Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Tuesday, November 24, 2009

Selera Makan...

Pagi: Thosai & Teh tarik
Tak sempat lunch: Kueh/ Biskut
Lunch: Nasi/Kuey teow & Cincau Jagung
Dlm kol 3: Biskut/Coklat/Apa-apa yg nmpak di mata atau nmpak di meja sebelah...hehehe...
Kol 6: Roti sosej 2ketul & susu dutch lady sekotak (dalam bas time ni, otw balik seremban)
kol 9:Nasi kat umah mertua
kol 12: Roti coklat cicah susu pekat manis....


Hahaha....

Hubby ci kata ci bela jin/ hanturaya dalam perut ci......Tapi betul, benda ni yang berlaku sejak dua menjak nih.....ci makan dan makan dan makan smpai kalau takleh makan ci rasa macam nak makan org lak......

Dan still berat ci tak naik...

Dan still ada org tegur ci nape kurus sgt....

hahaha....

Korang kut yang bela jin, smpai badan ci sebegini sehat dikatanya kurus kering...hairan ya, kalo ci kurus kering, yg betul2 kurus tu, nak pggl apa lak? ayoyoyo....

Okey okey, berbalik kpd selera makan ci yg makin menjadi, the only reason sbb

  • ci agak tensi
  • ci menyusu badan sepenuhnya smpai sekarang ayit 10bulan
  • cici mmg lapar
  • perjalanan seremban-kl agak jauh, jd ci kills my time dgn makan la
  • keja byk= makan pun byk
  • cici mmg lapar
  • kapasiti perut ci dh revised....dh jd besarrr...hehehe
  • mmg tu time makan ci

hahaha

Kalian, sila jgn tiru cici ye.....

Monday, November 23, 2009

Pindah-randah...

Minggu ni hidup cici hectic....kacau bilau.....pusing pusing......semua benda buat tak sempat....kesnya ci pindah rumah....drpd taman melati fiuuuuuuuuu (sila bayangkan anak panah terbang atas peta) ke seremban....



Dan perpindahan cici tu banyak mempengaruhi cici dan hidup ni some way.....



Banyak yg berubah...



Ci berpindah dr flat 2bilik kpd teres 2tingkat (4bilik 3toilet)...(ye, rate kat seremban kat sama mcm kat KL ni- even sewa lebih murah dr umah flat cici)

Cici somehow dah jatuh cinta dgn bandar seremban...walaupun belum boleh dipanggil 'homey' lagi emotionally....

Cici kena matang in express way...maknanya, ci kena tolak tepi perasaan kecewa-sakit hati-takpuashati-luluh-apakebendaperasaanygtakbestpasalhati...sbb hidup ci dh berkisar dgn suami dan keluarganya...kalau ci tak jaga, berat bahu kiri ci nanti...berdosa.....ci tak ada sesiapa di seremban...family sendiri jauh..apa-apa hal jadi, ci hanya ada keluarga mertua.....

Dan skrg ci dibebani dgn kerja yg insanely overload.....dgn hutang piutang yg ci kena selesaikan dgn gaji yg dah potong bil operation ci (cici c-zer dulu...)...dgn badan sekeping ni yg ci bawa ke hulu-kehilir naik bas sks, LRT, bas rapid uia; 2kali sehari ulang-alik...dgn attendance yg tetiba banyak absence without leave yg ci kena check balik kenapa ci tak punch in zaman dulu-dulu kala...dgn raya haji ni yang kali kedua bukan di kampung sendiri....haih...dan dgn sekeping hati yg kecil lagi rapuh yang dipaksa tanggung semua bebanan ni sendirian...

Ci hadapi dgn senyuman...

As long as suami ada di sisi...i'll be fine...

As long as Ayit ada dgn ibu dia...i'll be strong...

Wednesday, November 18, 2009

Show Off

Disebabkan minggu ni ramai org ci discover pregnant, cici dgn muka tak tebalnya nak menempel gambar-gambar cici pregnant zaman dulu-dulu kala....10bulan yg lalu aje...hey, ayit dh 10 bulan okeyyy......Ci try nk cari gambar vogue sbb nak join contest tp hampa...semua sememeh aje....kih3...



+- 3bulan

+- 6bulan

+- 7bulan


+- 8bulan



+- dah sarat sgt sbb seminggu lepas ni ayit dah kuar......
Sekian, terima kasih....
# baju2 maternity cici disimpan lipat dlm kotak ye....kalo sesapa nak sewa boleh la....kih3.....





Mari Mengira


  1. Haza

  2. Kin

  3. Kak Aishah

  4. Kak Farah (baru bersalin)

  5. Kak Wati

  6. Kak Zulia (kami g test sesama-dia +ve, cici tak...huhuhu)

  7. Myn

  8. Zana kaed

  9. Syaznie

  10. Faizah (hampir bersalin)

  11. Kakak Iera (tak kenal, tp adik dia ni bakal SIL cici)

Cici bukan mengira orang yang berhutang dgn cici...bukan...cici bukan mengira org yg pernah wat salah kat ci....bukan.....

Ci mengira org yg disekeliling cici yg pregnant!!!

Yippy yippy yeay!!!

Ramai kan......mcm dlm masa yg sama semua org pregnant....semua org nak pregnant (ye kak ina?)...

Cici antara org yg excited- fwd buku penyusuan yg ci dpt waktu prog susuibu di senawang (sesapa nak leh bg email kat ci, then ci fwdkan ye)...

Ci antara org yg buzz ym drg dan tanya 'sehattt?' dan mula cerita 'dulu kan time ayit kan cici kan bla bla bla' smpai org naik boring......(sory yeh kin)...hehehe...

Ci pernah ebuddy dgn 3drpd org2 kat atas...pehtu bru ci sedar ci chatting dgn 3org yg pregnan serentak...hehehe....

Ci bayangkan ada halo kat atas kepala mereka nih......

# kpd yg ci tertinggal nama nanti ci update ye...super bz keja byk nk buat sbb esok cuti nak masuk rumah baru......yada yada....



Tuesday, November 17, 2009

Susuibu- Melawan Kejauhan

Masuk 2 minggu cici menghabiskan hari-hari cici dgn bekerja dan berulang alik Seremban-UIA-Seremban almost everyday...memula mmg penat letih bla bla bla tp bila dh masuk tahap 'saya terima dgn redha', semua penat tu mcm incredibly hilang.....

Tapi, lepas dgr ayat dr bapa mertua ci, ci jadi sangat takut 'Nanti tgk la, ibu dia balik pun dia dh tak heran, asyik berkepit dgn nenek aje'...ci tahu ayat tu gurauan, ci tahu abah nak sedapkan hati mak mertua ci sbb ayit waktu awal2 tu mmg tanak dgn dia... ye la, hari-hari ayit mengadap cici dan abah dia, mana kenal org lain. teacher kat nursery pula betukar-ganti, tak la melekat di hati ayit sgt.....

Hari pertama ci balik dr kerja, ci ambik ayit yg tido dlm buai, ci pelok, ci dakap, ci cium-cium smbil nangih....sejam 45 minit travel balik dr kerja mmg memenatkan ci...perah semua tenaga ci...apatah lagi perasaan ci...ditambah pula dgn bengkak susu sbb lama sgt jarak atau rindu sgt dekat anak.....

Alhamdulillah ayit peluk ci balik....mcm lama tak jumpa....dia ingat cici.....

Hari-hari sepanjang 2minggu ni, hantu cemburu ci dtg...tmbah-tambah kalau ci kol mak mertua dan mak mertua kata ada org lain suapkan makan kat ayit...tetiba ci rasa mcm tajam rasa kat hati-rasa mcm 'ibu yg patut suapkan ayit sbb ibu dh patut ada kat rumah by now'

Ya, umah ci dulu dgn uia hanya 5 minit...rumah ci skrg dgn uia 1 jam 45 minit......

Semalam masuk 2minggu ci berulang alik, ci balik mcm biasa....dan alhamdulillah setiap kali ayit tgk muka ci dia mcm terlompat-lompat...terus terkam kat dada nak menyusu...dlm hati ci rasa 'kalo cici tak menyusu dia, ci mcm hilang keistimewaan...sbb kalo menyusu botol, smua org leh bagi...kalo menyusu badan, hanya ci sorang leh bagi kat ayit'

Bapa mertua ci pernah tinggalkan suami ci waktu dia kecil utk nenek dia jagakan...after a month bru balik (sbb kerja jauh), suami ci tgk mak ayah dia pun lari lintang pukang...sbb tak kenal...sbb dah hilang rasa pergantungan...yg ada pd susuibu.....

Ci lebih bersyukur skrg yg cici menyusukan ayit sepenuhnya...sbb ci tahu setiap kali ci keluar rumah, w/pun jauh, ci dh tinggalkan sepenuh kasih syg ci dekat setiap botol susu cici...walau tak sama bau, tak dgr jantung cici, sekurang-kurangnya rasa nya tetap sama.....dan ayit insyaallah akan ingat cici walau ke mana ci pergi...

Waktu cici duduk wad dgn ayit aritu (ayit masuk wad sbb demam sawan) ci naik kesian tgk baby yg awal-awal dh diberi susu tin.....lagi kesian tgk mak baby kehulu- ke hilir mencari air panas, susu tin, membasuh botol segala semata-mata utk sekali penyusuan...ci hanya selak dan bagi setiap kali ayit minta...org kata ibu yg menyusu badan ni kena byk sabar, apa yg ci tgk org yg menyusu dgn susu tin lagiii kena bersabar...mana dgn kudrat lg, dgn wang ringgit lagi...tu pengajaran yg ci dpt waktu kat hospital...ya, ci anggap waktu itu ialah waktu kecemasan ci....

Ada srg ibu ni (indonesia) dtg bawa baby 4bulannya...duduk di katil sebelah cici....dia dtg sehelai sepinggang...dgn harapan hospital bg diapers dan susu tin utk anak dia....ya, dia bayar hampir rm250 hanya utk pendaftaran berbanding kita yg masuk lenggang kangkung aje....nurse marah kata susu tin utk baby bwh 6bulan tak ada....ci tanya dia 'bg la susu badan'....dia kata 'dh takde...'...ci kata 'ada lg tu, cuba bagi...' dia senyum sinis 'takpe la, saya kerja...bg susu tin aja la' Ke hulu-kehilir mencari, cuba telefon suami dia utk bawak bekalan susu tp xdpt...suami cici la yg menapak ke 7-eleven mencari susu tin utk anak org ni...ci kata 'kalo terdesak, saya boleh susukan' dia senyum mcm ci tgh wat lawak.....

Memilih utk memberi susu tin semasa kita masih mampu memberi susu badan bukan sesuatu yg lawak....

Ini serius (ming ming)....

Ini benar-benar serius.......

Monday, November 16, 2009

Yang Lama itu Indah...

Yang lama itu selalunya susah kita nak lupakan....

Contoh: Pakwe lama......susah kan nak lupa? ada yang dh lupa? ada yg smpai anak 3 masih struggle nak lupa? hehehe....

Kenangan lama: wah...ni ada dalam setiap kotak otak semua org kan...kita ni org biasa ke, org luar biasa ke, semua akan rasa yg kenangan lama tu indah...yg tak indah selalunya kita akan buat-buat lupa ajeee....

Mcm tu la ci rasa bila ci kenangkan rumah lama ci....aka rumah yang cici duduk dr zaman anak dara smpai zaman tak dara sgt smpai zaman mak bujang ni.....

Ya, rumah ci kecik.....ci rasa kalo ci langkah 10tapak, ci dh cover almost keseluruhan rumah sewa ci tu...rumah ci tingkat 7 kat tmn melati...ada 2bilik...1bilik air.....1bilik tu besar gak la.....1bilik tu mmg muat katil bujang aje.....bg cici yg keluarga kecil malas mengemas mmg haven la kalo umah kecik2 mcm tu.....ci tgl kat rumah tu almost 5 thn...sama umur dgn ci keja kat uia ni...anak2 buah ci membesar di rumah yg sama...ci lafaz putus tunang kat ex-tunang ci di rumah ini lah...ci berhu-ha-hu-hi dgn 6 org housemate anak dara cici pun di situ lah...cici berbulan madu dgn suami ci di situ lah juga (bunting pelamin la, tak sempat g bercuti jejauh)...Rumah kecil 10tapak ni byk tulis kenangan ci dekat dindingnya...ya, kalo rumah ni boleh cakap mesti dia tepuk dahi geleng-geleng kepala tanda pening dgn hidup ci punya storyboard...

Rumah sewa ini byk simpan rahsia cici.....sbb tu ci syg w/pun ci mmg segan kalau org tanya 'tanak ajak kami dtg rumah ke?' sbb ci tahu kompom semua kena duduk bersila...yg buleh duk kat sofa pun 3org aje sbb sofa tu 3seater-tu pun berhimpit-himpit.....sbb tu ci syg w/pun lantainya dh terkopek2- kalau ayit meniarap kompom lekat serbuk-serbuk lantai yg terkopek...

Ya, ci sayang rumah ini.......
# Cuba tanya org yg berbini lebih dr sorang...bini lama indah tak?
Hallway rumah sewa cici....

Semak sbb nak pindah dah.....xpindah pun semak gak...kih3....

Oh botol cici yg dah sampai masa utk dibuang......


Terima kasih botol-botol...kalian byk membantu cici......


Sunday, November 15, 2009

Perpindahan = Berhijrah

Berhijrah itu baik kan...kita berhijrah dr tempat yang kita rasa tidak aman, tidak selamat, sesak sgt, kurang rezeki kepada tempat yang menjanjikan sesuatu pulangan insyaallah...ci nak fikir begitu...supaya ci takde la penat atau pokpek2 dalam hati sbb kena balik KL utk punggah barang2 masuk dlm kotak utk ke seremban...

Barang dlm rumah ci seriusly banyakkk...baju ci saja ci rasa dh penuh 8 kotak...eh bukan nk riak bukan...tp ci mmg perangai suka simpan baju yg dr ci sekolah rendah susah bebenor nak buang...sbb kalo buang ci rasa mcm ci buang sekali kenangan ci....bila ci simpan...pehtu beli dan simpan...akibatnya ci ada 8 kotak baju yg tak dipakai dan hanya sekotak baju ci pakai hari-hari...

Peti ais ci masih penuh dgn brg makanan kering yg kalau tgl lagi lama dh boleh tumbuh cendawan...asam jawa, telur, coklat n byk lagi brg lain yg kalo sebut nanti korang kata 'haisshhh cici nih, pemalas bla bla bla' dah selalu dengar, takmau dgr lagi....hehehe...

Tahniah kpd abg jimmy dan isterinya yg bru bersanding sabtu lepas...ya, hujan itu rahmat...dan rendang daging pakcik mmg tersedap di dalam dunia nih...hehehe....smpaikan mak mertua ci seludup masuk dlm handbag cici, pehtu ci tak sedar esok pg nak g KL seluk2 tangan ada rendang dlm beg...isk3...kalo tau dh lama ci ngappp.....

Perkahwinan itu juga satu hijrah...

Sama dgn perpindahan cici ke seremban.....satu hijrah.....

Yang juga satu pertaruhan, if we look it that way....yg kita kena sentiasa tawakal...untuk berjaya di dunia dan di akhirat.....






Ni ruam peluh...ayit mmg kuat berpeluh...

Abah dan ibu...

Asalnya kotak ni utk letak baju...


Last2 jd tempat main ayit.....anak oh anak.....




Thursday, November 12, 2009

Pinkish and Me...

I wonder why i'm not that girl with girly look who all the way pink from top to bottom...but i'm indeed girly yang kalo tersentuh sikit kat hati ni mau huwaaa huwaaaa smpai ke pagi.....My heart is pinky...fragile, lembut, senang terkoyak rabak, susah lak nk baik sendiri kena jahit dgn delicate bru ok....that's how i define my heart.....

Semalam pengalaman perjalanan balik dgn bapa mertua mengajar cici 2perkara:

  1. Gelak kat lawak yang benar-benar berhak ditertawakan...kalo tak lawak tp paksa2 lawak mmg berterabur mulut dgn kening tak sama gerak...mulut 'kah kah kah' tp kening berkerut......gelak paksa...takmau okey.....
  2. Bukak aircond dgn high speed....kipas kalo boleh...tak boleh; tutup mulut shj...
  3. Kalo any ayat yg melibatkan 'abah bgtau ko sorang aje...' sila simpan kat ko sorang yeh...jgn kua kete trus boast kat org len dgn penutup 'abah bgtau bla bla bla aku srg je tahu tauuu....' last2 sekampung dh tau...jaga amanah rahsia bapa mertua ye...
  4. Kalo ayat yg melibatkan 'mak mertua ko ni...' yang membawa unsur2 puji, kita senyum bangga dan mengiyakan...kalo unsur2 kutuk, kita diam atau ketawa kosong...jgn di tambah 'ye la kan abah, mmg mak tu bla bla bla' bahaya...mengundang malapetaka di kemudian hari...
  5. Jgn biarkan bunyi cemgkerik 'krik krik krik' lama sgt...kalo bapa mertua tak mulakan perbualan, kita mulakan dulu...kalo rasa mcm batu tersekat kat tekak, minum la air byk bykkkk....hehehe....
  6. Just be yourself aje la....jgn tmbah gedik mcm org lain...jgn tetiba lak memanja....jgn tetiba dingin....wat mcm ckp dgn abah kita sendiri......
  7. Sometimes, silent is good....maksudnya, jgn bercerita buruk suami kita dekat bapa mertua...hellooo, tu anak dia okeyy....hahaha....
  8. Ucapkan kesenangan anda kahwini anak dia dan masuk ke family dia yg bahagia....untung2 dpt makan kfc satu bucket...kih3...*wink wink wink*

Dalam hati ci yg pinky ni pun, mmg terguris juga kkdg2 dgn kata-kata yg menyinggungkan....psl anak, psl susubdn, psl badan cici, psl kerja, psl duit tu smua isu-isu sensitif...oh tertinggal, psl suami pun la......tapi, ci anggap yg berkata tu 'dia lupa nk fikir sebelum berkata'...dlm ertia kata lain, dia tak sengaja...even kalo sengaja pun, kita abaikan dan go on with our life...hidup ni kan pendek aje, jgn la buang masa temanggu perkara yg tak penting...kan cici kan?

Oh badan ayit naik ruam-ruam pinky kat badan dia.....nanti ci upload gmbar okey?

Wednesday, November 11, 2009

Upload-Update-My-Baby

Dalam hati ada rama-rama terbang melintas....hari ni ci tak lalui 3transit spt selalu...bapa mertua ci hantar kan......hehehe....

Mula nya ingat nak tidur aje....tp bila abah dh mula bercerita pung pang sedar-sedar dh sampai uia dah....

Okey la....hari ni nak upload gambar ayit dan abah ayit dan ibu ayit......hihihi......bukan apa, sj nak upload sbb ada kawan yg tanya...'eiii cemana yeh ayit skrg mesti dah besar...' Nah amik, dgn muka ayit dgn ibu abah dia sekali ci bagi.......

Dia skrg ada dgn mertua cici.....ci doa dia sihat dan rindu kan cici spt ci rindu kan dia....Yg bestnya bila balik umah, dia tepis smua org/benda utk datang kat cici.....mak mertua ci kata 'dh nmpak ibu sawat dia dah...' hahaha...ibu sawat ke mothership ke mother board ke takpe la janji ayit tak lupa cici yg jauh ni......



Asalnya nak buli dia....nak tgk kut2 dia nmpak jambu dgn bertudung...sah muka macho takleh hilang okeyyyy...

Pertama kali makan jagung sendiri...habih berteraboq...takpa ayit, learning process ye sayang ibu......



Boys will always be boys......asalnya cici mencari bagai 2kpg 50sen, skali letak tak bergerak pun.....rosak lak...last2 makchu dia gerakkan dgn kaki...ibu dia tepuk tgn wat bunyi...jadi la ye nak....janji ayit happy.....


ya...happy mcm ni...kan encem tu.......



Ci sntiasa berada di belakang mereka-mereka yg ci cintai.....ini 2org kecintaan cici.....





Cici dan makchu ayit...Adik ipar cici-Zira



Waktu kat pro susuibu di senawang- 8nov lepas....dh lasak sgt skali ibu ni dh bersila depan penceramah dah.....lantak la org len duk ataih kerusi....hahaha....



Ini di luar sedar...ci cepat2 capture sebelum any of them tukar position....









Tuesday, November 10, 2009

Susuk Badan Paling Ideal???

Cici mulakan entry ini dengan ketawa yang terbahak-bahak.....

Waktu terakhir ci rasa bangga dgn diri sendiri ialah bila ci tahu ci dh jd isteri org, bila ci mengandung kan ayit, bila ci melahirkan (disertakan dgn sakit rengat...ouchhh), bila ci menang hadiah di situ dan di sini......

Tapi jauh di sudut hati...di belum percayai apa yg terjadi kat cici semalam....

Semalam ci cuti....cuti pertama yg ci habiskan melayan anak sendiri dan anak org di seremban 2 (umah mertua- mak mertua ci bukak nursery)...ptg tu ci pergi ke Tesco utk beli drypers (kan bagus pakai CD, takyah g tesco giant segala cari pampers paling murah)...tetiba ci dapat msg kat hp ci....

'Tahniah. Anda memenangi pencarian susuk badan paling ideal. Sila tuntut hamper anda dr Avon Seremban 2'

First thing first....

Bila aku pergi Avon?

Bila aku masuk pertandingan?

On top of that....

Susuk badan paling ideal???

For real???

hahahahahaha....

Ci gelak terbahak-bahak sendirian- ayit pandang melopong- abg ci dlm fitting room.....

Oh suami ku- reaksi pertama dia lepas baca msg ni : 'Drg main-main je kut'

Ya, dia dalam kategori manusia yg menggelar cici 'kurus kerempeng'......so, any pujian ttg badan cici adalah sgt tak masuk dek akal......

Pastu ci pun gi la Avon S2, tak jauh pun dr tesco......dalam keta dh bertolak bagai dgn hubby ci...'Abg g la kejap tanya...malu laa....' mana tau kan betul2 kena tipu...mau merah padam muka...isk3...

Ci pun dukung Ayit masuk dlm Avon....ci dh standby hp, nk tunjuk msg kat adik Avon tu...mana la tau kalo salah cakap takde la dia kata ci ni perasan dtg nk tuntut hadiah peraduan pun tak wujud segala kan......

'Adik, td kan, akak ada dpt msg....'nada serius slow tak bg adik kaunter sebelah dgr padahal smua mata dok tgk ci......

Adik tu bgn...haa....petanda buruk...nak halau kah?

'Dah tau dah...jap ye....' dia senyum-senyum...

Apakah?

'Laa...dik...betul-betul dpt ker ni?'

'Ye la, akak ingat saya main-main ker?'

Oh angin sejuk dah naik ke tengkuk...bulu roma meremang...darah ci terasa laju...jantung ci pun turut sama...muka ci terasa panas....otot ci terasa longlai.....

Betul rupanya...

Ci kua dr Avon dgn muka senyum puas-padan muka suami aku-sapa suruh tak percaya bini dia menang badan tercantik satu seremban......hahahaha......

Ci gelak-sengih-senyum-sambung gelak mcm org hilang akal smpai ke rumah...sambung lg gelak lepas bgtau mak mertua ci......

To adik Avon: for whatever reason, akak nk terima kasih byk sbb boost up balik confident level akak yg mmg dh takde ni when comes to my body...seriusly.....lepas ni akak akan menjadi pelangan setia avon.....

Dan kepada sesiapa yg kata ci kerempeng...nahhhh....avon dh bg hamper susuk badan paling ideal bagai so, sushhhh........!!!



# kpd yg tanya cemana ci masuk...satu aritu ci pegi avon s2, time tu muka mmg sememeh la, nk g beli eyeliner yg 10hinggit tu...time tu la adik tu mintak no tepon ci......sekian........xde la makcik ni g isi borang segala......

Sunday, November 8, 2009

It wasn't Bad.....or was it???

Pagi tadi, ci bgn pukul 5 pagi...mengeliat bagai smpai mak mertua menjerit kol 5.20 bru terhegeh-hegeh nak g mandi....ci kua umah kol 6 dan naik bas SKS kol 6.30....

Secara rasminya ci dh mula berulang-alik dari Seremban-UIA Gombak...

Ya, ci dh berpindah ke seremban dan duduk di umah mertua ci (sementara) Sabtu lepas.....dan selama (kira: sabtu, ahad, isnin) 3 hari lepas ci dh menjadi warga Negeri Sembilan....

Ci susah hati smpai seminggu pd awal nya...berduka lara smpai tahap nk maki suami sendiri dalam hati (tu je yg mampu)...Nauzubillah....Ya, benda-benda yang menuntut untuk merisiko kan kerjaya cici yang dah masuk 5tahun ni mmg menaikkan darah dan amarah...merisaukan cici kerana drpd rumah yg sekangkang kera ke opis dah jd berpuluh-puluh kilos dan akan membuatkan cici tukar transit sebanyak 3kali....

SKS-LRT-Rapid......

Dan ci bermula hari ini...

Pengalaman hari pertama: Agak terkejut...

Agak terkejut kerana byk sebab....satu nya sebab suami ci yg ci berkira utk maki dia dlm hati sanggup temankan cici dr terminal 1 ke pasar seni...terkejut sbb jam pukul 7.30 pg dan ci masih beratur tgu LRT...terkejut sbb 3kali train lalu dan smua penuh dan ci tak leh even masuk sebelah kaki pun...terkejut sbb berimpit mcm tin sardin dlm LRT...terkejut sbb bila ci smpai ke opis ci tak lemah longlai tp masih boleh senyum ceria (despite tudung ci yg sedikit senget sbb tido dalam bus)

Oh well........

After all....after all disscussion, kutukan, ngomelan, gosipan, kerisauan; it wasn't all bad.......tak la susah sgt sebenarnya utk berulang-alik dr seremban kl.....jauh, yes, but kalo fikir positively, it is manageable....ya, kalo tolak cenggeng dan kememeh ci jauh-jauh, it is manageable.....

Look at the bright side- Suami ci dekat di mata hari-hari; anak cici duduk dgn mak mertua ci which is nenek dia sendiri rather than org lain, rumah sewa kat seremban oh sgt murah, suami ci dekat di mata (eh dh bgtau yeh? hahaha...nmpak sgt kemaruk)

Ci tatau smpai bila ci sggp bertahan untuk ulang-alik begini.....kalau rezeki ci ada di tmpat lain, tmpat yg lebih dekat dgn anak dan suami, why not kan?

Tuesday, November 3, 2009

MY FUNNIEST BABY CONTEST




* Ci mulakan dgn Bismillah.......



Dalam banyak-banyak contest yang melibatkan aktiviti godek pc cari gambar ni, ci selalu fail....sebab ci selalu rasa yg ci ada gambar yg specific dgn contest tu, tp tatau kat folder mana, pehtu tak rename picture tu, membuatkan semua contest nmpak blur aje harapan nak berjaya dgn cemerlang...hahaha...


Tapiiiiii.......the moment ci baca title contest ni, dan ci tgk gmbar baby comel buat mulut muncung tu, ci tau exactly gambar apa yang ci nak pilih utk contest nih....teeheehee...


Baik lah, cici mempertaruhkan gambar ini......





Ini Muhammad Harith aka Ayit.....Umur Ayit skrg 9 bulan lebih...Gambar diambil waktu Ayit bru nak masuk 2bulan...yup, ci masih dalam pantang.....kesnya nk ambil gambar dia senyum, alih2 dia wat muka 'Apadia ibu ni?' kat cici......hahahaha.....Oh lidah tu hasil turun temurun dr cici.....



Okey...kepada mommies yang nak join contest ini, sila ke blog cun UmiDanish ini...yup, ci bru 1st time masuk blog umidanish....but i can tell u, blog umidanish sgt lah kemasss....hahaha....malu makcik okeyyy......


Then, sponsors utk contest ini bukan calang-calang;



  1. BabyUmiShop: Blogshop utk pecinta CDs dan BFs gadgets...juga kpd sesiapa yg in love with tupperware, ingin mencari set bersalin mahupun bio aura water filter....my say; All in One blog.....klik ke sini dan anda akan mahu menbeli dan membeli dan membeli...hehehe....Ohhh dan tidak dilupakan sistem kutu utk membeli pakej CDs...how cool is that!!! teeheehee....

  2. IT @ RLiiT's Boutique & Beauty Centre: http://www.hidupharmoni.blogspot.com/: Oh Blogshop ini menyediakan range of pilihan produk kecantikan yg terhangat di pasaran dan pakaian wanita dan kanak-kanak...Cute-cute indeeddd....

  3. Moms&Baby Shop: Dan blogshop ini menyediakan CDs yg comel, Jusmate5 dan Susu Hi Goat utk kesihatan....Yup, seperti namanya, blogshop ini really for mommies dan juga baby nya......


Oh dan hadiahnya:



Kategori A : baby gurl


Kategori B : baby boy


Hadiah :-


1 Cloth Diaper Lunatots bagi setiap kategoriSponser dari Babyumishop -


1 helai baju baby bagi setiap kategoriSponser darihttp://hidupharmoni.blogspot.com/



# Oh seperti memana contest yg saya tidak menang atau saya menang, saya harapppp saya akan menang...hehehe......



Ya, klik gmbar budak muncung tak boleh belah ini utk join sesama ye mommies semua......





Pengalaman Di Hospital.....With Ayit....

Ci agak mengelak dr bercerita hal ni...sebab ci rasa mcm nak cabut this part of my story dan buat mcm tak pernah berlaku...tapi parut jarum kat tgn ayit buat ci ingat pengalaman kat cni smpai bila-bila.....


Kami smpai kat wad kecemasan pukul 9 malam....time tu Ayit dah lembik lepas dia sedar drpd sawan....nurse check temp dh drop dah...tapi still panas lagi dan still consider demam.....Masuk dalam wad kecemasan tu, nurse bolengkan ayit tgl pampers aje, terus dia simbah air paip (oh bunyi cam kejam kan...bukan simbah kot, perah air dr kain lampin kat atas bdn ayit) kat ayit.....ayit time tu merengek la sbb sejuk...ci peluk dia sbb tgn kaki dh mcm mengigil sejuk...ci menyusu kan dia kat wad tu......lepas dh siap docs, ambulance bawak kami ke institut pediatrik kat HKL, ke wad KK1....Ayit dpt bilik no.5....ci agak2 tu dh dekat2 kol 10 sbb sehati berdansa dah nak habih...(ada tv kat kaunter)...kat ctu drg amik suhu ayit, time tu dh drop dah....kami duduk kat katil 20....

Ci ingat tu one night stay aje.....

End up cici habihkan 4 hari 3 malam kat ctu......

Hari pertama dan kedua tu mmg perit.....demam ayit on off....doc lak asyik nak inteview cici- bila dia sawan...bpa minit sawan dia...which i cant tell sbb ci betul2 igt dia pandang cici, rupanya mata dia yg ke atas.....Doc lak suruh ayit masuk ubat kat tgn, dan amik darah....dia kata kalo amik ubat syrup aje lambat...susah nak baik...

Ayit masuk bilik rawatan utk cucuk tgn dia...nk amik darah dan pasang tiub ubat.....

4 kali masuk bilik rawatan tak berjaya....plaster kiri kanan kaki dan tgn.....smpai naik berlubang tgn ayit....drg still tak jmpa urat darah.....

(nauzubillah) Time ni ci betul2 kena uji.....

Kali ke 5 bru dapat; tu pun dh hari ke tiga dah kat sepital.....dh habih air mata ibu abah dia tgu kat lua bilik rawatan dgr ayit jerit sakit kena cucuk......

Lepas ayit start amik antibiotik kuat tu, demam dia dh drop......malam2 yg selalunya dia akan demam, dia dh tak demam dah.....lega ci time tu....

Waktu kat hospital ci smpat kenal dgn akak2 kat bilik no. 5....kak jan, katil depan...anak dia sesak nafas, koma 2 hari....sebelah cici Ibu izzati, baby izzati byk kahak.....sebelah kiri Haziq, dia naik byk merah2 kat muka dia.......depan ujung ibu fariedah, baby fariedah kena beguk....dan for the past 4 days, kami dh mcm kawan baik.....

Oh ya, tips ye utk anak2 yang tetiba demam sawan....Sawan ni normal utk baby atau kanak2 6thn ke bawah kalo mereka demam panas melampau...

  • Kalau dh nmpak mata ke atas, kejang atau mengigil, baringkan dia secara mengiring...
  • amik towel basah, lapkan badan, kepala, ketiak.....compress.....
  • jgn masukkan any objek dlm mulut eventhough nmpak mcm nk kancing gigi...takut saluran pernafasan mereka tertutup
  • jgn dukung baby kita.....waktu sawan kkdg mereka akan muntah...takut mereka telan balik muntah tu jd toksik dlm badan.....
  • If sawan tu melarat smpai lebih 2minit, bwk ke hospital.......

Kalau ada lg yg ci igt ci update ye...pendek kata, jgn bg anak kita demam la....langsung.....

Thanks kat kaklina, kak basha, kak has, diana, mak abah, my dear ira erul, mak ayah, abg yang dtg melawat ayit dan cici kat hospital ye.....reaalllly appreciate it.....(walaupun tiap kali drg balik rasa mcm nk ikut).....teeheehee....

Nanti ci story morry psl bf kat hospital ye.....

Sunday, November 1, 2009

Ke mana Cici pergi Seminggu ini???

Hospital Kuala Lumpur...

Unfortunately.....

Iya, Ayit masuk wad sabtu, 24/10/2009 malam dan keluar 27/10/2009 petang...

Pengalaman: Mengerikan

Pesanan: Jangan biar anak anda demam....



Ceritanya begini....

Pagi sabtu tu, waktu bangun pagi, mcm biasa ci bukak jim jam n sunny kat ayit smbil nak siap mandi dan terus g bekfas....abah ayit ada sabtu tu lepas dia ke seremban weekdays nya...kami g makan kat tempat paling crowded tapi paling tak sedap kat area ulu klang...aneway, ci rasa dahi ayit mcm suam-suam kuku.....ci tak la panik sgt sbb ayit kerap demam waktu gums dia bengkak dan waktu teething dia start seminggu sudah.....

Balik saja dr bekfas, kami gi tesco belikan biskut ayit...pehtu terus balik rumah....

Balik dr tesco kami semua terbungkang kat rumah....tidur tgh hari.....Bangun sj dr tidur-tidur ayam tu, ci perasan kepala ayit panas bertambah...ci pun cepat suruh abah dia bwk ke klinik...kami g klinik kat tmn melati...suhu ayit 37 lebih...doc kata demam ckit, lgpun ci dh compress dah letak air kat ketiak dahi bagai.....so, doc bg ubat demam biasa aje...

Ci balik rumah dalam kol 6, ci terus suap ubat kat dia....dia pun mcm mamai2 terus tidur......ci perasan ayit mcm tanak tidur sgt...merengek je kejanya....abah dia asyik2 compress, letak air kat ketiak dahi segala.....ayit asyik nak menyusu aje....

Kol 8 malam, ci menyusukan ayit...mcm biasa......tp ci perasan ayit duk terkelip2 mata tgk cici...ci pun senyum la kat dia...pehtu ci perasan mulut dia dh tak menyusu, mcm melopong ckit.....mata dia tetap pandang cici....yg ci pelik nape tgn dia mcm mengeletar2......ci bgtau hasben ci suh tutup tingkap......pehtu ci rasa pelik tgk mata dia mcm memandang ke atas.....ci duduk kan ayit....sah! mmg mata dia ke atas, bukan dia tgk ci sebenarnya, dia kena sawan demam !

Dalam panik tu ci berlari ke sinki, basuh kan muka dia...basahkan bdn dia...tak jadi jugak...mata dia ke atas lagi....ci bg kat abah dia, abah dia lak basahkan muka...time tu ci dh tak sanggup dah nak tgk muka ayit....ci dh nak menjerit, nk nangih.....ci lari pakai tudung nk bwk ayit ke hospital....

Ci tanya 'ayit dh sedar ke abg?' hubby ci kata dah....

Muka ayit sedar, tp mcm letih, mcm lembik...ci pggl ayit...dia tengok muka ci tp muka mcm sakit sgt...ci peluk dia, cium dia, bwk masuk dlm kereta, kami pegi kinik kat gombak.....

Kat sana terus masuk bilik rawatan, nurse basahkan badan ayit, doc check temperature dia kat dahi dh kurang tp bila letak kat ketiak dah 39 sumthing dah...doc masuk ubat dlm bontot ayit pehtu terus suruh pergi HKL.

Smpai kat HKL, nurse suruh bukak kan baju ayit tgl pampers aje, dia lumurkan ayit dgn air paip nak dropkan suhu badan.......pehtu ayit masuk dlm wad KK1 kat institut pediatrik HKL......

hmmm......

Entry nanti ci cerita pengalaman kat sepital okey...dan mcm mana nak handle sawan demam yg mmg normal akan jd kat budak 6thn ke bawah........