Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Friday, October 18, 2013

Impian Cici


Waktu ci tingkatan 1-2, ci selalu berangan, nak jadi pramugari. Nak terbang tinggi. Akibat selalu tgk kapal terbang kat awan, lintas rumah mak ayah ci kat kedah. Tgk pulak iklan, pramugari cantik, sopan, kemas, bergaya, ada kelas. Iya, ci tulis kat buku pencapaian, cita-cita : Pramugari.

Nak tergelak kalau fikir balik. Tinggi cukup, muka la kut tak cukup syarat. Pramugari nak putih aje. Hihihi.

Selang beberapa tahun, ,maybe tingkatan 4, ci tgk movie ‘You’ve Got Mail’. Lakonan Meg Ryan dgn Tom Hanks. Meg Ryan ada kedai buku. Terus jatuh cinta nak bukak kedai buku yg ada konsep. Siap lukis plan, layout bagai. Rak kat mana, tempat baca kat mana, story telling session kat mana. Ci tulis jadual, hari ni launch buku sekian2 penulis, esok ada aktiviti story telling, konon nak ajak budak2 suka buku, mcm cici (ci obsess dgn bau buku baru. Sape geng dgn ci?? hihihi)

Satu hari, ci sembang2 dengan kawan2 sekolah, apa nk jadi lepas spm, nak sambung mana. Time tu selalu beli majalah remaja (dewan pelajar kot), ada ruangan pekerjaan. Drg akan elaborate pro and cons jd begitu dan begini. Pro and cons jd chef cthnya, pandai masak, gaji tinggi tp masa cuti susah esp festive season. Mcm gitu la kekdahnya.

So, dok sibuk dgn kawan2 nak jd itu ini, tetiba ci terlintas kat hati. ‘Aku nanti nak anak ramai. Aku nak jadi suri rumah…’

Bukan gatal nak kawen ke apa, takkkk. Hahahaha.

Belajar bersungguh jugak, sama mcm kawan2 ci yg nak jd begitu begini.

Dapat jd pelajar terbaik.

Pelajar terbaik yg pasang impian utk jadi suri rumah.

Haha.

Ini bru kelassss….

Kalah yg nak jd pramugari tadi.

So, sejak ci dh hantar surat keramat ci, ci selalu rasa doubt dlm diri. Lepas ni nak belanja mcm mana, cukup ke makan pakai semua. Boleh survive ke, tak bergaul dgn org luar, mcm mana pulak nanti.

Biasa lah, mcm rama2 yg bru nak kuar kepompong. Takut, teragak2, tatau dunia luar mcm mana.

Ci pegang satu benda. Rezeki itu rahsia Allah.

Mungkin Allah akan uji ci dgn rezeki yg kurang, tp hati yg senang.

Ci rela terima, apa lagi lah yg lebih bahagia drpd dpt besarkan anak2 depan mata.

Sebab itu, bila org rata2 kata sayanggg nya ci, tinggal kerja yg dh lama ci buat ni, ci tak rasa apa-apa.

Sbb apa yg ci akan tempuh nanti, pro and cons, mmg itu impian ci, sedari ci 16 tahun lg.

Oh ya, lg satu impian, nak bukak kedai buku kan. Okey, ci kiv dulu. 

Sebab sekarang ci ada 3 benda nak handle.

Demure Collection, yg ci usahakan dgn dua rakan ci, khas utk penggemar tudung yg labuh dan Insyaallah patuh syariah.

Ciciyaya Collection, koleksi baju kurung utk si comel. Insyaallah akan masuk kain cotton juga.

Little Fingers Shop- educational toys, books utk anak2.

Walaupun kecil, tp setiap satu bawa makna yg besar bg ci.

Alhamdulillah, semua ini rencana dr Allah.





2 comments:

Nisa said...

Salam cici,

Setelah sekian lamanya barulah sekarang termasuk blog cici & terbaca pulak post ni....terkejut kak nisha. Cici dah resign ke? since when? Y i don't know? Rasa mcm tinggal/kerja kat rural area gitu...xtahu any news like this....feeling left out :(

Anyway, pasal ci nak jadi pramugari tukan....samalah dengan impian kak nisha time sekolah dulu mmg suka & teringin pastu mmg pun pernah dapat offer tapikan terpaksa reject coz masa dpt offer tu dah mula bekerja di UIA so agak terlewatlah dpt offer tu tapi mungkin ada hikmahnya coz lepas join UIA kita dah bertukar wajah & insaf....hehehe. Mana boleh nak buka tudung bila kita dah start gunakannya kan?...nanti rezeki yg kita dapat tu x berkat pulak. Lagi pun akak dengar cabaranya sangatlah besar. Pegawai yang offer akak tu boleh lagi cakap xpelah u pakai tudung off-flight je...on-flight xpayah pakai. Xpelah dia tak faham coz dia non-muslim. Apa2 pun akak bersyukur dengan apa yang ada.

So akak ucapkan selamat berjaya dalam apa sahaja bindang yang cici ceburi & off course semoga menjadi ibu mithali & itu lebih mulia daripada semua pekerjaan :)

Maybe 1 day boleh keluar mengeteh...hehe

Cerita Cici said...

ye ke kak nisha? ish3...itu la...time tu kecik2, nmpak cantikkk je keje jd pramugari tu. byk hikmah kita tak jd pramugari kan. hihihihi.
ci bru je hatar surat kak....maybe rezeki ci kat uia smpai kat cni je kut. :)