Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Wednesday, December 29, 2010

Love is in the Air.....

Sapa cakap org kahwin dh tak bercinta...

Selain drpd buat yg ehem2 wajib tu, kita pun bercinta jugak mcm org lain bercinta...kkdg lagi dasyat....hahaha....

Okey la, to tell you the truth, ci masih lg tgh adapt hidup ci as a mother of two...rutin ci balik umah, amik anak2, tapau sumthing simple for dinner (pengsan kalo kna masak), setel anak2, basuh baju, sidai baju, mandi, solat, makan, lipat baju, sediakan baju utk esok, sediakan beg anak2 utk esok, bersihkan botol2 and pump, siapkan beg pump utk sesi pump seterusnya, susukan anak on and off, tidurkan anak-anak.....okey, agak2 la kan, bila masanya ci dgn hubby nak bejiwang bawang berdua-duaan? hehehehe....kkdg ci mandi pon kol 10 lebey, after smua setel...kkdg tertidur time nak sembang dgn hubby...mcm semalam, time nk tunggu hubby mandi, ci dh zzzzz....

Letih kottt..... ;p

So, 27 Dec lepas, ci pon wat deal dgn hubby utk sama2 ambil cuti...nak dating...mcm zaman kegemilangan dolu-dolu...hihihihi....

Pagi-pagi after hantar anak-anak ke nursery, ci duduk seat depan...eh dh lama tak dok depan sbb depan ni tempat ayit...kami breakfast kat kedai mamak Awwal Maju....dh mula la nk terimbau kenangan bersalin...sbb kedai tu la ci breakfast sebelum check in masuk wad. huhuhu....

Off to Wangsa Walk...dh bercadang lamaaa dah nak tengok wayang hantu Kak Limah...hubby ci kan peminat awieeee....



Hati kembang kuncup....kembang teruja nak tengok wayang and nak habiskan masa dgn hubby after lebih 2thn tak berdua-duaan camni....kuncup lak bila office dia tak benti call....neverrrrmind, janji ci leh dating.....



Punya la semangat sampai...semua kedai tak bukak lagi kecuali a few kedai yg hidangkan breakfast...kedai kayu ni pon dh mula selak2 plastik cover, leh la posing jap....jgn tnya kenapa pakai baju lusuh tu...sbb tatau nak pakai baju apa dah...dah lama tak shopping baju dating...dok shopping baju nyusu, baju anak, baju anak dan baju anak...sekian...hehehehehe....

Tetiba...tak sampai jam pertama...masing2 dh macam lost...bukan sengaja nk lostkan diri...cuma teringat anak-anak...rasa mcm nak balik amik anak...rasa mcm kenapa free sgt tgn ni, selalu aja je benda kna kendong la, tarik la, apa la....hubby pon cmtu....tp dia relax ckit...dia suh kami try harder....

So, untuk menghilangkan rasa lost tu, kami berdating kat tempat faveret kami dr dulu, books store....yippy...kalo dulu, kami leh duduk smpai 2/3 jam bersila baca buku, pehtu masing2 wat review buku yg dibaca...selalunya kami bersimpuh kat rak buku history, crime....ci kkdg tersesat kat rak chick lit.....or magazine..... ;p

Kali ni, tambah satu lagi rak, rak buku for kids.....rembat buku aktiviti Upin Ipin kat ayit and beli pa ma bulan Januari utk ibu.....the rest of the time hubby belek buku keta and kami baca buku sejarah agama...

Sampai time nak tgk wayang....g kaunter beli tiket.....beli popcorn and tgk wayang smpai kol 2 ptg....ci dh terasa lain macam...OMG....dh terlepas sesi pump...haiyooo.....dh serba tak kena dah rasa...berdenyut2.....sempat la gi makan dgn hubby kat nasi ayam hainan melawati....sewa dvd utk movie nite kami pehtu offf trus balik.....

Jadi la dating for almost 5 hours....pehtu back to normal life....hectic with anak-anak....heaven... ;p


Kami.... ;p

Anak ada takleh main game kan...nah main smpai lebammm... ;p


Yup, bila dah ada anak 2 org ni, kkdg mcm susah ckit nak find masa utk diri sendiri....seingat ci, ci dh lama tak mandi bersiram lama-lama dlm toilet...ye la kita org ppuan, mesti nak belek sana belek cni....gosok sana sini bg sempurna depan suami kan....i still find myself in a mess...hahahaha.....

Apa-apa pun, our love indeed growing stronger and stronger....ci doa kami akan kekal smpai bila-bila.....Amin.... ;)



Tuesday, December 14, 2010

After 2 Months.....

Salam semua.....

Dah lama rasanya ci tak menulis...Bukan sbb takde lappy kat umah...kt umah mmg kja ngadap lappy pon....on jer 24/7...tp ntah la...perasaan nak menulis tu mcm hilang kejap...tambahan tak sempat nk siapkan diri, nk siapkan baby...ci pantang half dgn mak kat umah ci...and half lagi urus diri sndiri pon kat umah sndiri....

Maybe tak smua setuju dgn ci bab pantang sndiri ni....ada yg tak kisah jauh dr hubby...w/pun umah mak jauh, sbb best pantang dgn mak, leh bermanja-manja dgn mak...yup, pantang lebih teratur...dan sempurna.....

Tapi bagi ci yang keja berkepit dgn hubby ni, susahnya nak merentas semenanjung nun jauh di utara dan tgl suami kat selatan terkial-kial sensorang (eh maybe dia okey...ci yg slalu bayang dia xleh hidup tanpa ci...padahal ci yg pastinya takleh hidup kalo takde dia kat sebelah...huhuhu)...

So end up, mak ci dtg all the way from Kedah, nak tunggu ci dalam pantang.....kasih sayang mak, what more can i say.....

one week...two weeks.....masuk minggu ketiga, mak ci pun balik Kedah...dan bermula lah episod pantang sndiri.....

1 minggu pertama, ci mmg helpless....sakit epi tu sukar di bendung....maybe ci salah duduk or ci yg rimas sbb sakit jahitan tu mmg peritttt sgt....dgn sembelit yg mmg ci dh jangka dan dh stand by ubat bagai....dan baby Athirah yang kdg2 okey...kdg melalak...yup, ci dh jangka kan smua tu...tapi still, ci tetap meratapi kesakitan ci....hey, ci bru melahirkan seorang bayi...ci berhak sakit....kan....?

Meratapi......satu lagi istilah yg sinonim dgn ci kalo dlm awal pantang...mesti tersampuk dgn baby blues.....sedih tatau nape....risau tatau punca....menangis teresak-esak mcm kucing hilang anak....padahal anak depan mata, suami di sebelah.....ish3.....

After all have been said n done, here i am....a mother of two....still standing....and adapting....Insyaallah.... ;p





nur athirah raisya...my liltle princess...
one of the reason why i'm so deeply in love now... ;p


my stock....preparation for the ultimate war- My Work..... ;)



Ayit....he's my savior....from day one....drpd ci start mengandungkan dia smpai dia dh nak masuk 2tahun, dia sntiasa jd penyelamat ci....it's kind of personal why ci kata dia savior ci....but he is....and i thank him for that....Ayit lah yg buat ci belajar menjadi isteri, belajar menjadi ibu dalam sekelip mata....dan Ayit buat ci percaya yg sesusah mana pun hidup, rezeki mesti ada untuk anak....walaupun sikit...walaupun byk...susah senang ci dgn dia panjang ceritanya....tak smua indah....tak smuanya mudah.....tapi kami bahagia.... ;)
Tiya...she is my strength...penguat lebih cinta ci dgn suami...penguat hati ci bila dugaan dtg...ci mengandungkan dia time ci ulang alik seremban-kl...dlm kepenatan ci....dlm kelam kabut hidup kami, dia hadir....dan tiup semangat untuk ci dan suami yg utk percaya yang keajaiban itu berlaku.....tiya bg semangat utk kami betulkan jalan hidup kami...yup, ci ngakui dia seorang janin dan bayi yg kuat....ci sgt lasak, sgt tidak memanjakan diri and yet, dia kua cukup sempurna...cukup comel..... ;p
After 2 months........Alhamdulillah......hidup ci mmg tak sesenang org lain, tapi Alhamdulillah cukup dan bahagia.....dan ci selalu doakan yg terbaik utk suami dan anak-anak ci....mereka lah harta dunia dan akhirat ci....mereka lah segala-galanya bg ci....... ;)

Friday, October 15, 2010

A Birth Story...

Sebelum ci jd sgt pelupa...dlm duduk senget sbb sakit episiotomi lum baik..ci nk cerita psl hari bersalinkan my lil' princess, Nur Athirah Raisya...


11/10/10:


Hari due date cici...time ni mak ayah ci dh balik, tinggal ci dgn hubby n ayit aje. Kol 11 ci ada checkup dkt GMC...after 2 weeks MC yang dr. fidak kasi, ci stil tak bersalin pon...hehehe...sampai je kat GMC, ci kna masuk labor room, nurse nak wat CTG. First CTG, doc Fidak mcm tak puas hati tgk, sbb jantung baby mcm lemah je. bila scan, baby okey dok terkiok-kiok dlm pewot. ci dh lupa nk tanya jantina, just nk make sure dia okey ja. Position baby dh turun ke bwh sgt dah; meaning, anytime je leh tebersalin...huhuhu....Dr. fidak suh pegi makan dulu, then dtg balik utk wat ctg lagi skali (nak check jantung baby).


Ci n hubby pon g la jenjalan nk cri makan...dh smpai dh kat Sup Meletup, suddenly, ci terasa mcm nk makan kat mangcongkam...hehehe...mcm2 hal kan....slalu ci mcm tak kesah makan apa sj, arini mcm insist sgt...being a good loving hubby, dia pon usung la ci g mangcongkam mkn ns ayam...we have a nice lunch there...


Off to GMC balik, after 2nd and 3rd ctg, end up keputusan okey...baby kebetulan tidoq, sbb tu la tak dpt bacaan elok sgt. sempat lg ci tanya doc, 'tak bahaya ke doc, kalo dh overdue?' dr. fidak senyum2, then bg ci masa lg seminggu utk tunggu sblum dia induce.


Ci n hubby pun balik g amik ayit, dan mlm tu makan koteow sup kat sup meletup sbb tgh ari td tak jadi nk g beli....lepas je makan, ci rasa perut ci mcm cramp ckit...mcm sakit period...tapi sgt lah mild...baby ngeras2 mcm biasa...tp leh lak ci tido smpaiii pagi....hehehe.....


12/10/10:


Pagi selasa yang indah ci habiskan dgn siapkan suami n anak nak pi keja n nursery. ci siapkan beg skolah ayit...smbil2 duduk depan tv, tgk High-5, smbil layan ayit...hubby ci tanya ci okey ke tak...susah nk jawap soklan tu...sbb rasa cramp ni mcm ok, leh tahan lagi...lgpon bukan ada any show ka apa kan....


Suddenly, ci rs semacam kat bwh tu...tgn gatal nk check; ada lendir campur darah...dah sah dah mmg tanda nk bersalin...tapi ci mcm tak tergopoh nk g sepital lg, sbb mcm xsakit sgt....msg kak erda, tnya dia tanda dia dulu mcm mana. sah sama...hehehe...

Ci pun g mandi, g siap apa yg patut...capai kurma, capai telekung, shave apa yg patut, trus g anta ayit g neseri...time ni sakit dia agak la intense (ci rasa la)....smpai ja kat depan GMC, ci bgtau hubby ci nak bekfas dulu...sebelah je dgn GMC ada kedai mamak...ci order roti telur dgn milo panas...pehtu tmbah lg satu roti kosong....time ni makan tp tiap kali cotraction dtg, ci pejam2 mata tahan...still 10 minit apart.....

Setel makan, trus masuk GMC...wat muka tatau nk cakap apa, 'ermmm...akak dh turun tanda' drg trus suh ci g atas....dh mcm slalu lak dtg cni, smlm je dh 3kali ctg...ni sure nk wat ctg n ve (seluk) lg nih...haih...kak linda smbut cici...kaklinda ni nurse drpd columbia asia, ramah sgt...staff nurse lak kak badariah....pon baik gak....

1st ctg, not so nice, mcm smlm....baby tido...so ci kna ngiring utk wat lg skali....dh cantik, kaklinda wat VE kat cici....3cm dilated.....fhew...time ni rasa mcm dh achievement dah....sbb time ayit smpat rs smpai 2cm ja, trus operate...cesss....after staff nurse check contraction n yes, memang ada, ci pun masuk wad no 6.

GMC tadak uniform, so kita leh pakai baju sendiri masuk labor nanti. ci pon mula la bertapa dlm bilik wad tu smpai tatau bila...huhuhu....memula masuk je, ci dh kena makan lunch. hubby ci pon g la beli lunch, skali air kotak coklat n snickers. sakit macam td gak, leh tahan lagi....lepas je makan, ci dh rasa sakit tu makin truk...cramp dia sebijik mcm period pain...tp mcm lagi tajam....tak lalu dh nk makan, hubby habiskan smua...hehehe....

kak linda dtg check jalan lagi....sadly, still 3cm dilated....lmbat lg kaklinda ckp, dan ayat yg paling sedih 'dalam 10 org yg dulu czer, 2 org ja yg berjaya normal, yg lain mesti czer gak'....huh, ci sgt tawakal dan redha ja dgn takdir ci time tu...janji baby selamat....ci xpa, ci dh besar.....siap pesan kat hubby 'kalo doc suh pilih baby atau ci, abg pilih baby ye...isteri abg leh cri, anak ni mna ada gantinya' huh, drama swasta lak, hubby cri betul kang bru nk bersilat...hahaha....

Staff nurse dtg jenguk, ci bgtau sakit makin kuat...dia suruh byk kan berjalan dan berdoa...nanti ptg dia akan check bukaan lagi....kak linda dtg lg skali utk bg ubat berak....mind u, ubat tu balang botol with long tiub punya la besar...hahaha....dh la kena seluk, kena jolok dgn batang tu lak sbb nk pam ubat utk berak...hadoiiii....kejap je dh rasa cm nk tercirit....dh lepas cirit tu, mula la dtg sakit yg agak teruk, ci pun cri la towel nk gigit...tiap kali sakit tu dtg, dok gigit towel la...hey, it works....hehehe....

5.00ptg: staff nurse dtg check lg skali....after all the walks n the talks, ci dh dilated 6cm...yeay!!! slow progress tp still bukak...memula tu siap google slow progress in labor kat BB lagi, nk baca kaedah bg cepat bukak jalan which is- JALAN...dh kena g labor room dah...ci pon bersihkan diri, peluk hubby, nangis2 sbb happy dh half way dah, minta ampun bagai, bru kami masuk bilik labor...

5.30: check in labor room. dh pakai ctg tu balik....check contraction n jantung baby...time ni dh start sakit kalo melentang...ci mintak mgiring....contraction makin lama makin kuat...nurse yg teman ci nama zeti...baik sgt, muka mcm kwn ci kak has...hehehe...staff nurse bajet ci bersalin dlm kol 12tgh mlm, sbb kalo ikut teori, satu jam, 1cm...fheww....cmno nk survive smpai tgh mlm tnpa makan tu...oh ya, leh bwk air selusuh or air zam2 masuk labor room, bkn utk minum, just nk basahkan tekak aje....

730: sakit makin lama makin kuat...hubby dh kua masuk g solat la, abah kol la....g makan la....tp still dok sebelah ci....yup, ci still guna towel nk tahan sakit....contraction makin kuat, tp lum makin rapat lagi.....pastu ayit smpai dgn family mertua ci...abah mak eren n ain...mak n ain masuk tgk ci kat kabor room...meleleh air mata memula nmpak ayit....dia pelik nape la ibu kena ikat perut kat katil nih...lg meleleh bila mak n ain masuk temankan...ci punya la genggam tgn biras ci tu stiap kali contraction ada....time ni dh kuat n makin rapat....

9.00 mlm: dr fidak masuk. dia check jalan ci, tp doc kata mcm slow progress jugak walaupun dh 7 cm, dr masukkan pitocin (tru drip), nk bg cetus contraction lg kuat n kecutkan rahim.kejap je, trus sakit tu datang...Ya Allah kali ni mmg teruk...dh tak main dh towel2, mmg bantai menjerit je....not mnjerit la, sort of mengerang...dr pon pecahkan ketuban...

10.00-11.00 mlm: time ni paling intense. sakit yg teramat saakit...ci smpai tarik jari hubby ci nk gigit, sib baik dia tarik balik, kalo tak mau putus...hehehe...keja nak ngerang ja...nurse lak smua tgk ja 'biasa la dik, sakit normal mmg mcm ni' n efuse utk baby apa2 ubat...last2 ci mintak ubat tahan sakit. tu pon lmbatnya nk bagi. ci lupa nama ubat tu, tp inject kat bon2...sakit hilang? nope....ngantuk je lebih....smpai ci terlelap between contractions...3min sekali time ni...n getting stronger and stronger. ci pun dh mcm xrasa diri sndiri dah, berpaut je kat hubby ci smbil bc doa. sakit smpai mengigil. nurse dtg check. yes, dh 9 cm....

11.30 mlm: kaki ci kna pasang kat stirrups. maybe sbb nmpak ci mcm dh tadak tenaga dah (dh sedarkan diri sgt pon, mcm on drugs lak. huhuhu)...dua kaki terbukak luas, tgn pegang tali...doc bgtau cemana nk teran...tp dia tak arahkan, dia suh ikut gesaan sndiri....1st gesaan, ci menjerit nk teran...nurse suh jgn jerit, tutup mulut...2nd teran, hubby ci kata 'dh nmpak rambut dh ci'...oh hubby ci kna pegang tengkuk ci stiap kali ci teran....dia leh jenguk jugak kalo nk tgk...dr. fidak baca doa, dia wat episiotomi kat ci (oh yg ci my hubby kompom nmpak....haaa, cuak dia), dtg gesaan, skali teran ja plusshhhhhh kua la baby...nurse trus angkat letaak kat perut ci...doc suh hubby ci azankan...dlm tercunggap-cunggap tu ci kata 'Assalammualaikum tiya' lepas nmpak dia punya ehem2 tu...hehehe...nurse angkat g check kat sblah ci, hubby ci ikut nurse tu...tetiba ci rasa contraction lg skali, pastu plup mcm kua sumthing, -Uri rupanya. doc, check n memulakan proses menjahit. ci nmpak doc inject bwh tu, nmpak doc dok jahit, tarik benang, lap2 darah smua tp seriusly, ci rasa LEGA. dh tak sakit sgt dah...

Nurse lak dtg check ci, lap bdn ci, lap smua darah n pakaikan pad n kain batik n socks kat cici...pastu drg bwk ci atas wheelchair g ke wad. baby dh masuk wad time ni.enuh dgn family ci smua...mak ayah pon dh smpai...erul ira pon ada...smua smbut ci n baby...

Alhamdulillah smua dh selamat....yup, i am one of 2 person out of 10 yang berjaya wat VBAC: vaginal birth after c-zer....special thanx to suami ci yg setia temankan cici spanjang proses kelahiran...it wasnt easy kan abah, but we make it tru...Alhamdulillah....nama baby ci: Nur Athirah Raisya Binti Mohammad Hairy.

# on the very moment ci letak breast dekat tiya, dia trus isap...yup, less than 1hour kelahiran....

Saturday, October 9, 2010

Induce Labor Naturally...

Cici dh overdue???

Not yet....hehehe....

Due date ci Isnin ni (11/10/10)...and yet, ari2 bila bukak fb tgk kawan yg dh selamat melahirkan baby; ada yg due awal, ada yg lewat dr ci, somehow wat ci cuak...rasa tak senang duduk...rasa nk wat star jump...rasa nk lari keliling padang sekolah....hahaha....

Pregnancy ci, Insyaallah masih normal...walaupun smua org dok tnya bila ci nk meletops...and mak ayah ci yg asalnya dtg utk temani ci, smpai balik kampung balik dek kerana terlalu lama nk menunggu cucu drg kua...

Dan disebabkan ci sort of merayu kat doc sbb nak attempt VBAC jugak, doc takan induce or bukak jalan ci smpai la ci overdue (10ari lepas edd ci)...

So, back to the topic...mcm mana kita nk induce labor naturally, tnpa kena pi ngadap doc mintak ubat masuk kot bwh or drip kat tgn?

Ci jumpa artikel kat sini...

Ci sgt setuju dgn point no.1....but being sooo pregnant, i find myself not very much appealing to my hubby...hahaha...(what my hubby ci think, i wouldnt know sbb tak tanya) ;p

The other ways is by walking...most probably because of the gravity...kalo kita berdiri, baby tend utk turun ckit demi ckit, so bykkan berjalan kalo nk senang bersalin...Ptg td hubby ci bwk pegi taman layang-layang kepong...tempat berdating lg dikenang...huhuhu...tapi bru ja smpai, ayit bru nk amik feel tgk layang2, dh ujan...sempat g beli satay ikan ja, pehtu truih balik...cesss....

Ci dh jalan sebelum tu dr umah ke kedai bawah, so leh la consider as my attempt to induce labor.... ;)

At 40weeks ni, apa yg ci rasa almost evry nite is pre-labor...hari2 kena deal dgn peluh sejuk, sambil perut ngeras, smbil sakit blkang mcm nk patah, pehtu rs mcm period pain...sakit sakit SAKIT, timing timing TIMING, tau tau hilanggg ja....hahaha...magic kan.....satu artikel ci baca, jgn pggl process tu false labor, kena pggl pre-labor...sbb segala proses beria sakit tu ialah salah satu proses mendekatkan kita dgn true labor...so it is a pre.....okeyyy okeyyy....move on..... ;p

As for now, ci agak merehatkan diri, duduk umah smpai delivery, update fb, blogging, having 'me' time kalo hubby g keja and ayit g sekolah, sebelum smua ni bertukar drastically with the appearance of my sweet baby....time tu mmg xigt diri dah....jd rutin mcm ayit balik....baby, susu, baby, susu...dan skrg ayit, baby, susu, hubby....heheh...(hubby blkg skali...xpatut betul la) ;p

Doakan ci ye semua...ci doa baby ci kua sndiri, sbb ci takmau salahkan diri mcm time ayit dulu sbb tak pasal2 paksa dia kua walau lum time dia lagi.... ;)

Monday, October 4, 2010

39 weeks already...


Masa tak tunggu kita...Ready or not, ci dh lompat masuk dlm weeks yang mendebarkan, but not yet triggering; 39 weeks.....yeay!

For the past 39 weeks ci mengandung, bersakit, bersuka...come this week yang menandakan, for whatever reason, baby akan stay dlm perut hanya utk masa lg seminggu jeee lagi...huhuhu....

Feeling cici? Seram...Seronok...Teruja...smua ada...

Okey, ini ci dpt dr what to expect; signs of labor yg akan dtg meneman ibu yg ngandung 39 minggu.....

More frequent Braxton Hicks contractions: If you’ve been experiencing these practice contractions, they may be getting stronger now. But if you haven’t had a contraction yet, don’t worry. Braxton Hicks contractions are more common in second (and subsequent) pregnancies.- Ini ci akan rasa almost evry nite...smpai berpeluh-peluh...igtkan dh masuk true labor, dh timing contraction...tp xbertambah dekat jaraknya...and tak bertambah kuat...so, it's a false labor ye kenkawan.... ;p

Slowdown in fetal activity: As her living quarters become more cramped, you may notice a slowdown in fetal movement. Your baby’s coordination has improved and he’s less likely to make involuntary jabs (even if he had the room).- Ini normal, dh takde dah senget2 perut evry now and then...tak mcm time ci 7 bulan dulu.....dh sempit yeh baby?

Heartburn or indigestion: Your heartburn may be at its peak now. Don’t worry, relief is around the corner when you deliver. For relief now, drink liquids before or after meals instead of during.- Ini ci dpt kalo ci melantak byk sgt, kalo teh tarik jd menu utama, kalo ci makan, pehtu trus penat sbb mkn pehtu zzz.....hehehe...tp ci rasa time ci 8 bulan lg worst...

Bloody show or loss of mucous plug: The discharge from your vagina might be tinged with blood (either pinkish or brownish) as the blood vessels in the cervix rupture. Don’t worry — it’s a sign that your cervix is dilating, or opening up, and that’s a good thing. Another event that may occur this week: The mucous plug may fall out (and into the toilet). Losing it isn’t a sign that childbirth is hours away, but it does mean it’s around the corner.- Not yet...kemarin cuma kua spot brownish...tp sbb xsakit pape pun, malas nk g checkin kat sepital... ;)

Rupture of membranes (possibly): Another sign that labor may be near — if your amniotic sac breaks and gushes out fluid. But don’t worry about causing a flood while you’re standing in the grocery checkout line. Despite what you’ve seen in movies, most women are in labor (and in the hospital) by the time their water breaks. If yours does break, call your practitioner.-hehehe...kalo dh kua, xder la sengih2 update blog yeh...lum lg...from what i read, only 6% je preggy mums yg hadap gush of water ni...hat len smua pecah ketuban kat hospital...mcm mak ci la, sbb smua anak2 dia kembaq air....

Diarrhea or nausea: As your body gets ready for childbirth, the muscles may loosen in your rectum, resulting in loose bowel movements. You may also suffer some nausea. It’s important to keep drinking water to avoid dehydration.- yes, arini je dh 2kali berlari ala-ala xcukup tanah nk g toilet, sbb nk tercirit...muntah lak tetiap kali mandi pagi... sgt xcool okey...bru nk berendam dh uwek uwek...alamatnya, mandi sabun yg penting2 je la.... ;)

Hemorrhoids: If you’re experiencing diarrhea, your hemorrhoids may actually be less painful now since you’re not straining to move your bowels the way you did when you were constipated. Just be aware that pushing during labor can aggravate hemorrhoids, so stock up on all the soothers that brought you relief.- Kadang-kadang...pelik kan?

Pelvic pressure and discomfort: Your baby’s head is putting pressure on your pelvis, making you feel uncomfortable. Other symptoms of discomfort could include menstrual-like cramps and indigestion, which can also be signs of early contractions.- Haaa...yg menariknya, ini lah yg membuatkan ci mc smpai 2minggu...pelvic pressure can be very very very painful, smpai nk jalan pon xleh...doc kata maybe sbb jarak pregnancy ci dekat, xcukup selang 2thn. Rahim ci still dlm condition yg lembut, sbb tu dia tend to sag...kira mcm rahim lum ready dh melekat balik...rezeki dear, siapa la cici nk tolak... ;)

Backaches: Your backaches could be worse now as you count down the final weeks. You can soothe a sore back by getting into the shower and letting the warm water pulse onto your back.- yup, slalu rasa skali dgn contraction...dh lama xperiod, skali sakit blakang dh rs mcm nk gigit sofa dah...hahaha....


Kalo ci still sempat, ci crita psl natural birthing ok...after diskas dgn doc, ci takan diberi induce atau tlg bukakkan jalan sbb ci mmg nk opt utk normal...so after 11/10 ni kalo xkua jugak bru jd cerita lain...huhuhu...doakan ci ye semua...ci doakan yg terbaik utk kalian jugak ye..... ;)


Sekarang nk g sidai baju and makan roti cicah gulai ayam...hehehe... ;)

Saturday, September 25, 2010

38...going to 39.....

This past few days was a torture for me...banyak sgt ci lalui smpai tatau nak hadap yang mana satu...

I'm now in my 38th weeks of pregnancy...

Yippy yippy yeay...

Ada pon kenkawan ci yang dh bersalin dulu...hehehe...tahniah girls....u're survivorsss...

As my condition, yup, mcm mgu sudah jugak- non stop of series of unfortunate false labor, uncount Braxton-hicks, sharp pain kat area pelvic (seriously sharp) smpai barely cant walk, sakit pinggang, sakit mcm period pain...on top of that, penat yang teramat sgt...

Yup, penat ini masalah bila nesting instinct ci datang...ci rasa nk kemas smua bnda...tapi, ci penat...and di tambah dgn situasi sakit di 'bawah' yang sgt truk, ci rasa rahmat kalo boleh duduk dan bgn dgn jayanya...most of the time kena pejam mata sbb nyilu sgt...doc kata baby dh kat bawah sgt...ci rasa baby mcm dh nk terkua aje tiap kali ci bgn...ish3...

Isnin lepas, ci g GMC...pptnya checkup 29/9 ni, tapi ci pg sbb dh start sakit....contraction tu terasa mild, tp yg teruk sgt tu sgt kat bawah...mcm luka, mcm pedih sgt...susah nk bgtau sbb time ayit dulu ci tak rasa pon...

Conclusion: doc bagi ci MC smpai seminggu...yeay! tak yah la susah hati nk sakit kat opis. leh la tenangkan fikiran, dok umah, rehat2 pegang remote, webcam dgn kakak...hehehehe....sgt suka hati....

Kesempatan duduk umah pun ci tak sia kan...ci baca, baca dan baca smua pasal proses labor...dr method 411 (jarak 4min, 1 min for 1 contraction, for 1 hour), purple pushing, natural birthing, u name it...smua ci rasa mcm nk digest, mcm nk telan dan dgn harapan at any point necessary, ci akan igt smua details...hahaha...mau tergolek... ;p

As per checkup last week, berat ci dh 67kg and baby dah 2.8kg...cervix still tebal tp baby dh byk turun ke bawah...Alhamdulillah....

My next check up will be on 5hb Oct...kalau la still tak bersalin kan... ;p

Doakan ci ye semua..... ;)

Sunday, September 19, 2010

False alarm...false alarm.... ;p

Welcome back wahai worksss.....walaupun ci dh tak join team audit untuk audit luar kali ni sbb perut dh makin membesar dan semuaorg takut ci tebersalin time fieldwork; tapi I ada bykkkk kerja okeyyyy...hehehe...berlonggok kerja yg ci lum bukak walaupun dh separuh hari kat opish nih...dok bersandar je kejanya....smbil urut kaki yg dh bengkak ni...

Oh no no, bukan bengkak sbb pregnancy (ci rasa la) tapi sebab kaki ci kan melecur....

Semalam, seharian ci beraya bukan di rumah ci...teruja sgt sbb g umah pakngah makngah hubby ci...mak ngah org perak belah utagha...kompom ada lauk pauk sblah sana....I kan org utagha...hehehe....

Pagi-pagi buta (tak buta sgt sbb ayit kejut ci pun dh kol 8 pagi...ibu tido lmbat sbb tiya tanak tido... ;p), ci dh bersilat di dapur....hubby kua g beli roti canai, ci lak gigih wat nasik goreng utk tetamu yg datang 3 bijik kereta...penuh kuali ibu nih.....sambil2 jampi dan tawakal agar nasik goreng ci sedap, sambil2 lari g mandi, sambil2 tahan jgn marah bila ayit baling mangkuk roti canai habih tumpah kuah kat lantai- hufff huffff- nk taip pun masih terasa semput ci semalam....

Tapi, Alhamdulillah, smua berjalan dgn lancar....terer gak la mak boyot kaki tempang ni leh handle the crowd kan....family mertua ci tak duduk lama, sbb drg smua nk berangkat g umah pakngah cheras tu a little sooner sbb nenek a.k.a nenek moyang ayit dr Melaka dh smpai sana.....

Lari-lari lak gi bersiap ala kadar...sarung jubah kak yeya bagi...lilit selendang....tempek bedak eyeliner lippy ckit, dh shiap......kami naik satu kreta dgn abah ke Cheras...ayit dh tak reti nk duduk diam dah...dok korek dashboard la bagai....tapiiii, atok n nenek tetappp layan dgn penuh sabar dan kasih-sayang...huhuhu.... ;p

Sampai je umah pak ngah mak ngah, trus serang kueh raya....walaupun mak ngah kata beli, tp sbb sedap plus lapar, licin gak ci bantai dua beranak dgn ayit...eh tiga, dgn abah dia sekali hantu kuih raya....*sigh*

Pastu makan nasik lak....mak ngah masak gulai daging, smbal sotong, tempe goreng, ikan goreng garing, rendang perak, rendang melaka...smua sedap.....sbb smua ci makan....hehehe....




Lepas tersadai kejap sbb kenyang, posing dgn ayit...time ni dia malu-malu lagi jumpa pakcik2 makcik2 dia yang smua kecik2 jugak...kecik pon tak kecik sgt la...dlm darjah satu dua cmtu aje....ayit kua je dr perut ci, smuaorg naik pangkat...yang pak ngah jd tok ngah...yang pakcik jadi tok chik...hehehehe.....ayit kan cucu sulung, cicit sulung family hubby ci......


Panggil abah lak, konon nak amik family picture...tapi sebab ayit mcm kekurangan mood, tgh adjust dia untuk behaveee, be good, and stay still ;p

nampak tak perut ibu mengandung 9 bulan tuuuu? hehehe.... ;p



"Suh dia duduk la yang..."


Ni ja yang dapat sbb ayit dah 'haaaaaa....' ; dh nak bersilat sbb berpeluh main beskal besar dr dia....ish3... ;p

Balik dr umah pak ngah around 6 pm, kami satu family mertua, dgn Ain Eren n Erul Ira (adik ipar biras smua) skali, gi umah kwn abah dekat Ampang lak...takde snap gambar dekat umah cantik makcik tu sebab....sebab...sebab...cici sakit.....

Erk......

hehehehe....

Time makan kueh raya tu, tetiba rasa menyucuk yang amat sgt kat belakang, rasa tiya ngeras tahap nk meletops and sakit kat bawah yang mcm unbearable.....ci try jd cool, tarik nafas lepas...berkerut dahi, berpeluh2.....dh la dok kat umah org....senyum pun dh jd mcm senget ckit dah.....ci betulkan position duduk, sama jugak....tgk hubby yang duduk across the hall, wat mimik muka 'Sakittt...'

Dia tetiba terjerit ckit 'hah, sakit??' hahaha...habih smua org dh cuak skali...mak mertua dh muka risau, adik ipar ci dh urut dada...hehehe...comel je.....

Ci bgtau mak 'sakit...tapi mcm boleh tahan lagi ni.....' sib baik tuan rumah tak prasan kalo tak, lagi haru.....hehehe....kompom pakcik tu dh kol ambulance..... ;p

Lama ckit, bru okey balik....ci assume braxton hicks sbb kalo contraction betul, will sure increasingly intense kan kan kan? hehehehe...dh penah rasa skjap time ayit dulu....tak smpat nk rs yang btul2 intense sbb ci kan kena operate.... ;p

Balik je umah, trus duduk takleh nak bgn...ayit lak mcm meragam ckit, sbb letih main kut...kena salin gak diapers, baju suar dia sbb melekit sgt...kalo anak ibu dh besar panjang mau je ibu sirap dgn air, biar tido dlm keadaan selesa.....last2 dia tido waktu ci nak pakaikan suar dia halfway...lega, sbb takde aksi 'tidooo la ayit, ibu dh ngantuk ni....waaa.....' smpai ibu jd drama queen dah.......

Tetiba mcm lapar sgt je, trus order kat hubby nasi goreng dgn air milo kotak; walaupun dh kol 10.30 mlm; wlaupun mata hubby ci mcm dh xleh bukak...hehehehe...kejam la, tp mmg lapar sgt, nk wat cmne kan.....

Leh lak sengih sengih makan nasik goreng pastu bantai 2 kotak milo pehtu online fb pehtu bru zzzzz tido.....tau2 je dh nak pg sbb ayit dh merengek nak susu...



Oh yes, this is my sweet feet now...nope, tak heals lagi pon...rasanya lg worst kut sbb dh mula membengkak kat area tapak, smpai xleh nak pijak....ci assume bukan swollen sbb pregnancy sbb nya sebelah kaki kanan relax aje...ci smpai tahap xleh berdiri dan berpijak...and yes, gatal dia Subhanallah...mencabar nak tahan tu....xnak garu sbb nanti parut lg hodoh....sib baik dh kawen okeyyyy, kalo tak potong bebeberapa ratus hantaran...hahahaha......

Ci tgh tahan lagi walaupun dh byk bnda tak larat nk buat...tak mcm zaman ayit dulu, ci byk sakit di ujung2 pregnancy ni.....cita2 tinggi nak masak, kemas, basuh baju...ci wat, tapi mmg tersadai la lepas tu....cik 'V' lak selalu ja sakit berdenyut2....pangkal peha, belakang, ari2...smua la yg sewaktu dgn nya.....smua dh smpai tahap2 sakit smpai terpejam2 mata...hehehehe...even nk bgn dan duduk pun dh jadi isu panas dan nyilu dah....hehehe....

Will checkup again at GMC this 29/9/2010......arap2 takde pape yang terjadi...kalo terjadi pun, ci doa yang terbaik aje..... ;p

Sunday, September 12, 2010

Syawal......


Selamat hari Raya ci ucapkan kepada smua kawan bloggers...maaf zahir dan batin ye...yes, this is hari kelapan Syawal...yang pertama dan kedua dan seterusnya dh di sambut dgn penuh kesederhanaan...Alhamdulillah...

Kesederhanaan mcm mana? hehehe...well, for a start ci mmg beraya kat rumah kat sri gombak aje. mak ayah ci import dr Kedah...suka suka...tak la meraung pagi-pagi, smua mak mak abah ayah takde kan....bukan niat derhaka, takmau balik kampung mana-mana. tapi perut ci yang dh 36 minggu ni membuatkan ci semput w/pun hanya ke kedai Big depan taman tu...ish3.....yg paling best, mak bwk ketupat jagung dr cna....sgt lah mngidam cici nih... ;p

Yup...ci dah 9 bulan....bersamaan 36 minggu...bersamaan 1 syawal... ;p

Excited huh? hehehe....mmg excited walaupun kelengkapan baby agak kurang, agak lambat ci nk beli sbb brg abg dia dh byk....banyak dlm erti kata kena korek dlm stor pehtu kena basuh berbakul-bakul....*sigh*....ni la akibatnya kalo suka wat kerja last minit...time sarat mcm ni, time nesting instinct menebal dlm jiwa, time tu la cik'V' dah sakit, perut dh besar, bdn dah lembik... ;p

Apa pun, lepas ci berguling sakit (jiwa) perut dan miss 'V' mcm dh thinning, esoknya hubby ci wat ultimatum; by hook or by crook, nak kena siapkan at least beg sepital ci jugak (Jugak)...so, dgn mengusung mak ayah ci, kami ke Manjaku depan umah utk beli kelengkapan yg tak brapa nk lengkap (sbb pegi dh mlm, org dh tarik grill nk tutup kedai, apa sgt lah yg buleh dibeli pon)....nevertheless, berisi jugak la beg sepital ci, no?



Yup, selepas kali ke-3, jawapan dr doctor ialah 'burger', ci pun dgn berani berani seram, trus rembat smua bnda pink yang ci nmpak...smpaikan baju lobang-lobang pun nk kaler pink gak...ada je yg putih, yg kuning, hijau...tp sbb yg dulu dh beli smua kaler kecuali pink, kali ini apa la salahnya kan...*wink wink*



Mitten and booties ni yang 1st ci letak dalam bakul merah 'Manjaku'....sgt suka motif kerawang...harap cik Tiya pun suka jugak... ;p

Oh lupa nk updates...Rabu lepas, (15/9/2010), ci g checkup 36weeks kat GMC...berat ci dh 64kg, berat tiya dh 2.5kg...yup, she is still a she...ni masuk kali ke-4 la doc bgtau bnda yang sama...hehehe...alhamdulillah...apa2 pun janji smuanya selamat.....and yes, tiya dh byk turun...doc akan cuba me'normal'kan delivery ci kali ni.....hehehe....

Doakan ci ye semua.... ;)


Raya ketiga, family mertua ci dtg beraya umah ci...nmpak sgt drg sayang kat cici kan...ececeh...dh tau menantu takleh gerak byk, drg yang berususah berpayah utk bergerak dr seremban ke KL utk berraya bersama...sayangggg semua..... ;)

Mak ci sebelah kanan gmbar, mak mertua ci sebelah kiri...nmpak sgt ke'gigantic'an cici yang teserlah kan... mak and mak mertua ci mmg kecil kecil molek org nya...slim melim.....oh cici dan suami tak inherit gen mereka yang baik nih..... ;)


Potrait family, mcm biasa la lupa nak amik...kalo pun igt, org lain tak berminat nk abadikan potrait mereka....'tak payah la, merapu la, tgh comot la...', masing-masing kecuali cici ni tak suka amik gmbar... ;) so, solution utk jiwa lara sbb takde gambar, hamik la gmbr muka sendiri tersenyum sementara tgu family mertua dtg...hehehe... ;p


Oh ya...lupa nk cerita....malam raya kedua tu, lepas dpt perkhabaran yang mertua ci nk dtg esoknya, ci pun dgn semangat waja, nak buat biskut cornflakes caramel madu utk menjamu...mak ci pon suka sgt...sbb dua balang yang ci wat malam raya dh licin kami berdua makan...hahaha...

Sekali buat (bkn main lg, nk wat byk smpai double up the ingredients), tgh kacau caramel nk letak kat cornflakes yg hubby ci dh ramas2, prangggg tumpah atas kaki....effectnya, caramel melekat kat kulit mcm nk masak kulit kaki....terlompat mak buyung 9 bulan ni, berlari masuk toilet basuh kaki...susah nk kua kalo caramel dh keras menempel...trus mak bg ais ketul utk tuam...xleh gak, sbb dh panas mengelegak kaki....trus g kinik, doc masuk dlm bilik treatment, nk tempek cream sejuk.....hasilnya, pg esok trus mengelembung kaki dh mcm alien smpai xleh pakai selipar langsung ber kaki ayam g kedai mamak makan roti canai.... ;p


Nampak kotak cornflakes besar siap extra 50% tuh? haaaa...gambar ni amik sejam sebelum kejadian...hehehe...comel kan leh pakai kasut lagi..... ;) esoknya smpai ke hari ni, ci pakai selipar jepun je....smua kasut xleh pakai dh, sakitttt.... ;p


oh ya....petikan ayat dr suami ci 'takpe la ci kalo raya kita takleh balik mana-mana, abg tak kisah...janji ci dan anak-anak ada depan abg.......'

hehehe....Tuhan saja la yang tahu betapa ci cinta mereka-mereka ini...(ayit pagi2 raya dh cari upin ipin...)

Selamat hari raya semua....maaf zahir dan batin ye....dr cici, ery, ayit dan tiya.... ;p





Tuesday, September 7, 2010

Monday, September 6, 2010

My Lovely 'Cik Merah'......

Semalam cici MC....(lagi dan sekali lagi...hehehe)...food poisoning doc kata...payahnya bila food poisoning time dh 35 minggu ni, bila time nak muntah n nak teran muntah yg bluekkk tu, bayangkan la betapa teruknya kita kena crampkan perut kita tu....mana nk tunduk kat sink or toilet bowl lagi...end up ci duduk atas toilet, ci muntah terkencing segala bagai kat ctu gak...lantak, dh tak larat bgn dah....and yes, baby stressed dan mengeras allll day long....


Okey...back to the story line.....


My 'cik Merah' is ready to be pick up!!!! yeay!!!


Oh yes, before that....siapa cik merah ye...hehehe......


For the longest time, ci sgt la mendambakan sebuah lappy for myself...yup, nak wat keja blogshop kat umah, nak googled things, nak blogs, nak wat kerja...tapi yes, bajet ci tersekat kat benda yang daily routine...membuatkan ci tak pernah masukkan bajet for lappy in my monthly bajet....Kakak kwn ci srg ni yg reminds kan ci, uia ada benefits utk staff yg nak beli lappy...yippy yippy yeay la kan....pelantikan ci sbagai liason officer for website dept pun mempercepatkan lg proses ci.....(it cost me 25 months of deduction though) *____*

And that Monday, there i was, standing in front of lappy shop kat wangsa walk...with a cheque of nearly 3k, waiting utk submit kat kedai...3k...for me is huge....dgn nak raya, dgn baby otw lg beberapa minggu ni....dgn pump medela yg ci dok termimpi dr aritu...i can do a lotttt with 3k nih....leh gak wat jahat, kaw tim dgn kedai, amik lappy murah ckit and mintak balance kat dia....

Nope....

Ci bg chq tu dgn senyuman...dan agak ralat....dan balik tgu smpai chq clear.....

Nak jadikan cerita lagi....sebelum tu, ci tanak lak lappy biasa...nak yg MERAH....hahaha...mmg tebiat ckit...yg ci order tu ada kaler biru...kaler merah mmg dh habis stock...kalo ada pun graphic kureng....dah bertekak lak dgn hubby...'xkisah la graphic cemana pon, ibu nk merah gak'...hah, tak ke haru???

Taukey tu dh pening trus call supplier dia kat Penang....trus order special utk ibu boyot ni....lappy kaler merah....hehehe.....

Agak-agak dua minggu gak la, dr tarikh lappy nk order, nk smpai, nk siap chq...oh and nak clear chq skali....

FINALLY.....

Semalam hubby ci bawak balik dr kedai dgn senyuman....ci kan mc, melepek je la...mana larat nk ikut....

'Nah...laptop merah ibu....'

^_____~

Hilang la jap rasa nk muntah bagai...bila nmpak 'Cik Merah' ci yang gorgeous and yummy nih....

Yup...lappy yang akan tlg ci wat keja2 website dept...wat keja lagha spt ber fb...hehehe....aktifkan balik blog...and start my blogshop balik...Insyaallah byk barang baru akan masuk...special for bf mommies.....cant wait!

And yes....untuk hubby ci gak yang giat mengerjakan Car Town nya....smlm dia godek smpai subuh...cesss.... huhuhu......

gambar??? soon will upload yeh dear.... ;p






Sunday, August 22, 2010

Ramadhan...yes....Ramadhan.....







Assalammualaikum smua bloggers....harap smua dpt jalani ibadah puasa dgn penuh keinsafan....tahun ni lebih baik dr tahun lepas, kan? Alhamdulillah....


Sooo sooo many updates nak crita n bgtau...tapi dgn puasa ci yg lembik ni, dan kerja yang berlambak-lambak, bru hari la rasa mcm tenang sikit nak berblog.....


Oh bru teringat baju raya lum beli....beg hospital masih kosong...hai, cici ni, smua bnda last minute...haih....skrg ni pon sambil2 (lewa? ;p) membelek balik gmbar2 brg ci beli waktu ayit dulu...nasib baik akaun friendster still wujud...fhew....


List dh panjang jela proposed kat hubby dah...dr bedding ke barut ke set ebrsalin, smua dh dibentangkan....tgu hubby angguk2 dan tgu duit gaji masuk dlm akaun aje...pastu zuppppp trus g Manjaku ke, JJ ke, serang tmpat baby...smua brg ni kena shiap menjelang raya ni...due dh nak dekat weiiih..... ;p


okey....1st story.....ci dh wat GL uia utk bersalin kat GMC dah....1st checkup ci kat GMC, ci usung hubby skali, amik time off kol 1...18/8/10...ci jmpa Dr. Fidak...1st experience; nurse mcm baik2 belaka...Doc lak baik, tp kna byk tanya sbb dia mcm pendiam ckit....


Memula masuk, mcm biasa dia tny susur galur pregnancy ci....dr ayit smpai la skrg....dh bpa weeks, sakit ke tak...normal questions.....lepas tu trus g scan....


Haa....bab scan ni yg best...ehem2...4D...hehehehe....scan dia dh la besar, ada 2 skrin, tadak la teleng kepala mcm slalu nk share skrin dgn doc...hehehe....doc ckp baby ci dh byk turun, ci ken akurangkan jalan....need extraaaa rest....kang ada g tak sempat raya....waaaa....dh order ketupat jagung bagai dah....hehehe.....


ci tnya jantina wat kali ketiganya...Doc kata 'awak nmpak burger kat tgh ni?' haaa...apa kebenda lak bulat2 kat tengah tu? skrotum dia kah? hubby ci pon dh berkerut..... 'kalo burger maknanya apa doc?' 'Maknanya girl la....Insyaallah...' hehehehe...wat saspen yeh.....


Yup, baby Nur Athirah Raisya ci...tembam dan hidung mancung...hehehe...ci arap dia sihat dan comel.... ;p
Ramadhan....ya Ramadhan....alhamdulillah, ci still okey...berat agak turun, but Tiya makin membesar...mlm2 pon dh start ganas dh mengeliat smpai nk terbocor perut ibu nih.... ;p
Insyaallah will do serious shopping this weken....pray for me ya smua... ;p

Thursday, August 12, 2010

Finally...she did it!!!

Sebelum ci cerita, ci nak ucapkan selamat berpuasa kepada semua....Semoga puasa kalo ni di limpahi rahmat dr Allah...



Unfortunately for me, ci mc pada hari pertama puasa...puasa tu puasa jugak...tp melepek kat rumah...somehow, semalaman ci rs baby ngeras....nak duduk takleh, nak diri takleh , nak baring susah....hubby ci pon cuti sama....alang-alang g klinik, g la checkup sekali....



Checkup semalam sgt penting...sebabbbb....nak tahu dgn sepenuh hati yang baby boo ci ni dah pusing ke belum.....hehehe....

Memula mcm biasa bgtau masalah negara ci yg takleh jalan, takleh bertinggung bagai tu kat doc...bgtau risau sbb takut baby dh turun awal dr waktunya....doc kata nnti bila scan bru tahu...

Time scan; dh selak perut segala, waktu doc nk letak alat scan tu kat perut, ci pray hard....'tolong la nmpak kepala dulu...tolong la nmpak kepala dulu' sbbnya doc letak alat tu betul2 kat bwh perut....

Doc: Okey...ni kepala dia....dah pusing dah nih.....
Me: Alhamdulillah... (rs nk lompat pon ada...eh2, takleh sbb tgh baring....hehehe)
Doc: Okey, ni kepala dia, dia duk senget ckit ni....uri awak kat cni....ni peha dia....perut ni...dgn kaki....ni jantung dia....
Me: Doc leh confirmkan balik jantina tak? (Doc angguk2....berkerut2 nk mencari...)
Doc: Hmmm....awak tgk ni peha dia kan, ha tgh2 tu mmg kosong...kalo boy dh nmpak telur dia dah... (wink wink ^____~)
Doc: baby awak mmg dh turun ckit...kalo nk g ngurut tu boleh la...kalo tak, awak mmg susah nk jalan...terkengkang2 nanti...baby awak dh berat 2.02kg ni.....
Me: Besar sgt ke doc?
Doc: Hmmm...normal ni...nanti kua mcm abg dia la jugak......

~~~~~

Alhamdulillah...Tuhan byk mudahkan urusan ci....dalam semua dugaan dan kesusahan, Tuhan anugerahkan ci byk kegembiraan...susah payah tu pon dh leh pejam mata sbb selalu sgt rasa....dan telinga perlu tebal, utk elak diri dr sakit hati kalo ada yg berkata apa-apa yg tak sedap didengar.....

Hari ketiga berpuasa ni, Insyaallah ci try tahan...kalo dh takleh sgt, baby berjoget bagai, ci berbuka la....penat mmg, renyah memang dgn abg long dia lagi, tapi ada sebab Tuhan bg ci semua ni...smua kan ada hikmah.....

And yes....

I am now entering 32 weeks of pregnancy.....lagi 2bulan je lagi dh nk jmpa my princess....GL bru nk gi wat arini utk bersalin kat GMC...baju sehelai pon lum beli....ci doa Tuhan permudahkan semunya..... ;p

To my Tiya...well done girllll......!!! ^___~

Sunday, July 25, 2010

Pusing Baby Pusing....


Topik perbualan dgn baby sejak dua menjak ni ialah...'pusing ye baby ye'....kesnya sbb last time check- 2mgu lepas, baby belum pusing lagi...tatau la skrg mcm mana...harap2 dh pusing dah...sbb doc pun bg tempoh smpai 32 minggu aje...kalo tak pusing gak, mmg breech, dan akan c-zer....Oh no no no...Big No....i need to deliver normal this time...desperately needdd....huhuhu...


But, oh welll....Tuhan dh sedia cerita utk cici sejak azali kan....ci doa, Tuhan yg menentukan... ^__-


Ci tahu ada kaedah mengurut utk bg baby pusing..even certain sepital pon ada procedure tu gak..tp being typical me yg sgt penakut bab2 urut ni, i'll pass that, and hope for the best....ada kwn cici yg mmg dh sign utk procedure tu...bila smpai masa nk masuk bilik doc, kwn ci rasa lain macam...rasa sumthing wrong...nangis2 dia nk balik, tanak go tru procedure tu...end up, dia kna c-zer sbb breech....dan lucky for her, baby dia mmg terbelit tali pusat...kalo ngurut jugak dh kompom tercekik...naluri ibu kan....nangis dia cerita, nangis jugak yg mendengar nih....huhuhu...


Ci dh kerap rasa nk pee-pee, almost all the time...so ci assume (nk bg sedapkan hati aje) yang baby dh pusing kut...or nak pusing....hmm....


Masuk 29 weeks ni, byk bnda dibuat dgn kadar yg perlahannya...tapi dapur tetap mnjadi pujaan nk masuk...bukan kemas peti ais, no no...tp masak air, basuh baju, jemur baju, kemas sinki, masak-masak.....suka sgt la dok dapur smpai kalo leh hampar tilam tido kat dapur pon, ci nk wat...hahahaha....


Oh ya, ci dilanda demam....muntah-muntah...batuk (this is the worst part), selsema, demam....habih ayit ngan abah dia pon uhuk3 skali dah...dpt ubat batuk, skali makan trus tingtong...bila bgn, mcm pening kpala sgt...bergelong-gelong, nk ada burung kecik2 terbang atas kepala....hmm...tp, kalo tak nak makan, cemana lak nk baik kan.... ;p


Ayit skrg makin lama makin rapat dgn abah dia....sesekali time main, dtg cium abah dia...mlm2 abah dia yg tidurkan...tido smbil baca buku...bila ibu jenguk dah lama dh zzz...kkdg abah dia pon zzz skali time buaikan anak...hehehehe...comel sgt.....


Ci doa kali ni biar la deliver normal....doa ayit membesar dgn sempurna...ci doa cinta suami ci tak kurang dan hilang kpd isteri nya yg makin membesar hari demi hari nih....God, i cant live without them..... ^__~




Wednesday, July 14, 2010

One more week to 7...

Hati melonjak gembira hari ni...lapang dada....tak serabut sgt w/pun byk bnda nak pikir....en. mood dah datang balik....dh takde skrip drama melewe-lewe dah...w/pun pepagi ni org wat lawak, cucuk2 bg sakit hati, ci terima dgn senyum.....weh, sgt tanak inherit perangai suka muncung kat baby, tmbah prangai suka merungut...hehehehe....

Yes, i am entering gerbang no. 7....

Tetiba opismate ci tnya td 'ci dh bpe bulan sbnarnya ni' kelu jap nk jawap sbb slalu kira minggu....'ermmm...ermm....6bulan...tp..ermm ermmm...dh nak masuk 7' hehehe...pehal tah mcm tergamam lak...pastu tetiba tinggg dlm kepala, a'ah la, ci dh nak masuk 7 bulan la.....sebut smbil gosok2 perut... ;p

Bila perut yg kecil ni makin berat....there's one thing for sure akan datang- HEARTBURN....ish3, part ni paling superb menyampah...sbb mcm takleh nak duduk, takleh nak baring...smua bnda jd mcm tak kena...pastu kna suh hubby urut2 blakang smpai burp burp....time nk burp tu pon seksa bagai....okey okeyyy, nk cerita ni pon dh naik sesak nafas dah... ;p



Me @ 27 weeks...ye la ci ngaku perut ci tak besar...tp serius berat dh nak bawak....ptt la org xbrapa nk kesian suruh ci ke hulu-ke hilir....sbb tgk condition mcm xserius bwk muatan berlebihan pon.....arini hari ke-3 kna jaga training for all iptas....jauh tmpat training ni mcm kna keliling satu padang bola sepak standard world cup (bkn padang sekolah haaa)...tp bila dh lapang dada, n buat smua kerana Allah, tak la susah mana pun, w/pun la kna ulang-alik ke sana lebih dr 4 kali sehari.... ;p


This is our tea-time for yesterday...menu bubur n nescafe panas....yes, ini jugak penyumbang kpd heartburn cici...hanginnnn..... ;p



and there's always this guy in my heart.....my BIG guy Ayit.....the most talkative, energetic, soft-spoken, romantik kind of guy.....i am his big picture as i owned most of his heart.....apa benda semua ibu....walaupun xreti pggl ibu....tapi msti dia cari Ibu dia.....he had a smile that can do wonders....sakit jiwa cemana pun kalo tgk dia senyum, kompom melt.....gmbar ni bkn dia marah pun, flash camera ha...hehehehe....lgpon ayit elergik camera...just like his abah... ;p
Ibu doa ayit jd anak yg soleh....anak yg rajin solat...anak yg dgr kata ibu abah....anak yg tahu boundaries- baik buruk salah betul...anak yg jaga adik adik adik adiknya...(eh bpa byk adik haaa...kih3)....dan anak yg sntiasa dahulu keluarga dr melepak dgn kenkawan...hehe.... ;p
Oh, i'm hoping the best for my lil' boy....and for this lil' princess in my tummy yummy....as they are my precious......semoga Tuhan berkati segalanya...Amin.... ;p


Sunday, July 11, 2010

Bila mak buyung dh xder mood.....

Mulut muncung...senyum jugak kat opismate, tp xmacam selalu la....kja nak marah kalo ada org wat silap.....keja nk jeling kat org....dok diam-diam kat meja pun mcm panass jeee....wajib dah bangun g amik wudhuk...... ;p

Hari ni sgt tadak mood...tatau la nape....tatau la start bila dan bagaimana....hakikat yg nyata, sejak dua menjak ni, kalo hubby tak pelawa makan nasik pun leh merajuk smpai tertonggeng-tonggeng...hahahaha....sgt sensitif di hati, sgt kacau-bilau di jiwa.... ;p

ubat duka-lara:

  1. makan dgn kadar yg banyak.....
  2. makan coklat
  3. elak bercakap dgn org yg leh wat kita lg marah..grr..grrr....
  4. ingat baby, yg dh kua mahupun yg dalam perut...
  5. tulis blog...wat status kat fb...
  6. dok diam-diam; jgn cakap dgn org....(ni yg paling payah nk wat nih... ;p)

Ci jarang tadak mood, jarang la sedih duka-lara bagai ni...bukan sbb ci takde bnda nk disedihkan, tp kkdg bnda2 remeh tu byk ci letak tepi....byk lg bnda nk pk, anak la, suami la, baby la....

dan oh ya, masuk 27 weeks ni, ci sgt suka masuk dapur...kalo dh masuk tu, kalopun takde keja, ci akan gosok2 sinki, almari pinggan sgala la smpai berkilat...hehehe...kalo ayit dulu, nk basuh pinggan pun segan....kali ni leh lak rajin semacam.....dalam sakit pinggang tu, pi sidai baju la bagai... isk3..... ;p

wah, sebut psl 27 weeks, mgu depan je dh 28 weeks kan....dh nak masuk 7 bulan woh.....pehtu 8, pehtu 9, pehtu dh uwekkk uwekkk dah..... ;p

okey lah, nk g membusy kan diri kat dapur opish jap.... *____*

Wednesday, July 7, 2010

Macam org makan nasik seperiuk...

'Yang...perut yang...besar nya...mcm org kenyang sgt makan nasik seperiuk...'

Oh well, what more can i say..... ;p

Semalam ci g kinik, nak check ayit punya kepala yg ala-ala cradle cap tu...nak check condition ci sama yg selalu sakit kepala n peha...annoyed jugak sbb rasanya sakit peha tu ci rasa waktu dh sarat kat ayit...yg skrg sakit seawal 26 weeks lak...apa kesss?

Kesnya ci ni lasak sgt....kena control la pergerakan, esp. aktiviti dukung anak yg 10kg lebey setiap kali dia merengek.... ;p

Dan mcm biasa, org-org sekeliling ci akan kata 'haaa? dh 6 bulan? eiiiii keciknya perutttt...' dgn sgt sinis dan sarkastik mungkin....nasib baik la ibu ni dh prepare nk dpt ayat cmni, dh letak shield siap-siap...'oh perut sy mmg jenis camgini, dr yg sulung pun...perut nipis...' smbil senyum dan trussss berlalu pergi dgn cepat dan pantas...hehehehe....

the thing is, kalo kita ckp mcm tu kat org yg 1st time pregnen, kita berkemungkinan mengguris hati dia, atau akan membuatkan dia rasa mcm 'hey, baby aku ni terbantut ka apa?' sgt tak cool okeyyy.....

ci dh terima the fact yg yes, perut saya mmg kecil...tp ikut sejarah, anak sy tak kua kecil....sgt sehat dan bulat.... ;p

Perut ci skrg agak nmpak dr bulan-bulan sebelumnya...sama mcm dulu, baby akan meneran di bulan 4 terakhirnya....waktu memula relaxxx relaxxx ja.....smpai smua org tatau ci pegnen melainkan yg rapat dgn ci...bila dh perut cmni, smuaorg mcm 'aikkkk?pegnen lagi ker?' hahaha....a'ah, setahun sekali... ;p





i'm at 24 weeks.....2weeks ago...... ;p nun kat pc, ci tgh compare dgn gmbar perut ci amik time ayit.....

me @ 24 weeks.....


Monday, July 5, 2010

Settle Down...

Ayit @ site abah...

Ibu dh 25 weeks


Beli curtain dpt baby... ;p

Ni ibu punya hero arr..... ;p



Kami @ site abah...


~~~

Sejak ci pindah ke Sri Gombak, byk bnda bru yang kena setel down...new environment, new makan place, new timetable, new nursery for ayit....

alhamdulillah, sejak minggu ni, ayit dh tak nangis teruk tiap-tiap pagi bila nak antar dia ke nursery...w/pun cebik-cebik, ci anggap tu utk amik hati ibu dia...kalo dia g school muka sukahati dan mcm tanak balik, kot kita lak yg terasa, no?

Ayit pun dh byk besar...dalam 19bulan dia skrg, dia dh faham apa yg ci marah , apa yg ci suka...perangai merap, yes ada lagi, dan makin menjadi-jadi...tapi, dia dh tahu sedih bila kita larang dia....

Ayit @ 19months: suka bersembang...suka baca buku 'words' and 'numbers'...buku words sbb ada kereta merah...buku numbers sbb ada fish; ayit suka fish....ayit tau kalo dia uk-uk, and ibu tak realised, dia akan amik pampers dan tunjuk kat muka ci...atau dia akan tarik baju ci bawak g toilet...nak tidokan ayit pun tak susah; tepuk-tepuk haip haip dah tido dah...dia pandai makan sendiri; w/pun beterabur, he shows his efforts...dia suka cium ibu dan abah...dia boleh tolerate bila masa menuntutnya berbuat demikian- mcm duduk sejam dlm cabin abah yg tadak toys, dia akan main dgn apa shj termasuklah ckp dgn cermin... ;p

Banyak sgt perkembangan dia....ibu kkdg terlepas pandang sbb rapid sgt...dan oh ya, gigi dia dh 10batang dan dia bru start makan scott emulsion for his vitamin intake....

Baby @ 26 weeks: dah byk gerak...yeay! bila abah pggl nama, dia mula tendang-tendang...sgt aktif spanjang masa...rasanya waktu ci makan ja dia diam ckit...esp kalo ci tgh bersembang, dia pon berkiuk-kiuk jugak...kalo abg harith dia letak kepala kat perut, kompom kna flying kick... ;p

As she is still a she, kami pggl 'Tiya'...kkdg 'Tiya Piya'...hehehe....mana tau kalo tetiba jd gender lain, ehem-ehem tukar kemudian la.....aduss.... ;p

Yup, ci n hubby still struggle nak settle down...yang di hadapan tetap di hadapan, kami hadap apa yg ada ni sedikit demi sedikit.....ci doa semoga smua berjalan dgn lancar..... ;p

Thursday, June 24, 2010

Nur Athirah...

* ci pernah tulis entry utk Muhammad Harith thn lepas...waktu pertama kali doc confirmkan gender nya..... ;p


Pagi semalam, ayit demam....ci dgn hubby pon kelam-kabut amik EL masing-masing...Ayit ni special case ckit, dia jarang demam, tp kalo demam kna betul2 make sure dia ok sbb ada sejarah sawan demam...

Ci g opis, setelkan arrangement utk meeting ipta....pehtu g site hubby lak, dia lak setelkan scaffholding punya hal...pastu off kami g klinik...ikut nasihat kwn ci, kak liza; kami g klinik wan kamariah dekat tmn samudra...sib baik ada compumed, leh la uia cover.... ;p

Ci daftar kjap je, pehtu trus masuk jmpa doc. Doc aritu Doc Norasiah. baik je dia layan ayit...memula check ayit, check demam, tekak smua...w/pun time g tu dh tak demam, but still dia check bebetul...tny pemakanan ayit, patern penyusuan cemana, smua lah...pastu turn ci lak...tetiba ci terasa mcm nk scan baby...aritu mmg dh scan, tp mcm sgt tak berpuas hati...kih3...

Doc: Hmmm, ok, ni kepala dia...ni jantung dia....awak nmpak berdegup kan....(skrin dia agak kecil, so kna wink wink mata bru nmpak... ;p)

Cici: Nampak....(sengih-sengih tgk anak sndiri)

Doc: Okey ni perut dia, ni peha dia...awak nmpak jari dia ni.....

Cici: Nampak...hmmm, doc, dh leh nmpak jantina lum? (soklan cepumas, tgh berdebar time tnya nih)

Doc: Jap yeh, sy try.....(after godek lama nk cri angle bg nmpak) Ok, awak nmpak rungan kosong ni, most probably girl...(nun dr kejauhan hubby ci dh senyum)

Cici: Alhamdulillah.....

Doc: Jap ye.....(dia godek lagi, kali ni tatau nk cri apa), okey, dh confirm dah...Girl.....

Cici: (bertakung)


***********

I wouldn't mind kalo yg kua ni boy...sbb spanjang ci pregnen pun, ramai org kata boy...smpai ci rasa girl tu mcm too good to be true la...sbb nya being pregnen in the first place pun dh rahmat, utk dptkan sepasang tu, mmg beyond my imagination la...

But indeed, Allah had better plan for me....despite segala yg ci lalui spanjang thn ni, segala dugaan tu, Tuhan balas dgn hikmah yg besar dan sgt bermakna.....

Ci trus kol mak-mak ci....

Mak mertua 'Aku dh agak dah...ci nmpak sehat je...ayit punya tetek terbelah...kompom girl la ni' hahahaha....

Mak ci 'mak mmg harap pun girl...nk ikat tocang' hahaha....bru bgtau yg dia mengharap girl...

*********************

About the name 'Nur Athirah'... mmg nama ni ci cop awal2 time kami bercinta lagi...nama muhammad harith pun wujud lepas kami pilih nama athirah....tp, Insyaallah, kalo takde aral melintang, ci akan amik nama ni...ditambah dgn 'Raisya" sbb ci suka nama ni n sbb dia mula dgn R, or maybe 'Safiyya' sbb hubby ci suka sgt kak wardina safiyya tu.... ;p

Whatever it is.....ci harap baby ni akan membesar dgn sihat, kua secara normal dan selamat smuanya..... ;p

Go go Tiya.......!


* prasan tak nama Ayit kalo terbalik jd Tiya? hehehehe...kebetulan tau..... ;p

Monday, June 21, 2010

24 weeks and Counting......


Spider web evrywhere.....bersawang bagai blog ci nih...hehehe...smua gara-gara malasnya nk klik new post sbb tadak gambar bru yg leh upload....hey, kamera lum beli sbb bajet dh lari sbb pindah umah baru...cess.....


Okey, nk upload jugak crita kali ni sbb arini sgt free leh siap goyang kaki goyang perut makan ayam goreng kat workstation sbb bos smuaa tadak... ;p


This week of 24, ci rasa semacam guilt dalam hati.....this baby yg bergolek-golek dalam perut ni, ci rasa ci agak abaikan dia....sepanjang awal pregnancy, ci travel back n forth dr seremban-kl...ci lasak.....ci pindah umah aritu...ci lasak.....ci layan abg dia...ci lasak....ci tak cukup makan, ci picky bab makan...and yes, ci lasak.....end up, baby agak kecil dr tarikh...recap: abg dia dulu pun kecil dr tarikh, tp dh catchup balik bila agak2 ujung-ujung bulan of pregnancy....


It is my fault.....tak menjaga mcm ci menjaga 1st pregnancy dulu....kkdg mcm terpaksa...sbb kalo evry saturday hubby ci g keja, ci akan jaga abg dia yg sgt lasak tu...dan menjaga dia kompom masuk kategori mendukung, mengkilit, mandikan, menyuapi, dan smua aktiviti melibatkan fizikal.... ;p


It is not all because ci nk manjakan diri...No...but istilah rehat secukupnya tu, mcm dh sgt mustahil bg ibu beranak seorang and otw dua org nih.....setuju?


So, minggu yg ke-24 ni, ci nk revamp kan keadaan n diri sendiri....nk betulkan mna yg tak betul....nak cukupkan mana yg tak cukup...1st n foremost, nk cukupkan vitamin intake...nk tukar panel klinik (just because klinik tu refuse to give me any vitamin)...nak rehat mna yg sempat....nk mula minum susu balik....nak makan dan makan dan makan smpai rs nk termuntah bru benti makan.... ;p


Good luck to me.....


Good luck to all pregnancy mummies out there.....


Good luck to new mummies too....


We are all survivors..... ;)



# Abg long Ayit is doing fine...kuat bersembang dan baran....hehehe....i guess pepatah ngatakan jgn wat perangai tak elok time pregnan tu indeed betulll..... ;p

Monday, May 10, 2010

How Good Am I As A Mother.....?

Ci takut nak tnya soalan ni, esp. kat hubby ci...tapi ci rasa dia saja lah yg layak bgtau sbb satunya, hubby ci mmg jujur sgt; duanya, sbb dia sajalah yg tahu apa yg ci wat kat umah (wat keje ke, tido ke); tiganya, sbb ci segan nak tnya org lain....hehehe...

Most of the time dia kata 'baik...' tapi kna tgk senyuman susulan dia...kalo senyum sinis, mmg kompom perli...kalo senyum manis, cam ok la ikhlas la kut....kalo xsenyum langsung tu, ehem2 ada la tu bnda yg ci lupa nk wat.... ;p

Ibu....

Sejak ci jd ibu kpd hamba Allah bernama Muhammad Harith, ci rasa diri ci sgt dlm kelam kabut...not in a bad way, tapi sntiasa nak yg terbaik utk dia...kelam kabut nk pam susu, kelam kabut nk balik rumah dr kerja, kelam kabut nk ajar dia nyanyi, kelam kabut nk mandi sbb tanak dia tgl sensorang depan tv, kelam kabut nk makan.....semua kelam kabut....oh ya, lupa, kelam kabut nk tido sbb kejap je lepas tu dh kena bangun menyusu... ;p

Yup, bukan merungut...bukan jugak nk wat acknowledgment..tp ci cuba sedaya upaya nk besarkan anak...n bila dh besar, anak ci akan bangga ada ibu mcm cici........ *wink wink*

Makin ayit besar, ci makin tahu tanggungjawab ci makin besar...sebesar mana drypers yg dia pakai, ci sedar akal dia membesar laju dan ci kna selalu jaga tingkah laku ci dr dia ikut.....waktu dia majuk bagai sbb tak dpt toys, ci dh leh agak mna dtg perangai suka majuk tu....hehehe....waktu dia pegang tepon pehtu bebel2 pun ci tau mna dtg prangai mcm tu..... ;)

Anak sentiasa perhatikan kita...dan kalo ada bnda yg kita tak suka dia buat, kita sndiri kna tanya diri kita, apa yg kita dh buat......kan?

Mak cici....

She was a strong mother...mcm2 jadi dlm hidup dia, n yet, dia still bediri atas kaki sndiri.....tp, kalo ada org salah ckit dgn mak, siap ler, lembut2 dia pun garang yg amat...kih3....n lembut hati, cepat meleleh ayaq mata....

Mak mertua cici...

Indeed a strong lady too...kalo perkara yg terjadi kat mak, jd kat cici, ci rasa ci tak sekuat dia.... ;) mak mertua ci penyayang orgnya....

Oh how i wish i can inherit the good side of them... ;p

Selamat hari ibu kpd smua ibu di dunia ni.....Menjadi ibu ialah anugerah yg sgt bernilai bg cici ;) Yup, it was not easy, tp sgt fulfilling ;)

Thursday, May 6, 2010

Ini wajah Ibu anak 2 org..... ;p




Akhirnya, photoshoot yg ci dh pergi agak2 3 bulan lepas bru nmpak hasilnya...kih3.....




8 feb lepas ci ada gi 1 photoshoot makeover kat Sendayu Tinggi...bukan jd model, no no nooo...ci cuma jd model makeover aje....




Lepas je sesi photoshoot tu, mak mertua ci (mmg peminat majalah mguan wanita); tetiap minggu kalo beli mesti selak part tgh, yg ada bhgian Sendayu Tgi tu...pehtu tny 'ci, bila gmbr nk kua ci?' hehehe...sweet je, tgu gmbar menantu dia kua.....




Sebulan, dua bulan, ci agak mcm dh tak kua kut gmbar ci.....sekali tup2........




'Ci, ni ha gmbar cici ni haaa...' ci dgr mak mertua ci separuh menjerit.....hahaha....




Ci tak tgk sgt muka selepas, ci sibuk tgk gmbar sebelum....takut buruk bebenor.... ;p




Thanx ST, sekurang-kurangnya merasa la ci masuk majalah....hehehehe.....

Sunday, May 2, 2010

17 weeks now......

Pejam celik pejam celik...bgn tido...bebel bebel pokpek2 dh 17 weeks dh baby ci berkampung dlm pewot ibu dia ni... ;p



Seriusly sama mcm time abg dia, bila dtg waktu belas2 minggu ni, ci mcm dh leh adapt dgn perut yg tak berapa nk besar, dan agak tak terkinja2 di pagi hari sbb tersunggoh excited ci pegnen (mcm ci buat di awal2 minggu kehamilan dulu...kih3)



Byk benda nak cerita, tapi sikit waktu yg tgl bila musin audit dtg melanda opish ci.....ribut kilat petaka melanda, ci terima dengan keadaan yg separa sedia....lets bygone be bygone.....bnda dh nak jadi kan...habih2 truk sgt, ci tulis la surat cinta kat opish ci....... ;p

Bila dh nak masuk yg kedua ni, badan mmg bg petanda utk bermanja- sakit kaki la, pinggang la, semput la, tulang belikat sengal la....u name it...tapi dgn Ayit yg berkembang pesat tu, dh tak smpat nk manjakan bdn, kalo dia dh golek2 suruh dukung tu, terlupa td sakit pinggang, trus angkat dia....kih3.......

Tapi yg bezanya antara abg n adik:

Abg dulu:
  1. Manja sgt
  2. Malas masuk dapur, jgnkan masak, nk basuh pinggan pun abah dia yg buat...
  3. Morning sickness, demam teruk- paling teruk dlm sejarah kehidupan ci....huhuhu
  4. Semua bnda malas nk buat, rs nk duduk kat sofa pegang remote je.....
  5. sgt suka kekacang..... ;p
  6. tak suka bnda masam.....
  7. Kulit Oh sungguh cemerlang.....glowing mowing.....

Adik skrg:

  1. Cemana nk manja- dh mmg kna travel seremban-kl on daily basis....fuhh fuhhh
  2. Dapur tu rs kalo dh masuk, malas nk keluar...hahaha...keja nk bake cake je...smpai hubby marah sbb bila dh bake mesti semput.... ;p n sgt rajin masak......agak extraordinary la buat ibu bekerjaya jauh spt cici ni...hahaha....
  3. Tadak morning sicknesss....yeay!
  4. Semua bnda rs nk wat....eh eh terpaksa buat kut....kih3....gilir2 la dgn hubby wat keja rumah.....
  5. tak brapa into kekacang....
  6. suka asammm ;p
  7. Muka jgn ckp, malas nk tgk cermin dah...waaa....

Jgn jump to conclusion yg adik dia ni girl ke apa ye.....sbb setiap pregnancy berbeza, wlaupun sama jantina......i thot so la.....eceh, ckp terer mcm dh beranak lima je.... ;p

Oh, I need to write a letter to my baby....an apologize letter....

Dear baby dlm perut Ibu,

Ibu minta ampun sbb sepanjang 17 minggu baby dlm perut ibu, ibu tak
rehatkan diri....Ibu wat mcm org tak pregnen buat.....ibu travel back n forth;
wlaupun dgn penuh kerisauan, ibu mmg terpaksa.....bila balik, abg long Ayit dh
start wat cerita...kalo baby dgr suara2 kelakar terjerit2 tu, kompom abg
long.....kalo baby dgr bunyi ketuk kuat2 tu pun, abg long ayit amik sudu ketuk
perut ibu...tak pun dia hantuk dgn kepala dia.....

Baby ibu,

Ibu senang mengandungkan baby....ibu tak alah, kurang muntah...ibu tak
manja sgt...ibu kuat masak n bake.....kih3......baby buat ibu lagi
kuat....anak-anak ibu buat ibu rasa kuat utk hadap dugaan mcm2......

Minta maaf kalo bila baby lahir, byk benda mewah yg ibu takleh sediakn
kat baby.....ibu akan cuba yg termampu.....ibu akan cuba penuhkan smpai anak2
ibu tidak akan rasa kekurangan....

Baby,

Ibu, abah n abg long Ayit tunggu baby keluar...ibu tak kisah Nur Athirah Raisya atau Muhammad Adib...Ibu terima dgn hati dan tgn yg terbuka......buat ms ni, membesar dgn
sihat dlm perut ibu ye........Ibu doa anak2 ibu diberkati Allah.......

Sunday, March 21, 2010

1st Checkup @ Klinik Keluarga

My 2nd baby @ 10 weeks...


Sebelah kanan kad Ayit...sebelah kiri kad adik dia......

1st Checkup...

1st Checkup: 19 March 2010

My oh my....Allah shj yg tahu betapa ci berdebar menunggu hari ni.....serba tak kena dibuatnya....kkdg rasa excited sgt...kkdg rasa risau sgt2......

Excited sbb 1st time nak tgk baby....

Risau sbbbbb.....ci pun sbenarnya still tak sure ci ni betul ke tak pregnen...hahaha...tolak la naluri keibuan mesti la ada (smpai penah rasa pegnens sebenarnya tak pun)...Waktu ci g kinik hidayah dulu bawak batang pregnancy test ci, ci pernah request nk check lagi skali. tp doc tu kata 'tak payah la, kalo wat lagi sekali pun, benda yg sama la kuaq jugak...' sigh* ci mmg phobia wat test guna batang sbb ci mmg selalu fail.....selalu salah......

Okey2, pastu ci risau sbb nanti g kinik n scan skali doc kata 'mna ada baby, sapa kata awak ngandung nih?' hah, tak haru kalo cmtuh???

hahahahaha....

Okey....smpai appoinment ci ptg tu, ci pun g dengan muka penuh yakin (yg saya pregnen...kih3) dan dgn penuh tawakal dan redha.......Memula nurse isi borang hijau...pehtu ci kena timbang....huh, 54.9 kg? kan ci kata ci ni cepat je turun berat bdn....aritu ci dh 56.8 dah...haiyoo...pehtu nurse suh tgu....

Agak2 sempat nk baca Bismillah, nama ci dh kena pggl...lupa nk pggl skali hubby sbb sgt2 berdebar....doc dh senyum2 tgk ci.....yup, doc yg sama rawat ci time ci pregnenkan ayit...(oh dan time ci cirit birit pun)...

Dah check BP smua ok.....doc tanya soklan cepumas: Anak sulung umur berapa? ci jawap: hmmm...bru setahun 2bulan......' huhuhu...

Dah setel segala, tibalah masa yg paling dirisaukan.....SCAN.....

Dah baring tu, doc pun letak gel kat perut ci pehtu mula mencari mna baby ci yg dh 10 weeks ni...memula cari tak jumpa2.....pehtu tetiba.....

Doc: Okey....ini rahim awak.....ni baby awak....ha, ni jantung dia berdegup2 ni......

Wah...ALHAMDULILLAH....

Tetiba trus rasa rush tru my neck...rasa keinsafan, rasa kebesaran Tuhan, rasa teruja, baru datang rasa keibuan yg ci doubt selama sebulan lepas.....huhuhu...

One thing for sure, LEGA.........

okey2, will upload few pic, but for now...only words je la ye......

Ci doa baby ok, ayit ok, ci n hubby ok, our pocket will be ok, and my morning sickness takkan datang2.....

Tuesday, March 16, 2010

10 sebab kenapa Ci selalu lupa Ci berbadan dua...

  1. Perut ci hanya akan besar lepas ci makan...masa lain maintain (cici, kan ke bru 10 mgu??!!)
  2. Ci naik bus turun bus, kejar lrt, lari cna lari cni mcm org tak pregnen...
  3. Ci angkat ayit yg berkilos-kilos tnpa rasa apa2...(dulu time pegnenkan ayit, nak angkat baldi berisi air pun suh hubby, punya la risau)
  4. Ci belum ada morning sickness kali ni...(ni palinggg ajaibbbb....kih3....)
  5. Ci wat keja mcm biasa...(dulu adeh cna, adeh cni...kih)
  6. Sbb ci lum g checkup yg pertama...lum wat kad...lum decide pun nk g checkup kat mana...
  7. Ci slalu lupa yg ci layak dpt treatment as org pregnen kalo naik public transport, so kalo ada org offer ci duduk, ci mcm 'aik, nape?'...padahal org nmpak perut ci yg cam lain mcm tu......kih3...
  8. Kalo ci penat ke, mengah ke walhal ci bukan wat keja berat pun, ci mesti rasa nk jerit 'nape la dgn aku ni....'
  9. Semua baju ci still muat kecuali seluar slack...
  10. Ci mesti pelik nape susu ci makin lama makin ckit time ci pam kat ayit....'aku salah makan ke, terskip session ke?' smua bnda nk tanya.......rupanya cici, awak tu berbadan dua........

The things yang mengingatkan ci ni pregnen ialah jerawat di muka, rasa heartburn, rasa dizzy kalo berdiri lama.....tu je la....the rest, ci mcm biasa.........i am in my 10th week...go baby go.....

;)

Sunday, March 7, 2010

Hello my 9 weeks baby...

Ci belum wat 1st checkup...lum tgk kat skrin scan lagi...cuma urut2 perut ci yg ala-ala tak buncit pun utk ucap Assallammualaikum baby ibu...hehehe...


Meneliti seminggu dua cici yg lepas, ci banyak berceramah kat diri sendiri...banyak bnda ci pass over kat hubby ci sbb kekangan tenaga...bayangkan dear, lepas mandi pun ci leh semput mcm org bru lari 100meter...tu lum wat keja lagi, mula la nk berpeluh kecik pehtu nmpak dunia ni mcm gelap semacammm je...

Tapi, Tuhan Maha Adil. Disebabkan ci kena travel siang ari kol 5pagi dh kena bgn dan naik bus kol 6 utk smpai ke uia kol 8, ci takde morning sickness kali ni. Alhamdulillah. ci evening sickness lak, bilamana ci smpai umah mertua ci kol 8mlm utk amik ayit balik, msti ci g toilet muntah dulu.... ;)

Dan yes, hormon cici, sgt lah melampau-lampau gelodaknya. yang kecik nmpak besar. yang besar nmpak gigantic. tp Alhamdulillah ci masih leh bersabar dgn ayit dan tak pernah angkat tgn- ci cuma cubit. hehehe...yg ci takleh sabar bila tgk abah ayit tido...rasa nk melenting je...mostly sbb ci takleh tido, atau ayit still nyusu so dia pun lum tido, yg watkan ci sgt marah bila hubby ci tido dulu...hehehehe...oh cici....

Bercakap mngenai susu, ayit masih fully bf. ya, ci ada niat nk campurkan sedikit smpai adik dia kua, tapi mmg ayit tanak. dia muntah kalo bau susu org lain (mak mertua ci bukak nursery, so ramai baby lain selain ayit kat umah mak tu). Ayit akan sedut bau botol susu nya yg w/pun dh basuh. comel sgt!

Susu ci pun nmpak gak la berbeza dr segi oz nya. makin lama makin kurang 1 oz. ci tawakal, dan sntiasa akan wat yg terbaik utk anak-anak ci....

Perjalanan seremban-KL, still ci tempuhi dgn sabarnya. ci masih berdiri dlm lrt sbb sapa pun xnotice perut comel ci. Yup, walaupun perut belum membesar bgaikan johan, kaki ci still takleh berdiri lama. Peluh kecil akan kua dan kepala ci akan tingtong dan bleh membawa kpd pengsan. So, harap maklum ye sesiapa yg nmpak ci berdiri sila offerkan seat anda. hehehe...

To my 13 months baby Ayit, walaupun ayit belum menapak, ibu bangga tgk pekembangan ayit. Ayit dh pandai sebut 'Ambik' smbil tunjuk brg yg nak suruh ambik dgn clear dan jelas. Ayit rajin sembang kat rumah, tp pemalu bila depan org lain (mcm abah dia je nih). Ayit pandai layan ibu nyanyi dan selalu gelak kalo ibu tiup perut. Ayit suka teletubbies esp. Po sbb nenek belikan belon bentuk po. Ayit punya la sayang smpai dia gigit pecah belon tu. Oh dia kalo syg dia mmg akan gigit. hehehehe...ibu dia ni pun dh lebam2 segala ni....

Ayit,

Ibu sayang ayit...ayit jgnmarah ye nanti ayit kna kongsi susu dgn adik...ibu mintak ampun kalo susu ibu dh ckit, atau rasa dah lain....kalo ayit terpaksa kompromi dgn susu lain buat sementara waktu, ibu mintak ampun...ibu akan cuba sedaya yg boleh utk beri secukupnya utk ayit...Ibu sntiasa doakan anak ibu ni sihat, baik dan cerdik...amin....

Ibu.

Wednesday, February 24, 2010

The reason why i'm moody last night...

To my hubby honey bunny,

Sorry sambut muka masam ci semalam....what a really lousy evening i had.....ci try wat cerita jd sekelakar yg ci buleh so that i will not be so annoying...hehehehe....

Recap ptg semalam around 5.30....

Ci balik wit my fren, yg membawa cerita yg bg ci a lil bit shocking, but more to hillarious...

Ceritanya mcm ni, ada sorang 'kakak' kat company cici ni. Dia ni sgt cantik, sgt pandai bercakap, sgt ramahtamah....sejak ci memula kerja 6 thn lepas, ci mcm adore dia la...respect her in evry way i can possibly think of...yes, ci jarang jmpa dia, only kalo ci ter bump or ci hadiri function yg sama....

Evrytime ci jmpa dia, dia akan senyum atau tegur ci atau sapa dgn begitu manis senyuman di wajah cantiknya.....dan as usual pun, ci pun akan balas pun dia punya senyuman pun...hehehe...

Ok pun, lepas tu pun (dh ci dah....)

Nak dijadikan cerita di tingkat sista ci, tetiba sista ci gi sebut la nama comel ci, cerita psl dia kenal cici...sumhow 'kakak' cantik tu dgr nama cici...dia mcm 'Ha, cici?'....cm pelik la sbb dia kenal ci dgn nama 'Rozi...' lepas sista ci explain cici yg mna satu tetiba terkeluar kalam dr kakak cantik tu....

'Oh, cici yg perasan cam bagus tu ye?'

Hah, ambik kau sebijik.....

Hahahahaha.....

Okey, okey....ci tau ci tak layak nk defend diri sendiri dan ci tau tak smua org suka cici dan ci tau semua org ada hak nk kata apa2 kpd org lain dan ci tau krg akan kata 'eleh ci, benda tu pun nk kecoh'...but still, ci agak terkejut sbb kakak tu mmg all this while baik sgt dgn cici......

Diulang, baik sgt.....

Dan for the record, utk sepanjang 6 thn ni, ci mmg xder lg kes2 org takpuas hati dgn ci, sbb ci jenis tak pernah kacau org...masuk opis ci, kua opis ci.....kalo ci nk bwk mulut pun, dgn jiran sebelah ci je.....dgn org lain, yes, mulut ci sgt berlapik......ci sgt jaga apa yg ci cakap....enuf said....

Kakak tu yg mcm dh 2faces tu satu hal la, yg ayat 'perasan cam bagus sgt tu...' apakebenda maksudnya...apa pendapat krg? Org yg perasan mcm bagus sgt tu jenis org gedik ke, dia byk ckp ke, dia giler glamer ke? sbb ci mmg xpenah ckp cmtu kat org.....haish....

Okey2.....lepas sista ci balik umah dia dan ci teruskan perjalanan balik ci, jd lagi satu bnda yg bg ci sgt yekkk....

Ci naik bas, bus biasa yg ci selalu naik....ci ada satu drebar bus pakcik ni, ci kurang minat dia sbb dia suka bukak lagu pelik2 kuat2..dah la pelik, kuat lak tu..Smlm, nasib ci tak baik la sbb ci balik dgn dia.....Ci pun nekad nk tidor je la despite apa lagu yg dia bukak...wah, dh la ci dok depan.....

Sekali dia bukak lagu hindustan, dialihbahasa kpd bahasa kelantan, dinyanyikan oleh 5 org gadis Melayu, bersinglet (Top shj) dan hot pants...dan gelek yg bg ci sgt lucah utk tontonan umum...sekian terima kasih....

Wahhh, cmne nk ckp ye...hmmm.....ci bkn tak open minded ke, narrow minded ke apa..hahaha...

Ci ramai kwn kelantan dan ci rs kalo drg tgk pun, drg naik malu.....

Sbb kakak sblah ci dh pandang ke tingkap....kakak sebelah cna trus sumbat mp3, akak sebelah2 dia terus pandang tingkap...masing2 malu nk tgk image2 cmtu...lelaki ci tatau la, drg smua dok belakang....dan dr cermin depan, ci nmpak pakcik tu dok tergelek2 sambil bwk bas.....dan smbil korek2 telinga dgn cotton bud....oh sgt yekkkkkk.....

Satu cd full of all that junk....smpai kat Nilai bru habis satu cd.....smuaorg muka mcm 'Alhamdulillahhhhh.....'

hehehehe....

tu je la nk cerita kat hubby ci nape muka ci cm 'abg, tolong ci...' waktu memula hubby ci nmpak ci sedari turun dr bus....

Sekian...