Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Friday, October 15, 2010

A Birth Story...

Sebelum ci jd sgt pelupa...dlm duduk senget sbb sakit episiotomi lum baik..ci nk cerita psl hari bersalinkan my lil' princess, Nur Athirah Raisya...


11/10/10:


Hari due date cici...time ni mak ayah ci dh balik, tinggal ci dgn hubby n ayit aje. Kol 11 ci ada checkup dkt GMC...after 2 weeks MC yang dr. fidak kasi, ci stil tak bersalin pon...hehehe...sampai je kat GMC, ci kna masuk labor room, nurse nak wat CTG. First CTG, doc Fidak mcm tak puas hati tgk, sbb jantung baby mcm lemah je. bila scan, baby okey dok terkiok-kiok dlm pewot. ci dh lupa nk tanya jantina, just nk make sure dia okey ja. Position baby dh turun ke bwh sgt dah; meaning, anytime je leh tebersalin...huhuhu....Dr. fidak suh pegi makan dulu, then dtg balik utk wat ctg lagi skali (nak check jantung baby).


Ci n hubby pon g la jenjalan nk cri makan...dh smpai dh kat Sup Meletup, suddenly, ci terasa mcm nk makan kat mangcongkam...hehehe...mcm2 hal kan....slalu ci mcm tak kesah makan apa sj, arini mcm insist sgt...being a good loving hubby, dia pon usung la ci g mangcongkam mkn ns ayam...we have a nice lunch there...


Off to GMC balik, after 2nd and 3rd ctg, end up keputusan okey...baby kebetulan tidoq, sbb tu la tak dpt bacaan elok sgt. sempat lg ci tanya doc, 'tak bahaya ke doc, kalo dh overdue?' dr. fidak senyum2, then bg ci masa lg seminggu utk tunggu sblum dia induce.


Ci n hubby pun balik g amik ayit, dan mlm tu makan koteow sup kat sup meletup sbb tgh ari td tak jadi nk g beli....lepas je makan, ci rasa perut ci mcm cramp ckit...mcm sakit period...tapi sgt lah mild...baby ngeras2 mcm biasa...tp leh lak ci tido smpaiii pagi....hehehe.....


12/10/10:


Pagi selasa yang indah ci habiskan dgn siapkan suami n anak nak pi keja n nursery. ci siapkan beg skolah ayit...smbil2 duduk depan tv, tgk High-5, smbil layan ayit...hubby ci tanya ci okey ke tak...susah nk jawap soklan tu...sbb rasa cramp ni mcm ok, leh tahan lagi...lgpon bukan ada any show ka apa kan....


Suddenly, ci rs semacam kat bwh tu...tgn gatal nk check; ada lendir campur darah...dah sah dah mmg tanda nk bersalin...tapi ci mcm tak tergopoh nk g sepital lg, sbb mcm xsakit sgt....msg kak erda, tnya dia tanda dia dulu mcm mana. sah sama...hehehe...

Ci pun g mandi, g siap apa yg patut...capai kurma, capai telekung, shave apa yg patut, trus g anta ayit g neseri...time ni sakit dia agak la intense (ci rasa la)....smpai ja kat depan GMC, ci bgtau hubby ci nak bekfas dulu...sebelah je dgn GMC ada kedai mamak...ci order roti telur dgn milo panas...pehtu tmbah lg satu roti kosong....time ni makan tp tiap kali cotraction dtg, ci pejam2 mata tahan...still 10 minit apart.....

Setel makan, trus masuk GMC...wat muka tatau nk cakap apa, 'ermmm...akak dh turun tanda' drg trus suh ci g atas....dh mcm slalu lak dtg cni, smlm je dh 3kali ctg...ni sure nk wat ctg n ve (seluk) lg nih...haih...kak linda smbut cici...kaklinda ni nurse drpd columbia asia, ramah sgt...staff nurse lak kak badariah....pon baik gak....

1st ctg, not so nice, mcm smlm....baby tido...so ci kna ngiring utk wat lg skali....dh cantik, kaklinda wat VE kat cici....3cm dilated.....fhew...time ni rasa mcm dh achievement dah....sbb time ayit smpat rs smpai 2cm ja, trus operate...cesss....after staff nurse check contraction n yes, memang ada, ci pun masuk wad no 6.

GMC tadak uniform, so kita leh pakai baju sendiri masuk labor nanti. ci pon mula la bertapa dlm bilik wad tu smpai tatau bila...huhuhu....memula masuk je, ci dh kena makan lunch. hubby ci pon g la beli lunch, skali air kotak coklat n snickers. sakit macam td gak, leh tahan lagi....lepas je makan, ci dh rasa sakit tu makin truk...cramp dia sebijik mcm period pain...tp mcm lagi tajam....tak lalu dh nk makan, hubby habiskan smua...hehehe....

kak linda dtg check jalan lagi....sadly, still 3cm dilated....lmbat lg kaklinda ckp, dan ayat yg paling sedih 'dalam 10 org yg dulu czer, 2 org ja yg berjaya normal, yg lain mesti czer gak'....huh, ci sgt tawakal dan redha ja dgn takdir ci time tu...janji baby selamat....ci xpa, ci dh besar.....siap pesan kat hubby 'kalo doc suh pilih baby atau ci, abg pilih baby ye...isteri abg leh cri, anak ni mna ada gantinya' huh, drama swasta lak, hubby cri betul kang bru nk bersilat...hahaha....

Staff nurse dtg jenguk, ci bgtau sakit makin kuat...dia suruh byk kan berjalan dan berdoa...nanti ptg dia akan check bukaan lagi....kak linda dtg lg skali utk bg ubat berak....mind u, ubat tu balang botol with long tiub punya la besar...hahaha....dh la kena seluk, kena jolok dgn batang tu lak sbb nk pam ubat utk berak...hadoiiii....kejap je dh rasa cm nk tercirit....dh lepas cirit tu, mula la dtg sakit yg agak teruk, ci pun cri la towel nk gigit...tiap kali sakit tu dtg, dok gigit towel la...hey, it works....hehehe....

5.00ptg: staff nurse dtg check lg skali....after all the walks n the talks, ci dh dilated 6cm...yeay!!! slow progress tp still bukak...memula tu siap google slow progress in labor kat BB lagi, nk baca kaedah bg cepat bukak jalan which is- JALAN...dh kena g labor room dah...ci pon bersihkan diri, peluk hubby, nangis2 sbb happy dh half way dah, minta ampun bagai, bru kami masuk bilik labor...

5.30: check in labor room. dh pakai ctg tu balik....check contraction n jantung baby...time ni dh start sakit kalo melentang...ci mintak mgiring....contraction makin lama makin kuat...nurse yg teman ci nama zeti...baik sgt, muka mcm kwn ci kak has...hehehe...staff nurse bajet ci bersalin dlm kol 12tgh mlm, sbb kalo ikut teori, satu jam, 1cm...fheww....cmno nk survive smpai tgh mlm tnpa makan tu...oh ya, leh bwk air selusuh or air zam2 masuk labor room, bkn utk minum, just nk basahkan tekak aje....

730: sakit makin lama makin kuat...hubby dh kua masuk g solat la, abah kol la....g makan la....tp still dok sebelah ci....yup, ci still guna towel nk tahan sakit....contraction makin kuat, tp lum makin rapat lagi.....pastu ayit smpai dgn family mertua ci...abah mak eren n ain...mak n ain masuk tgk ci kat kabor room...meleleh air mata memula nmpak ayit....dia pelik nape la ibu kena ikat perut kat katil nih...lg meleleh bila mak n ain masuk temankan...ci punya la genggam tgn biras ci tu stiap kali contraction ada....time ni dh kuat n makin rapat....

9.00 mlm: dr fidak masuk. dia check jalan ci, tp doc kata mcm slow progress jugak walaupun dh 7 cm, dr masukkan pitocin (tru drip), nk bg cetus contraction lg kuat n kecutkan rahim.kejap je, trus sakit tu datang...Ya Allah kali ni mmg teruk...dh tak main dh towel2, mmg bantai menjerit je....not mnjerit la, sort of mengerang...dr pon pecahkan ketuban...

10.00-11.00 mlm: time ni paling intense. sakit yg teramat saakit...ci smpai tarik jari hubby ci nk gigit, sib baik dia tarik balik, kalo tak mau putus...hehehe...keja nak ngerang ja...nurse lak smua tgk ja 'biasa la dik, sakit normal mmg mcm ni' n efuse utk baby apa2 ubat...last2 ci mintak ubat tahan sakit. tu pon lmbatnya nk bagi. ci lupa nama ubat tu, tp inject kat bon2...sakit hilang? nope....ngantuk je lebih....smpai ci terlelap between contractions...3min sekali time ni...n getting stronger and stronger. ci pun dh mcm xrasa diri sndiri dah, berpaut je kat hubby ci smbil bc doa. sakit smpai mengigil. nurse dtg check. yes, dh 9 cm....

11.30 mlm: kaki ci kna pasang kat stirrups. maybe sbb nmpak ci mcm dh tadak tenaga dah (dh sedarkan diri sgt pon, mcm on drugs lak. huhuhu)...dua kaki terbukak luas, tgn pegang tali...doc bgtau cemana nk teran...tp dia tak arahkan, dia suh ikut gesaan sndiri....1st gesaan, ci menjerit nk teran...nurse suh jgn jerit, tutup mulut...2nd teran, hubby ci kata 'dh nmpak rambut dh ci'...oh hubby ci kna pegang tengkuk ci stiap kali ci teran....dia leh jenguk jugak kalo nk tgk...dr. fidak baca doa, dia wat episiotomi kat ci (oh yg ci my hubby kompom nmpak....haaa, cuak dia), dtg gesaan, skali teran ja plusshhhhhh kua la baby...nurse trus angkat letaak kat perut ci...doc suh hubby ci azankan...dlm tercunggap-cunggap tu ci kata 'Assalammualaikum tiya' lepas nmpak dia punya ehem2 tu...hehehe...nurse angkat g check kat sblah ci, hubby ci ikut nurse tu...tetiba ci rasa contraction lg skali, pastu plup mcm kua sumthing, -Uri rupanya. doc, check n memulakan proses menjahit. ci nmpak doc inject bwh tu, nmpak doc dok jahit, tarik benang, lap2 darah smua tp seriusly, ci rasa LEGA. dh tak sakit sgt dah...

Nurse lak dtg check ci, lap bdn ci, lap smua darah n pakaikan pad n kain batik n socks kat cici...pastu drg bwk ci atas wheelchair g ke wad. baby dh masuk wad time ni.enuh dgn family ci smua...mak ayah pon dh smpai...erul ira pon ada...smua smbut ci n baby...

Alhamdulillah smua dh selamat....yup, i am one of 2 person out of 10 yang berjaya wat VBAC: vaginal birth after c-zer....special thanx to suami ci yg setia temankan cici spanjang proses kelahiran...it wasnt easy kan abah, but we make it tru...Alhamdulillah....nama baby ci: Nur Athirah Raisya Binti Mohammad Hairy.

# on the very moment ci letak breast dekat tiya, dia trus isap...yup, less than 1hour kelahiran....

Saturday, October 9, 2010

Induce Labor Naturally...

Cici dh overdue???

Not yet....hehehe....

Due date ci Isnin ni (11/10/10)...and yet, ari2 bila bukak fb tgk kawan yg dh selamat melahirkan baby; ada yg due awal, ada yg lewat dr ci, somehow wat ci cuak...rasa tak senang duduk...rasa nk wat star jump...rasa nk lari keliling padang sekolah....hahaha....

Pregnancy ci, Insyaallah masih normal...walaupun smua org dok tnya bila ci nk meletops...and mak ayah ci yg asalnya dtg utk temani ci, smpai balik kampung balik dek kerana terlalu lama nk menunggu cucu drg kua...

Dan disebabkan ci sort of merayu kat doc sbb nak attempt VBAC jugak, doc takan induce or bukak jalan ci smpai la ci overdue (10ari lepas edd ci)...

So, back to the topic...mcm mana kita nk induce labor naturally, tnpa kena pi ngadap doc mintak ubat masuk kot bwh or drip kat tgn?

Ci jumpa artikel kat sini...

Ci sgt setuju dgn point no.1....but being sooo pregnant, i find myself not very much appealing to my hubby...hahaha...(what my hubby ci think, i wouldnt know sbb tak tanya) ;p

The other ways is by walking...most probably because of the gravity...kalo kita berdiri, baby tend utk turun ckit demi ckit, so bykkan berjalan kalo nk senang bersalin...Ptg td hubby ci bwk pegi taman layang-layang kepong...tempat berdating lg dikenang...huhuhu...tapi bru ja smpai, ayit bru nk amik feel tgk layang2, dh ujan...sempat g beli satay ikan ja, pehtu truih balik...cesss....

Ci dh jalan sebelum tu dr umah ke kedai bawah, so leh la consider as my attempt to induce labor.... ;)

At 40weeks ni, apa yg ci rasa almost evry nite is pre-labor...hari2 kena deal dgn peluh sejuk, sambil perut ngeras, smbil sakit blkang mcm nk patah, pehtu rs mcm period pain...sakit sakit SAKIT, timing timing TIMING, tau tau hilanggg ja....hahaha...magic kan.....satu artikel ci baca, jgn pggl process tu false labor, kena pggl pre-labor...sbb segala proses beria sakit tu ialah salah satu proses mendekatkan kita dgn true labor...so it is a pre.....okeyyy okeyyy....move on..... ;p

As for now, ci agak merehatkan diri, duduk umah smpai delivery, update fb, blogging, having 'me' time kalo hubby g keja and ayit g sekolah, sebelum smua ni bertukar drastically with the appearance of my sweet baby....time tu mmg xigt diri dah....jd rutin mcm ayit balik....baby, susu, baby, susu...dan skrg ayit, baby, susu, hubby....heheh...(hubby blkg skali...xpatut betul la) ;p

Doakan ci ye semua...ci doa baby ci kua sndiri, sbb ci takmau salahkan diri mcm time ayit dulu sbb tak pasal2 paksa dia kua walau lum time dia lagi.... ;)

Monday, October 4, 2010

39 weeks already...


Masa tak tunggu kita...Ready or not, ci dh lompat masuk dlm weeks yang mendebarkan, but not yet triggering; 39 weeks.....yeay!

For the past 39 weeks ci mengandung, bersakit, bersuka...come this week yang menandakan, for whatever reason, baby akan stay dlm perut hanya utk masa lg seminggu jeee lagi...huhuhu....

Feeling cici? Seram...Seronok...Teruja...smua ada...

Okey, ini ci dpt dr what to expect; signs of labor yg akan dtg meneman ibu yg ngandung 39 minggu.....

More frequent Braxton Hicks contractions: If you’ve been experiencing these practice contractions, they may be getting stronger now. But if you haven’t had a contraction yet, don’t worry. Braxton Hicks contractions are more common in second (and subsequent) pregnancies.- Ini ci akan rasa almost evry nite...smpai berpeluh-peluh...igtkan dh masuk true labor, dh timing contraction...tp xbertambah dekat jaraknya...and tak bertambah kuat...so, it's a false labor ye kenkawan.... ;p

Slowdown in fetal activity: As her living quarters become more cramped, you may notice a slowdown in fetal movement. Your baby’s coordination has improved and he’s less likely to make involuntary jabs (even if he had the room).- Ini normal, dh takde dah senget2 perut evry now and then...tak mcm time ci 7 bulan dulu.....dh sempit yeh baby?

Heartburn or indigestion: Your heartburn may be at its peak now. Don’t worry, relief is around the corner when you deliver. For relief now, drink liquids before or after meals instead of during.- Ini ci dpt kalo ci melantak byk sgt, kalo teh tarik jd menu utama, kalo ci makan, pehtu trus penat sbb mkn pehtu zzz.....hehehe...tp ci rasa time ci 8 bulan lg worst...

Bloody show or loss of mucous plug: The discharge from your vagina might be tinged with blood (either pinkish or brownish) as the blood vessels in the cervix rupture. Don’t worry — it’s a sign that your cervix is dilating, or opening up, and that’s a good thing. Another event that may occur this week: The mucous plug may fall out (and into the toilet). Losing it isn’t a sign that childbirth is hours away, but it does mean it’s around the corner.- Not yet...kemarin cuma kua spot brownish...tp sbb xsakit pape pun, malas nk g checkin kat sepital... ;)

Rupture of membranes (possibly): Another sign that labor may be near — if your amniotic sac breaks and gushes out fluid. But don’t worry about causing a flood while you’re standing in the grocery checkout line. Despite what you’ve seen in movies, most women are in labor (and in the hospital) by the time their water breaks. If yours does break, call your practitioner.-hehehe...kalo dh kua, xder la sengih2 update blog yeh...lum lg...from what i read, only 6% je preggy mums yg hadap gush of water ni...hat len smua pecah ketuban kat hospital...mcm mak ci la, sbb smua anak2 dia kembaq air....

Diarrhea or nausea: As your body gets ready for childbirth, the muscles may loosen in your rectum, resulting in loose bowel movements. You may also suffer some nausea. It’s important to keep drinking water to avoid dehydration.- yes, arini je dh 2kali berlari ala-ala xcukup tanah nk g toilet, sbb nk tercirit...muntah lak tetiap kali mandi pagi... sgt xcool okey...bru nk berendam dh uwek uwek...alamatnya, mandi sabun yg penting2 je la.... ;)

Hemorrhoids: If you’re experiencing diarrhea, your hemorrhoids may actually be less painful now since you’re not straining to move your bowels the way you did when you were constipated. Just be aware that pushing during labor can aggravate hemorrhoids, so stock up on all the soothers that brought you relief.- Kadang-kadang...pelik kan?

Pelvic pressure and discomfort: Your baby’s head is putting pressure on your pelvis, making you feel uncomfortable. Other symptoms of discomfort could include menstrual-like cramps and indigestion, which can also be signs of early contractions.- Haaa...yg menariknya, ini lah yg membuatkan ci mc smpai 2minggu...pelvic pressure can be very very very painful, smpai nk jalan pon xleh...doc kata maybe sbb jarak pregnancy ci dekat, xcukup selang 2thn. Rahim ci still dlm condition yg lembut, sbb tu dia tend to sag...kira mcm rahim lum ready dh melekat balik...rezeki dear, siapa la cici nk tolak... ;)

Backaches: Your backaches could be worse now as you count down the final weeks. You can soothe a sore back by getting into the shower and letting the warm water pulse onto your back.- yup, slalu rasa skali dgn contraction...dh lama xperiod, skali sakit blakang dh rs mcm nk gigit sofa dah...hahaha....


Kalo ci still sempat, ci crita psl natural birthing ok...after diskas dgn doc, ci takan diberi induce atau tlg bukakkan jalan sbb ci mmg nk opt utk normal...so after 11/10 ni kalo xkua jugak bru jd cerita lain...huhuhu...doakan ci ye semua...ci doakan yg terbaik utk kalian jugak ye..... ;)


Sekarang nk g sidai baju and makan roti cicah gulai ayam...hehehe... ;)