Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Sunday, March 30, 2014

Memilih buku untuk anak-anak.


Salam semua.

Excited sangat nak tulis on this topic. Ci rasa semua orang yang kenal ci tahu ci suka buku. Ci sukaaaaa beli buku utk anak-anak. Banyak duit habis kat buku, instead of baju-baju untuk anak. Bagi ci, ilmu pengetahuan ialah baju yg terbaik utk diri. Wahhh, gituuu. 
So, sebagai ibu yang ulat buku, ci harap, nak turunkan sedikit keulatbukuan itu, kepada anak2 ci yang sedang membesar ini.
So, yes, buku macam mana yang nak beli?

Main beli sebab cover comel ke? Sebab ada pengajaran ke?

Selalu kan, ci tgk kat kedai buku, ibu abah akan bagi anak2 pilih buku yang drg nak, pastu bila few minutes, ‘Dah ke? Nak yg mana?letak kat kaunter, abah bayar’…
Kalau anak dh besar, dh sekolah, dah pandai baca, okey la. Boleh bg kelonggaran, bg dia pilih buku ikut interest dia. Kalau anak2 kecil?
Ci senaraikan kat bawah ye, cara Cici pilih buku utk anak2 ci.


    Anak masih baby


Jika si manja kita masih baby, ci biasanya beli buku yg bergambar shj. Takde tulis apa2. Ibu akan guna imaginasi, kreativiti sendiri utk bina cerita. Ci sukaaa buku mcm ni sebab, kita tak tersangkut dekat cerita biasa. Kita boleh cerita macam2, based on picture. Waktu ni juga, anak2 lg faham bahasa seharian kita, drpd bahasa buku.
Ibu boleh guna intonasi suara yg lain, untuk bina karakter. Guna bahasa mudah, simple, ringkas.
*utk umur sebegini, jika ingin terapkan cintakan Al-Quran, baca sambil riba dia. Tak mengapa kalau dia meronta nak main/nak lari2. Sekurang2 nya dia kan dengar. Dan jadikan kebiasaan. Anak2 kecil suka perkara yg bagi dia kebiasaan atau rutin. 


      Anak sudah besar (3-5)


Dah boleh belikan buku yang bertulis. Kalau ikut ci, ci mmg akan beli buku yang drg suka. Mcm anak sulung ci, suka dinosaur. So, ci beli buku yang ada dinosaur. Yang anak 2nd ci suka buku yang ada watak umur macam dia.
Tapiiii…please please please ibu….sebelum bayar, sila buka dan baca dulu. Kalau berplastik, mintak adik kedai bukak kan.
Satu, sebab nak tgk dalm buku tu takde cerita yg mengarut. Oh, byk buku cerita merepek2 kalau dr oversea. Tgk jalan cerita dia. Selalunya buku kanak2 ada few pages saja, so ibu boleh glance through. Tgk apa moral of the story.
Haaaa…time ni la nak grap attention anak2. Okey, cth, kita nak anak2 tlg kemas toys lepas main, cari buku yg ada cerita2 mcm tu. Ada bykkkk!!!
Pastu, time ni mmg anak2 suka kalau buku2 psl nabi, pasal Rasul, Cuma again, pilih buku yg bersesuaian.
Cara pilih buku tak boring?
Pilih buku yang tulisan penceritaannya berirama.
Ada rhyme.
Kita nak baca pun sedap dan seronok di dengar.
Boleh boleh? :)



One thing for sure, kalau nak anak2 rajin baca buku, belek buku, kita kena rajin baca buku.
Bila anak2 tgk kita berkepit dgn buku, Insyaallah dia akan ikut.
Tutup tv, sorok ipad segala.
Longgokkan buku depan dia, dan bg dia pilih.
Bila dh bukak buku, imaginasi dia akan berkembang berkembang berkembang…!


*pic ihsan en google


Selamat membaca ibu-ibu semua! :) 


# Untuk melegakan batuk, selsema, kembung perut anak anda, hanya sapu Tropika Herbal Cream, boleh dapatkan di Ciciyaya Shop




Thursday, March 13, 2014

Duduk rumah, tak bosan ke???

I got this question a LOT, waktu berita ci resign tersebar seanterio uia.

Honestly, ci pun terkebil2 bila dapat soklan tu.
Nak jawap mcm mana, sebab tatau lagi keadaan dia time tu.
Resign terkejut, gamble segalanya.
Main redahhhh sahaja.
Huhu.

Sekarang dah 3 bulan ci jadi wahm.
Bosan tak puan cici?














Bosan sangat tatau nak cakap.
Hahahaha.






Pagi ci sibuk kat dapur uruskan breakfast anak2.
lepas makan mandikan semuaorg.
Pastu start homeschool activities.
Ci cut down tv and ipad, sbb tu kena banyakkan aktiviti.

Kejap je ci dapat jenguk Ciciyaya, balas msg customer, jenguk fb kalau bf safiyya.
Pastu masuk dapur, masak lunch pulak.
lepas semua dah makan, masuk kemas dapur.
Oh time ni selit basuh kain, sidai kain.
Lari pg solat.
Time ni la ada anak nangis, ada yg tetiba dtg suh buat kapal terbang kertas, ada yg suruh cari buku princess. hahah...mcm2 drg nih....

Masuk ptg ckit, ci suh drg tidur, or rehat. Atau golek2, ci bacakan buku.
Solat Asar sama2.
Kol 5 sharp, kami selalunya turun bawah pg playground, or pool. main sampai lebam. hihihi.

Kol 7, semua mandi, ci masuk dapur lg utk masak malam.
or kkdg hubby ci bawak balik dinner.

Bacakan anak2 buku.
By this hour, anak2 pun tidur.
Ci masuk opis, utk packing barang, buat schedule post, baca buku smpai kol 3 pg, baru ci tidur.

Macam tu la setiap hari. Full!
Hidup ci skrg penuh sgt, sampai bosan pun takut nak dekat.
Hahaha.

But yes,
Tak semua dilahirkan, ditakdirkan utk jd stay at home mom. Masing2 ada peranan masing2.
Ada yg better bekerja, mmg itu passion dia. Tanggungjawab dia.
Ada yg mcm cici, passionate nak jd surirumah.
Mcm mana nak bosan kalau buat benda yg kita suka.
Kan?

Tapi...
Ci akui, bila anak2 buat hal sendiri, masing2 tgh main, ada rasa sedikit sunyi. Nasib baik la ci hidup zaman Social network.
Dan sgt nasib baik sbb ci ada Ciciyaya Shop.
Hp tak pernah sunyi.
Ada shj notification masuk.
Kalau tak, mau garu kepala juga kan, dh la mmg jenis mulut xleh diam.
Hihihi.

Few of my friends dah jd wahm lepas cici.
Alhamdulillah.
Good luck and have fun!
It won't be easy, esp bila dh lama rasa pegang duit sendiri.
But trust me, bila tgk muka anak2, semua jerih perit itu berbaloi.
^_^

So, duduk rumah bosan ke?
Naaaaaaaahhhhhhhhh (^o^)



*Ciciyaya merupakan sub-stokis untuk Tropika dan Herbasuci.
klik sini: Produk Tropika dan Herbasuci

Untuk order, whatsapp cici di 016-3313290 ya :)
posted from Bloggeroid

Tuesday, March 11, 2014

The Power of Forgiveness

At one point in my life, ci selalu dalam keadaan marah, kecewa, sakit hati, geram.

Ci rasa annoyed dgn beberapa org disebabkan beberapa unfortunate events yg berlaku.
Ci kena pijak, ci rasa marah dan menyampah dgn si pemijak.
Ci kena tipu.
Ci kena pulau. 
Ci dikecewakan.

Yup.
At one point, i felt terrible.
Terlalu banyak perkara yg berlaku dalam hati sampai rasa nak meletup.
Sampai ci sendiri rasa kesian kat diri sendiri.
Itu dah stage bahaya.
Cici kena keluar dr situasi tu.

So yes.
I quit.
I left meet-the-people-everyday kind of life.
Ci nekad nak mula hidup baru.
Nak cari diri cici yang dulu.

And most importantly.
I learn to forgive.
Not only the people.
But also myself.

Tapi.......
Start ci duduk rumah, tak jumpa sesiapa yg akan buat ci rasa miserable (di alam nyata or maya), ci jadi pelik.
Aik, nak sakit hati kata siapa arini?
Nak marah siapa arini?
Nak kecewa dgn siapa?
Takde sesiapa yg buat ci marah kecewa sedih berduka pun.

Thats a wake up call for me.
I called it a huge success.
Even after all those ugly things yg org bgtau psl ci jd suri rumah (no income and all), i'm doing myself a favor sebenarnya.
Hati ci terjaga, Alhamdulillah.

So yes,
Pejam mata. Bayangkan apa sahaja org buat kat kita.
Sedih menyampah meluat atau apa sahaja.
Bayang muka dia.
Dan kata 'saya maafkan awak kerana Allah....'

Lega.
Lepas.
Bebas.

You're free.
Thank you Allah.
Sorry syaitan, you lose.

Subhanallah. Alhamdulillah. Allahuakbar.

With love,
Cici.

posted from Bloggeroid