Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Friday, September 12, 2014

Ciri-ciri kecenderungan anak anda. :)

Daripada status FB ci malam semalam. Ramai ibu2 yg komen, abah pun ada. Alhamdulillah. Sharing is caring kan. :)

"Malam-malam mcm ni, tenang sikit nak buka buku teks ibu. Study buku Creative Parenting Today. 
Nak didik anak dengan mudah, kita kena tahu anak kita jenis mcm mana. Audio ke, visual atau kinestetik. 
Ci kongsikan sikit ye.  

Ciri-ciri anak cenderung audio.
- lebih suka mendengar dari membaca- suka cakap sendirian ketika bermain- menggerakkan bibir atau mengucapkan bacaan ketika membaca- suka membaca dengan suara yg kuat- lebih suka muzik drpd seni lukis- mudah terganggu dgn suara kuat dan bising. etc.
Ciri-ciri anak visual
- lebih mudah mengingati apa yg dilihat berbanding apa yg didengar - suka menulis sesuatu sambil bercakap - lebih suka melukis drpd mendengar muziketc.
Ciri-ciri anak kinestetik
- gemar permainan yang menggunakan tenaga fizikal- tidak boleh duduk diam dlm jangka masa yg lama- byk menggunakan bahasa badan ketika bercakap- suka menggunakan jari sebagai penunjuk ketika membaca. 

Bila dah tahu, mudah bagi ibu abah nak pilih method utk mendidik anak. Nak belajar sambil menyanyi ke, nak belajar dengan melukis ke, atau buat aktiviti fizikal sambil belajar. 
Semoga bermanfaat. 

How to read a lot of books simultaneously

Assalammualaikum semua :)

Semalam one of my friend asked 'how to read a lot of books silmutaneously' or 'how to find time to read'...Rasanya, ramai yg ada dilema ni kan. Banyakkk buku, tatau bila nak baca. hihi.

Read this:
http://www.wikihow.com/Read-Several-Books-at-Once

My fav point, yang memang ci buat, ialah "scatter books around".
Macam skrg ci ada 5 ongoing books yg ci tengah baca.
Ci ada satu tepi almari dapur (sambil buat sup baca buku.Lol), ci ada satu atas meja kerja (buku business/ motivational) dan 3 buku tepi sofa (spot fav ci menyusu safiyya, mostly buku parenting).

Waktu ci kerja dulu, ci make sure ci ada satu dua buku dalam handbag. Spot fav nak baca buku bila tunggu hubby ci pickup.
Betul, kita kena pandai cari masa. Semuaorg ada 24jam yang sama. Takde sesiapa yg ada lebih atau kurang. 

Have fun reading everyone! Jangan malu org gelar ulat buku, daripada kena gelar ulat bulu. haha. okey bye. 

20 things about Cici

Assalammualaikum semua :)

Aritu Cici kena tag dengan adik Munirah psl 20 things about myself. Punya la lama tangguh. huhu. Okey, here goes. :)

1. I love books. Senang je nk buat cici happy, campak ci kat mana2 kedai buku or library, i'll be the happiest girl in the planet.
2. Nama Cici drpd sinetron Indonesia. Waktu mak ci nk bersalinkan ci, kat ruang menunggu tayang cerita Indonesia, heroin dia nama Cici. Kakak sulung ci jatuh cinta dgn nama tu. So bila ci dh lahir, hari2 kakak pggl Cici, sampai melekat. Pegi sekolah, pg belajar, pg mana2 org pggl Cici Kkdg lupa nama betul dalam ic. Hihi.
3. Berangan nak jadi penulis. Pernah tulis cerpen, novel pehtu pass kat kawan2 suruh baca. Sekali ayah n kakak ci jumpa, satu dekad kena bahan. Haha.
4. Cita-cita dulu nak jadi pramugari. Tp bila tgk iklan pramugari semua putih melepak, ci lupakan cita-cita tu.
5. Sukaaaa budak-budak. Probably sebab ci anak bongsu. Dr kecik mmg ci selalu offer diri babysit anak2 jiran.
6. Favorite color dusty pink.
7. Kuat merajuk. Hubby ci kata 3 hari sekali. Haha.
8. Suka budak2. Eh, dah bgtau ye? Hihi.
9. My biggest enemy is procrastination.
10. Waktu ci umur 16, ci pnh sebut kat kawan yg ci nak jadi surirumah, nak jaga anak2 sendiri. Alhamdulillah. Allah makbulkan yg satu ni.
11. Dalam semua jenis transport, ci paling enjoy naik kereta api. Olskool punya train, tingkap boleh bukak, ada kipas atas kepala. Ada lg tak train mcm ni?
12. Suka duduk rumah. Kalau pg mana2, kelam kabut rasa nak balik rumah.
13. Ci tak pernah pg tadika. Homeschool dgn kakak Ci.
14. I guess i am a people person.
15. Sukaaaaaa teh tarik. I can make the most yummiest, most kaw teh tarik. Haha. Sehari wajib minum secawan. Kalau tak, takleh berfungsi. Hihi.
16. Sukaaaa kucing.
17. I hate confrontation.
18. The only reason i love bisnes is i can share/introduce my favorite things/books with other people.
19. Crazyyyy about paisley pattern.
20. Paling rasa comel waktu pregnant. Tak mandi pun rasa comel. Haha.

Aduiii...have you wrote yours? hihihi. have fun discovering yourself. lama tak belek diri sendiri, asyik fikir pasal org lain aje. :)