Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Friday, April 19, 2013

Promo Little Fingers Shop.... :)

Bg yg bertanya, Little Finger Shop ni sape yg punya?

Jawapan: Cici la yg punya! :)

Dilahirkan kerana minat ci (dan mmg current obsession pun) kepada educational product, especially books, special products (mcm telekung), toys yg bersifat islamik.

Alhamdulillah, pelanggan bertambah. Pengunjung pun bertambah dr sehari ke sehari.

Benda yg baik, apa salahnya kita kongsi bersama. More to sharing the goodness of the product instead of making profit.

Terima kasih kpd yg sudah membeli dan selamat dtg kepada yg baru meng'like'.

If ada sebarang cadangan, do pm cici okey.

Klik klik here: Little Fingers Shop

We deserve to be Happy... :)

Bukak FB sekarang, kita jumpa pelbagai jenis orang.

Kalau dulu, nak compare hidup pun dgn kenkawan dekat, dgn jiran sebelah nyebelah. In case jiran beli tv, kita nak tv jugak. Esok dia tukaq langsir a.k.a tudung tingkap, kita pun sama naik!

Tapi sekarang, kita secara tak sedar meng'compare' life kita dgn sepanjang2 friendlist yg kuar kat timeline...

Tengok couple pegi jenjalan....'Alahai, suwitttt, hubby kiter tak wat cmtu ponnn' trus cebik n label 'hubby aku paling teruk dlm dunia!' isk3...

Tengok org lain pegi butik borong baju yg paling 'in' 'Eleh, esok aku nak pegi jugak lah' trus terjah smpai kering poket tp xsure baju tu seswai ke idak...janji smuaorg pakai, kita pon pakai...aduii...

Tengok anak org comel sgt dress up pakai tutu headband berjuntai... 'Anak aku kalo pakai cmni lgggg comel' trus g online shop shopping segala headband, lamaze, tights legging tutu...anak org pakai, anak kita tak boleh out of season...*tepuk dahi*

When you fulfilling your short term desire, you are happy indeed...but for how long???

Sampai bila nak tgk org and compare...

Sampai bila nak jd mcm org lain dan rasa kalo tak ikut mcm org lain kita jd sgt alien?

Kita yang penat.

Firstly, org jarangggg upload benda yg sedih, masalah, duka lara dia...smua benda are picture perfect (mcm perfect365 la...hihihi)... so yes, org yg kita selalu tgk tinggi tu pun ada downtime jugak sekali-sekala. 

Secondly, if ever terasa mcm 'ishhhh, bestnya jd mcm dia...semua bnda dia ada...awat la aku tak mcm tu' Stoppp!!! Tutup fb/twitter/blog/keek/IG and look around...kalo kita ada bumbung utk berteduh, ada biskut kering utk kunyah, ada hanpon utk tot tet tot tet berhubung, ada tilam toto utk landing, ada pulak hubby and anak2 utk bermanja; Allahuakbar, you are moreeee than  fortunate my dear... :)

You deserve to be happy...

You can be happy, if you be yourself.... :)

Monday, April 15, 2013

After 4 months of hibernation...

4 bulan bg orang lain, mungkin lama....4 bulan bg ci, sekejappp lah sgt berlalu.

Sebulan pertama ci on medical leave, preterm labor threaten. Duduk tgu baby Safiyya kuar.

Sebulan kedua berpantang.

Sebulan ketiga dan keempat, membina bonding maha rapat dgn anak2.

Ya Allah... Indahnya 4 bulan tu, Allah sahaja yang tahu. Ci tgk anak2 membesar depan mata. Anak2 makan apa shj yg tangan ci siapkan. 3 anak bawah jagaan ci, mengajar ci betapa besarnya nikmat Allah beri. Betapa Allah tunjuk ci apa makna sabar, apa makna tahan marah, apa makna teruskan kerja walaupun penat, dan bagaimana tunjuk teladan yg baik, instead of mengarah tak tentu pasal.

Oh yes, anak2 absorp apa shj yg ada depan mata.

Marah anak sbb makan keropk bersepah, tapi atas meja makan lupa nak bersihkan. Tegur anak main toys tak reti nak simpan, tapi kain berlonggok ibu lambat nak lipat.

Yup, ci kata kat diri sendiri.

Sbb sekarang ci faham benar kenapa ayah ci dulu tempelak, kami adik beradik lambat basuh kain, or biar kain dh penuh bakul bru terhegeh2 nak basuh. Sebab dia basuh baju setiap kali dia mandi. Mandi n laundry all one shot, so xde la baju yg bertapuk lama2 dlm bakul. Ayah even xdak pun bakul. hihihi...aah, ayah ci basuh baju dia sendiri. sesuatu yg suami2 lain boleh ambil iktibar.... :)

Begitu lah juga ceritanya dgn solat. Tempelak anak tanak/tak berminat nak dtg ke sejadah baru yg comel yg dibeli. Cuba tgk adakah kita sendiri bergegas ambil wudhuk bila dgr azan; esp kat rumah bila anak2 ada, or waktu azan kita dok melopong tgk tv. Adakah kita selalu berjemaah. Adakah kita ajak anak bersolat sama, adakah kita biar anak tgk kita solat or kita halau anak suruh duduk jejauh.

Kepimpinan melalui teladan.

Apa yg kita buat, mata2 kecil dok pandang je....hihihi... :)

Tough kan. Sgt scary sebenarnya.

Bila Allah beri anugerah, in this case, anak...Allah beri sekali tanggungjawab....  :)

Betapa besarnya tanggungjawab ni, sbb melalui kita lah, sedikit sebnyak mnjadi acuan apa yg anak kita akan jd. Jgn tgk akademik shj, pandai xpandai...tp adakah dia membesar mnjadi hamba Allah yg sejati....

Kalau ya, Alhamdulillah, sujud syukur, tanggungjawab kita dah selesai. Diselesaikan dgn jayanya.

Okey, berbalik cerita ci nak masuk kerja balik....arini hari kedua ci hntar anak2 ke Educare IIUM. yup, all three of them. Ayit ok, Fiya ok. Yang tak berapa okey, is si kakak Tiya...

Banyak kali dh attempt nak hantar, pastu dia demam. Ci rehatkan dia kat rumah. Pastu nak hantar balik ke nursery, at least nak biasakan dia before ci masuk opis balik.

Menangis melalak meraung depan pintu sekolah.

Bila tanya nape kakak tanak g sekolah?

Kakak mayuuuu (maluuu)

Allah, anak dara ci nih.

Fikir2 balik, elok la ada sifat segan silu, pemalu...dia kan anak dara...xde la nanti kena ajar malu pulak bila dh terlebih ramah sgt...hihihi.... :)


Allah...

Bulan ni tanda kami dh 5 tahun disatukan.... 5 tahun dah berlima.... 6 tahun berenam kah?

Hahahaha.... ok gurau.... ;)