan diri sendiri...Ci akui, itu mmg lame, tapi apakan daya. Kudrat ci smpai kat cni sahaja. Ya, isteri kena patuh perintah suami...tapi mak ayah ci di kampung, adik beradik ci di sana- apa status tanggungjawab ci kepada mereka? Suami pertama, mereka kedua? kelurga mertua nombor berapa pula?

Iya, jika berkaitan dgn perhubungan keluarga, kudrat cici habis di situ...ci tak mahu menjadi derhaka di mana-mana pihak... Jadi solution paling mulia ialah: Makan Hati....

hahaha....marilah ketawa kan diri sendiri wahai cici....


Ini lah yang cici selalu cerita- perkahwinan membawa banyak perkara yang menarik...Perkara sebegini lah yang akan menjadikan kita ini manusia, bukan robot....Menjadikan kita dewasa, bukan budak-budak...Menjadikan kita matang dan boleh timbang tara kan hati orang lain dan lupakan hati sendiri...

Ya, ci tak salah taip....dan lupakan hati sendiri.....

Ci pernah terbaca satu artikel, puan yang ci hormati itu menulis yang -Semua ini adalah pinjaman sahaja. Bila-bila masa Tuhan boleh tarik balik- yakni suami, keluarga, dan semua yg kita ada sekarang, hanya lah pinjaman dr Tuhan...sekarang kita ada, siapa pun takan tahu smpai bila kita akan kehilangannya.....

Sebab itu, melupakan hati sendiri dah nampak mcm remeh...sebab byk lagi benda yang kita kena buat...Tanggungjawab di opis, di rumah....Lama-kelamaan, kita sndiri pun dh tak ingat apa kebenda nya yang hati ni nak dan mahu....

Sebab kita dah lupa.....

Betul?


Maaf kan lah cici semua...mood agak terlari tune.....hahaha....





Time cici dan suami bertunang....1/3/2008

Kami bersanding...18/5/2008- Time ni ayit dh seminggu dlm perut ibu ni....bunting time naik pelamin....kih3....


Cici dan Ery...

Sunday, August 2, 2009

Kenduri kendara

Bulan ni bulan kenduri...

Ntah mcm mana cici dihujani oleh kad kahwin dan jemputan-jemputan...

Banyak yang ci penuhi, ada juga yang ci tak boleh pegi...yang mana kenduri yang tak nampak muka cici tu, ampun di pinta ye...suami saya jenis takde cuti, kerja aje 7 hari seminggu....takpe la, bos dia keturunan transformers, dia nak anak buah dia jd robot cam dia gak la....hehehe....

Okey, last sabtu, ci penuhi satu jemputan party birthday dr kaklina ku cayang...birthday anak kaklina, si chanteks Aishah dan si adorable Ofa. Ini pun kami smpai time kek dh habis org makan, tgu hubby ci balik keja... xpe la lambat pun, janji tunjuk gak muka cici ni kan.....

Berkilit la ayit yang duk mamun ngantuk tido dlm kreta. Bila smpai aje umah kaklina, muka segar balik sbb semua awek-awek pass2 nak dukung dia...ibu dia leh makan dgn aman damai (tu pun duk jenguk-jenguk mana anak aku nih...biar nmpak kat mata pun jadik la) Ayah kaklina dukung, mak kaklina smbut, adik bradik kaklina sembang bagai dh kenal lama...hehehe...terasa mcm balik kmpung sndiri lak, padahal umah org....

Lpas aje balik dr umah kaklina, ci balik salin baju (glam glom) gi kenduri Syikin n Syam kat wisma Sejarah. Ci gi sekali dgn Mun n Adik. Sampai aje, kompang bru nak start, besh smpai sekali dgn pengantin...terasa mcm cici lak yang kawen...tingat la zaman ci kawen dolu-dolu....kompang bagai jugak la.....

Makan nasik kenduri yang sedap lagi lazat diiringi lagu akak cici -Halo by Beyonce. Mmg masyuk la, dlm duk suap hubby ni, leh lagi humming lagu tu. Lupa lak duk kat kenduri kawen org...hehehe....Tapi, ampun ye kin, ci terpaksa balik awai, ayit dh meragam ngantuk. Tak smpat gak nak salam bubye, sbb ramai sgt nak bergambo dgn kin....hehehe....

Tahniah ye kin, dan selamat melayari dunia perkahwinan yang sangat sangat sangat menarik........hehehe...

Dulu, ci selalu tulis, hidup ini indah kalau kita mahu mengindahkan nya....same goes to marriage...walaupun la ci bru ja setahun setengah kahwin, i've been tru a lot.......A Lot....huhuhu...dan A Lot lagi yg menanti ci nun di masa-masa yang depan...

Pokok cerita nya....Sabarrrr....jadi isteri dan ibu ni kena banyak bersabar.....

Bercakap psl ibu ni, ya, ci terlepas lagi kelas penyusuan sbb abg ci keja....takpe lah, byk bnda kena menuntut ni, buat bekalan semasa Ramdhan mulia nanti...ci tanak smbut puasa dgn ketakutan, takut susu merudum, takut susu kurang...Kita kena smbut Ramadhan dgn kesyukuran, bukan kerisauan kan....

Pesanan buat diri sendiri....Sabarrrr......

hehehe....

Terima kasih juga buat Siti dan suami, Abg Nazrul yang menjemput kami ke kenduri adik mereka. Ampun jua lah cici kiranya kena balik awal, belum pengantin smpai kami dh menketedarah nasik dan terus cabut. Kesnya Ayit ngantuk- bila dia ngantuk dia ngamuk. Takmo lah buat scene drama sandiwara mak anak lak kat ctu kan....satgi smua tak tgk pengantin, duk tgk cici lak pujuk anak.....hehehe.....tak baik curi spotlight orang.....

Dan kenduri di kedah, tgu yeh Hafiz, akan ku pulang menemui anak sepupuku itu.......walaupun kita saling tak ngenali, namun darah yg ngalir tetap seketurunan......hehehe.....








Ayah kaklina dukung Ayit....mcm biasa, melopong.....

Melopong lagi tgk org....Ibu dia tgh makan kat dlm umah, harap maklum ye.....


Hehehe....dh kua dh muka ramah dia.....


Hehehe....Apa lagi la yg indah bg cici drpd tgk anak ci senyum...sejuk perut ibu yg mengandung nih.....