Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Sunday, March 21, 2010

1st Checkup @ Klinik Keluarga

My 2nd baby @ 10 weeks...


Sebelah kanan kad Ayit...sebelah kiri kad adik dia......

1st Checkup...

1st Checkup: 19 March 2010

My oh my....Allah shj yg tahu betapa ci berdebar menunggu hari ni.....serba tak kena dibuatnya....kkdg rasa excited sgt...kkdg rasa risau sgt2......

Excited sbb 1st time nak tgk baby....

Risau sbbbbb.....ci pun sbenarnya still tak sure ci ni betul ke tak pregnen...hahaha...tolak la naluri keibuan mesti la ada (smpai penah rasa pegnens sebenarnya tak pun)...Waktu ci g kinik hidayah dulu bawak batang pregnancy test ci, ci pernah request nk check lagi skali. tp doc tu kata 'tak payah la, kalo wat lagi sekali pun, benda yg sama la kuaq jugak...' sigh* ci mmg phobia wat test guna batang sbb ci mmg selalu fail.....selalu salah......

Okey2, pastu ci risau sbb nanti g kinik n scan skali doc kata 'mna ada baby, sapa kata awak ngandung nih?' hah, tak haru kalo cmtuh???

hahahahaha....

Okey....smpai appoinment ci ptg tu, ci pun g dengan muka penuh yakin (yg saya pregnen...kih3) dan dgn penuh tawakal dan redha.......Memula nurse isi borang hijau...pehtu ci kena timbang....huh, 54.9 kg? kan ci kata ci ni cepat je turun berat bdn....aritu ci dh 56.8 dah...haiyoo...pehtu nurse suh tgu....

Agak2 sempat nk baca Bismillah, nama ci dh kena pggl...lupa nk pggl skali hubby sbb sgt2 berdebar....doc dh senyum2 tgk ci.....yup, doc yg sama rawat ci time ci pregnenkan ayit...(oh dan time ci cirit birit pun)...

Dah check BP smua ok.....doc tanya soklan cepumas: Anak sulung umur berapa? ci jawap: hmmm...bru setahun 2bulan......' huhuhu...

Dah setel segala, tibalah masa yg paling dirisaukan.....SCAN.....

Dah baring tu, doc pun letak gel kat perut ci pehtu mula mencari mna baby ci yg dh 10 weeks ni...memula cari tak jumpa2.....pehtu tetiba.....

Doc: Okey....ini rahim awak.....ni baby awak....ha, ni jantung dia berdegup2 ni......

Wah...ALHAMDULILLAH....

Tetiba trus rasa rush tru my neck...rasa keinsafan, rasa kebesaran Tuhan, rasa teruja, baru datang rasa keibuan yg ci doubt selama sebulan lepas.....huhuhu...

One thing for sure, LEGA.........

okey2, will upload few pic, but for now...only words je la ye......

Ci doa baby ok, ayit ok, ci n hubby ok, our pocket will be ok, and my morning sickness takkan datang2.....

Tuesday, March 16, 2010

10 sebab kenapa Ci selalu lupa Ci berbadan dua...

  1. Perut ci hanya akan besar lepas ci makan...masa lain maintain (cici, kan ke bru 10 mgu??!!)
  2. Ci naik bus turun bus, kejar lrt, lari cna lari cni mcm org tak pregnen...
  3. Ci angkat ayit yg berkilos-kilos tnpa rasa apa2...(dulu time pegnenkan ayit, nak angkat baldi berisi air pun suh hubby, punya la risau)
  4. Ci belum ada morning sickness kali ni...(ni palinggg ajaibbbb....kih3....)
  5. Ci wat keja mcm biasa...(dulu adeh cna, adeh cni...kih)
  6. Sbb ci lum g checkup yg pertama...lum wat kad...lum decide pun nk g checkup kat mana...
  7. Ci slalu lupa yg ci layak dpt treatment as org pregnen kalo naik public transport, so kalo ada org offer ci duduk, ci mcm 'aik, nape?'...padahal org nmpak perut ci yg cam lain mcm tu......kih3...
  8. Kalo ci penat ke, mengah ke walhal ci bukan wat keja berat pun, ci mesti rasa nk jerit 'nape la dgn aku ni....'
  9. Semua baju ci still muat kecuali seluar slack...
  10. Ci mesti pelik nape susu ci makin lama makin ckit time ci pam kat ayit....'aku salah makan ke, terskip session ke?' smua bnda nk tanya.......rupanya cici, awak tu berbadan dua........

The things yang mengingatkan ci ni pregnen ialah jerawat di muka, rasa heartburn, rasa dizzy kalo berdiri lama.....tu je la....the rest, ci mcm biasa.........i am in my 10th week...go baby go.....

;)

Sunday, March 7, 2010

Hello my 9 weeks baby...

Ci belum wat 1st checkup...lum tgk kat skrin scan lagi...cuma urut2 perut ci yg ala-ala tak buncit pun utk ucap Assallammualaikum baby ibu...hehehe...


Meneliti seminggu dua cici yg lepas, ci banyak berceramah kat diri sendiri...banyak bnda ci pass over kat hubby ci sbb kekangan tenaga...bayangkan dear, lepas mandi pun ci leh semput mcm org bru lari 100meter...tu lum wat keja lagi, mula la nk berpeluh kecik pehtu nmpak dunia ni mcm gelap semacammm je...

Tapi, Tuhan Maha Adil. Disebabkan ci kena travel siang ari kol 5pagi dh kena bgn dan naik bus kol 6 utk smpai ke uia kol 8, ci takde morning sickness kali ni. Alhamdulillah. ci evening sickness lak, bilamana ci smpai umah mertua ci kol 8mlm utk amik ayit balik, msti ci g toilet muntah dulu.... ;)

Dan yes, hormon cici, sgt lah melampau-lampau gelodaknya. yang kecik nmpak besar. yang besar nmpak gigantic. tp Alhamdulillah ci masih leh bersabar dgn ayit dan tak pernah angkat tgn- ci cuma cubit. hehehe...yg ci takleh sabar bila tgk abah ayit tido...rasa nk melenting je...mostly sbb ci takleh tido, atau ayit still nyusu so dia pun lum tido, yg watkan ci sgt marah bila hubby ci tido dulu...hehehehe...oh cici....

Bercakap mngenai susu, ayit masih fully bf. ya, ci ada niat nk campurkan sedikit smpai adik dia kua, tapi mmg ayit tanak. dia muntah kalo bau susu org lain (mak mertua ci bukak nursery, so ramai baby lain selain ayit kat umah mak tu). Ayit akan sedut bau botol susu nya yg w/pun dh basuh. comel sgt!

Susu ci pun nmpak gak la berbeza dr segi oz nya. makin lama makin kurang 1 oz. ci tawakal, dan sntiasa akan wat yg terbaik utk anak-anak ci....

Perjalanan seremban-KL, still ci tempuhi dgn sabarnya. ci masih berdiri dlm lrt sbb sapa pun xnotice perut comel ci. Yup, walaupun perut belum membesar bgaikan johan, kaki ci still takleh berdiri lama. Peluh kecil akan kua dan kepala ci akan tingtong dan bleh membawa kpd pengsan. So, harap maklum ye sesiapa yg nmpak ci berdiri sila offerkan seat anda. hehehe...

To my 13 months baby Ayit, walaupun ayit belum menapak, ibu bangga tgk pekembangan ayit. Ayit dh pandai sebut 'Ambik' smbil tunjuk brg yg nak suruh ambik dgn clear dan jelas. Ayit rajin sembang kat rumah, tp pemalu bila depan org lain (mcm abah dia je nih). Ayit pandai layan ibu nyanyi dan selalu gelak kalo ibu tiup perut. Ayit suka teletubbies esp. Po sbb nenek belikan belon bentuk po. Ayit punya la sayang smpai dia gigit pecah belon tu. Oh dia kalo syg dia mmg akan gigit. hehehehe...ibu dia ni pun dh lebam2 segala ni....

Ayit,

Ibu sayang ayit...ayit jgnmarah ye nanti ayit kna kongsi susu dgn adik...ibu mintak ampun kalo susu ibu dh ckit, atau rasa dah lain....kalo ayit terpaksa kompromi dgn susu lain buat sementara waktu, ibu mintak ampun...ibu akan cuba sedaya yg boleh utk beri secukupnya utk ayit...Ibu sntiasa doakan anak ibu ni sihat, baik dan cerdik...amin....

Ibu.