Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Wednesday, June 25, 2014

Anak-anak dan TV


Perkara ini menjadi bualan dan perbincangan ibu bapa hari ini. ada yang memilih utk tidak langsung membenarkan anak-anak menonton tv, ada yg bersikap terbuka.

Kami percaya yang semua perkara perlu lah dalam keadaan bersederhana. Agak sukar utk totally restricted anak dalam zaman teknologi skrg ini. jadi beberapa peraturan perlu dipersetujui bersama. Iya, walaupun anak anda masih bayi. :)

- Jumlah jam/masa utk TV. Hadkan jumlah masa, wujudkan jadual utk buka dan tutup tv. Cthnya, wajib tutup tv setiap kali azan, atau lebih baik setengah jam sebelum azan. Sejam/ dua jam utk menonton tv adalah memadai.

- Program television yg ditonton haruslah sesuai dgn tahap umur mereka. Program tersebut perlu mempunyai ciri-ciri pendidikan.

- Tonton tv bersama anak-anak dan libatkan diri bersama. Supaya aktiviti tonton tv itu menjadi aktiviti belajar secara tidak langsung. Buka tv dan tinggal anak sendirian agak merbahaya terutamanya tv skrg penuh dgn iklan dan selingan cerita yg tidak sesuai utk tontonan kanak-kanak.

Semoga Bermanfaat.

Petikan dr buku Now You Are a Mother; olahan drpd Cici, founder of Ciciyaya Shop.

Argan Discovery Set testimony by Cici



Assalammualaikum semua. :)

Sebelum ci mula cerita, nak bgtau yang review ni tak dibayar oleh Secretleaf ye. Memang ikhlas dr hati yang suci murni gitu. hihi.

Okey, here goes.

Ci rasa ramai org tahu yang ci bergelut dengan masalah kulit jadi-tah-hape-hape lepas ci terkena demam campak tahun lepas. Aah, kulit ci jadi kering melampau kat satu dua area, yg lain jd oily. Kering tu sampai bersisik. Ni kes pakai krim doctor bagi, dia kata boleh hilang parut, sekali pakai, dengan kulit-kulit ci hilang sekali. haih.

Sejak dr itu, segala mak nenek la yg ci cuba pakai. Yang dr internet, yang on the counter, semua ci rasa nak beli. Ci consume Herbasuci vco softgel, utk kulit. Alhamdulillah, mmg kulit jd better, tapi ci betul-betul nak satu set of beauty regime yang ci boleh stick to. 

Kebetulan satu pagi tu ci buka Assalammualaikum di Tv Al-Hijrah. Memang tgh promo produk Secretleaf Discovery Set ni. Drpd RM138, jadi RM100 sahaja. Tiba-tiba rasa tergoda, sebab ci dh try bykkk oil yg claim boleh cure kulit kering, tapi end up muka ci jd unbalance. Yang kering tak cure pun, tambah oily lak kat tempat lain. Haih lagi.

Argan Oil- Liquid Gold of Morocco so they claimed. :)

Lepas ci pm page dia, terus ajak hubby pg pickup kat HQ, kat Prima Sri Gombak aje. 

Set ni ada 4 benda:

  1. Argan Hydrating Cleanser
  2. Pure Oil Series 01
  3. Argan Age-Reversal Day Cream
  4. Argan Rescue Night Cream

Lengkap! Tak payah campur-campur dah dgn produk lain.

Pengalaman cici;

  • Argan Hydrating Cleanser
I do think this is a winner! Pertama kali ci pakai clenser ni, muka jadi Subhanallah lembutnya. Kat bahagian kering bersisik pun jadi lembut sangat. Muka jd fresh, memang terasa bersih! 

  • Pure Oil Series 01
Yang ni memula rasa janggal juga, ye la, nak sapu minyak kat muka kan. Org Secretleaf kata pakai setitik shj, gosok sampai tapak tgn rasa suam, baru apply kat muka. Amazingly, muka tak berminyak pun. Meresap terus sampai ke dalam. Ci pakai setiap kali lepas cuci muka. Pendek kata, lepas setiap kali amik wudhuk pun ci sapu jugak setitik. Oh, minyak ni leh pakai satu badan, rambut, kuku. Hebat kan!

  • Day Cream
This one, hmmm, can be a bit oily for me. Ci pakai dalam jumlah yg sgt sedikit, sapu nipis shj, baru okey. So far, nampak condition kulit jadi better, A lot better! Esp part yang bersisik dah tak bersisik dah. Alhamdulillah.

  • Night Cream
Another winner at my heart! Pernah tak kita sapu something kat muka kita, pastu immediately rasa yg krim tu bekerja utk kulit kita? Haaa...mcm tu la rasanya everytime ci sapu night cream. Non-greasy, tak berminyak mcm sesetengah krim malam. Bila bangun tidur pun muka nampak moist! Sangat suka sampai senyum tgk muka pagi-pagi sambil kata 'Assalammualaikum awak!' hahaha.

*******************************************************************************

So, adakah ci akan terus menggunakannya?
Definitely yes. Escpecially bila Secretleaf nak keluarkan product baru lagi, mcm toner dan serum.

Adakah ci recommend utk orang lain menggunakannya?
Highly recommended. Especially bila dh masuk ambang 30-an ni, kulit kena extra care, extra love and tender. Dah takleh pakai product2 yg harsh, yg claim putih 3 hari and so on. Kena betul2 pilih produk yang se'natural' yang mungkin.

Yup.
Itu cerita cici pasal Discovery set by Secretleaf. Bagi yang nak mencuba, boleh google kedai, toko jamu yang terdekat atau boleh ke fb page Secretleaf    boleh tgk promosi atau produk terbaru dari mereka.

Semoga bermanfaat.

With Love,

Cici


*Jangan lupa like page Ciciyaya Shop juga ye. *wink*


Friday, June 20, 2014

Jom Solat dgn Anak-anak

Kita boleh galakkan anak-anak utk bersolat dengan:

- Solat bersama mereka, atau depan mereka. Biar permandangan ini jadi kebiasaan bg mereka dr kecil.

-Terangkan dgn bahasa mudah kenapa kita perlu solat.

-Hadiahkan mereka sejadah/telekung, biar mereka pilih sejadah kegemaran mereka.

-Ajar cara solat dgn betul, terangkan dgn menunjukkan qiblat ke arah Ka'bah.
Beri mereka kompas, minta mereka cari qiblat.

-Solat berjemaah, dgn keluarga atau rakan sebaya mereka.

-Beri galakan dan pujian, walaupun solat mereka belum sempurna.

                                                  Ciciyaya Shop

Tuesday, June 3, 2014

A day as WAHM

Waktu mula2 ci start jd working at home mum, life's great!
Bayangkan la 8 tahun buat rutin yg sama, 5 years drpdnya ci lalui dgn pagi yg hectic nak uruskan anak2.
Sekali, tiba2 rutin dah tukar. Rasa mcm a longggg vacation. Hooreyyy!  ^_^

Masuk bln kedua, rutin tunggang-langgang lagi. Still tak decide bila nak masak, pukul berapa nak homeschool anak, nak buat kerja, nak layan customers. Pendek kata, buat mana sempat, go with the flow.

Third month, dah mula rasa exhausted. Kerja tak siap, penat je lebey. Buat kerja sana skit, tak habis, sambung kerja baru. Cth nak kemas bilik, sekali msg cust masuk, duduk lama belek msg2 yg masuk. Pastu by the time habis, anak2 dah minta nak turun main. Haaa...
Banyak benda tercicir sbb tak mampu nak kendong semua. Ci jd a bit distracted sebab kononnya penat. Huhu.

Transition drpd full time working mother, jadi working at home mum mmg menjerihkan.

So, time goes by, baru la ci hafal rutin, ci set the rules. Bila nak buat apa, mana satu nak buat dulu.

Sebab, kita lah penentu kpi kita sendiri. Takde sape nak call dan kata 'saya nak awak sidai baju sebelum lunch, make sure siap', or 'saya nak awak hantar baju berlipat ke bilik saya asap'.
Takde sape.
Melainkan kita yg tolak diri kita sendiri.

Ada kalanya, ada harinya, ci stucked depan tv. Kononnya nak balas dendam sebab selama ni xdapat tgk tv, skrg nak ngadap puas2. Natijah, semua kerja tangguh, anak2 main tanpa input drpd cici. Too bad.
Allahuakbar. Nasib baik tak melarat.

So yes, cici buat jadual. Jadual cincai2 bgtau pukul bpe masak, mandikan anak, solat, makan bila, homeschool bila, dan bila nak uruskan bisnes...

Even simple thing, yg kita rasa kita boleh main congak dlm kepala pun akan jd payah kalau kita tak push utk buat.

Daily timetable tu, mostly hari biasa, yg tak ada apa2 yg berlaku, mcm tetiba hubby ajak keluar, atau ci keluar amik stock atau family ci datang, atau apa2. Iya, beri ruang juga utk benda2 ad-hoc terjadi, tapi nanti cover balik, esp. kalau kita ikut apa2 silibus homeschool anak2.

Well, that's about it. Thanx sebab sudi baca - wink*. Bagi kawan2 yg akan, baru memulakan hidup sebagai surirumah atau ibu yg bekerja dr rumah, good luck! Insyaallah, kita dah di dalam track yg betul, cuma perlu tolak sedikit utk jadi lebih dari 'biasa'.

With love,
Cici.