Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Wednesday, September 30, 2009

PII: Layak atau tidak...

Waktu ci tgk pengumuman mengenai PII: Pembimbing Ibu ke Ibu, hati ci kembang...usaha ci untuk menyebarkan penyusuan dh nampak jalannya...ya, ci mmg giat nak membuka satu support group di uia bersama teman seperjuangan...bukan bertujuan nak mengajar (sbb sndiri pun tgh belajar) cumanya dgn adanya support group ni masing-masing akan berkongsi pengalaman dan semangat nak menyusu...

Ci tau betapa perlunya sokongan dalam penyusuan...betapa sedihnya kalau kita berseorangan...

kan kan kan...

Ci tau...ci pernah rasa....

Syarat boleh tgk di sini.

Dah lepas daftar bru ci mcm terfikir...layak ke tak cici ni???

hahaha...bru nak terfikir kan...

Maybe semangat kut yang cici ada...di selangi dgn cerita pengalaman relaktasi cici yang ci rasa ci perlu ceritakan pd yang tidak tahu...dan ci agak ralat bila dgr 'susu akak dh kering' bila usia baby bru seminggu dua...Ci harap ci akan figure out smua masalah penyusuan lepas ilmu dh makin tambah perhaps?

Tengok idola-idola cici berdiri dgn yakin nya bercerita ttg susuibu, ci pun rasa terbakar...hehehe...

Monday, September 28, 2009

Oh Cici Jgn Malas....

Tuhan marah kalau org malas.....ya, cici tahu....tapi tu la hakikat nya kalau duduk kat opis dua hari yg pertama lepas cuti- goyang kaki smbil masuk forum susuibu dan sibuk baca artikel psl VBAC (oh well)......

Ya, ci berhutang gambar ayit beraya dgn baju melayu pd semua....hehehe.....

Ci berhutang cerita juga mcm mana keadaannya beraya di rumah mertua...

Mari bercerita meh....

Hari Raya di Jasin

Pagi raya sama mcm di kedah...semua org sibuk mandi sunat raya, sibuk siapkan diri, sibuk siapkan makanan raya.....cuma bezanya thn ni ci ada penambahan seorang mamat hensem utk ci siapkan- Ayit...hehehe....

Dia demam di hari raya pertama.....dan hari raya yg seterusnya smpai kami balik KL.

Selesai smua balik dr masjid, kami bersalaman- mintak ampun apa yg patut. Ci dh buat oath pd diri- Jgn nangis- nanti jd sedu sedan pehtu takleh nk bercakap dah.....

Akibatnya ci nangis punya byk sbb tgk nenek nangih pehtu dah takleh ckp, leh salam cium tgn smbil lap hingus aje.....haih......kalau buat drama mesti dh kena cuttt dah nih......pd semua, anggap la ci cium tgn tu tnda ci mohon ampun ye- ci mmg tak berdaya nk bersuara kalo dh teresak-esak cmgitu.....kih3.....

Habis bersalaman, kami ke kubur Atok suami cici.....ci berdiri smbil dukung ayit dekat pondok aje sbb panas terik...pehtu kami ke kubur pakcik suami ci yg meninggal masa kecik...memula ci tak perasan yg kubur sebelah menyebelah pun kubur kanak-kanak sbb batu nisan kecik....sekali bila ci pandang keliling, rupanya itu mmg kawasan perkuburan kanak-kanak n baby.....ci jd sebak, nangih pulak kat ctu......smua batu nisan kecik.......ci tlg bersihkan batu nisan sebelah2 yg dh kena tenggelam dek rumput...ahli syurga smua ini.....patut la rasa sejuk lain mcm je.....

Lepas tu, kami mula beraya di rumah makcik, pakcik, nenek atuk sebelah hubby ci...tak semua yg ci kenal pun....bru mula-mula nk belajar sedara yg agak jauh.....

Ayit time ni meragam sbb panas.....ci bukak baju dia tgl seluar n songkok aje....

Kami beraya smpai ke ptg, pehtu smua org terbungkang kat rumah sbb kepenatan....tgl ci terkiuk-kiuk layan ayit yg meragam hidung tersumbat...hehehe...

Raya kedua smbung beraya rumah sedara-mara MIL kat merlimau.....

Raya ketiga beraya di Palung rumah adik angkat-Ima dan pakwenya-Roy...

Raya keempat dh bergerak ke Seremban dan ke KL utk beraya rumah sedara MIL di KL pulak...

Raya kelima- dh terbungkang kat rumah sendiri mcm takde pape yg berlaku pun- sbb smua dh letih dan dh tak sanggup kua rumah...hehehe....

Hidangan Raya

Ci dh agak ci takan jmpa ketupat daun palas thn ni......abah dan pakteh belikan lemang...tu je la makanan ci spanjang raya di sana, kecuali nasi la......ci mmg agak susah nk makan ketupat nasik/ns impit...tak reti nak makan dgn sambal n rendang.....

Tp dh mindset cmtu dr awal, ci pun mcm tak ralat sgt la....cumanya terliur bila mak ci kat kedah cerita psl ketupat jagung...waaaa.....


Kembali ke opis

Ci bgn kol 8 di hari yg pertama tu....hahahaha....what more can i say.......







Bergambar sndiri di pg raya...lupa nk suruh org len snapkan sbb dh tergesa-gesa....

Standby baju melayu kat ayit...skali dh panas sgt, pakai baju biasa aje la yeh......

Time ni kat wangsa walk mall........dh balik KL....melepak cni sblum KL dh crowded balik....



Ayit dh reti naik walker pink nih.....rambut pun dh potong kat kedai mamak......


My precious....





Wednesday, September 16, 2009

Persiapan Raya Cici...

Hmm...tahun ni tatau nak classified kan persiapan raya ke tak....sebab....tak siap pape pun......hehehe...

Esok ci masih bekerja...ci tgk kiri kanan dah makin byk bilik yg gelap, makin sikit org lalu lalang...dah tak berselisih bahu...sbb dh ramai yg balik kampung....tapi ci masih keja.......

Oh well......

Jap2...nak wat checklist jap....
  • Packing baju- belum....byk lum basuh lagi......kih3...
  • Kuih raya- none.....tak buat tahun ni.....bwk balik tempeyek aje kat mak mertua....
  • Kemas rumah- Oh yg ini tak pernah nak habis.....

Bukan takde mood nak raya thn ni......mood tu banyakkkk....hehehe...anxious gak la nk beraya kampung lain tahun ni.....tapi tu la, asal blik umah je masing-masing dh wat muka mandom (penat) pehtu bila ci tidurkan anak, smpai ci sekali tertidur (pastu terjaga kol 1.30 pg suh hubby g 7-eleven beli honey star dgn susu)


hehehehe....


Takpe la, ibu-ibu nyusu mmg letih kan kan kan.....(alasan)


Kfc Alpha Angle

Ayit- almost 8 bulan

Nak sayang abah dia...


Ayit encemmm kan....

Tuesday, September 15, 2009

Jika beraya di kampung mertua...

Tahun ni ci beraya ni kampung mertua.....nun di Melaka....pertama kali nak beraya di kampung yg bukan sendiri ni bendasing bg ci......

Siapa kata kahwin dgn org bukan kampung sendiri tak menarik? Ci tau ramai ingat tulisan akhbar ada artis kata nasib baik dia kahwin dgn org senegeri, senang nak balik raya (ci ingat)...Oh bukan kah jauh berjalan, lebih luas pandangan? hehehe....

Sebab ci rasa kahwin dgn org jauh best:

  • kalau beraya boleh makan makanan ruji negeri lain
  • boleh berjalan/ meneroka kawasan yg kita lum pernah sampai
  • networking lebih meluas/byk org baru kita berkenalan
  • boleh tgk budaya/rutin org lain
  • boleh belajar cakap/bahasa negeri lain
  • boleh merasa meraung di pagi raya sbb mak ayah jauhhh...huhuhu....

Ci rasa yang part last tu kut yg akan ci lebih praktikkan di masa raya nih...

Walaupun ramai org kesian tgk ci tak singgah kampung ci langsung raya ni, tp look at the bright sight; ci ada keluarga mertua yg sayang cici dan bersungguh-sungguh nak bg ci selesa....(Abah, nak ketupat palas pleaseee.....)

Dan Tuhan Maha Adil, jodoh pertemuan kan di tangan-Nya, Tuhan bg kita raya sebulan......takan la sebulan tu ci tak balik kedah (kan abg kan kan kan???)...mmg melipat ketupat la ci dgn baju abg ci kat rumah....kih3.....

Dan ya;

Ci ucapkan selamat beraya di rumah mertua wahai smua kenalan cici....bg yg 1st time beraya di rumah mertua (mcm cici); jgn sedey2....apa yg patut kita buat:

  • be the best that we can be
  • jd peramah: masa ni lah nak beramah mesra dgn keluarga mertua kan...
  • bwk baju yg palingcantik yg kita ada
  • belajar pakai kain batik
  • jd extra rajin; kalaupun kat rumah nak lipat kain pun setahun, kita jd extra aware; kalau boleh kat ampaian time dh kering tu kita dh siap2 lipat...
  • jgn jadikan anak kecil anda batu loncatan; asyik berkepit dgn anak, satu keja pun xbuat
  • jgn jadikan suami anda tempat berkepit
  • jadikan kampung mertua sama mcm kampung sendiri...

Selamat hari raya ye semua!!!

Pesanan untuk diri sendiri la kes ni......hehehe....

Monday, September 14, 2009

Hadiah dh sampai........

Hadiah giveaway dr ToteBoutique dah smpai...hehehe...teruja ci dpt hadiah waktu ci bz-bz berchit chat dgn Kin n sela masa ci tulih kad raya kat mak ayah & abah mak kt kampung.....macam tau2 aje ci nak pakai time raya kan....hehehe.....

Tak sbr nak balik isi pampers, isi giraffe ayit, isi tuperware moi (bubur), buh segala bagai wipes apakebenda bg penuh...pehtu berat, pehtu suh abah bawak....hehehe......gurau je abah, ibu bawak okey (utk jam pertama shj)...hehehe.....


Ibu dgn beg....

Beg dambaan kalbu dh sampai......


Thanks ye akak Cik As from ToteBoutique.....ci hargai hadiah dr akak ni...akan ci tayang seantero kampung jasin di hari raya ini......



Sunday, September 13, 2009

Fertility centre ???!!!

Cici menulis sambil mengepam di cubicle smbil mata yang bergenang kegembiraan....

Oh what a day.......walaupun ci disurami kesunyian pagi-pagi hari sebab kawan di kiri kanan ci cuti,
terima kasih kpd besfren ci; Kin, yg memberitahu berita yang gembira...Dia pregnen...!!!

Ci pun tatau apa relation cici dgn suasana atau keadaan pregnen.....Sebab dr ci anak dara, ci suka tgk orang pregnen. Bila ci dh kawen ci doa ci pregnen awal (alhamdulillah, ci mmg bunting pelamin...hehehe) dan smpai skrg bila ci jumpa org pregnen, ci rasa happy....

Ci rasa org pregnen ni mcm sangat-sangat istimewa......

Ci sgt bersyukur sbb pregnancy ci dkt Ayit dulu sgt melegakan dan sangat comel...hahaha....membuatkan ci lagi lagi lagi suka menjadi pregnen...(abg, harap maklum yeh)

Oh nak cerita sebenarnya yang dulu, waktu anak dara, dekat rumah yg cici duduk skrg, ci duduk dgn lg 5 orang kawan....kecoh rumah cici dulu smpai jiran tetangga ketuk pintu suruh diam ckit...punya lah happening...Oh kami gelak mmg stok pontianak pun takut....hahaha....

Nak dijadikan cerita, semua kami dh berkahwin, dan tarikh perkahwinan tak jarak sgt...dalam setahun tu semua dh kahwin....Akak yg memula kawen dulu tu dlm 2bulan dia pregnen, yg lg sorang bunting pelamin, sorang lg dlm beberapa bulan lepas kawen terus pregnen, cici bunting pelamin dan kawan ci yg bru bgtau dia pregnen ni pun bunting pelamin jugak!
hehehe....

Akak housemate ci kata "Memang la rumah ci tu fertility centre la....smua org yg pernah duduk situ bunting cepat...sesapa yg rasa nak anak tu leh la tidoq sehari dua kat rumah ci...."

hehehehe....

Ci wat pakej...dua hari semalam RM500.00....buleh???

Untuk my dear fren, ci doakan yg terbaik utk Kin dan kandungan.....dah ada nyawa dlm rahim Kin.....amanah Tuhan yg sangat berharga tu wajib utk kita jaga mcm kita jaga nyawa kita dan nyawa-nyawa org yg kita cinta.....kan?

Walaupun kin mmg org istimewa dlm hidup ci tp lepas ni lagilagilagi istimewa plus lagilagilagi chumel dlm hidup cici....hehehe....






Cici waktu 7 bulan.....Oh how i miss my sexy belly.....hehehe.....

Bring the sexy back....!

Hubby ci geleng kepala smbil jeling-jeling bila smlm ci melopong tgk justin dlm Oprah show. Justin timberlake taww; siapa yg tak gedik tgk dia....hehehe...ci yg dh beranak sorng ni pun duk terjerit-jerit (kecil) kat umah tiap-tiap kali justin bercakap...hehehe...

Oh ci minat sgt justin ni sejak anak dara lagi...sejak dia break dgn britney dgn harapan kecil yg ci leh jd pengganti dan sumpah kat semua girl yg kena gosip bercinta dgn dia...smpai skrg jessica? tua sgt la, tak padan la....hehehe...semua ayat penyedap hati....

Okey dah cukup psl mamat bermata kuyu yg sexy tu......sebenarnya nak cerita pasal seseorang yg lg sexy dr justin- seseorang yg for sure membalas cinta cici- Ayit.....

Cici capture sesi ber sexy dgn Ayit...sebelum hantar mak ayah ke jalan duta smlm...mak ayah ci dh balik A/S ptg smlm....dan maybe, just maybe kami akan jmpa lg lepas raya ni....syahdu kejap....waaaaaaaaa.........












Oh kalau lah 10 justin melutut merayu kat cici pun, takleh ganti dgn sorang Ayit ni...walaupun teacher kata dia ni manja sgt, walaupun dia kuat merengek kalo ci tak bg dia main remote astro, walaupun tidur malam ci tak aman sbb dia suka bergayut smpai ibu ni naik kramp; dia tetap yang terrrrr sexyyy......hehehe....
abah ayit pun sexy juga.....hehehehe....tp tu cerita lain la.......




Thursday, September 10, 2009

Anak siapa ni?

Sila amati betul-betul...




Uih...anak siapa tuh, berbaju belang, berstocking tebal, berambut lebat....mcm pernah ku lihat aje...yang Ayit ni kenal la cici....tapi siapa yeh gerangan budak atas tu....
hehehe....
Ala, kalian dah tau yeh....malu je wat saspen tak jadi tauuu...
Mesti la Abah ayit....hehehe.....
Ada rupa ayit tak abah dia time kecik-kecik dulu? ci punya la godek komp nak cari gmbar ayit duk exact posing tp tak jumpa la.....
Oh gmbar waktu baby ci ada, kena scan bagai dulu....esok-esok la ci buat yeh....
Waktu ci memula dpt gambar ni ci tanya soalan comel kat hubby ci: 'cici time ni kat mana?' hubby ci jawap 'kat syurga' hehehe......kami beza 6 tahun okeyyy.....

Wednesday, September 9, 2009

Ayit dan Abah...

Buat sekian kalinya ci baru teringat nak beli bateri kamera...bukan tak hingat tp sbb mahal ci pun wat-wat lupa...Selepas dh lama ci tak ambik gamba ayit, hari ni ci balas dendam...anak kita ni sekejap je nak besar, rugi kalau tak ambik gambar kan...




Jangan tgk abah Ayit, tgk di bawah meja...jengjengjeng...main menu tersorok dr mata umum.....

Model Jam Polo...Buah hati cici...bagpunch Ayit...





Ayoyo...dh masuk mulut la....


Okey2...dia dh marah....




Adorable kan...
Songkok ni saiz 18...kepala ayit mmg besar ckit...waktu ci c-zer dulu pun, perut ci kena toreh ckit sbb kepala dia tak muat nak kua....





Ni la muka dia kalau panggil cici:
'emeekk...'

Oh potential heartbreaker ni...

Tuesday, September 8, 2009

Ayit di hujung Tujuh...

Anak ibu ni dah besar...dah pandai serba-serbi...

Dah pandai cari sendiri susu...kalau mlm mesti melilau mulut tu mencari-cari...pernah skali dia duk isap lutut ci sbb dia dh terlepas ke bwh sana....

Dah pandai makan biskut pegang sendiri...dah pandai kenal mana ibu dia, mana abah dia...dah pandai toleh kalau org panggil...dah pandai senyum bila org tegur....semua org kata ayit ramah, senyum manis....kih3....

Pagi tadi Ayit tgh golek-golek dgn abah ngan ibu smbil tgk Jim Jam & Sunny, Ayit duk tepuk-tepuk abah dia...memula ayit duk membebel sensorang- 'ata ta ta ta..ba ba ba ba....'

kami duk tgk je la.....sekali dia sebut 'Aabaah...' smbil tengok muka abah dia......

hehehe....

Anak ibu dh pandai......





Dgn besfren dia, giraffe

Dia buat stunt akrobatik...naik kaki ke atas kepala....


Raya ni dh masuk 8 bulan...yeay!


Monday, September 7, 2009

Iftar penuh Pengajaran buat hati...

Apartment yg cici duduk skrg ada jawatankuasa. Jawatankuasa kami sama mcm jkkk kampung. Ada pengerusi, ada bendahari, ada penguatkuasa maksiat...Tinggal di situ rasa mcm tinggal kat kampung, masing-masing kenal masing-masing...semua org tahu hal semua orang...

Ahad lepas, pengerusi kami, menjemput kami ke majlis iftar kat rumah keduanya di Kuala Selangor. Majlis ni sebenarnya nak raikan mak ayah ci yg dtg melawat dr kedah. Mak Ayah ci fames kat neighbourhood kami, smuaorg kenal...suami ci bkn jawatankuasa, tp jawatankuasa mcm takleh gerak kalau he's not around...hehehe...

Majlis jalan mcm biasa-walaupun kelam kabut ckit tapi sedap. First time ci makan hati pari bakar...Hati pari.....smpai skrg teringat rasanya...Ayit a bit restless, ngamuk tatau nape...

Lepas semua selesai, kereta suami ci lak meragam, kena hantar ke bengkel...kami- mak mak org ni pun bersantai la depan sofa beramai-ramai bercerita pasal semuaorang...oh tadi ci dh bgtau kan yg semuaorg tau hal semuaorg.....ini cerita nya....

Kes ni mengenai en. A yg kahwin dgn akak B. yg menjadi kes kajian ni bila en A dh kahwin lain, dan akak B lum tahu padahal semuorg lain dlm dunia ni dah tahu.

Jiran 1: Kesian aku tgk dia tu...anak dh la ramai...kena pulak mcm ni...laki dia ni memang la...

Jiran 2: Tak...laki dia buleh kalo nk menikah, tapi bgtau la....kesian org tu duk kena muhung ja.

Jiran 3: Kalau aku....hey, mmg tak hingin payung-payung emas nih...yg dia marah tu bukan sbb apa, pegi gadai barang kemas dia nih, pehtu duit tu pi bg kat bini muda....kalau aku...hishhh....

Jiran 1: Aku rasa dia tau la...sesaja buat tatau je...Kes aritu; baju laki dia tu dh lama dh hilang, sekali laki dia balik, laki dia pakai...nampak sgt baju tu dr rumah bini baru dia...

Jiran 2: yang laki dia pun, kalau tutup telefon bg alasan tah pape. Kerja kat hulu kampung, tadak line. Kerja kat pulau, nk balik takleh sbb air pasang. nak reka cerita yg bukan-bukan.

Jiran 3: Dulu gaduh teruk drg tu, waktu dalam pantang gaduh smpai bertampar-tampar. last2 laki dia keluar rumah, dia kejar dgn stocking tebal...jerit 'abg...abg'

Jiran 1: Satu hari dia akan tahu gak ni......dah la muka anak dgn bini muda dia sebijik muka dgn anak kat sini...umur pun sama je....

Cici diam sepanjang pasang telinga dgr semua org bg pendapat...Dalam otak ni duk terbayang muka akak dan suami dia...Bg cici, mereka tu padan, muka seiras, dianugerahkan Tuhan dgn anak yg ramai dan cantik-cantik. Akak tu ada rupa, suami dia pun sama...tapi, tatau mna salahnya suami dia kawin lain, dan masalah lepas tu bertimbun-timbun smpai skrg lum selesai...

Cerita ni biasa bg ci...sekeliling ci penuh dgn org bermadu...ada yg ending dia okey, ada yg lum setel, ada yg lum tahu mcm kes akak ni...

Apa ye masalah dgn org lelaki ni...tak cukup dgn satu ye....Apa ye masalah dgn org perempuan ni...takleh terima suami ada satu lagi ke?

Semua org ada isu sendiri....

Cuma cerita ni mengajar cici yg perkahwinan ni mcm pertaruhan...kita pertaruhkan hati, hidup, usia, nyawa, keselamatan kita, perlindungan kita, harta benda kita untuk suami dan anak-anak...belum tentu kita dapat apa...worse kalau kita dibalas dgn kekecewaan atau benda yg buruk atau kesakitan....macam kena tampar atau pukul...

Sebab kita takkan tahu apa yg akan jd kat depan kita nanti.......

Kita cuma boleh doa yang terbaik...


# untuk akak cici: Hati tak bisa dibohongi.....