Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Wednesday, November 20, 2013

IIUM Ummatic Global- Art Of Cake Decorating 2013


Dua minggu lepas, kawan ci, Ida Rahayu pm ci kat fb. Tanya ci kalau2 ci nak join pertandingan deco kek. Nak terlepas hp waktu tu, sbb tak terkata apa. Hihihi. I don’t know anything about cake! Kek pun ci tak suka makan, apatah lg nak hias nya.

Last time ci buat kek, tu pun brownies, resepi dpt dr kakak ci, dr Nigella Dawson. Setengah jam pun dh boleh siap. Tu pun brownies ni mmg comot rupa bentuk dia, tak payah nak hias2 bagai. Hihihi.

So, apa yg buat ci masuk jugak?
  •          Nak challenge diri sendiri (macam biasa).
  •          Nak rasa mcm mana berada dalam pertandingan ala2 food network challenge.
  •          Partner ci bukan calang2 org, dia taukey kek. So, dah selamat kat ctu. Hihihi.

Dgn lafaz Bismillah, ci bgtau ‘Okey’ kat kawan ci. Sign up, pay the fee, then tunggu hari pertandingan.
Ada la meeting dua kali, nak discuss pasal how we’re going to do this, the timing, the design, the deco….pastu kebetulan kat kaed ada sweets and candy fair, trus borong daco kat ctu. Semngat waja nih masing2.

Esok dh nak bertanding, arini bru terkial2 tgk youtube ‘how to roll a fondant’.

Hahahahaha

Tarik nafas jap. Sambung gelak balik.

Hahahaha.

Oh Allah. Kenapa la cici oiii…

So yes, berbekalkan HANYA ilmu teori, ci pun pergi contest esoknya. Jd org pertama yg show up. Dlm otak, fondant tu sama mcm playdough. Ulang ayat tu sampai nak muntah. 



Kami di beri meja, nama team kami Cake’s Mommies. Sebab dah mak2 org kan.



Bismillah. First time pegang fondat. Eh, betul la, mcm playdough. Senang shj nak uli, bab nak colour tu a bit tricky. Sbb nak bg colour tu naik, nak bg sebati. All and all, senang ajee…hihihi…thanx to ayu sbb assemble semua, ci just buat as her instruction je. Dia kan mastermind. 







Lepas dah siap semua, kena la present depan judges and students yg penuh dalam main auditorium. Mmg sebijik mcm food network challenge. 

Bab present, pegang mic, mmg cici suka...tp suruh nyanyi, sorryyyyyyy...... hihihi.

'This cake is inspired by our daughters, as both of us are mothers..... ' ayat pun mcm mak mak jeee...

Selepas penat lelah, berpeluh berdiri sejam setengah, apa kami dapat?

Dapat a bit of reality bites, sbb tgk kek2 org lain boleh tahannn…!

Tapi, dah Allah tulis kan.

Kami dapat nombor dua!!!

Yeayyyy!!! *insert bunyi mercun papan.

Alhamdulillah. Sujud syukur.


Muka2 masing2 pun macam eh eh apa yg jadi nih…hihihi….
Hadiah duit RM200.00 dan sedikit cenderamata dr Chef.
Okey la, bahagi dua. Masuk pun melabur RM30 je.


Lepas post dalam fb, mula kawan komen, lepas ni ci boleh la buat kek ke, bukak bakeri ke. Eh eh eh…rasa mcm tak sanggup je. Tangan keras kut. Ci mmg respek, tabik spring kat org yg ambil order buat kek. Kakak ipar ci salah srg nya. Tahap kesabaran sure tinggi kan….nak buat satu hal, nak kemas tu a diff kind of story. Heeeee….

Tapi all and all, dah ada satu persepsi pada diri sendiri. If we push ourselves harder, we can do anything, Insyaallah. :)

Imposibble is nothing. 



Wednesday, November 13, 2013

11 mo.

Dah hampir 11 bulan ci bersalinkan Nur Safiyya Raina. Ya Allah, how time flies. Anak ketiga nih, semua benda dia express.

Dapat tahu pregnant pun express, mengandung rasa express, nak teran pun express, membesar pun rasa lajuuuu je.

She is indeed an easy baby.

Tak susah langsung nak jaga dia. Nak dgr dia nangis teruk pun jarangggg sgt. Setakat ekkk ukkk nak susu, nak ibu tu je lah.

Menyusu senang, tidur senang, makan senang, bawak jenjalan senang.

What more can I ask as a mum.

Yg kelakarnya, dia kamcing sgt dgn abglong dia. Nampak abglong dr jauh dh tersengih2…the moment dia nampak kakak, terus melalak tanak. Hahaha. Teringat relationship ci dgn kakak ci, kak yeya. Waktu kecik kuatnya gaduh, semua benda tak kena. Bila besar dh jadi rapat, mcm bestfriend. Okey, more than best friend.

As for makan, dia dah tanak bubur nasik. Seingat ci, dia la anak yg paling awal reject bubur nasik. Nak makan nasik betul je, yg lembut. Ni saja nak bg senang keja ibu ye? Hihihi. Good girl!

The other day, waktu mak ayah ci ada kat KL. Ci sembang dgn ayah, smbil jaga safiyya kat food court. Abgery time tu bawak ayit n tiya main kat playground.

'Rasa² ayah future husband safiyya tgh watpa la ni? Naik beskal ka... Dok main lego kaa... ' 
Ayah bls 'Tah² dlm perut, tak beranak lg...' 

Possibly.

Hihihi.

Seronok bila predict future anak2. How they will turn up to be. How you want them to be.
Ci berharap anak2 ci membesar sebagai muslim yg sebenar.

Wah…big words sgt. First step? Mesti la ibu kena belajar jd muslim sebenar dulu. Sbb anak2 kita akan belajar melalui teladan. Bukan hanya arahan.

*self-reminder for cici






Oh, ini cici semalam, waktu attend conference for education. nak jugak ootd, fefeling vivy yusoff. hihihi. 

Walaupun bukan conference tu bukan line ci, tp seronok kenal dgn org2 baru, dr bidang yg lain. Mmg la terkebil2 bila drg cakap psl term in education, but still, faham isi cerita dia, so okey lah. Hihihi. 

Dalam education, bukan yg diajar tu shj penting, yg menerima ‘pengajaran’ tu pun sama penting. Dia faham ke? kenapa penting utk dia faham sesuatu itu? Bermanfaat ke ilmu yg nak diajar tu? Or sekadar nak habiskan silibus je?  Kkdg bila masuk kelas, ci selalu tnya, kenapa la kena tahu semua nih. Bukan pakai time kerja pun. Haih.

Ok dah habis cerita psl ni. Krg ngantuk nanti.

Sapa kat sini pengguna Dermagic?

Cici baru je beli trial set semalam. Kes darurat muka kerutu mcm katak puru. 
Tgu seminggu nanti ci buat review.


Eh eh rhyme pulak. Hihihi.

Sunday, November 10, 2013

My bff…where art thou.

Safiyya dah masuk 10 bulan, ni bermakna, dah 10 bulan ‘kawan baik’ ci tak datang lagi.

Waktu Harith, period ci dating balik after 7 bulan.

Waktu Athirah, 1thn 6bulan! Haiyoo. Tu pun dh naik gila tahan senak perut, mcm nak sengugut, tapi tak keluar2 pun. Sekali pergi mengurut, makcik bidan pesan ‘Nanti dh keluar period, jaga2 tau. Senang melekat ni…’ ci senyum kambing mbekk mbekk aje.

Next cycle, period tak dtg. Melekat janin yg nama dia Safiyya. [insert muka safiyya gigi 6 batang kat cni] ;)

After safiyya, now dh 10 bulan, my best buddy tak dtg jugak. Bukan ci mintak pun dia dtg, lagi best kan, takde la insiden ‘messy’ and ‘bloody’, boleh solat takyah cuti. Tapiiii, yg tak bestnya, symptom nak-datang-tapi-tak-datang tu buat ci tak selesa.

Sakit perut. Cramp. Pening kepala. Craving benda merepek. Demam. And all that.

Hubby ci pun dh naik pening. Sekejap nak makan satay, sekejap nak burger, sekejap nak zinger. Hihihi.

If you're breastfeeding, this will help to delay the return of your periods. If you're still breastfeeding day and night, it can be up to a year before you have a period. 

http://www.babycentre.co.uk/x553493/when-will-my-periods-start-after-ive-had-my-baby#ixzz2kJzfrKBS
i am normal. still. :)

A husband.






I post a status that day, and boy, my friends keep asking me about my husband.

Is he like this and that.

Betul ke dia mcm ni mcm tu…Nampak mcm garang. Mcm tak percaya je. Hihihi.

Ada satu hari, ci tanya abgery, ‘Abah, kalau kakak bila besar, dia tanak pakai tudung, abg nak kata apa?’

‘Kalau dia tak pakai tudung? Abah pakai la, pastu abah ikutttt dia ke mana2 smpai dia malu’

Hihihi.

Yes, he’s like that.


The reason why I can give birth to 3 kids in 5 years of marriage, because he’s like that. 

;)