Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Tuesday, December 22, 2009

Cici, everything happen for a reason...

Pesanan utk diri sendiri: sentiasa bersabar walaupun apa pun yang terjadi...


Sabar huh?


Macam susah kan kkdg...mcm terpaksa...mcm buat-buat...mcm tak ikhlas...dan dan tu nmpak muka mcm nak tanak aje...telan benda yang pahit kan ke muka jadi kelat walaupun kita senyum sehabis manis...kan?


Iya.......cici kena banyak bersabar...


Oh banyak ya nk bercerita...


Suami ci jatuh dari bumbung ahad lepas...depan mata cici....


Kesnya, mula-mula hubby ci nak pegi repair bumbung rumah adik dia yg dh bocor...patutnya dia pegi dgn budak indon dia aje, skali dia suruh ci ikut...ci pun mcm beria nak ikut. Ayit pun belum penah g umah makngah dia lagi...


Memula ci mcm okey lagi...lama-lama mcm tak sedap hati...ci bgtau adik ipar ci 'mcm kelakar je kan abg long nak panjat bumbung...kang ada yg runtuh kang....' ci gelak-gelak; saja nk sedapkan hati.....


Sekali bunyi prank kat atas...sekali lagi bunyi PRANG....


Depan cici: Depan Ayit: Ci nmpak suami ci jatuh dr atas smpai ke lantai...nasib baik ada sofa, so hubby ci jatuh atas sofa dulu, bru jatuh ke lantai....nauzubillah...Tuhan sj yang tau betapa terkejut nya ci....mcm numb jap, pehtu bru ci berlari angkat hubby ci...


Hubby ci luka kat tangan...byk calar....benjol kat kepala.....lebam-lebam kat belakang...tgn kanan dia mcm bengkak....berdarah ckit.....


Alhamdulillah, dia tak patah riuk kat mana-mana....dia leh bgn jalan.....tapi ci tau dia sakit...tu pun dia berhajat nk ikut family dia g makan ikan bakar kat serkam pantai.....memula kena la bebel tp memandangkan kesian, ci ikutkan la juga.....


Hmm......ni kali kedua ci nmpak hubby ci sakit...memula waktu kami belum kahwin, kami pernah kena ragut sekali...peragut tak dpt beg ci, dia tendang motor kami, hubby ci terpelanting ke depan....muka sagat jalan, gigi depan dia patah....kira penuh berdarah la muka....serius tragis mcm dlm cerita perang....cici tergolek sekali dgn motor...motor hempap ci.....tgn kiri ci retak...luka lain kecik ja....merasa la jugak ci terbaring kat tengah jalan setapak tu...sib baik tak dak yang langgar ci dr belakang....


Umur masih panjang...belum sampai ajal kami mlm tu.....

snin lepas kami bercuti di kuantan, family day opis cici...balik je dr kuantan, ci ngan hubby ngan ayit berhenti kat depan kedai mamak corner, utk makan...tu tmpat kami berdating dulu, so, mcm dh rindu sgt sbb dh lama tak ke sana....

Kami park kereta depan kedai mamak...ci naik kereta adik ipar cici sbb kereta hubby ci ada prob ckit...beg besar letak baju ci letak dekat seat sbb bonet dh penuh brg...ci sorok handbag bwh beg besar hitam...ci kepit dgn beg bubur ayit...so kalo dr lua mmg tak nmpak handbag ci...

Lepas kami makan je, balik ke kereta, ci nmpak handbag ci kat pedal minyak...hubby ci jerit sbb bag besar kami tu dh hilang.....ci check handbag ci; handpon, duit, camera ci smua dh hilang...purse ada, dia cuma amik duit ja....

Abg ci pusing keliling block tu sbb takkan jauh drg pergi sbb beg tu sumpah berat tak hingat...

Dalam bag tu ada segala baju feveret ayit...yg ci bergolok bergadai nk beli.....baju feveret abg ci...baju dinner ci...kasut adidas adik ipar ci (ampun eren yeh)...tudung liplap adik ipar ci (sory makchu)...kasut adidas erobik ci.....segala baju yg seksi la dlm tu...haiii....

Evrything indeed happen for a reason...

Ci tgh tunggu dan fikir reason for all these........


Halo lagiiii....

Semua org seem to bagitahu cici berita gembira dalam masa yang serentak.....

Okey list org yg mengandung kena tambah ahli nih...

  1. Ain kaklina (dear...tahniah sgt okeyyyy...looking forward to this news)
  2. Yuri (my dear member from ym....asyik2 ym psl cerita malam jumaat je yeh yuri...you deserve it dear.. after that hard works...hahahaha)
  3. Kak farah...from sarakids....ini pun berita gumbira...sbb mmg hari-hari tak sah kalo tak bukak blog kaka ini...she's my idol.....tahniah kak!!!
  4. Kak Anis...wife kpd br. kamara.....ci pun tersgt lah happy dgn berita ni sbb br. kamara la dulu yg bersusah payah berpeluh meleleh menghantar mengambik kami ke opis waktu abg ipar ci dh ke canada...skrg dia bakal ada baby sndiri...pengganti weedad aminah ye brother? i wish you both all the best ya....
  5. Myn....kwn sekolah cici....jgn lupa fully bf ye nanti
  6. Zana....kwn se'uia' cici.....nanti ci bg buku psl bf ye....
  7. lagi sapa lagi??? hehehehe......eh kaklina nordin bila nk masuk list cici ni haaa? hehehe....

Yup, mereka ini ada halo di kepala.....ci doakan yg terbaik buat mereka......ci doakan ci dlm golongan mereka juga...kih3.....sory ayit sory...ibu tersasul....ayit baby lagi yeee....

Oh well.....

Sunday, December 13, 2009

Ayit dah besar Ibu...

Jumaat sabtu ahad lepas cici cuti, masa yg sempurna untuk ci melayan kerenah ayit...sekelip mata pun ci tak tinggalkan dia- tolak gi mandi segala bagai la....ci nak belek segala peri laku nya...ci nak tengok apa yg dia dh buat yg bila waktu ci kerja ci terlalu penat utk nampak semua tumbesaran nya...

Bila ayit merangkak, dia akan toleh belakang dan kata 'Jom...'

Bila ayit dgr ci cakap atau abah dia cakap, dia akan ikut...Aritu dia merangkak laju nk gi amik cawan atas meja, ci kata 'amboi amboi amboi lajunya...' ayit tgk muka ci pehtu dia kata 'boi boi boi'...hahaha...pastu waktu ci majuk dgn abah dia, ci suruh abah dia amik beg ci dgn nada majuk 'abg, amik la beg ci nih...'....pehtu Ayit kata 'beg...' kami gelak mengekek, sorang pun tak jadi majuk dah......hahaha....

Ayit dah memanjat...dah berdiri tapi takleh lepas tangan lagi.......lum balance.....

Ayit cukup marah kalo ci ada tapi tak duduk dekat dia....dia suka gigit kolar baju cici atau abah dia....

Kalau nmpak pakngah dia suka angkat tangan tegur....mcm 'Yo, wassup...' hehehe....

Muka dia serius kalo disekeliling org yg dia tak kenal....

Dia pandai amik ati ci bila ci nangih dia akan wat muka kelakar...

Dia suka kalo ci main hidung dia...ci tarik hidung dia pehtu kata 'Ibu amik hidung ni, ibu buang'...lepas dia gelak dia akan ajuk 'buang...' Oh sgt lah burung tiung anakku ini.....hahaha....

Ayit dh makan bubur yg byk rasa...mcm ayam dan bayam, mcm carrot dan kentang...dia dh mkn byk benda lain gak...roti tiger pegang sendiri, kueh yg lembut2...gigi dia dh panjang dua di bawah...

Yes, he's a head turner kalo g memana smua org akan tegur dia especially dagu dia yg tajam tu..hehehe...ibu dia yg tak notice pun......








Muka serius lepas dimandikan kat luar rumah....ni mak ci, jauh ci import dr kedah....

Ayah ci bg rokok daun dia kat ayit...oh ci marah memula tp memandangkan ayit bru 11 bulan, ci doa bila dia besar dia tak merokok.....olok2 aje yeh ayit.....


hehehe...nmpak gigi dua batang dia....

Suka hati yeh.....



dia pegang rokok hasil pengamatan tgk Wan dia pegang....





Sunday, December 6, 2009

Pagi yang Indah...

Pagi cici ni sgt indah...

Sebab ci berjaya sampai ke uia sebelum pukul 8.00 pg....yippy! Bukan mcm minggu lepas, asyik kena wat muka kesian 'ampun puan, rumah saya jauh...penat nak menapak puan....' hehehe...

Mak ayah ci dtg melawat dr kedah...mereka willing nak jaga ayit sepanjang mereka ada kat seremban...dan ayah cici dh tak komplen psl rumah kecik, sempit susah nak bergerak...hehehe...legaaaa...tp sedikit komplen psl kenkawan pencen yg dia tinggalkan kat tmn melati tu, juga psl tangga yg kena naik setiap kali dia nk tukar kain pelikat....kih3....tak semua sempurna ye ayah?

Mak cici? oh mak cici menyokong segala benda yg ci pilih...buruk baik smua mak sokong...kalo yg buruk, mak akan sedaya upaya pikir apa kebaikan bnda buruk yg ci buat tu....dulu kan budak2, smua bnda yg ci buat, smua buruk-buruk belaka....hehehe....

Disebabkan ci susah tidoq smlm, terkelip-kelip gara-gara baca review psl filem 'hantu kak limah balik ke rumah' dgn gambar pocong segala, ci dok terbayang kak limah tu kat hujung katil ci...waaaaaaa...yg anjing depan rumah lak dok melalak...ci pun tatau apa yg dia nmpak (hantuuuu kah???), sakit ke apa ke, asyik melalak aje...ya, end up ci tido sebelum bas kua dr tol seremban dan jaga waktu bas dh nak smpai pasar seni...kuasa mengantuk, dasyat kannn???


Ayit...

Dia dh merangkak laju dah...dah memanjat....dan byk bercakap bahasa dia....ragam dia wat smua org naik senak tahan gelak...ya, dia masih fully breastfeed...even skrg ci menaip ni pun ci tgh pam utk dia...dia sudah 11 bulan skrg...

Ya, ci bangga dgn dia...yg cepat faham walau skali ajar...ajar minum dgn cawan sekali aje, terus dia pandai...yg selalu wat muka faham bila ci merintih pilu penat lelah lepas balik keja; dia dengar dgn penuh perasaan pehtu peluk cium ibu dia ni....hilang langsung penat cici....dan agak bangga juga dgn diri sendiri...hehehe...dh masuk setahun, masih mampu mengepam...ehem, sapa lg nak puji kalo bukan diri sendiri kan.....kan...kan...

Dan walaupun ci masih belum terima hakikat dan masih struggle berulang-alik seremban-kl-seremban saban hari dan masih belum temui keseronokan berulang begini; ci bersyukur kerana ci masih ada suami ci, dan Ayit.....

Alhamdulillah....




Ni dapur baru cici...masih dlm proses apa-duduk-di-mana...sila prihatin dgn extension wayar yg melintang di tgh jalan...sgt tak chantek.....hehehe...

Ruang tamu baru cici...perabot ckit kawasan jajahan besau...hehehe...juga dlm proses apa-duduk-di-mana....

Cici dan Ayit @ wangsa walk...eh ni bukan kat seremban...hehehe...ni kat popeye, wangsa walk....yummy!


Ayit jadi fire fighter...dah seswai dgn baju dia kan? hehehe.....



Ayit suka gigit apakebenda yg dia jumpa...kena betul-betul perhati.....ayoyoyo...gigi dh la 2btg panjang dah...




Ayit dh memanjat dah.....time ni dia duk tgk kiri kanan mintak diselamatkan.....hehehe...pandai bgn tak pandai duduk lak....



'Ibu mai la amik ayit....'




'Ibu...' hehehe...oh dia tak pandai lagi pggl ibu...ci assume saja.....






Ayit merangkak....







Laju ayit laju.......

Tuesday, November 24, 2009

Selera Makan...

Pagi: Thosai & Teh tarik
Tak sempat lunch: Kueh/ Biskut
Lunch: Nasi/Kuey teow & Cincau Jagung
Dlm kol 3: Biskut/Coklat/Apa-apa yg nmpak di mata atau nmpak di meja sebelah...hehehe...
Kol 6: Roti sosej 2ketul & susu dutch lady sekotak (dalam bas time ni, otw balik seremban)
kol 9:Nasi kat umah mertua
kol 12: Roti coklat cicah susu pekat manis....


Hahaha....

Hubby ci kata ci bela jin/ hanturaya dalam perut ci......Tapi betul, benda ni yang berlaku sejak dua menjak nih.....ci makan dan makan dan makan smpai kalau takleh makan ci rasa macam nak makan org lak......

Dan still berat ci tak naik...

Dan still ada org tegur ci nape kurus sgt....

hahaha....

Korang kut yang bela jin, smpai badan ci sebegini sehat dikatanya kurus kering...hairan ya, kalo ci kurus kering, yg betul2 kurus tu, nak pggl apa lak? ayoyoyo....

Okey okey, berbalik kpd selera makan ci yg makin menjadi, the only reason sbb

  • ci agak tensi
  • ci menyusu badan sepenuhnya smpai sekarang ayit 10bulan
  • cici mmg lapar
  • perjalanan seremban-kl agak jauh, jd ci kills my time dgn makan la
  • keja byk= makan pun byk
  • cici mmg lapar
  • kapasiti perut ci dh revised....dh jd besarrr...hehehe
  • mmg tu time makan ci

hahaha

Kalian, sila jgn tiru cici ye.....

Monday, November 23, 2009

Pindah-randah...

Minggu ni hidup cici hectic....kacau bilau.....pusing pusing......semua benda buat tak sempat....kesnya ci pindah rumah....drpd taman melati fiuuuuuuuuu (sila bayangkan anak panah terbang atas peta) ke seremban....



Dan perpindahan cici tu banyak mempengaruhi cici dan hidup ni some way.....



Banyak yg berubah...



Ci berpindah dr flat 2bilik kpd teres 2tingkat (4bilik 3toilet)...(ye, rate kat seremban kat sama mcm kat KL ni- even sewa lebih murah dr umah flat cici)

Cici somehow dah jatuh cinta dgn bandar seremban...walaupun belum boleh dipanggil 'homey' lagi emotionally....

Cici kena matang in express way...maknanya, ci kena tolak tepi perasaan kecewa-sakit hati-takpuashati-luluh-apakebendaperasaanygtakbestpasalhati...sbb hidup ci dh berkisar dgn suami dan keluarganya...kalau ci tak jaga, berat bahu kiri ci nanti...berdosa.....ci tak ada sesiapa di seremban...family sendiri jauh..apa-apa hal jadi, ci hanya ada keluarga mertua.....

Dan skrg ci dibebani dgn kerja yg insanely overload.....dgn hutang piutang yg ci kena selesaikan dgn gaji yg dah potong bil operation ci (cici c-zer dulu...)...dgn badan sekeping ni yg ci bawa ke hulu-kehilir naik bas sks, LRT, bas rapid uia; 2kali sehari ulang-alik...dgn attendance yg tetiba banyak absence without leave yg ci kena check balik kenapa ci tak punch in zaman dulu-dulu kala...dgn raya haji ni yang kali kedua bukan di kampung sendiri....haih...dan dgn sekeping hati yg kecil lagi rapuh yang dipaksa tanggung semua bebanan ni sendirian...

Ci hadapi dgn senyuman...

As long as suami ada di sisi...i'll be fine...

As long as Ayit ada dgn ibu dia...i'll be strong...

Wednesday, November 18, 2009

Show Off

Disebabkan minggu ni ramai org ci discover pregnant, cici dgn muka tak tebalnya nak menempel gambar-gambar cici pregnant zaman dulu-dulu kala....10bulan yg lalu aje...hey, ayit dh 10 bulan okeyyy......Ci try nk cari gambar vogue sbb nak join contest tp hampa...semua sememeh aje....kih3...



+- 3bulan

+- 6bulan

+- 7bulan


+- 8bulan



+- dah sarat sgt sbb seminggu lepas ni ayit dah kuar......
Sekian, terima kasih....
# baju2 maternity cici disimpan lipat dlm kotak ye....kalo sesapa nak sewa boleh la....kih3.....





Mari Mengira


  1. Haza

  2. Kin

  3. Kak Aishah

  4. Kak Farah (baru bersalin)

  5. Kak Wati

  6. Kak Zulia (kami g test sesama-dia +ve, cici tak...huhuhu)

  7. Myn

  8. Zana kaed

  9. Syaznie

  10. Faizah (hampir bersalin)

  11. Kakak Iera (tak kenal, tp adik dia ni bakal SIL cici)

Cici bukan mengira orang yang berhutang dgn cici...bukan...cici bukan mengira org yg pernah wat salah kat ci....bukan.....

Ci mengira org yg disekeliling cici yg pregnant!!!

Yippy yippy yeay!!!

Ramai kan......mcm dlm masa yg sama semua org pregnant....semua org nak pregnant (ye kak ina?)...

Cici antara org yg excited- fwd buku penyusuan yg ci dpt waktu prog susuibu di senawang (sesapa nak leh bg email kat ci, then ci fwdkan ye)...

Ci antara org yg buzz ym drg dan tanya 'sehattt?' dan mula cerita 'dulu kan time ayit kan cici kan bla bla bla' smpai org naik boring......(sory yeh kin)...hehehe...

Ci pernah ebuddy dgn 3drpd org2 kat atas...pehtu bru ci sedar ci chatting dgn 3org yg pregnan serentak...hehehe....

Ci bayangkan ada halo kat atas kepala mereka nih......

# kpd yg ci tertinggal nama nanti ci update ye...super bz keja byk nk buat sbb esok cuti nak masuk rumah baru......yada yada....



Tuesday, November 17, 2009

Susuibu- Melawan Kejauhan

Masuk 2 minggu cici menghabiskan hari-hari cici dgn bekerja dan berulang alik Seremban-UIA-Seremban almost everyday...memula mmg penat letih bla bla bla tp bila dh masuk tahap 'saya terima dgn redha', semua penat tu mcm incredibly hilang.....

Tapi, lepas dgr ayat dr bapa mertua ci, ci jadi sangat takut 'Nanti tgk la, ibu dia balik pun dia dh tak heran, asyik berkepit dgn nenek aje'...ci tahu ayat tu gurauan, ci tahu abah nak sedapkan hati mak mertua ci sbb ayit waktu awal2 tu mmg tanak dgn dia... ye la, hari-hari ayit mengadap cici dan abah dia, mana kenal org lain. teacher kat nursery pula betukar-ganti, tak la melekat di hati ayit sgt.....

Hari pertama ci balik dr kerja, ci ambik ayit yg tido dlm buai, ci pelok, ci dakap, ci cium-cium smbil nangih....sejam 45 minit travel balik dr kerja mmg memenatkan ci...perah semua tenaga ci...apatah lagi perasaan ci...ditambah pula dgn bengkak susu sbb lama sgt jarak atau rindu sgt dekat anak.....

Alhamdulillah ayit peluk ci balik....mcm lama tak jumpa....dia ingat cici.....

Hari-hari sepanjang 2minggu ni, hantu cemburu ci dtg...tmbah-tambah kalau ci kol mak mertua dan mak mertua kata ada org lain suapkan makan kat ayit...tetiba ci rasa mcm tajam rasa kat hati-rasa mcm 'ibu yg patut suapkan ayit sbb ibu dh patut ada kat rumah by now'

Ya, umah ci dulu dgn uia hanya 5 minit...rumah ci skrg dgn uia 1 jam 45 minit......

Semalam masuk 2minggu ci berulang alik, ci balik mcm biasa....dan alhamdulillah setiap kali ayit tgk muka ci dia mcm terlompat-lompat...terus terkam kat dada nak menyusu...dlm hati ci rasa 'kalo cici tak menyusu dia, ci mcm hilang keistimewaan...sbb kalo menyusu botol, smua org leh bagi...kalo menyusu badan, hanya ci sorang leh bagi kat ayit'

Bapa mertua ci pernah tinggalkan suami ci waktu dia kecil utk nenek dia jagakan...after a month bru balik (sbb kerja jauh), suami ci tgk mak ayah dia pun lari lintang pukang...sbb tak kenal...sbb dah hilang rasa pergantungan...yg ada pd susuibu.....

Ci lebih bersyukur skrg yg cici menyusukan ayit sepenuhnya...sbb ci tahu setiap kali ci keluar rumah, w/pun jauh, ci dh tinggalkan sepenuh kasih syg ci dekat setiap botol susu cici...walau tak sama bau, tak dgr jantung cici, sekurang-kurangnya rasa nya tetap sama.....dan ayit insyaallah akan ingat cici walau ke mana ci pergi...

Waktu cici duduk wad dgn ayit aritu (ayit masuk wad sbb demam sawan) ci naik kesian tgk baby yg awal-awal dh diberi susu tin.....lagi kesian tgk mak baby kehulu- ke hilir mencari air panas, susu tin, membasuh botol segala semata-mata utk sekali penyusuan...ci hanya selak dan bagi setiap kali ayit minta...org kata ibu yg menyusu badan ni kena byk sabar, apa yg ci tgk org yg menyusu dgn susu tin lagiii kena bersabar...mana dgn kudrat lg, dgn wang ringgit lagi...tu pengajaran yg ci dpt waktu kat hospital...ya, ci anggap waktu itu ialah waktu kecemasan ci....

Ada srg ibu ni (indonesia) dtg bawa baby 4bulannya...duduk di katil sebelah cici....dia dtg sehelai sepinggang...dgn harapan hospital bg diapers dan susu tin utk anak dia....ya, dia bayar hampir rm250 hanya utk pendaftaran berbanding kita yg masuk lenggang kangkung aje....nurse marah kata susu tin utk baby bwh 6bulan tak ada....ci tanya dia 'bg la susu badan'....dia kata 'dh takde...'...ci kata 'ada lg tu, cuba bagi...' dia senyum sinis 'takpe la, saya kerja...bg susu tin aja la' Ke hulu-kehilir mencari, cuba telefon suami dia utk bawak bekalan susu tp xdpt...suami cici la yg menapak ke 7-eleven mencari susu tin utk anak org ni...ci kata 'kalo terdesak, saya boleh susukan' dia senyum mcm ci tgh wat lawak.....

Memilih utk memberi susu tin semasa kita masih mampu memberi susu badan bukan sesuatu yg lawak....

Ini serius (ming ming)....

Ini benar-benar serius.......

Monday, November 16, 2009

Yang Lama itu Indah...

Yang lama itu selalunya susah kita nak lupakan....

Contoh: Pakwe lama......susah kan nak lupa? ada yang dh lupa? ada yg smpai anak 3 masih struggle nak lupa? hehehe....

Kenangan lama: wah...ni ada dalam setiap kotak otak semua org kan...kita ni org biasa ke, org luar biasa ke, semua akan rasa yg kenangan lama tu indah...yg tak indah selalunya kita akan buat-buat lupa ajeee....

Mcm tu la ci rasa bila ci kenangkan rumah lama ci....aka rumah yang cici duduk dr zaman anak dara smpai zaman tak dara sgt smpai zaman mak bujang ni.....

Ya, rumah ci kecik.....ci rasa kalo ci langkah 10tapak, ci dh cover almost keseluruhan rumah sewa ci tu...rumah ci tingkat 7 kat tmn melati...ada 2bilik...1bilik air.....1bilik tu besar gak la.....1bilik tu mmg muat katil bujang aje.....bg cici yg keluarga kecil malas mengemas mmg haven la kalo umah kecik2 mcm tu.....ci tgl kat rumah tu almost 5 thn...sama umur dgn ci keja kat uia ni...anak2 buah ci membesar di rumah yg sama...ci lafaz putus tunang kat ex-tunang ci di rumah ini lah...ci berhu-ha-hu-hi dgn 6 org housemate anak dara cici pun di situ lah...cici berbulan madu dgn suami ci di situ lah juga (bunting pelamin la, tak sempat g bercuti jejauh)...Rumah kecil 10tapak ni byk tulis kenangan ci dekat dindingnya...ya, kalo rumah ni boleh cakap mesti dia tepuk dahi geleng-geleng kepala tanda pening dgn hidup ci punya storyboard...

Rumah sewa ini byk simpan rahsia cici.....sbb tu ci syg w/pun ci mmg segan kalau org tanya 'tanak ajak kami dtg rumah ke?' sbb ci tahu kompom semua kena duduk bersila...yg buleh duk kat sofa pun 3org aje sbb sofa tu 3seater-tu pun berhimpit-himpit.....sbb tu ci syg w/pun lantainya dh terkopek2- kalau ayit meniarap kompom lekat serbuk-serbuk lantai yg terkopek...

Ya, ci sayang rumah ini.......
# Cuba tanya org yg berbini lebih dr sorang...bini lama indah tak?
Hallway rumah sewa cici....

Semak sbb nak pindah dah.....xpindah pun semak gak...kih3....

Oh botol cici yg dah sampai masa utk dibuang......


Terima kasih botol-botol...kalian byk membantu cici......


Sunday, November 15, 2009

Perpindahan = Berhijrah

Berhijrah itu baik kan...kita berhijrah dr tempat yang kita rasa tidak aman, tidak selamat, sesak sgt, kurang rezeki kepada tempat yang menjanjikan sesuatu pulangan insyaallah...ci nak fikir begitu...supaya ci takde la penat atau pokpek2 dalam hati sbb kena balik KL utk punggah barang2 masuk dlm kotak utk ke seremban...

Barang dlm rumah ci seriusly banyakkk...baju ci saja ci rasa dh penuh 8 kotak...eh bukan nk riak bukan...tp ci mmg perangai suka simpan baju yg dr ci sekolah rendah susah bebenor nak buang...sbb kalo buang ci rasa mcm ci buang sekali kenangan ci....bila ci simpan...pehtu beli dan simpan...akibatnya ci ada 8 kotak baju yg tak dipakai dan hanya sekotak baju ci pakai hari-hari...

Peti ais ci masih penuh dgn brg makanan kering yg kalau tgl lagi lama dh boleh tumbuh cendawan...asam jawa, telur, coklat n byk lagi brg lain yg kalo sebut nanti korang kata 'haisshhh cici nih, pemalas bla bla bla' dah selalu dengar, takmau dgr lagi....hehehe...

Tahniah kpd abg jimmy dan isterinya yg bru bersanding sabtu lepas...ya, hujan itu rahmat...dan rendang daging pakcik mmg tersedap di dalam dunia nih...hehehe....smpaikan mak mertua ci seludup masuk dlm handbag cici, pehtu ci tak sedar esok pg nak g KL seluk2 tangan ada rendang dlm beg...isk3...kalo tau dh lama ci ngappp.....

Perkahwinan itu juga satu hijrah...

Sama dgn perpindahan cici ke seremban.....satu hijrah.....

Yang juga satu pertaruhan, if we look it that way....yg kita kena sentiasa tawakal...untuk berjaya di dunia dan di akhirat.....






Ni ruam peluh...ayit mmg kuat berpeluh...

Abah dan ibu...

Asalnya kotak ni utk letak baju...


Last2 jd tempat main ayit.....anak oh anak.....




Thursday, November 12, 2009

Pinkish and Me...

I wonder why i'm not that girl with girly look who all the way pink from top to bottom...but i'm indeed girly yang kalo tersentuh sikit kat hati ni mau huwaaa huwaaaa smpai ke pagi.....My heart is pinky...fragile, lembut, senang terkoyak rabak, susah lak nk baik sendiri kena jahit dgn delicate bru ok....that's how i define my heart.....

Semalam pengalaman perjalanan balik dgn bapa mertua mengajar cici 2perkara:

  1. Gelak kat lawak yang benar-benar berhak ditertawakan...kalo tak lawak tp paksa2 lawak mmg berterabur mulut dgn kening tak sama gerak...mulut 'kah kah kah' tp kening berkerut......gelak paksa...takmau okey.....
  2. Bukak aircond dgn high speed....kipas kalo boleh...tak boleh; tutup mulut shj...
  3. Kalo any ayat yg melibatkan 'abah bgtau ko sorang aje...' sila simpan kat ko sorang yeh...jgn kua kete trus boast kat org len dgn penutup 'abah bgtau bla bla bla aku srg je tahu tauuu....' last2 sekampung dh tau...jaga amanah rahsia bapa mertua ye...
  4. Kalo ayat yg melibatkan 'mak mertua ko ni...' yang membawa unsur2 puji, kita senyum bangga dan mengiyakan...kalo unsur2 kutuk, kita diam atau ketawa kosong...jgn di tambah 'ye la kan abah, mmg mak tu bla bla bla' bahaya...mengundang malapetaka di kemudian hari...
  5. Jgn biarkan bunyi cemgkerik 'krik krik krik' lama sgt...kalo bapa mertua tak mulakan perbualan, kita mulakan dulu...kalo rasa mcm batu tersekat kat tekak, minum la air byk bykkkk....hehehe....
  6. Just be yourself aje la....jgn tmbah gedik mcm org lain...jgn tetiba lak memanja....jgn tetiba dingin....wat mcm ckp dgn abah kita sendiri......
  7. Sometimes, silent is good....maksudnya, jgn bercerita buruk suami kita dekat bapa mertua...hellooo, tu anak dia okeyy....hahaha....
  8. Ucapkan kesenangan anda kahwini anak dia dan masuk ke family dia yg bahagia....untung2 dpt makan kfc satu bucket...kih3...*wink wink wink*

Dalam hati ci yg pinky ni pun, mmg terguris juga kkdg2 dgn kata-kata yg menyinggungkan....psl anak, psl susubdn, psl badan cici, psl kerja, psl duit tu smua isu-isu sensitif...oh tertinggal, psl suami pun la......tapi, ci anggap yg berkata tu 'dia lupa nk fikir sebelum berkata'...dlm ertia kata lain, dia tak sengaja...even kalo sengaja pun, kita abaikan dan go on with our life...hidup ni kan pendek aje, jgn la buang masa temanggu perkara yg tak penting...kan cici kan?

Oh badan ayit naik ruam-ruam pinky kat badan dia.....nanti ci upload gmbar okey?

Wednesday, November 11, 2009

Upload-Update-My-Baby

Dalam hati ada rama-rama terbang melintas....hari ni ci tak lalui 3transit spt selalu...bapa mertua ci hantar kan......hehehe....

Mula nya ingat nak tidur aje....tp bila abah dh mula bercerita pung pang sedar-sedar dh sampai uia dah....

Okey la....hari ni nak upload gambar ayit dan abah ayit dan ibu ayit......hihihi......bukan apa, sj nak upload sbb ada kawan yg tanya...'eiii cemana yeh ayit skrg mesti dah besar...' Nah amik, dgn muka ayit dgn ibu abah dia sekali ci bagi.......

Dia skrg ada dgn mertua cici.....ci doa dia sihat dan rindu kan cici spt ci rindu kan dia....Yg bestnya bila balik umah, dia tepis smua org/benda utk datang kat cici.....mak mertua ci kata 'dh nmpak ibu sawat dia dah...' hahaha...ibu sawat ke mothership ke mother board ke takpe la janji ayit tak lupa cici yg jauh ni......



Asalnya nak buli dia....nak tgk kut2 dia nmpak jambu dgn bertudung...sah muka macho takleh hilang okeyyyy...

Pertama kali makan jagung sendiri...habih berteraboq...takpa ayit, learning process ye sayang ibu......



Boys will always be boys......asalnya cici mencari bagai 2kpg 50sen, skali letak tak bergerak pun.....rosak lak...last2 makchu dia gerakkan dgn kaki...ibu dia tepuk tgn wat bunyi...jadi la ye nak....janji ayit happy.....


ya...happy mcm ni...kan encem tu.......



Ci sntiasa berada di belakang mereka-mereka yg ci cintai.....ini 2org kecintaan cici.....





Cici dan makchu ayit...Adik ipar cici-Zira



Waktu kat pro susuibu di senawang- 8nov lepas....dh lasak sgt skali ibu ni dh bersila depan penceramah dah.....lantak la org len duk ataih kerusi....hahaha....



Ini di luar sedar...ci cepat2 capture sebelum any of them tukar position....









Tuesday, November 10, 2009

Susuk Badan Paling Ideal???

Cici mulakan entry ini dengan ketawa yang terbahak-bahak.....

Waktu terakhir ci rasa bangga dgn diri sendiri ialah bila ci tahu ci dh jd isteri org, bila ci mengandung kan ayit, bila ci melahirkan (disertakan dgn sakit rengat...ouchhh), bila ci menang hadiah di situ dan di sini......

Tapi jauh di sudut hati...di belum percayai apa yg terjadi kat cici semalam....

Semalam ci cuti....cuti pertama yg ci habiskan melayan anak sendiri dan anak org di seremban 2 (umah mertua- mak mertua ci bukak nursery)...ptg tu ci pergi ke Tesco utk beli drypers (kan bagus pakai CD, takyah g tesco giant segala cari pampers paling murah)...tetiba ci dapat msg kat hp ci....

'Tahniah. Anda memenangi pencarian susuk badan paling ideal. Sila tuntut hamper anda dr Avon Seremban 2'

First thing first....

Bila aku pergi Avon?

Bila aku masuk pertandingan?

On top of that....

Susuk badan paling ideal???

For real???

hahahahahaha....

Ci gelak terbahak-bahak sendirian- ayit pandang melopong- abg ci dlm fitting room.....

Oh suami ku- reaksi pertama dia lepas baca msg ni : 'Drg main-main je kut'

Ya, dia dalam kategori manusia yg menggelar cici 'kurus kerempeng'......so, any pujian ttg badan cici adalah sgt tak masuk dek akal......

Pastu ci pun gi la Avon S2, tak jauh pun dr tesco......dalam keta dh bertolak bagai dgn hubby ci...'Abg g la kejap tanya...malu laa....' mana tau kan betul2 kena tipu...mau merah padam muka...isk3...

Ci pun dukung Ayit masuk dlm Avon....ci dh standby hp, nk tunjuk msg kat adik Avon tu...mana la tau kalo salah cakap takde la dia kata ci ni perasan dtg nk tuntut hadiah peraduan pun tak wujud segala kan......

'Adik, td kan, akak ada dpt msg....'nada serius slow tak bg adik kaunter sebelah dgr padahal smua mata dok tgk ci......

Adik tu bgn...haa....petanda buruk...nak halau kah?

'Dah tau dah...jap ye....' dia senyum-senyum...

Apakah?

'Laa...dik...betul-betul dpt ker ni?'

'Ye la, akak ingat saya main-main ker?'

Oh angin sejuk dah naik ke tengkuk...bulu roma meremang...darah ci terasa laju...jantung ci pun turut sama...muka ci terasa panas....otot ci terasa longlai.....

Betul rupanya...

Ci kua dr Avon dgn muka senyum puas-padan muka suami aku-sapa suruh tak percaya bini dia menang badan tercantik satu seremban......hahahaha......

Ci gelak-sengih-senyum-sambung gelak mcm org hilang akal smpai ke rumah...sambung lg gelak lepas bgtau mak mertua ci......

To adik Avon: for whatever reason, akak nk terima kasih byk sbb boost up balik confident level akak yg mmg dh takde ni when comes to my body...seriusly.....lepas ni akak akan menjadi pelangan setia avon.....

Dan kepada sesiapa yg kata ci kerempeng...nahhhh....avon dh bg hamper susuk badan paling ideal bagai so, sushhhh........!!!



# kpd yg tanya cemana ci masuk...satu aritu ci pegi avon s2, time tu muka mmg sememeh la, nk g beli eyeliner yg 10hinggit tu...time tu la adik tu mintak no tepon ci......sekian........xde la makcik ni g isi borang segala......

Sunday, November 8, 2009

It wasn't Bad.....or was it???

Pagi tadi, ci bgn pukul 5 pagi...mengeliat bagai smpai mak mertua menjerit kol 5.20 bru terhegeh-hegeh nak g mandi....ci kua umah kol 6 dan naik bas SKS kol 6.30....

Secara rasminya ci dh mula berulang-alik dari Seremban-UIA Gombak...

Ya, ci dh berpindah ke seremban dan duduk di umah mertua ci (sementara) Sabtu lepas.....dan selama (kira: sabtu, ahad, isnin) 3 hari lepas ci dh menjadi warga Negeri Sembilan....

Ci susah hati smpai seminggu pd awal nya...berduka lara smpai tahap nk maki suami sendiri dalam hati (tu je yg mampu)...Nauzubillah....Ya, benda-benda yang menuntut untuk merisiko kan kerjaya cici yang dah masuk 5tahun ni mmg menaikkan darah dan amarah...merisaukan cici kerana drpd rumah yg sekangkang kera ke opis dah jd berpuluh-puluh kilos dan akan membuatkan cici tukar transit sebanyak 3kali....

SKS-LRT-Rapid......

Dan ci bermula hari ini...

Pengalaman hari pertama: Agak terkejut...

Agak terkejut kerana byk sebab....satu nya sebab suami ci yg ci berkira utk maki dia dlm hati sanggup temankan cici dr terminal 1 ke pasar seni...terkejut sbb jam pukul 7.30 pg dan ci masih beratur tgu LRT...terkejut sbb 3kali train lalu dan smua penuh dan ci tak leh even masuk sebelah kaki pun...terkejut sbb berimpit mcm tin sardin dlm LRT...terkejut sbb bila ci smpai ke opis ci tak lemah longlai tp masih boleh senyum ceria (despite tudung ci yg sedikit senget sbb tido dalam bus)

Oh well........

After all....after all disscussion, kutukan, ngomelan, gosipan, kerisauan; it wasn't all bad.......tak la susah sgt sebenarnya utk berulang-alik dr seremban kl.....jauh, yes, but kalo fikir positively, it is manageable....ya, kalo tolak cenggeng dan kememeh ci jauh-jauh, it is manageable.....

Look at the bright side- Suami ci dekat di mata hari-hari; anak cici duduk dgn mak mertua ci which is nenek dia sendiri rather than org lain, rumah sewa kat seremban oh sgt murah, suami ci dekat di mata (eh dh bgtau yeh? hahaha...nmpak sgt kemaruk)

Ci tatau smpai bila ci sggp bertahan untuk ulang-alik begini.....kalau rezeki ci ada di tmpat lain, tmpat yg lebih dekat dgn anak dan suami, why not kan?

Tuesday, November 3, 2009

MY FUNNIEST BABY CONTEST




* Ci mulakan dgn Bismillah.......



Dalam banyak-banyak contest yang melibatkan aktiviti godek pc cari gambar ni, ci selalu fail....sebab ci selalu rasa yg ci ada gambar yg specific dgn contest tu, tp tatau kat folder mana, pehtu tak rename picture tu, membuatkan semua contest nmpak blur aje harapan nak berjaya dgn cemerlang...hahaha...


Tapiiiiii.......the moment ci baca title contest ni, dan ci tgk gmbar baby comel buat mulut muncung tu, ci tau exactly gambar apa yang ci nak pilih utk contest nih....teeheehee...


Baik lah, cici mempertaruhkan gambar ini......





Ini Muhammad Harith aka Ayit.....Umur Ayit skrg 9 bulan lebih...Gambar diambil waktu Ayit bru nak masuk 2bulan...yup, ci masih dalam pantang.....kesnya nk ambil gambar dia senyum, alih2 dia wat muka 'Apadia ibu ni?' kat cici......hahahaha.....Oh lidah tu hasil turun temurun dr cici.....



Okey...kepada mommies yang nak join contest ini, sila ke blog cun UmiDanish ini...yup, ci bru 1st time masuk blog umidanish....but i can tell u, blog umidanish sgt lah kemasss....hahaha....malu makcik okeyyy......


Then, sponsors utk contest ini bukan calang-calang;



  1. BabyUmiShop: Blogshop utk pecinta CDs dan BFs gadgets...juga kpd sesiapa yg in love with tupperware, ingin mencari set bersalin mahupun bio aura water filter....my say; All in One blog.....klik ke sini dan anda akan mahu menbeli dan membeli dan membeli...hehehe....Ohhh dan tidak dilupakan sistem kutu utk membeli pakej CDs...how cool is that!!! teeheehee....

  2. IT @ RLiiT's Boutique & Beauty Centre: http://www.hidupharmoni.blogspot.com/: Oh Blogshop ini menyediakan range of pilihan produk kecantikan yg terhangat di pasaran dan pakaian wanita dan kanak-kanak...Cute-cute indeeddd....

  3. Moms&Baby Shop: Dan blogshop ini menyediakan CDs yg comel, Jusmate5 dan Susu Hi Goat utk kesihatan....Yup, seperti namanya, blogshop ini really for mommies dan juga baby nya......


Oh dan hadiahnya:



Kategori A : baby gurl


Kategori B : baby boy


Hadiah :-


1 Cloth Diaper Lunatots bagi setiap kategoriSponser dari Babyumishop -


1 helai baju baby bagi setiap kategoriSponser darihttp://hidupharmoni.blogspot.com/



# Oh seperti memana contest yg saya tidak menang atau saya menang, saya harapppp saya akan menang...hehehe......



Ya, klik gmbar budak muncung tak boleh belah ini utk join sesama ye mommies semua......





Pengalaman Di Hospital.....With Ayit....

Ci agak mengelak dr bercerita hal ni...sebab ci rasa mcm nak cabut this part of my story dan buat mcm tak pernah berlaku...tapi parut jarum kat tgn ayit buat ci ingat pengalaman kat cni smpai bila-bila.....


Kami smpai kat wad kecemasan pukul 9 malam....time tu Ayit dah lembik lepas dia sedar drpd sawan....nurse check temp dh drop dah...tapi still panas lagi dan still consider demam.....Masuk dalam wad kecemasan tu, nurse bolengkan ayit tgl pampers aje, terus dia simbah air paip (oh bunyi cam kejam kan...bukan simbah kot, perah air dr kain lampin kat atas bdn ayit) kat ayit.....ayit time tu merengek la sbb sejuk...ci peluk dia sbb tgn kaki dh mcm mengigil sejuk...ci menyusu kan dia kat wad tu......lepas dh siap docs, ambulance bawak kami ke institut pediatrik kat HKL, ke wad KK1....Ayit dpt bilik no.5....ci agak2 tu dh dekat2 kol 10 sbb sehati berdansa dah nak habih...(ada tv kat kaunter)...kat ctu drg amik suhu ayit, time tu dh drop dah....kami duduk kat katil 20....

Ci ingat tu one night stay aje.....

End up cici habihkan 4 hari 3 malam kat ctu......

Hari pertama dan kedua tu mmg perit.....demam ayit on off....doc lak asyik nak inteview cici- bila dia sawan...bpa minit sawan dia...which i cant tell sbb ci betul2 igt dia pandang cici, rupanya mata dia yg ke atas.....Doc lak suruh ayit masuk ubat kat tgn, dan amik darah....dia kata kalo amik ubat syrup aje lambat...susah nak baik...

Ayit masuk bilik rawatan utk cucuk tgn dia...nk amik darah dan pasang tiub ubat.....

4 kali masuk bilik rawatan tak berjaya....plaster kiri kanan kaki dan tgn.....smpai naik berlubang tgn ayit....drg still tak jmpa urat darah.....

(nauzubillah) Time ni ci betul2 kena uji.....

Kali ke 5 bru dapat; tu pun dh hari ke tiga dah kat sepital.....dh habih air mata ibu abah dia tgu kat lua bilik rawatan dgr ayit jerit sakit kena cucuk......

Lepas ayit start amik antibiotik kuat tu, demam dia dh drop......malam2 yg selalunya dia akan demam, dia dh tak demam dah.....lega ci time tu....

Waktu kat hospital ci smpat kenal dgn akak2 kat bilik no. 5....kak jan, katil depan...anak dia sesak nafas, koma 2 hari....sebelah cici Ibu izzati, baby izzati byk kahak.....sebelah kiri Haziq, dia naik byk merah2 kat muka dia.......depan ujung ibu fariedah, baby fariedah kena beguk....dan for the past 4 days, kami dh mcm kawan baik.....

Oh ya, tips ye utk anak2 yang tetiba demam sawan....Sawan ni normal utk baby atau kanak2 6thn ke bawah kalo mereka demam panas melampau...

  • Kalau dh nmpak mata ke atas, kejang atau mengigil, baringkan dia secara mengiring...
  • amik towel basah, lapkan badan, kepala, ketiak.....compress.....
  • jgn masukkan any objek dlm mulut eventhough nmpak mcm nk kancing gigi...takut saluran pernafasan mereka tertutup
  • jgn dukung baby kita.....waktu sawan kkdg mereka akan muntah...takut mereka telan balik muntah tu jd toksik dlm badan.....
  • If sawan tu melarat smpai lebih 2minit, bwk ke hospital.......

Kalau ada lg yg ci igt ci update ye...pendek kata, jgn bg anak kita demam la....langsung.....

Thanks kat kaklina, kak basha, kak has, diana, mak abah, my dear ira erul, mak ayah, abg yang dtg melawat ayit dan cici kat hospital ye.....reaalllly appreciate it.....(walaupun tiap kali drg balik rasa mcm nk ikut).....teeheehee....

Nanti ci story morry psl bf kat hospital ye.....

Sunday, November 1, 2009

Ke mana Cici pergi Seminggu ini???

Hospital Kuala Lumpur...

Unfortunately.....

Iya, Ayit masuk wad sabtu, 24/10/2009 malam dan keluar 27/10/2009 petang...

Pengalaman: Mengerikan

Pesanan: Jangan biar anak anda demam....



Ceritanya begini....

Pagi sabtu tu, waktu bangun pagi, mcm biasa ci bukak jim jam n sunny kat ayit smbil nak siap mandi dan terus g bekfas....abah ayit ada sabtu tu lepas dia ke seremban weekdays nya...kami g makan kat tempat paling crowded tapi paling tak sedap kat area ulu klang...aneway, ci rasa dahi ayit mcm suam-suam kuku.....ci tak la panik sgt sbb ayit kerap demam waktu gums dia bengkak dan waktu teething dia start seminggu sudah.....

Balik saja dr bekfas, kami gi tesco belikan biskut ayit...pehtu terus balik rumah....

Balik dr tesco kami semua terbungkang kat rumah....tidur tgh hari.....Bangun sj dr tidur-tidur ayam tu, ci perasan kepala ayit panas bertambah...ci pun cepat suruh abah dia bwk ke klinik...kami g klinik kat tmn melati...suhu ayit 37 lebih...doc kata demam ckit, lgpun ci dh compress dah letak air kat ketiak dahi bagai.....so, doc bg ubat demam biasa aje...

Ci balik rumah dalam kol 6, ci terus suap ubat kat dia....dia pun mcm mamai2 terus tidur......ci perasan ayit mcm tanak tidur sgt...merengek je kejanya....abah dia asyik2 compress, letak air kat ketiak dahi segala.....ayit asyik nak menyusu aje....

Kol 8 malam, ci menyusukan ayit...mcm biasa......tp ci perasan ayit duk terkelip2 mata tgk cici...ci pun senyum la kat dia...pehtu ci perasan mulut dia dh tak menyusu, mcm melopong ckit.....mata dia tetap pandang cici....yg ci pelik nape tgn dia mcm mengeletar2......ci bgtau hasben ci suh tutup tingkap......pehtu ci rasa pelik tgk mata dia mcm memandang ke atas.....ci duduk kan ayit....sah! mmg mata dia ke atas, bukan dia tgk ci sebenarnya, dia kena sawan demam !

Dalam panik tu ci berlari ke sinki, basuh kan muka dia...basahkan bdn dia...tak jadi jugak...mata dia ke atas lagi....ci bg kat abah dia, abah dia lak basahkan muka...time tu ci dh tak sanggup dah nak tgk muka ayit....ci dh nak menjerit, nk nangih.....ci lari pakai tudung nk bwk ayit ke hospital....

Ci tanya 'ayit dh sedar ke abg?' hubby ci kata dah....

Muka ayit sedar, tp mcm letih, mcm lembik...ci pggl ayit...dia tengok muka ci tp muka mcm sakit sgt...ci peluk dia, cium dia, bwk masuk dlm kereta, kami pegi kinik kat gombak.....

Kat sana terus masuk bilik rawatan, nurse basahkan badan ayit, doc check temperature dia kat dahi dh kurang tp bila letak kat ketiak dah 39 sumthing dah...doc masuk ubat dlm bontot ayit pehtu terus suruh pergi HKL.

Smpai kat HKL, nurse suruh bukak kan baju ayit tgl pampers aje, dia lumurkan ayit dgn air paip nak dropkan suhu badan.......pehtu ayit masuk dlm wad KK1 kat institut pediatrik HKL......

hmmm......

Entry nanti ci cerita pengalaman kat sepital okey...dan mcm mana nak handle sawan demam yg mmg normal akan jd kat budak 6thn ke bawah........

Thursday, October 22, 2009

Happy!!!

Pernah tak kita dengar satu berita gembira dr seseorang pehtu kita tumpang happy sbb benda yg happy jd kat org itu smpai kita rasa mcm jealous sbb kita pun nak benda yang sama tapi dlm masa yg sama kita sgt happy sbb benda tu jadi kat org tu dan happy tu melarat smpai kita senyum sepanjang hari padahal benda yg happy tu takde kena mengena dgn kita pun?

hahaha...

Seorang lagi my dear friend pregnen....

Yippy Yippy Yeay!!!

Ci agak teruja mendengar berita kehamilan...cici mmg mcm tu dr dulu lagi...sbb bg ci takde bnda lain yg lebih ajaib dr pregnancy.......

Jadi, setiap kali org pregnen, ci rasa mcm nak angkat julang tinggi2...dan mereka-mereka yg isitimewa ni kalo dr jauh ci nmpak mcm ada halo kat ataih kepala (mcm angelic la) atau ada cahaya cerah mcm matahari teletubbies tu kat sekeliling mereka.....

I wont curi spotlight dr org pregnen...i wont...i couldnt.....

Sebab pregnancy tu satu stage...satu stage yg sangat menarik...yg kalo kita perhati dr satu minggu ke satu minggu msti rasa mcm nk tulih aje setiap kronologi perkembangan perut....

hahaha...

okey, i better stop now.....(mcm ci lak yg pregnen yeh...)

hahaha....

Wednesday, October 21, 2009

Susu di kala Stress...

Ci mmg agak stress sehari dua ni.....(semua dh tau okeyyy)

Tapi Alhamdulillah, Allah beri rezeki lebih utk Ayit hari ni....susu ci selalunya hanya 4-5oz sekali pam utk kedua-dua breast.....ya, breast yg kanan selalu produce sikit (sbb tu kalo ayit isap, ci akan sua yg kanan dulu)........

Ya, Tuhan tutup satu pintu, Dia buka banyak tingkap lain.....



Hasil pg ni.....masih mengikut jadual biasa.....

Setelah dicampur dua......


My first and hardest Lonely night...

Sila bc entry ni dgn background lagu broken hearted girl by beyonce...



Selalunya malam yang pertama yang paling sukar.....


Ci balik kerja dgn ima semalam...dgn bergalaskan beg dan mendukung ayit dan galas beg pam......balik dgn hati yang kosong.....belum sgt terasa ketiadaan suami ci kat rumah sbb ci tgh terpikir pesan abg: ada baju dlm mesin basuh sila sidai, paip toilet agak loose kalo tak tutup ketat dan lauk bwh tudung saji belum berbasuh.....ci tgh digest semua tu dulu....nak agak mana nak wat dulu.....

Masuk dlm rumah, ci mandikan ayit smbil masak bubur smbil membebel dekat ima dan ayit smbil tgk B4U smbil tgk ima mengemas baju smbil potong ayam utk ima masak......

Ci tanya ayit 'Abah mana?' dia jenguk ke pintu.......pehtu dia smbung main dgn toys dia....pehtu dia jenguk kat pintu balik.....

Ci jadi sebak.....bertakung......

Malam ci jd lambat berjalan.....ci rasa dh kol 10 tp jam masih kol 8......ci main dgn ayit, tak tgl dia main sorang2...takut dia pelik lak mana abah dia.......ci main smpai dia tidur....

Ci masuk bilik kol suami ci....

For the longest time, kami cakap tepon lama dr biasa........walaupun rindu ini bagus, tapi ada sebu dalam hati ci......perut ci naik rasa senak......ci berpeluh kecil.....mlm tu 2kali ci pitam tp sempat pegang dinding.....

Ci dh kata.....ci tak kuat mana pun.......

Ci dah lalui malam pertama ci tanpa suami di sebelah........ci pun tatau apa jadi kalau ayit dan ima takde dgn ci.....





Ayit tgh main....dia tepuk-tepuk kepala....

Eh...ada halo lak......kalo bnda bulat tu jauh dr kepala dia gelak berdekeh2...


Ni patung ima.....ayit main tolak2...pelik tgk apakebenda besar sama dgn dia nih.....


Main dgn rantai ima....


Dah ke bawah meja dah....
# Oh ima itu student uia, yg duduk dgn ci spanjang ketiadaan abg ery.....atau sebelum ci pindah seremban.....ima tu awek bestfren abg ery, abg Roy.......Thanx dear, sbb temankan kakci...dan sbb wat muka nyampah kalo kakci dh muka nak sob3....hehehe...truih tak jadi sedih.........





Tuesday, October 20, 2009

Things Happen for A Reason...

Tuhanku, berilah kekuatan pd hamba-Mu yg hina ini...


Hubby cici dh bertolak ke Seremban pagi tadi, bawak bag baju...

Dia akan mula kerja di Seremban pg ni...

Ci cuba act like isteri yg cool, yg tak manja dan tak kisah suami nya di perantauan dan hanya akan balik di hujung minggu...Tapi hakikatnya, ci mmg isteri yg lembik, yg manja suka berkepit dgn suami 24jam kalau boleh keja pun nak kongsi meja boleh main scrabble sesama smpai lunch hour...Ci mmg mcm tu...sbb bg ci kalau kita ada cinta, cinta tu seharusnya sentiasa ada dgn kita...

Ci tak pernah percaya yg jauh di mata itu akan dekat di hati...

Ci fikir kesusahan yg bakal ci hadapi bila ada anak kecik kat rumah...apa2 hal dgn cici, apa2 hal dgn ayit, ci fikir siapa ci nak bergantung harap...siapa org pertama ci nak kol nak mintak tolong antarkan ayit ke kinik kalo dia semput lagi...

Ci takleh kol hubby ci...dia bukan dlm list org dekat lagi....dia dh jd org jauh yg kalo kol pun utk maklumkan shj...

Jauh di sudut hati ci, ci sgt kecil hati dgn suami ci...

Kerja jauh bukan alasan kerana kerja dekat tidak ada...ci salahkan dia sbb tak bersusah payah mencari...sama mcm ci salahkan abg ipar ci yg tglkan akak cici yg masih dlm pantang utk keja di canada- alasannya kerja kat malaysia tidak ada...

Sekarang, perlu ke ci jd org yg termanggu tunggu hari berlalu, berkira hari smpai hujung minggu bru senyum ikhlas balik...pehtu muka jd cuka bila hari isnin datang...perlu ke?

Ci syukur ci ada ayit...dia penyelamat ci sedari dia dalam perut lagi...dia selamatkan ci dr sakit hati org...dia selamatkan ci dr benci khianat org...dia selamatkan ci dr pergaduhan 2 family...dia selamatkan ci waktu angin ci dan suami tak baik...dia selamatkan ci skrg bila abah dia jauh dan tinggal dia yg boleh hiburkan hati ci...

Susah senang ci dgn dia sekarang.....dgn ibu dia......

Things happen for a reason...Tuhan letak jalan hidup ci ni bersebab....ci tgh fikirkan hikmahnya sekarang...utk pujuk hati ci sendiri di malam-malam yg sunyi.......





# my other half dh jauh....ci tunggu jumaat ni utk jumpa balik.....Ayit, teman ibu ye....

Sunday, October 18, 2009

Ayit at Birthday Bash Nekyang...

Weken lepas ci balik melaka, nenek wat birthday party....hehehe...Nekyang ayit la tu....Birthday nenek yg ke 71 ni di sambut sekali dgn birthday hubby cici, birthday mak itam, birthday kazen hubby, aiman n adik ipar cici erul.....

Ayit memula meragam jugak smpai kena bawak g kinik, nebulizer kali kedua.....hai la anak....

Untuk nenek, selamat hari jadi...semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki ya.....nanti ada rezeki lebih cici bg hadiah teddy bear besarrr na......thanks sbb terima cici sebagai family even sebelum ci kahwin dgn abg ery....nenek ni sporting tau...muka je brutal tp hati baik suci sgt......hehehe.....

Okey...merujuk pd tajuk, here's ayit.....





Ni tgh uk-uk smbil duduk dalam besen....kat depan tu nenek dia tgh masak rendang ayam...habis bau rendang- duk sedut bau ayit pot-pot ajee......haih.......Abah ayit duk standby kat belakang...ingat nak tolong basuh poopoo anak, sengih-sengih aje- ibu dia gak basuh kan.......cess.....

Ayit diriba mak chu nya........muka maintain ketat......tgn dia duk lambai-lambai suruh ci dtg dekat dia....risau bebenor ibu dia lari....."mek...mek'


Dia dh pandai minum dr cawan.....kaki dia tak pernah tak bersilang...he got it from his mama (cici time mengandung dia smpai skrg duduk mmg bersilang kaki)


'Mekkkkk' ibu dlm bahasa ayit....




Birthday girl.....kalau tanya nenek birthday ke berapa kompom dia jawab 'si manis 17' hehehe....sila terbalikkan nombor itu ye semua........