Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Wednesday, January 16, 2013

Waiting for the major C...

It was almost few days after my edd...

Tak risau sgt since dr. Fidak bg new edd kat ci,  21 Jan 2013. Sama pulak dgn birthday Ayit. Kalau dpt kan best.. Insyaallah, ci doakan yg terbaik....  :-)

Talking about tanda2 bersalin... Pregnancy kali ni ci rasa almost semua (kecuali pecah ketuban)...
Sakit pinggang everyday since baby engaged last month...
Contraction: It is braxton hicks still or pre labor but mmg painful... Seingat ci, ci rasa contraction on the day ci bersalinkan Tiya. But for baby adik, mmg rasa setiap hari... Setiap malam.... Even tgh taip ni pun...
Still,  tak kuat nak mulakan labor...

As for now,  i just enjoying my last week as a pregnant lady...  Makan apa yg ci nak makan, buat apa yg ci nak buat... Keep myself energetic all the time...
Insyaallah, when the time comes, i will be ready....  :-)

Published with Blogger-droid v2.0.6

Tuesday, January 15, 2013

Overdued.... :)

Salam semua...

It's already passed 14th January 2013, and yes, mengulang sejarah Tiya dulu, I am overdued...

Tapi...

Kena bear in my mind yg kali ni edd ci bukan based on date last period...in fact, ci tak period langsung after Tiya's delivery. Doctor lak dok bergantung kat size baby for edd...kkdg baby terbesar dr tarikh, kkdg terkecik...kkdg statik...susah nak determined edd ci yg sebetoinya...but being positive like Dr. Fidak, dia senyum ja bila ci checkup on my edd.

Recap seminggu lepas....

Ci memula rasa my contractions on my 38th weeks...bukan setakat ngeras mcm biasa, mcm cramping sekali...almost mcm mild contractions...anxious, excited, smua ada...i was on my MC since weeks 37 lagi. Baby engaged awai, nak jalan g keja, even nak wat keja hakiki pun dh makin payah.

39th weeks...contractions jadi makanan harian ci...masuk fasa malam, ci mula sakit memulas2....cramping, backache, kkdg smpai muntah... ;(

3 kali masuk GMC, tapi bila check ctg, bila wat ve, baby tetiba jd sgt baik dan sopan santun, and terus tak jadi warded...nurse kata 'mana ada contraction' pdahal ibu dh berguling kat umah tadi. hahahaha...

40 weeks...the contractions or shall i say pre-labor makin intense...sakit smpai berpeluh2...ci kira time, 15 mins apart, 10 mins apart, by the time ci nak bersiap pegi hospital, sakit pun hilang...adoiii laa....even mak ci yg memula dtg nak tgu ci bersalin pun, siap balik kampung balik...huhuhu...

So yes, on my due date, ci pun dgn happynya gi checkup kat Dr. Fidak. Masuk je bilik, doc dh gelak2 tgk ci...

'Lom bersalin lagi ke? Ingat aritu saya dh tlg stretch (bukak jalan), awak dh nk beranak...' ci senyum je...

'Okey, baby mmg ke bawah sgt dah, dinding dh lembut, 2cm dilated...awak leh berjalan2 lg ye dgn 2cm ni? Dh seminggu 2cm ni...'

hihihih...

Tingat srg nurse bg komen on bdn ci....Rahim ci jenis rapat and ketat, jalan lambat nak bukak...

Mengenangkan makcik ngurut komen, 'Anak awak ni esok suka main2...nakal'

Dalam bahasa ibu baby adik sendiri, kalo baby lum ready nak kua, usik la jalan mcm mana pun, dia tanak kua...bahasa lg mudah, Allah dh tetapkan tarikh lahir dia.... :)

16th January and I am still a happy, healthy, heavily pregnant lady...Perut ci mmg besar...Kaki ci dh swollen (bukan bengkak air or angin tp jd besar), berat ci dh 75.5kg, berat baby dh 3.5 kg...

I cant even imagine myself getting more huge than this....

But, after all, i love being pregnant...so in love, smpai Allah anugerahkan badan ci yg lambat dilated...lambat dilated, maknanya lama la tempoh pregnant...hihihi....

I'm wondering kalau baby can hold smpai next week, leh sama birthday dgn abglong.... 21 Jan.... :)

Thanx kepada semua yg selalu tanyakan khabar ci...yg dulu baik tp sekarang dh hilang khabar berita pun ramai...but i dont have time for that...i have a bigger plan for this year...nak beranak and move on with my life.... :)