Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Sunday, July 25, 2010

Pusing Baby Pusing....


Topik perbualan dgn baby sejak dua menjak ni ialah...'pusing ye baby ye'....kesnya sbb last time check- 2mgu lepas, baby belum pusing lagi...tatau la skrg mcm mana...harap2 dh pusing dah...sbb doc pun bg tempoh smpai 32 minggu aje...kalo tak pusing gak, mmg breech, dan akan c-zer....Oh no no no...Big No....i need to deliver normal this time...desperately needdd....huhuhu...


But, oh welll....Tuhan dh sedia cerita utk cici sejak azali kan....ci doa, Tuhan yg menentukan... ^__-


Ci tahu ada kaedah mengurut utk bg baby pusing..even certain sepital pon ada procedure tu gak..tp being typical me yg sgt penakut bab2 urut ni, i'll pass that, and hope for the best....ada kwn cici yg mmg dh sign utk procedure tu...bila smpai masa nk masuk bilik doc, kwn ci rasa lain macam...rasa sumthing wrong...nangis2 dia nk balik, tanak go tru procedure tu...end up, dia kna c-zer sbb breech....dan lucky for her, baby dia mmg terbelit tali pusat...kalo ngurut jugak dh kompom tercekik...naluri ibu kan....nangis dia cerita, nangis jugak yg mendengar nih....huhuhu...


Ci dh kerap rasa nk pee-pee, almost all the time...so ci assume (nk bg sedapkan hati aje) yang baby dh pusing kut...or nak pusing....hmm....


Masuk 29 weeks ni, byk bnda dibuat dgn kadar yg perlahannya...tapi dapur tetap mnjadi pujaan nk masuk...bukan kemas peti ais, no no...tp masak air, basuh baju, jemur baju, kemas sinki, masak-masak.....suka sgt la dok dapur smpai kalo leh hampar tilam tido kat dapur pon, ci nk wat...hahahaha....


Oh ya, ci dilanda demam....muntah-muntah...batuk (this is the worst part), selsema, demam....habih ayit ngan abah dia pon uhuk3 skali dah...dpt ubat batuk, skali makan trus tingtong...bila bgn, mcm pening kpala sgt...bergelong-gelong, nk ada burung kecik2 terbang atas kepala....hmm...tp, kalo tak nak makan, cemana lak nk baik kan.... ;p


Ayit skrg makin lama makin rapat dgn abah dia....sesekali time main, dtg cium abah dia...mlm2 abah dia yg tidurkan...tido smbil baca buku...bila ibu jenguk dah lama dh zzz...kkdg abah dia pon zzz skali time buaikan anak...hehehehe...comel sgt.....


Ci doa kali ni biar la deliver normal....doa ayit membesar dgn sempurna...ci doa cinta suami ci tak kurang dan hilang kpd isteri nya yg makin membesar hari demi hari nih....God, i cant live without them..... ^__~




Wednesday, July 14, 2010

One more week to 7...

Hati melonjak gembira hari ni...lapang dada....tak serabut sgt w/pun byk bnda nak pikir....en. mood dah datang balik....dh takde skrip drama melewe-lewe dah...w/pun pepagi ni org wat lawak, cucuk2 bg sakit hati, ci terima dgn senyum.....weh, sgt tanak inherit perangai suka muncung kat baby, tmbah prangai suka merungut...hehehehe....

Yes, i am entering gerbang no. 7....

Tetiba opismate ci tnya td 'ci dh bpe bulan sbnarnya ni' kelu jap nk jawap sbb slalu kira minggu....'ermmm...ermm....6bulan...tp..ermm ermmm...dh nak masuk 7' hehehe...pehal tah mcm tergamam lak...pastu tetiba tinggg dlm kepala, a'ah la, ci dh nak masuk 7 bulan la.....sebut smbil gosok2 perut... ;p

Bila perut yg kecil ni makin berat....there's one thing for sure akan datang- HEARTBURN....ish3, part ni paling superb menyampah...sbb mcm takleh nak duduk, takleh nak baring...smua bnda jd mcm tak kena...pastu kna suh hubby urut2 blakang smpai burp burp....time nk burp tu pon seksa bagai....okey okeyyy, nk cerita ni pon dh naik sesak nafas dah... ;p



Me @ 27 weeks...ye la ci ngaku perut ci tak besar...tp serius berat dh nak bawak....ptt la org xbrapa nk kesian suruh ci ke hulu-ke hilir....sbb tgk condition mcm xserius bwk muatan berlebihan pon.....arini hari ke-3 kna jaga training for all iptas....jauh tmpat training ni mcm kna keliling satu padang bola sepak standard world cup (bkn padang sekolah haaa)...tp bila dh lapang dada, n buat smua kerana Allah, tak la susah mana pun, w/pun la kna ulang-alik ke sana lebih dr 4 kali sehari.... ;p


This is our tea-time for yesterday...menu bubur n nescafe panas....yes, ini jugak penyumbang kpd heartburn cici...hanginnnn..... ;p



and there's always this guy in my heart.....my BIG guy Ayit.....the most talkative, energetic, soft-spoken, romantik kind of guy.....i am his big picture as i owned most of his heart.....apa benda semua ibu....walaupun xreti pggl ibu....tapi msti dia cari Ibu dia.....he had a smile that can do wonders....sakit jiwa cemana pun kalo tgk dia senyum, kompom melt.....gmbar ni bkn dia marah pun, flash camera ha...hehehehe....lgpon ayit elergik camera...just like his abah... ;p
Ibu doa ayit jd anak yg soleh....anak yg rajin solat...anak yg dgr kata ibu abah....anak yg tahu boundaries- baik buruk salah betul...anak yg jaga adik adik adik adiknya...(eh bpa byk adik haaa...kih3)....dan anak yg sntiasa dahulu keluarga dr melepak dgn kenkawan...hehe.... ;p
Oh, i'm hoping the best for my lil' boy....and for this lil' princess in my tummy yummy....as they are my precious......semoga Tuhan berkati segalanya...Amin.... ;p


Sunday, July 11, 2010

Bila mak buyung dh xder mood.....

Mulut muncung...senyum jugak kat opismate, tp xmacam selalu la....kja nak marah kalo ada org wat silap.....keja nk jeling kat org....dok diam-diam kat meja pun mcm panass jeee....wajib dah bangun g amik wudhuk...... ;p

Hari ni sgt tadak mood...tatau la nape....tatau la start bila dan bagaimana....hakikat yg nyata, sejak dua menjak ni, kalo hubby tak pelawa makan nasik pun leh merajuk smpai tertonggeng-tonggeng...hahahaha....sgt sensitif di hati, sgt kacau-bilau di jiwa.... ;p

ubat duka-lara:

  1. makan dgn kadar yg banyak.....
  2. makan coklat
  3. elak bercakap dgn org yg leh wat kita lg marah..grr..grrr....
  4. ingat baby, yg dh kua mahupun yg dalam perut...
  5. tulis blog...wat status kat fb...
  6. dok diam-diam; jgn cakap dgn org....(ni yg paling payah nk wat nih... ;p)

Ci jarang tadak mood, jarang la sedih duka-lara bagai ni...bukan sbb ci takde bnda nk disedihkan, tp kkdg bnda2 remeh tu byk ci letak tepi....byk lg bnda nk pk, anak la, suami la, baby la....

dan oh ya, masuk 27 weeks ni, ci sgt suka masuk dapur...kalo dh masuk tu, kalopun takde keja, ci akan gosok2 sinki, almari pinggan sgala la smpai berkilat...hehehe...kalo ayit dulu, nk basuh pinggan pun segan....kali ni leh lak rajin semacam.....dalam sakit pinggang tu, pi sidai baju la bagai... isk3..... ;p

wah, sebut psl 27 weeks, mgu depan je dh 28 weeks kan....dh nak masuk 7 bulan woh.....pehtu 8, pehtu 9, pehtu dh uwekkk uwekkk dah..... ;p

okey lah, nk g membusy kan diri kat dapur opish jap.... *____*

Wednesday, July 7, 2010

Macam org makan nasik seperiuk...

'Yang...perut yang...besar nya...mcm org kenyang sgt makan nasik seperiuk...'

Oh well, what more can i say..... ;p

Semalam ci g kinik, nak check ayit punya kepala yg ala-ala cradle cap tu...nak check condition ci sama yg selalu sakit kepala n peha...annoyed jugak sbb rasanya sakit peha tu ci rasa waktu dh sarat kat ayit...yg skrg sakit seawal 26 weeks lak...apa kesss?

Kesnya ci ni lasak sgt....kena control la pergerakan, esp. aktiviti dukung anak yg 10kg lebey setiap kali dia merengek.... ;p

Dan mcm biasa, org-org sekeliling ci akan kata 'haaa? dh 6 bulan? eiiiii keciknya perutttt...' dgn sgt sinis dan sarkastik mungkin....nasib baik la ibu ni dh prepare nk dpt ayat cmni, dh letak shield siap-siap...'oh perut sy mmg jenis camgini, dr yg sulung pun...perut nipis...' smbil senyum dan trussss berlalu pergi dgn cepat dan pantas...hehehehe....

the thing is, kalo kita ckp mcm tu kat org yg 1st time pregnen, kita berkemungkinan mengguris hati dia, atau akan membuatkan dia rasa mcm 'hey, baby aku ni terbantut ka apa?' sgt tak cool okeyyy.....

ci dh terima the fact yg yes, perut saya mmg kecil...tp ikut sejarah, anak sy tak kua kecil....sgt sehat dan bulat.... ;p

Perut ci skrg agak nmpak dr bulan-bulan sebelumnya...sama mcm dulu, baby akan meneran di bulan 4 terakhirnya....waktu memula relaxxx relaxxx ja.....smpai smua org tatau ci pegnen melainkan yg rapat dgn ci...bila dh perut cmni, smuaorg mcm 'aikkkk?pegnen lagi ker?' hahaha....a'ah, setahun sekali... ;p





i'm at 24 weeks.....2weeks ago...... ;p nun kat pc, ci tgh compare dgn gmbar perut ci amik time ayit.....

me @ 24 weeks.....


Monday, July 5, 2010

Settle Down...

Ayit @ site abah...

Ibu dh 25 weeks


Beli curtain dpt baby... ;p

Ni ibu punya hero arr..... ;p



Kami @ site abah...


~~~

Sejak ci pindah ke Sri Gombak, byk bnda bru yang kena setel down...new environment, new makan place, new timetable, new nursery for ayit....

alhamdulillah, sejak minggu ni, ayit dh tak nangis teruk tiap-tiap pagi bila nak antar dia ke nursery...w/pun cebik-cebik, ci anggap tu utk amik hati ibu dia...kalo dia g school muka sukahati dan mcm tanak balik, kot kita lak yg terasa, no?

Ayit pun dh byk besar...dalam 19bulan dia skrg, dia dh faham apa yg ci marah , apa yg ci suka...perangai merap, yes ada lagi, dan makin menjadi-jadi...tapi, dia dh tahu sedih bila kita larang dia....

Ayit @ 19months: suka bersembang...suka baca buku 'words' and 'numbers'...buku words sbb ada kereta merah...buku numbers sbb ada fish; ayit suka fish....ayit tau kalo dia uk-uk, and ibu tak realised, dia akan amik pampers dan tunjuk kat muka ci...atau dia akan tarik baju ci bawak g toilet...nak tidokan ayit pun tak susah; tepuk-tepuk haip haip dah tido dah...dia pandai makan sendiri; w/pun beterabur, he shows his efforts...dia suka cium ibu dan abah...dia boleh tolerate bila masa menuntutnya berbuat demikian- mcm duduk sejam dlm cabin abah yg tadak toys, dia akan main dgn apa shj termasuklah ckp dgn cermin... ;p

Banyak sgt perkembangan dia....ibu kkdg terlepas pandang sbb rapid sgt...dan oh ya, gigi dia dh 10batang dan dia bru start makan scott emulsion for his vitamin intake....

Baby @ 26 weeks: dah byk gerak...yeay! bila abah pggl nama, dia mula tendang-tendang...sgt aktif spanjang masa...rasanya waktu ci makan ja dia diam ckit...esp kalo ci tgh bersembang, dia pon berkiuk-kiuk jugak...kalo abg harith dia letak kepala kat perut, kompom kna flying kick... ;p

As she is still a she, kami pggl 'Tiya'...kkdg 'Tiya Piya'...hehehe....mana tau kalo tetiba jd gender lain, ehem-ehem tukar kemudian la.....aduss.... ;p

Yup, ci n hubby still struggle nak settle down...yang di hadapan tetap di hadapan, kami hadap apa yg ada ni sedikit demi sedikit.....ci doa semoga smua berjalan dgn lancar..... ;p