Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Thursday, March 7, 2013

What should i do?

Since Safiyya ada, most of the time ayit and tiya ada dengan ci...bulan march ni, ci dh apply utk cutikan drg dr nursery dan tadika. Bukan sesaja, drg sendiri yg tanak pegi. Menangis melalak tanak pegi sekolah, sampai berpaut kat pintu pagar.

Being an easy baby of 1month old, Safiyya tak banyak meragam waktu siang. Even rumah sebelah tgh renovate, bunyi drill la, org ketam kayu la apa la, Safiyya still manage to sleep well.

Tapiiii.....dia sgt senang bangun bila dengar abg or kakak dia gelak/main...

Ci tidokan safiyya kat ruang tamu, sbb safiyya tak suka duduk dalam bilik sorang2. Kat ruang tamu jugak la ayit n tiya nak main. Bilik sendiri ada, tapi drg lg comfortable utk main depan ibu. Senang nak tunjuk "Ibu tgk niiii...." bila ada benda best or achievement yg drg dapat buat.

Bila adik asyik terkejut dgn suara nyaring kakak n abg, ibu laju je cakap "eh, korang slow ckit boleh?"

Try saying 'please quiet' to a 4yo and 3yo....what do u get? A blur face....cute, but blur....

Hahaha....

The thing is....ayat "eh, korang boleh slow ckit tak?" sama je dgn ayat "korang boleh diam?" Bunyi a bit garang n tegas, but pretty much the same thing.

Kalau sekali, takpe la...kalau dua puluh kali warning mcm tu, mcm mana la ayit tiya nak berkembang. Asyik suruh diammmm je....kan?

Haih....

Mommies out there, what do u do, if you're in my shoe? (I'm size 9 by the way..hihihi....)



Monday, March 4, 2013

Confinement : My way... :-)


Day 46...
Dah merdeka... Dah yabedabedu smlm... Day 45 ci dh sampai PD. Oh well...

Truthfully, i just love being pregnant... In love (scared at the same time) with the delivery mode. I just love the idea, the feeling of motherhood... But,  i hate confinement period...what more can i say... 

Dr anak sulung, ci xberapa lucky utk pantang dlm istilah pantang; kaki rapat, baring sebelah baby, org dtg hidang makanan kt sebelah, 44days of no kerja rumah allowed... From the first week, ci jaga badan ci sendiri (with big help from my hubby)... Masuk anak kedua, a bit nasib baik sbb mak ci dtg tlg... Masuk anak ketiga, first 3 days, mertua ci dtg. Masuk day 4, i'm on my own. Day 5, i already juggling with 3 kids. Fhew!  Lap peluh! Luckily, ci spent another one week kat rumah mertua. After that, i'm on my own again...

Bila sesi tutup pantang on my 42 days, mak bidan ada tanya,  'Ci langgar pantang tak?'... Malu malu alah nak jawap, ci kata' ci langgar semua, kecuali pantang makan shj... ' In other words, ci buat smua kerja rumah, plus jaga smua anak (ayit tiya xmau pergi school)...

Tp, Alhamdulillah, badan ci okey. Takde yg jatuh or turun. Semua kt tempat yg sepatutnya. Lega!

So, in case ada sesapa di luar sana, yg tak bernasib baik mcm ci jugak, here' s some list, yg ci boleh fikir sekarang, on how to deal with confinement with confidence... Ececeh... Okey, here goes!

1. Utk elak baby blues di awal kelahiran, jangannnn duduk srg diri. Kalau terpaksa pantang sendiri, minta suami temankan, or family or jiran or kawan... Make yourself busy, or jgn biarkan fikiran kosong... Membaca boleh membantu. Baca apa2 yg xdak kena ngena dgn kelahiran.. Self motivation, novel ringan yg kelakar (read sophie kinsella perhaps -  beli whole series of Confession of a Shopaholics!  Hihihi)...
2. Jgn tgk tv benda yg merapu yg buat serabut kepala... Musim awards ni byk tunjuk movie pening kepala yg artistic, jangan tengok!
3. Buat simple jadual utk diri sendiri. Bangun pukul berapa, mandi pukul berapa, berbengkung bertungku bila, masak bila,nak pump susu, nak siapkan baby pukul berapa. Jadual ni mungkin akan lari, dan ikut timing baby, but it's okey. At least ada guide.
4. Masak ala kadar.. Lauk pantang mmg ala kadar pun kan. If only kita dh meloya tgk lauk yg sama kita masak, be creative. And still, jgn penatkan diri dgn hanya memasak. Kita kan dlm pantang...
5. Bab main air, ci terpaksa langgaq, sbb ci kena mandi kan depa, kena siapkan, basuh poopoo, basuh kain... Tp make sure kita buat cecepat and pakai stocking right after that. Jgn biar bdn basah lelama sgt.
6. Elak angkat bnda berat. Kalau pun terpaksa, angkat perlahan2... Nak elak dr peranakan jatuh.
7. Jgn tinggal berbengkung, bertungku, berstocking and makan ubat or herba utk selepas bersalin. Sgttt membantu utk pulihkan dalaman.
8. If rasa kebas kebas kaki, rasa seram sejuk, cecepat tungku. Letak minyak panas and pakai stocking. Jgn sampai demam ye.
9. Sabar dan jgn melenting. If anak kita yg lain lasak or sepahkan rumah. Jgn tergesa utk kemas semua. Pesan pd suami utk terima keadaan rumah, sekurang-kurangnya smpai kita agak sihat dan kuat.
10. Rehat kalau boleh... Selama mana yg boleh.  Selama mana yg sempat.
11. Jgn dok gatai pi timbang badan selang sehari.  Huhuhu...
12. U know ur body well. Buat mana yg mampu. Kalau rs semacam, berhenti dan jgn salahkan diri kalau xlarat.
13. Doa dan tawakal....

Yup...ci tau dan faham yg kalau kita tak jaga bdn dalam pantang betul2 nanti tua kita yg susah. Tapi in certain keadaan,  mcm ci ni, mmg terpaksa lalui jugak. Ci pesan kat diri sendiri, yg Allah takan duga kalau kita sendiri tak kuat nak hadapi. Allah Maha Adil....
To my all frens yg tgh dalam confinement period, esp yg kena pantang sendiri,  all the best and good luck. Be happy on whatever conditions u have. We're mothers, we're born to be tough... 

Published with Blogger-droid v2.0.6

Friday, March 1, 2013

T.O.Y ^_^

43 days of confinement, ci n family singgah Selayang Mall.... 
Niat di hati nak cari baju anak2.  Sebulan lebey xkuar jenjalan, excited bukan main ibu pantang ni. Kira aci la kua umah on 43th... Hihihi...
Being a mother of 2, ehhh 3, ci n hubby dh naik seram kalo pg ke shopping complex. Still traumatized by incident last few months,  ayit mcm kena rasuk bila jmpa kedai toys. Menjerit2 nk beli. Bila dh beli, baru kua pintu kedai, dia campak n nak toys lain. Xnak gaduh or marah dia in public, ci suruh dia pilih toys lain. Bnda yg sama jd, kua kedai trus baling n nak toys lain... Kussss semangat... Leh ilang akal dibuatnya....
So,  we rarely go to shopping complex that we're not familiar with. Setiap selekoh kami kena hafal sbb nk elak laluan red alert, yg ada toys.
Oh no, we're not a strict parents yg mmg xkan beli toys sbb takut anak leka main, xnak baca buku or etc... Ci mmg galakkan main, and believe me, toys dh byk tong smpai kena donate kat org.
2nd reason, ayit selalunya beli atas dasar nak beli. Dia belum ada sense of belonging lg atas toys dia, lom 5 min, dh cabut, dh patah, dh koyak, pastu dia campak. Tiya okey lg, she's only 2y.o. So, dia faham when i say no, means no. Bukan when ibu say no, kna tnya balik why no.. Hihihi...
So, tadi kami jenjalan dgn penuh strategy. 'Elak kawasan red alert'...
But then, u know these people yg rent out shoplot,  drg tau tu jln utama, depan escalator; haaa... Tang tu la nk letak kedai mainan seketol. Dgn lampu liplap, dgn kaler terang2,for sure la budak2 terkesima terpesona... Kan...
Tadi, mmg terpaksa jugak lalui kedai tu. Sbb betul2 sebelah escalator...
Ayit nmpak, dia mcm nak pegi... Dia toleh tgk muka ci... Ci tak kata apa, tp from the look in my face mmg clearly nmpak disagreement.
Ayit kata ' Toys xnak la ibu, dh banyak. Dah beli buku tadi... '
Legaaaa dia dh faham...
Lega xpayah hadap babak2 drama dia melalak depan kedai..
On top of all, after all that lega, ci bangga...
Fhew!  Alhamdulillah...  :-)

Published with Blogger-droid v2.0.6