Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Sunday, March 27, 2011

Normal Weekend... ;)

Hello mommies....

How was your weekends? Grand? Normal? Abnormal? hehehehe...

Weekend ci biasa2 aje....n yup, ci balik umah mertua semalam....that part was grand....hehehehe....sempat menjenguk jualan kat Seremban 2...sale baju Anakku....yup, being an Anakku fan, ci suka sgt corak n kain drg....selesa n tahan lama (some of them)...and corak2 yg kdg2 wat ci rasa; kalo drg wat saiz besar dh lama ci beli....hehehehe.....

Bayangkan baju RM40 dijual dgn harga RM15.....Crazyyyy....like really crazy.....huhuhu.... ;)

But having 2 kids tagging along, ci pun wat kaedah Grab n Go aje lah....amik mna yg nmpak cantik, cari saiz, done!!! Mmg kalo sale2 mcm ni tak dinasihatkan bawak kids, tp being me yg sentiasa nk anak berada di sisi (wahhhh) n most mainly being them yg tak boleh ci takde depan drg (kalo tgl kat mertua, dua2 melalak...huhuhu). Last2, dgn mak mertua ci hangkut skali g sale tu.....Athirah tak brapa cam muka nenek dia, kalo dukung keja nk sebek...lg lah mngurangkan kadar pembaziran ibu, sgt bagus...well done tiya...heheheheh.....

The one thing yg tak best sbb kutleri set xder...pinggan mangkuk cawan utk tiya...she will be 6 next month!!! dah nak start makan dah....smua bnda kena belii...even blender pun...dh rosak waktu proses pindah from seremban to kl...sigh....duittt oh duittt..... ;)

Kakak pengasuh tiya pulak tak habis2 kesian kat ibu nih...'takyah la bg susu dah, byk nk kena perah, dia dh besar, dh leh makann....' and 'belikan nestum aje, xyah la masak2...senanggg' hehehehe...kata2 yg bisa mencairkan hati ibu yg sering kekurangan masa n tenaga, yes? Nooo.....cici ibu, i decide what n how and why....Cici akan terus bf kan tiya, n wat home made food...sama mcm ci wat waktu ayit dulu.....the enddd... ;)

End up ci jawab 'takpe kak, susu tiya byk lagiii...' and disertakan dgn senyuman yg mngatakan 'akak jgn coba-coba bg bnda lain dekat tiya okey' hahahahaha...krisis ibu bekerja kan....we depend so much on babysitter...kita serahkan nyawa kita day in and day out...kita letakkan nyawa kita di bwh jagaan drg....dan anak kita akan bersama drg lebih lama dr bersama kita on normal working days, kan....Yup, thats the fact....what to dooo???

Sampai kkdg, kalo ayit nakal nakal nakal sgt kt umah, ci cuba utk tego baik2...dan tak melatah melenting depan dia (kdg2 termelenting gak la) sbbnya maybe, just maybe kat nesery dia dh kena marah....kesian anak2 kan kalo slalu kna marah even wat salah kecil spt tertumpahkan air....ci xnak anak2 jd mcm ci, kalo salah tu smpai tutup2 muka takut penampar smpai.....pity betul....there's always any other ways utk didik anak selain dr tepuk tampar maki hamun kan....kang kita dh tua kerepot saper nk jaga? Anak-anak la jugak....huhuhuhu....


Tiya waktu kat Wendy's...few minutes before earth Hour....dok sedap2 makan skali pluppp lampu padammm....aiyakkk... ;)


This will calm him....Cars....bg je la sebijik dua, truss senyapppp...... ;p

Dua kali upload sbb nk emphasize muka serius dia time main kereta....hahahaha... ;p

And yes, then there's always adik yg suka sgt clingy kat abg smpai naik rimas....hehehehehe....Syukur sgt dpt 2anak who love each other... ;)


Thursday, March 24, 2011

Bila Ibu anak 2 jadi Model.....


Huruhara jadinya.....huhuhuhu.... ;)

Ci dpt tawaran dari Emma (EmmaPesona) dah lama....lama sangat...asyik cancel sbb dia ada hal, ci pon byk sgt hal ci....huhuhu...tagak punya tagak, tunda punya tunda, last2 20 Mac lepas, kami sepakat nk make this happen....

Ci tak rasa ci jd model pun.....ci rasa ci more to tukang senyum kut...sbb kalo model mcm dh pro, dh established kan...ibu ni bru nak belajar laaa....

Haaa, speaking of ibu, anak2, ci tinggalkan jap kat abah drg, from 2pm to 6 pm....hehehehe...tunggang-terbalik jugak la sekejap.....yup, susu tiya ci dh bariskan utk disuamkan....ayit dh besar, ci tau dia cuma perlu makan tido susu main aje...yg paling risau is tiya...tp dia mmg baby yg senang dijaga...ada susu, okey lah...... ;)

Model berjemputtt- emma n hubbynya abg z jemput ci kat umah n terus bawak ke butik di prima sri gombak. Sampai aje, trus ci dimake up....i love makeup from emma...nmpak mcm natural tp cantik...terasa la diri ni cantik kejappp...kejapp je la....hahahaha... ;)

1st baju...purle pink...baju meleret dan penuh manik.....dh pakai cantik, ci dh start blur....tgn kaki dh sejuk bila depan camera...apa nk wat nih? cmna nk pose nih? hahahahaha.....last2, emma kuakan majalah, tiru je pose....tgn lak keras...ci dh leh bayangkan pose tu, tp bila ci sndiri dh wat, keras jdnya....hahahaha....ampunkan la ye, ci ni 1st timer.....skrg bila tgk balik gmbar bru ci fahammmm...... ;)

Feveret ci is baju merah menyala....yg kat atas tuuu....mmg muat2 cici...(smua baju pon muat2 ci aje) tp yg merah ni mmg mcm dijahit khas buat cici lah...yg bangganya ci pakai sbb merah ni tak wat ci gelap (thanx to flash n makeup...ngeeee) Yup, merah hati is my feveret dress....mmg highly recommend utk sesapa yg nk kawen esp. yg wat kat dewan or hotel..... ;)

the first thing yg terlintas dlm fikiran ci time pose is senyum je la....bukan susah pon.....The reality is, susahhhh kott....lentok cna, lentok cni...kita rasa mcm dh betul pose, skali dlm gmbar dh mcm terkangkang pulak....hahahaha.....pose kna betul, kna sharp, kna natural, kna ikhlas...kalo kekok, kalo mcm xsure, end result mesti mcm flattt....

I got this one shot, ci senyum nmpak gigi....Gmbar ni mmg spontan...ci mmg nk tergelak betul....n i did...sbb kalo sesapa perasan, gmbar ci nmpak gigi mmg jarang2 berlaku...sebabnya ci rasa gigi ci besar sgt....ci jd malu....hahahaha...walaupun ada 2 org hamba Allah puji gigi ci cantik sgt, ci still rasa awkward.....but yup, camera berjaya gak capture gmbar ci nmpak gigi...so, Yeay!!!

Okey, here we gooo.....




This is my last dress actually...the most grand n heaviest.... ;)


Love this white dress....putih bersih...seswai utk akad nikah..... ;)

haaaa, this is the pic i'm talking about...seee my teeth??? haaaa...gigantic.... ;p


This pose make me cramp.....kena used all back muscles...from today onwards, ci akan respect smua models for their poses... ;)


This dress is my 1st...see my fingers? sebenarnya bukan mcm tu...kita rasa mcm dh pose betul, tp end result kua kelakar....hahahaha.... ;)




For those yang puji ci nmpak mcm anak dara, ci sgt hargaiii.....suka makcikkk tauuu...hehehehe...pada yg bertanyakan petua mcm mna ci langsing, ci takde petua lain selain.... The Power of Breastfeeding.....hehehehe...yup, itu aje..... ;)

Happy friday peeps.....weken ni penuh degngan agenda....will update later okey.... ;)

Bakal pengantin, kepada sesiapa yg berminat, here is EmmaPesona website: EmmaPesona

Sunday, March 13, 2011

Testing

Selepas mndapat tunjuk ajar dr kawanku hana, cici dgn ini ingin testing 123..... ;)
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, March 9, 2011

Harith dan Athirah.....vid of them... ;)


Seronok tgk drg membesar.....(walaupun tak la besar sgt pun...heheheh...)....seronok tgk apa yang anak2 boleh buat....seronok tgk drg melopong bila ibu bercerita...seronok tgk drg gelak kalo ibu wat lawak tergolek.....

seronok seronok seronok...

seronok ini lah yang buat cici dan suami kuat...kuat nak harung apa pun yang Allah dah tetapkan.....aritu sorang....sekarang dua...mana tahu esok lusa dh tiga ??? ngggeeee...hahahaah...serius serammm... ;p



video

Cik kakak Nur Athirah Raisya ni mmg seorang yang kuat...hey, ibu mengandungkan dia dalam seribu satu kepayahan (fhew, lap peluh di dahi... ;p)....ibu mengandungkan dia dgn hati yang kental (ehem ehem).....dan plupppp, kua seketoi baby yang kuat jerit, kuat senyum, kuat ketuk abg long, yang cair tgk abah dia lalu, yang nangih kalo abah marah abg, yang tak boleh kalo ibu duduk jauh sgt......

Yup, tiya seorang baby yg senang di jaga...sbb abg long dia dulu lagi demanding (maybe time abg, ci bru nk belajar kan)...hehehehe.....tp jauh dalam renungan tiya, ci rasa dia seorang yg kuat semangat, seorang yang garang (jgn main2 arr), seorang yg kuat berborak....haaa, yg ini tatau ikut saper......hahahaha... ;p


video

Harith pulak lembut hati....kua zapppp dr perut ibu (zappp tu bunyi kena operate....hehehe) badan je besar, macho, tegap tp 5 minit sekali g cium adik....amik kain lapkan adik kalo muntah pehtu lari2 bg tahu ibu 'baby muntah'....kalo baby selsema pun, beria lapkan....kalo adik g cakar muka dia pun dia tergolek sengih aje...wlaupun ci tau sakit, sbb ci pun pnh kena....hehehehe.....sgt sensitip kalo ibu abah marah...baru ckp 'tak payah' dah waaaaaaaaaa smpai muntah2....tapi sedih sekejap aje, berlari peluk kita balik.....tido malam takleh jauh dr ibu abah....dalam mata pejam pun golek2 peluk ibu.....



video

Ayit baru lahir....21/01/2009....at Kohilal, Melawati.....3.2kg tru C-section...



video

Tiya baru lahir....12/10/2010....at Gombak Medical Centre...3.2kg tru normal delivery


Alahai, rindu lak kat drg...cam nak lari balik umah, amik drg kat neseri, duk umah golek2..... ;)


Tuesday, March 8, 2011

Smiling in Disbelief......

Pic: Tiya selalu pegang tgn ci tiap kali bf.... ;)



Semalam ialah hari ci jd cartoon....

Kelam kabut nak balik awal, nak dating dgn hubby...waahhh dating...hehehehe...

Bukan dating lovey dovey tu...dating kat Giant beli barang dapur aje...ada approx. sejam masa lebih sebelum ambik anak-anak...dgn semangat waja, hubby ci pun balik awal dr kebiasaan...dh sampai ke parking Giant, ci tetiba jerit 'Abahhhh, ibu lupaaaa pump...' haru bin biru....

Dah kena pusing g uia balik, naik opis balik, harung jem balik utk smpai ke Giant...so, kami pun ambil anak2 dan bwk ke Giant sekali....the result was hectic...dgn tiya yg clingy...dgn ayit yg kuat jerit....okey2...jom semua balik.....smpai nak wat kari ayam, santan pon leh lupa dah...haihhh... ;p

Dah smpai umah, niat dalam hati nak golek-golek dgn anak...badan ci pun tak sihat, rasa nak melepekkkkk je sepanjang malam...tetiba kawan opismate hubby call....cakap nak datang sewa rumah kat apartment kami. So, nak tengok rumah sekali....ngeeee...truih ibu yang tadi tak larat trus berlari tergedik-gedik sorok apa yang patut....tak, ci tak salah taipp...bukan kemas, tapi sorokkk apa yang patut...hehehehe.....

Long story cut short, kami jamu mereka ayam goreng instant and air berkarbonat aje utk dinner...alasannya sbb kari lupa beli santan...so takleh masak nasik and lauk bagai...hehehe....

Main story is, waktu hubby ci sembang2 dgn kawan2 dia, ci pasang la telinga...heh, mesti la nak tahu cerita kan...kut2 kua pasal kenaikan gaji ke, pasal familyday ke, pasal awek ke....hehehe...tapiiiiii, hubby ci cerita psl ayit ayit dan ayit....tiya tiya dan tiya....

'anak aku bla bla bla......tiya ni dh boleh bla bla bla....'

'kat opis mmg la aku bos, tapi kat umah budak ni la bos' dia tunjuk kat ayit.

'malam-malam mcm ni la aku, dok layan anak2...malas la nak kua dgn kawan2....drg pun dh tak ajak sbb tahu aku mcm ni' hahaha...senak perut ci dgr.....

sejammmm dua jammm sembang psl anak...yada yada yada...ci pun malas nk pasang telinga dah...oh, take note yeh yg kawan hubby ci ni smua bujangg...hahahaha...

Tiba-tiba...

'Anak-anak aku tak minum susu formula tau...drg minum susu badan...sbb tu peti ais kat dapur tu ada dua, yg satu lagi tu mmg khas utk susu ibu...ibu drg pump trus masuk dlm peti ais tu....' pastu ada la ayat belakang2 tu yg ci dah tak dgr....

Gulp....

Telan liur....

Time tu rasa nak bgn peluk hubby...tapi kawan dia kan ada.....

So, ci peluk afterwards....hehehehe....

Sampai sekarang ci senyum...it is good to know yang hubby kita sokong...bukan shj sokong tapi bangga...bukan shj bangga tapi hebahkan kat org...agar org2 bujang ni bila dh kawen, drg akan igt yang umah abg ery ni ada 2peti ais dan satu peti ais ni utk susu ibu...so drg beli deep freezer tu utk wife drg isikan dgn susu ibu...or at least cerita kat wife drg yg anak2 abg ery menyusu badan...kannn.....

Ci dlm disbelief sbb hubby ci srg yg pendiam....dan banggakan cici bukan dlm routine...tapi ci tahu yang dia bangga dgn ci dlm hati..... ;)


# tadi waktu ci dlm opis officer ci (lelaki) ada srg lagi officer (lelaki jugak) masuk.....masing2 bercerita psl susu badan wife masing2....hahahaha...sgt comel.......

skali officer ci cakap 'apa2 ko tanya la cici ni, dia aktivis susuibu.....' hahaha...*tergolek*
pastu officer lg srg kata 'owhhhhh, aktivis berani mati yeh' hahahahaha...*tegolek lg sekali.....

okey dah habis cerita nak lari gi makan..... ;)


Monday, March 7, 2011

Pengorbanan Wanita.....


Mode: blogging sambil buat report sambil fb sambil mengepam.....wahhh... ;)


Hari ini ramai antara rakan-rakan fb ci ucapkan selamat hari wanita.....ramai ucapkan wanita memang hebat...hehehee...yup, indeed, syabasss...ci bgtau hubby cici psl hari wanita, dia jawap 'okey, selamat hari wanita, ibu nak apa?' hahahaha...sayang, if only everything can be ganti with apa-apa...hehehehe... ;p

Dok godek2 pc, ci terjumpa gambar ni, jauh tersorok dlm folder by folder yg bukan picture....Gambar ci sakit nak bersalin...cam tak sakit yeh muka ci? siap leh senyum bagai lg kan....hahaha....i was 6 cm dilated this time....6 cm babeh.... ;p


Ci guna towel kecik tu utk gigit everytime contraction datang...time ni gigitan tu applicable and relevant la lagii...dh nak masuk 8-10 cm, dh buang jauh2 dh towel tu, dh gigil, dh meraung, dh nk menjerit smua ada.......fhewww....kat belakang ada minyak zaiton (org suh letak kt bawah, ci gi letak kat rambut...hahaha), ada susu utk tenaga, ada kurma, ada air zam2..... ;)


3 kali push kuar la cik kakak nih...and within 1 hour, ci susukan dia....this is her 1st drop...dan she drinks like a champ......Subhanallah.....

my heroes....dua2 badan berketak, dua2 hati ada taman burung, taman bunga, taman rama-rama.....hehehehe...what more can i say... ;p



Semalam shj, tiya takmau lepaskan ci, nak bergayut smpai pukul 11 malam....cranky, needy, clingy smua ada la...end up, ci bukak baju, letak sebelah dia, senyap smpai ke pagi...huhuhu...


Pengorbanan wanita...hmmm...mana nak start kan.....

Wanita berkorban bila sanggup biarkan badan ber'stretchmark' melintang barat smpai dh takde rupa perut dan tak layak masuk belly dance group.....

wanita berkorban bila sanggup berdiri sejam belek botol susu anak, kira stok cukup atau tak utk esok, padahal diri sndiri pon lum mandi, baju kerja pon lum berganti....

wanita berkorban bila kena pilih baju nk pergi kerja esok, sanggup pakai baju kurung biasa or kurung pahang dan lupakan kebaya sbb senang nk masukkan corong kat bwh baju dan pump sekurangnya 3 kali sehari dlm masa bekerja....

wanita berkorban bila mana sanggup menghadapi sakit mengandung 10 bulan...sakit bersalin sehari suntuk...yup, talking about 24 hours of pure painnnn...huhuhuhu.....tu tak masuk after bersalin lagi...sakit episiotomi...sakit sembelit....hahahaha.....

wanita berkorban bila ada mana2 pihak nak manipulate kebaikan dan ke'diam'an suami. Bila dh isteri masuk campur, siap sedia la sesiapa pon kena tempik la, kena marah la, kena deal la dgn emotion disorder nih...hehehehe...esp. pihak bank bhgian credit cthnya....kkdg, telefon mintak hutang mcm kita berhutang dgn dia...kami berhutang dgn bank, takyah la telefon marah2....we are paying for interest kan...and that interest become ur profit kan....and the profit become ur gaji kan? kan? kan? hehehehee.....- happened to me baru2 ni.....

wanita berkorban bila semua keinginan dia diketepikan...smua keseronokkan diketepikan....semua kemewahan diketepikan.... demi suami dan anak-anak.......

banyak pengorbanan wanita kalo nk list tak cukup entry...sebegitu banyaknya pengorbanan lelaki...... (takmo bias la, satgi hubby ci baca majuk lak...hehehehe)

Ci cuba berkorban selagi mampu.....utk suami, utk anak2 ci, utk keredhaan Allah.... ;)


bf di mana jua......noted tangan tiya lg sebelah nk menyelit dlm baju ci setiap kali nyusu...haihhh... ;)



Mari contohi wanita2 penghuni syurga.....mari raih pahala2 yg Allah janjikan khas utk kita wanita.....begitu senangnya wanita tempah tiket ke syurga (lg senang dr reserve tiket air asia) dan begitu mudahnya jugak kita akan dihumban ke neraka sebagai wanita......Wallahualam..... ;)

Friday, March 4, 2011

Not A Good Wife???

5 sharp in the evening....

Dan benda pertama yang ci fikir ialah, nak tapau kat mana bila balik nanti...usually, i think about ayit 1st sbb dia suka sup and nasik, or roti and kari...so end up selalunya ci n hubby akan singgah ke sup meletup or mamak utk tapaukan sumthing utk ayit dan kami juga.....

Backkkk in my mind ada sedikit fikiran dan perasaan utk masak...but, fhewww.... it was a rare occasion lah my dear....

Balik umah, ci letak tiya kat tilam dia, handle ayit yg sure nak makan biskut or sumthing to chew on....simpan ebm dlm peti sejukk....panaskan air....kemaskan dapur...baju anak2.....main dgn ayit...agah2 tiya...bf kan tiya...mandi...solat....makan....kemas dapur balik.....basuh smua bottles n fs accessories...bla bla bla smpai tidur at least kol 12 am.....

It is indeed normal kan bg kita yg dh jd ibu nih...ada ibu2 yg anak lebih dr 2org lagi la...dgn anak2 sekolah lagi....ci faham....

Bila ci tanya hubby 'abg, sorry ye ci jarang masak' hubby ci jawab 'okey' and right away i know that his okey tu meaningful...okey yg mcm 'okey tp kalo masak lg bagus'...hahahahaha...

i did tried masak in workdays...and the result was, ci letih, masa dgn anak2 dh mcm terpendek sbb sibuk masak bagai n nak kemas lagi...tau2 anak dh nak tido (ayit tido agak awal on schooldays).....so howwww??? maybe kna wat kaedah mcm blend smua (esp. bahan tumis) on weekends and bila nk masak smua dh ready tinggal cmpak dlm kuali aje kan..... ;p

The most relief part is my hubby sgt pengemas orgnya...dia akan vacuum umah almost everyday...dia lap meja, dia basuh pinggan, dia basuh n sidai baju...or sidai kalo ci dh basuh....cuma ci tak harap dia utk basuh fs gadget ci sbb brg2 tu mcm delicate ckit kan....kna dgn tgn besar dia, mau lunyai membrane tu...hehehehe.....kalo spectra, yes, mmg dia yg tlg basuhkan.....

Sumhow, rasa mcm nk tenaga lebih.....sumhow rasa mcm nak masa yg lebih....sumhow rasa mcm nk buat semua tp ci tahu result nya, ci yg akan tergolek....maybe i need a litle more time adapting the fact that anak ci dh dua.....

Maybe ci dh kena start routine baru...susun jadual so that time masak, time basuh baju, time main dgn anak are properly manage...and yes, time dgn suami.....i need moreee of those tooo...hehehe..... ;)





litle flash back......

Out of nowhere, ci dilantik menjadi emcee untuk sambut delegasi dr uum....Gulp...seram smpai tak tidur malam...end up student tu tanya ci 'akak, dh brapa thn pengalaman jadi emcee yeh?' hahahaha...laughh out louddd... ;p


Me and my princess...she is very easy going baby...nenen, tido...nenen, tido...poopooo pon tak selalu pon....hehehehe....and yes, dia dh meniarappp when she was 4 month... ;)


Hasil in the morning...i was worried sbb lepas tukar fs dr spectra3, hasil mcm kurang sbb suction fs kan lembut.....almost 1 month, hasil susu ci dh biasa...n if kurang pon, ci tak rasa sbb fs, maybe sbb salah ci sendiri...sumwhereee...hehehehe... ;p


AyitTiya.....they are in love with each other (in mean syg adik abg la..;p) ...kissing and talking to each other all the time...dua2 ckp bahasa lain tp mcm dua2 fahammm.....kelakar.... ;p

My princess is almost 5 month now....another one month for ur solid yeh baby... ;)



Deep down in my heart, i know i need to learn so many things to become a good wife..and yes, a good mother too...i am farrrr from perfect.....and to be a good wife/mother, i need to be a better me dulu kan...jaga diri, jaga iman, jaga aurat, jaga solat...etc.....lepas dh jaga smua, bru ci leh jaga org lain.....Insyaallah... ;)

Wednesday, March 2, 2011

Won't Let This Go....


As-salam...


Banyaknya yang ci dh terlepas...banyaknya yg nak ci tulis....banyaknya kenangan indah or sakit or suka duka yang ci biarkan berlalu tanpa ci semat dlm blog ni...fhew..... ;(


Ayit dah besar sekarang...dia dah 2 tahun 2 bulan....kerenah dia sgtttt banyak....sgt byk cakap walaupun beberapa patah aje yg ibu faham....


Tiya dah hampir 5 bulan....lagi sebulan utk mulai stage solid food.....dh pandai menjerit...dh jatuh cinta dgn abah.....dh mula proses teething.....dah makin cantik...huhuhu....


Ci ada rasa nk tutup blog ni...sebab dh lama tak update...dh kering idea nak menulis....but, membaca blog ibu-ibu, buat ci semangat semula nk berkongsi cerita...


i will be back with more story okey mommies..... ;)