Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Monday, May 30, 2011

Perkara yang Kecil dan Remeh.....


Mlm ni ci dalam dilema...athirah demam, cirit dah sminggu...patutnya ci cuti esok, tp smuaorg admin cuti...hubby ci kata nape nk fikir hal org, kna fikir hal anak...ci tak salahkan dia, dia dh byk kaliii cuti utk jaga anak yg sakit...dia jugak lah yg jaga anak2 time ci g photoshoot or catwalk...as for now, tiya on medication...melepek aje tido...kesian...

Tadi kami dinner kat Thaqwa, Prima Gombak...ci nampak satu fam dgn anak kecik mcm sebaya tiya. Parents muda n ada bibik yg kendong anak dlm kain batik. Normal view, dh slalu nmpak di mana2 kan...

Baby drg nk tido, so bibik td lilit kain batik, dodoikan baby td kat luar kedai. Terhenjut2...baby tu pun mcm selesa n tido dlm dakapan bibik tadi...mama dia? Tgh sedap makan n bergelak ketawa dgn ayah kt meja.

What do u think?

Biasa la tu, tu mmg kja bibik....?

Ok, ci amik contoh parents ni sbb rata2 org yg amik bibik ialah org yg bekerja kan...8-10jam, anak ngadap bibik....mlm2 mcm ni pun bibik kna dodoikan jugak? Bila anak nk bonding dgn ibunya? Kalo bf malam2 ok la, kalo bottle feeding? Hmmm...

Parents mcm ci selalunya akan rasa hassle n betapa renyahnya ada anak kecik. Kalo g kedai makan, betapa mustahilnya nk makan dgn aman. Kena gilir makan or makan sebelah tangan. Tambah kna makan cecepat, kkdg nk sembang pun xsmpat. Hehehe...but, that's the beauty of ber'anak' kecik...hectic.... ;)

N on top of all, there will be no picture of org luar yg akan terpahat dlm memory anak kecil kita melainkan kita dan kita shj...kan?

Okey, I'm not judging, just my random opinion...ci faham situasi org berbeza2 kan...keperluan pun xsama... ;)

1more thing, nk pesan kat ayah2...if nk smoking, pls JANGAN smoking depan anak...jauh ke, dekat ke, skali isap hembus ke belakang ke...NEVER...mcm mna kita nk tahu dgn precise yg asap tu xsinggah n melekap kt paru2 kecil anak kita??? N tak mustahil anak kita dh tereducate yg bila dewasa dia pun nk smoking mcm ayah jugak, sbb itu yg dia fikir org dewasa akan buat....disaster sungguh....

Kecil je kan situasi ni...tp leh bayang kan impak dia?

Again, I'm not judging, just my random opinion... ;)

Tuesday, May 17, 2011

Bila Ci sedar anak-anak Ci makin Membesar....

Adik nk naik beskal, abg yg sedikit kedekut pun nk naik sama.......
*sila abaikan permandangan di belakang*

1Utama....dulu berdua, skrg dh berempat.... ;)


Last Saturday, ci hanya bertiga dgn anak-anak...hubby kerja evry sabtu...dan setiap sabtu tu lah ci akan polish my motherhood skills (amboi)...kkdg kena audit diri sendiri gak, tgk anak2 well behave tak kalo hanya ibu yg menjaga mereka....dan bila ketiadaan pembantu aka si suami nih, mana la nk tgk anak kecik, nk layan anak besar, nak basuh pinggan, nk basuh cawan, kita nak mandi bagai....so, last saturday, ci try n error, nk tgk anak sulung ci aka ayit dh leh harap or belum...hehehehe.....

Surprise surprise......

Asalnya, ci nak g basuh pinggan...tiya pulak mmg tgh masuk stage mengesot n almost merangkak...takut dia termakan sumthing, tersepit ke apa ke...yg ayit lak, pantang tgk ibu g dapur, nakkkkk ngekor aje....time tu la 'ibu, susu amikkkk' takpun 'ibu, nakkkkk' takpun g melepak kat tmpat sabun n main serbuk sabun basuh baju...fhewwww....

Ci bgtau ayit 'Ayit, g tgk adik....' dia berlari g tengok adik...ci intai dr dapur, takut dia wat sumthing kat adik dia......n ci nmpak tiya tgh pegang lori ayit n nak masukkan dlm mulut.....takut jugak ayit rentap lori dr tgn adik.....

What happen was, ayit dgn nada penuh ke'abang'an, dia separuh jerit 'Yayaaaaaaaaa....' pastu perlahan2 amik lori dr tgn adik (bukan rentap, bukak jari adik lembut2) pastu simpan lori dlm toybox dan amik toys Yaya n gantikan kat tgn adik.....

Ci almost melopong tgk....never thought ayit akan react mcm tu...Alhamdulillah....dh boleh harap walaupun bru 2 tahun setengah.....

Semalam, ayit dgr azan Maghrib, dia diam.....pastu dia tgk muka ci 'Ibu semayang?' mcm nk tnya ibu dh or nak semayang? ibu jawab 'Ibu nk semayang la ni' padahal tgh lipat baju...huhuhu...berlari dia g amik telekung siap dgn sejadah bg kat cici....hati mana la tak tersentuh, trus ci tinggal baju g solat dulu......tgh2 tgk tv, tetiba ayit berdiri tegak, mulut kumat kamit, tau2 terus sujud....pastu tgk kat kami smbil ckp 'semayanggg'.....hahahaha...last2 hubby ajar cara yg betul nk takbir, rukuk, sujud...just for him to understand.....

Tiya pulak makin lama makin chicky...suka crinkle her nose kalo org tenung dia lama2.....owhhh yg ni, mmg inherit ibu dia....hehehehehe....asyik nk ketawa kalo abg dia wat aksi lompat ckit....smpai penat la ayit nk re-run lompatan tu, semata-mata nk bg adik dia ketawa.....anak oh anak.......

The most touching moments bila bangun pagi....ci akan tido di tgh2, sbb anak2 suka peluk ci malam2...bila ci bgn g mandi, drg masih tidur.....bila ci dh habis mandi, scene yg selalu ci nmpak, ayit or tiya akan golek2 n peluk.....ayit akan kejut tiya, cium pipi adik....adik lak kkdg smbil pejam mata golek2 g peluk abg yg lom bgn.....hmmm, teringat pun dh leh bergenang mata kan..... ;)

The funny part, ayit suka kata 'apaaaaa?' smbil angkat kening n sengih2.....tak pun selalu menjawab 'apaaaaaa pun tak boleh' (tiru kumpulan Jambu) hehehehehe...... ;)