Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Sunday, December 18, 2011

My charlie n princess tiya.... ;-)

Ayit dah nak masuk 3 tahun bulan Januari ni...Tiya lak dah setahun 2 bulan...masa mmg betul2 'terbang' kan....whooshhh.... ;-)


Published with Blogger-droid v2.0.2

Inspired....

Assalammualaikum....


Hello world!!!! ;-)


What a hectic months...what a hectic week!!! Fhewww.... :-P


Weekend ci penuh dgn classes. In fact smlm dgn td pon ada class. Dah separuh nyawa kkdg tu...tp Alhamdulillah, my study went really well. I got full mark utk test siang tadi! Tak sangka jugak. Dalam dok tido setiap kali bkk buku tu...dlm dok ngelat nk bc dgn alasan anak2 kacau...dlm xdak masa nk study n even wat assignment...huhuhu...at least, ci leh letak diri sebaris dgn student lain yg still bujang n muda n ada privilage which is MASA...


Somehow, ci got inspired by kakak2 senior ci yg dh kawen n ada yg berusia dr ci...tp still going strong...probably ci nk inspire married women yg lain; utk berani amik risiko...yes, pengorbanan mmg besar...kita mmg akan penat letih bagai...tp when there's a will, there's always a way.... ;-)


I was a college dropout...wlaupun bkn kna kick kluar, but still ci xberjaya abiskan pelajaran ci. Tu bukan alasan ci utk tidak move on n do nothing about it, kan...yes, i am married with two babies...tp lg lama ci tgu, lg jauh impian ci lari...


I used to b ashamed with myself lpas tgk kenkawan lain dh berjaya. Tp ci sndiri kn faham...aturan Allah sgt hebat.... ;-)


Oh howww i missed my bloggg...Insyallah will find time utk update lagii... ;-)


Published with Blogger-droid v2.0.2

Tuesday, September 20, 2011

Sebenarnya skrg pukul berapa....???

*entry yg sgt berkaitan dgn lost track of time... ;p

Minggu ni merupakan minggu yang agak menjerihkan. Last week dh ada midterm utk MAF, minggu ni midterm utk Stats. Byknya assignments kena buat, Tuhan sj yang tahu.... ;p

No no no, ci tak merungut or anything, just nak meluahkan perasaan letih + mengantuk ci di blog. Memang dh boleh agak benda ni akan jadi, so, konon dh mcm well prepared, which is NOT! ci takk prepare langsungggg... ;(

Nak di jadikan cerita, jam rumah ci rosak (jam dinding)...ci ganti dgn jam comel yg selalu ci letak kat dapur, letak kat dinding kat ruang tamu; pon magically rosak jugak (or habis battery- so tak sure ;p)...ci just ada jam kat handphone, jam hubby and jam tv aje kalo nk check on time...

Penat tak penatnya minggu ni, buat hidup ci sedikit huru-hara...sampai umah dlm pukul 7, solat mandi makan, layan anak2, sembang sepatah dua dgn suami, bf kan tiya, tidokan ayit....selalunya dgn cici sekali yg zzzz...tapi mcm semalam, hubby ci kejut; dia wat kerja n ci akan study smpai kol 4pg...Alhamdulillah, ci still okey, leh maintain momentum kerja n belajar...cuma kena lebih byk catch up- dh byk chapter tertinggal ke belakang...fuh3....

Oh yes, berbalik cerita jam, so kami practically jam-less la for over a month. tatau nape tak pergi beli. bukan nya tak kua umah, tapi bila smpai shopping complex/kedai, mesti lupa jam (tp bnda lain semangat sgt nak igt...huhuhu) ;p

Bila pagi2, dh kelam kabut nak kua umah, bila salah srg anak membuang (yg besarrr), yg srg lg cranky nak mintak dukung, ci automatiknya kna separa jerit kt hubby 'abgggg, dh pukul brapa sbenarnyaaaa nihhhh?'

hahahahaha.....

Unfortunately, penyakit jam rosak dh merebak ke opis ci. Jam besar kat opis dh rosak, setengah jam ke belakang. Kita leh lenggang kangkung wat kerja, skali tgk jam handphone dh lewat. Masakkk!!!! Kerjaaa xsiappp.....huhuhuhu....

I need a clock...a huge one....the one yg kua burung choo-choo tuh....senang ckit bgn pagi buta nak study...huhuhuhu.... ;p



still fully bf tiya......i dont care if ada people tegur bdn ci dh slim melampau sbb ci asyik pump n bf tiya...i dont mind...what i DO mind is, if tiya minum susu yg bukan susu ci, just because ci nak maintain bdn chantekkk...haishhh, soo not fair......


My babies....drg sgt pandai main sama2...kkdg2, kami ibu abah jenguk aje apa drg main dr dapur...ntah apa yg lawak sgt, tergelak2 dua adik beradik nih.... ;p

the most manja...the most clingy...the most jambu... ;p

Sunday, September 18, 2011

How Romantic.... ;)

Cici, hubby n anak2 were at Thaqwa just now...last resort of having dinner, since smua kedai yg kami suka tutup, or ramai org sgt...dh anak dua ni, kecik dan lasak, port nak makan pon kna pilih dgn bijak. Kena berbumbung, kna ada air-con, kna ada baby chair, kna tu kna ni...huhuhu...

Okey, sambung cerita....ada family belakang meja kami. Anak2 dh besar panjang. Mak n ayah duduk sblah2. What's cute is, si ayah peluk bahu si mak; sambil sembang dgn anak2....howwww sweet..... ;p

The truth is, ci membesar dgn ayah yg sgt malu nak beromantik dgn mak. Ci jd pelik dan hairan dan teruja tgk kalo parents lain act sgt sweet mcm tu.

Teringat kawan ci cerita parents dia sgt manja cth kalo mlm2 dia sembang lama sgt dgn mak dia, nnti ayah dia dtg 'mak nya, cepat la masuk tido. Ayah takut tido srg'...my jaw droppped...hahaha...parents dia mmg dh biasa gurau senda depan anak2...anak2 pon dh lali tgk...so dgn automatiknya, marriage anak2 pon jd super romantik mcm tu jugak....

How cute.... ;)

I wish my marriage wud b that romantic bila anak2 dh besar...as for now, duduk sebelah2 gesel2 bahu adalah sesuatu yg mustahil bila ada 2 anak kecik yg srg kna pegang dlm babychair takut dia melompat turun dan srg lg kna kejar keliling kedai makan just to feed him roti canai....fhewww... ;p

Tuesday, September 6, 2011

Salam Lebaran readers... ;)


Dan Maaf zahir batin untuk semua….

Alhamdulillah, Syawal kali ni palinggggg bermakna bg ci….thn lain pun bermakna jugak, tapiiii kali ni sgt special sbbb…

Kakak sulung ci ada kat Malaysia!!! jadinya lengkaplah kami 4 beradik, setelah 4 tahun beraya dgn tak pernah cukup quorum….cumanya abg ipar ci aje yg tak dpt join this big group…apa pun, ci kirimkan salam sayang kt dia dr kejauhan aje….*wink*

Kami bergerak dari KL pagi Ahad, pukul 4 pagiii….sbbnya sabtu tu hubby ci still kerja. Ci punya la excited smpai tak tidur seharian berkemas, berpacking, membasuh rumah…semangat waja nak balik…kami smpai kedah dlm pukul 10 pagi…

Harith paling seronok main dgn sepupu2 dia…abg ci dtg, akak ci Yeya pun dtg bwk baby dia…sgtttt comeyyyy….sgt muka mcm kakak ci….huhuhu….nih yg jeles nih.....

Tapiiii…yg wat ci trauma raya kali ni….Athirah lak demam….

Start ari pertama kat kedah, badan dia dh suam…sehari sebelum ghaya dh start panas. Ci pun melilau la cri klinik…nasib baik ada yg still bukak….dh makan ubat, skali perasan mulut dia mcm naik putih2….trus pegi Kedah Medical Centre lak…paed kata fungus, tp mmg common among babies….so dpt ubat oral gel aje….

Malam raya tu, pukul 3 pagi, tiya mcm nangis2…ci pun susukan la dia….bdn mcm dh sejuk, suam2 ckit aje…skali ci perasan tgn dia mengigil n kaki tgn dia sejukkkk mcm ais….ci kejut hubby ci, kami terus bawak pegi hospital besar kedah….

Malang sgttttt, staff kat ctu, pandang kes kami ni mcm kes tak kritikal….nak daftar lambat, nak saringan pun terhegeh2….padahal tiya tgh mengigil tu….Subhanallah, Tuhan sj yg tahu betapa marahnya ci time tuh….

Lepas check suhu, dah 41c….Ya Allah, lg la berdebar ci…kalo baby selalunya dh sawan demam kalo tinggi mcm tu…baru la ada staff yg cecepat masukkan ubat tru bontot tiya…dah tu, nak menunggu doctor pun satu hal jugak….berjammm2….tahu la nak ghaya, tapi kalo dh kerja kat hospital, deal dgn org tak sihat, tolong lah bertanggungjawab…at least tunjuk la muka concern ckit…..fhew…

Doktor nak warded kan tiya, tp ci sndiri mintak jaga kat umah…n teruskan bg ubat antibiotic n ubat demam kat dia…sbb pikir nak raya kan….doktor kata kalo panas bali, trus masuk wad….

Esoknya, ci raya dgn hati yg ala2 susah hati aje…sbbnya tiya on off panasnya. Asal makan ubat je muntah. Kena masuk tru bon2…asyik kena jerlum dgn ayaq asam jawa…beraya la jugak kat umah org, tp 2 rumah aje…pastu ci mintak nak balik, rehat kat umah….

Hari kedua kami wat BBQ kat kebun ayah. Mmg havoc…ci tukang bakar….yg lain tukang hidang aje…faveret ci satay kakak ipar, sbb bykkk lemakkk…hahahaha…..

Hari ketiga lak pegi beraya umah kakak 2nd ci….makan makanan western….nikmat sgt masakan Yeya…tak jmpa kat kedai la….kalo mintak resepi pun lum tentu jadik….hehehehe….

Raya keempat kami dh gerak ke seremban…balik umah mertua ci….pagi tu, guess what, bru kuaq campak tiya…memula ckit, pastu dh byk….time ni dia dh tak demam dh…tp merengekkkk aje. Ci nak wat satu keja pun xbuleh, kna ngendong dia…..

Kami balik Gombak raya keenam….sbb isnin tu pakat dh kerja….smpai je umah, tiya tersengih2, terguling2…ayit terlompat2…bebudak pun tau betapa selesanya umah sndiri w/pun la umah kami kecik dan selerak, serba tak cukup….hehehehe….

Apa2 pun, nak ucap selamat hari raya smuaaaa….sorry ci takleh nak attend any umah terbuka sbb sepanjang weken ci ada kelas…blueghh….

# Tahun ni takde baju sedondon dgn tiya sbb tailor tak siapkan…huhuhu… ;p

Tuesday, August 23, 2011

My preparation for Hari Raya... ;)

Ci ada dateline utk kerja2 ci kat office, ci ada assignment yg perlu ci siapkan dan hantar, ci ada replacement test yg ci kena amik (ci ponteng last kelas sbb nak balik kampong suami), ci ada bykkkk brg nak pack utk hari raya, ci ada kuih yg ci teringin nak buat, ci ada tuuu, ci ada niii….ci ada bykkkk benda, smua menuntut keberadaan cici….dan semuanya utk duniawi….

Ci pernah terbaca yg sepatutnya di hujung Ramadhan, kita digalakkan ambil cuti, penuhkan masa dgn ibadat kepada Allah….dekatkan diri dgn Allah…perbaiki hubungan dgn Allah….Allah dah jemput kita utk meraikan bulan yg penuh keampunan, tp berapa ramai drpd kita yg merebut peluang tu…berapa ramai drpd kita yang berubah, sekurang-kurangnya ada sedikit peningkatan…tp tu la kan, hujung2 Ramadhan ni la kerja nak bertimbun pun....kelas pon longgok smua time bulan puasa sbb nak bg laluan utk raya....kan?

Adik trainee ci pernah cerita, keadaan dia terjumpa srg staff uia dlm toilet lelaki, tgh smoking di bulan puasa. Ramai jugak keluar masuk dlm toilet tu. Masing2 smua cuma senyum dan sengih2….dia jd sedih…sbb sepatutnya dlm institusi yg penuh keagamaan, berlandaskan Islam, benda2 basic seperti solat 5 waktu dan puasa hanyalah perkara yg sudah perlu ada dlm hati dan dlm iman. Benda2 spt ni bukan boleh disuruh, diajar…masing2 dh besar…dh boleh fikir…dh boleh fikir ke mana sebenarnya hala tuju kita…bukan tetap di dunia ni pon….isk3….

Preparation utk hari raya, kuih raya dh checked dengan mak mertua ci….duit raya dah tukar….baju anak2 utk jalan dh beli….baju suami dah…baju kurung ci n tiya aje yg sedih….tak siappppp…waaaaa….sayunya la hai…punya la semangat nak sambut berdondon dgn dia….ish3….

Takpe lah....ci anggap bnda ni small matter...leh aje beli baju readymade murah2 kat KL or Kedah kan....(kalau lah ada...) Apa yg penting, pengisian hari raya, jmpa sanak saudara, menyambung silaturrahim yg dh lama terpisah... ;)

Selamat hari raya smua...maaf zahir dan batin dr cici dan family....kalo ada tersalah tulis dan sebagainya, harap di halalkan ye..... ;)

Sunday, August 14, 2011

Hanin Apparel....

Tweet tweet people...Calling all mommies....there's a new blogshop in town offering nursing wears and baju kurung for babies....seswai utk persiapan hari raya.... ;)

Syukur Alhamdulillah, ci di jemput oleh my fren Syikin untuk memperagakan nursing wear for her line. Personal review, baju-baju dia sgt praktikal utk ibu menyusu...tak ketat....bukaan yg senang...kain yg sedap...corak yg rare....design yg hype...sgt puas hati kalo nak membeli..... ;)

Banyak pulak ci komen ye....okey ladies...please visit Hanin Apparel.... ;)

Thursday, August 11, 2011

Lost track of Time....

As-salam readers....

yup...i knowww i knowww...dh bersawang.....dh berderet sbnarnya entry, cuba tak publish aje sbb bila sekerat jalan, ci dh lupa cerita pstu tinggal cmtuuu ajeee.....huhuhu....

Hari ni hari ke-12 Ramadhan....selamat berpuasa bg semua.... ;)

Yup, ni kali kedua, Alhamdulillah, ci merasa berpuasa smbil menyusu...baby ci Tiya dh pon 10 bulan genap arini (12/8/2011)...so far susu okey....tak lelebeyyy...tak kurang...ci try set mind yg puasa ni tak effect pape pun kat susu...yup, the facts is dehydration yg akan effectkan susu, bukan berpuasa....good sahur will do wonderssss (nasi, kurma, susu, oat cthnya)...ada la sekali dua ci tertinggal sahur, tapi Alhamdulillah, susu still okey..... ;)

Sejak ci enrolled bachelor degree kat IIUM ni, masa ci jd kelam-kabut....kenkawan ci leh balik umah mandi trus study...ci lak balik umah main dgn anak tidokan anak, bru leh bukak buku...by that time dh kol 12 am, ci pon dh mamai, esok dh la nak keja...sudahnya, baca buku bila esok nak test...i knowwww, sgt tak smart kan.....hmmm...badan lum leh adapt kot...beberapa occasion dh BP ci kejap naik, kejap rendah sgt...stress keja, blaja agi, uruskan umah tangga....hectic....serabut.....

Alhamdulillah, ci ada hubby yg rajin...dia tlg bila dia sempat nak tolong....kalo ci bgtau ci ada exam, dia akan usaha uruskan anak2 (kalo tak ci ugut nk benti blaja)...hahaha...kidding.....

Mak mertua ci dh banyak kali kol tnya balik tak...n jawapan yg sama yg terpaksa ci bagi 'ampun mak, ci ada kelas'....hmmm...beratnya hati, tapi tu la hakikatnya.....

However pun, ci dapat gak meloloskan diri ke Nurse-in KLCC last week....picture courtesy of Amrina Aziz....she is indeed my bf friend....love meeting mommies....love meeting new friends....love meeting all cute babies..... ;)




And yes, lagi sekali ci terpilih utk jadi emcee for the Visit from Indonesia...tak reti cakap indonesia, ci bantai cakap omputih tru out the event...hehehehe.... ;p

Must prepare myself for the mid-term lak....fhew! Doakan ci ye semua.... ;)

Monday, July 4, 2011

Label Yourself.... ;)

Situasi yg selalu ci hadapi kalo ada org tegur ci/org lain...pastu org lain/cici akan tanya org lain pulak, 'eh, akak tu saper yeh?' pastu that org lain akan cakap 'Ala, akak sekian sekian, yg ada affair dgn sekian sekian dan sekian sekian...' hahahaha...wrong choice of example kan...tp it happened. Banyak kali ci dpt label, dan mcm2 label yg ci dpt....ada yg baik, ada yg mcm 'aik?', ada yg kelakar....

Pernah sekali ci call one ext., nak cakap dgn one guy ni, bila ci perkenalkan nama ci, dia mcm diam lama n jawab 'Cici? hmmmm....owhhhhh, that lady yg suka pakai jubah with boots yeh?' Puzzled kejap then ci jawab 'Aah'.....hahahaha...tetiba lak dpt label lady in jubah with boots.....bukan sbb hari2 ci pakai mcm tu, tp sbb tiap kali ci terjumpa dia, ci akan terpakaiii mcm tu...what to do??? hahahaha.... ;p

Way back waktu sekolah dulu, bila org cakap cici, org akan tahu ci yg mana....'Owhhh, cici yg tinggi tu kan.....' tak pun 'Owhhh, cici yg penari tu kan' tp kkdg2 'Owhhh, cici awek sekian2" tu kan, padah berpakwekan org yg sgt fames...haih....ehhh, tu kisah lama laaaa......hehehe....

Bila ci dh kawen, n dah dapat ayit, ci dpt satu label antara cikgu2 nursery ayit....'Cici yg ada byk susu dlm peti ais nursery' (ayit dulu minum 9 botol, so kkdg ci bwk 10-11 botol sehari) wahhh, sgt bangga dpt title tu...tp sgt pressure jugak sbb kna maintain label tu smpai la ayit besar....eh, itu salah satu cabang nk mempromosikan susuibu kan, tru example....kalo kita tunjuk contoh yg baik, Insyaallah org lain akan ikut.... ;)

Bila ci mengandungkan tiya, antara label yg ci dapat:

  • Cici yg mengandung tiap2 tahun (ok2, ci admit) ;p
  • Cici yg ulang-alik seremban-kl tiap2 hari (smpai ada srg adik ni mintak no bus kat cici, sbb dia pon akan ulang-alik mcm ci jugak elpas dia kawen; i just wish her luck, sbb sgt mencabarrr okeyyyyy ulang-alik mcm ni...esp. when u're pregnen)
  • Cici yg dulu czer, pastu mengandung lg, b4 jarak 2thn (ci lg prefer label 'cici yg berjaya VBAC-vaginal birth after ceasarian...hehehehe)
Then comes label yg 'cici ni model', 'cici yg pnh masuk majalah' (sekali dua jer kotttt.... ;p )....haaaaa, kan sedap label 'cici yg fully bf anak dia' or 'cici si aktivis susuibu'

Apa2 pun, label dr cici untuk diri ci sendiri ialah:

Cici isteri kpd en ery yg ada anak dua org; yg fully bf anak 2nd nya dan yg selalu struggle nak bgn pagi sbb dh tidur lewat baca buku text dalam usaha mendapat degree nya.

Enough said.....

What's ur label? ;)

Monday, June 13, 2011

Ibu....as a student...again.... ;)


Last Saturday, marked an important date for cici and family. The day cici daftar sebagai student Executive Bachelor for Business Management (EBBM) kat UIA….dh la staff uia kan, nk jd student uia gak….mcm tamakkk aje…hehehe…takkkk, ci cari peluang yg takan golek2 depan ci…

Dah tua? Malu?

Memula, mmg ci rasa ci dh agak berkarat kalo nk mula balik hidup as a student. Tambahan lak part time. Tmbahan lak dh bersuami. Tambahan pulak dh anak dua. Fuh3…sebulan ci perap borang pendaftaran ci…sbb ci kna betul betul betulllll fikir; adakah ci sanggup utk menghadapi hidup yg di luar norma harian selama 4 tahun setengah nih…..

Nevertheless, ci isi jugak…boss ci approved, suami ci restukan, family ci galakkan, kawan2 rapat ci bg sokongan, dunia fb ci tahniahkan usaha ci…itu aje lah yg ci perlukan buat masa ini….kan?

Nope…..ci ada banyakkkkk dugaan right after ci terima surat tawaran.

Firstly pasal yuran ci...problem datang bila one day before pendaftaran, ci diberitahu kena bayar rm910 instead of only rm100 (sbb ci akan wat epf withdrawal)…tak kelam kabut ci nak mencarik? Huhuhuhu….tp, Alhamdulillah, Allah permudahkan. Ci berjaya jugak utk daftar.

Secondly pasal anak-anak. Haaaaa, yang ni ci sgt lemah. Bab tatau nk hantar anak sbb kelas ci di minggu pertama dan ketiga bersamaan dgn hari nursery biasa tutup wat ci rasa tak senang duduk. Merata ci tanya, minta tolong kawan2 carikan nursery or pengasuh. Allah Maha Mengasihani, instead of dpt pengasuh, supervisor nursery uia sndiri yg willing utk tolong jaga anak ci. Wahhhhh, sgt sgt happy. Bayangkan lah ci leh skip bab kena crita pasai ebm, pasai perangai anak2; sbb kakak ni mmg tahu pasal kanak2; tu kan normal kerja harian dia. I am blessed. Alhamdulillah. syukur ci ada kawan-kawan yg sudi membantu.......

Okey, cerita psal hari pendaftaran, waktu keluar dr kereta, ci dh rasa semacam. Malu, rendah diri, smua ada…yup, kawan2 ci smua dh maju ke hadapan, ada yg dh jd sumbody…ramai dh berdegree, ada yg master, ada yg phd, ada yg doctor…smua ada….and here I am, still tak genggam apa2 dalam tangan (educationally).

Waktu ci sampai ke lobi, tempat pendaftaran, I was stunned. Seriously, smua lapisan umur ada. Muda drpd ci, sebaya ci, lebih berumur dr ci. Ada kakak2 senior yg ci kenal pun, yg ci rasa drg tinggal lg sedikit tahun sebelum pencen; pun semangat nk belajar. Again, I feel blessed. Sekurang-kurangnya, ci tahu ci di path yg betul, walaupun sedikit lambat dr org lain.

Tapi, ci tau jugak yg ci kena berkorban selama 4 tahun lebey ni. kelas takleh ponteng, takleh fail, kna betul2 jaga...

Ci doakan yg terbaik, smua utk diri ci, family dan anak2 jugak.....Insyaallah... ;)


Monday, May 30, 2011

Perkara yang Kecil dan Remeh.....


Mlm ni ci dalam dilema...athirah demam, cirit dah sminggu...patutnya ci cuti esok, tp smuaorg admin cuti...hubby ci kata nape nk fikir hal org, kna fikir hal anak...ci tak salahkan dia, dia dh byk kaliii cuti utk jaga anak yg sakit...dia jugak lah yg jaga anak2 time ci g photoshoot or catwalk...as for now, tiya on medication...melepek aje tido...kesian...

Tadi kami dinner kat Thaqwa, Prima Gombak...ci nampak satu fam dgn anak kecik mcm sebaya tiya. Parents muda n ada bibik yg kendong anak dlm kain batik. Normal view, dh slalu nmpak di mana2 kan...

Baby drg nk tido, so bibik td lilit kain batik, dodoikan baby td kat luar kedai. Terhenjut2...baby tu pun mcm selesa n tido dlm dakapan bibik tadi...mama dia? Tgh sedap makan n bergelak ketawa dgn ayah kt meja.

What do u think?

Biasa la tu, tu mmg kja bibik....?

Ok, ci amik contoh parents ni sbb rata2 org yg amik bibik ialah org yg bekerja kan...8-10jam, anak ngadap bibik....mlm2 mcm ni pun bibik kna dodoikan jugak? Bila anak nk bonding dgn ibunya? Kalo bf malam2 ok la, kalo bottle feeding? Hmmm...

Parents mcm ci selalunya akan rasa hassle n betapa renyahnya ada anak kecik. Kalo g kedai makan, betapa mustahilnya nk makan dgn aman. Kena gilir makan or makan sebelah tangan. Tambah kna makan cecepat, kkdg nk sembang pun xsmpat. Hehehe...but, that's the beauty of ber'anak' kecik...hectic.... ;)

N on top of all, there will be no picture of org luar yg akan terpahat dlm memory anak kecil kita melainkan kita dan kita shj...kan?

Okey, I'm not judging, just my random opinion...ci faham situasi org berbeza2 kan...keperluan pun xsama... ;)

1more thing, nk pesan kat ayah2...if nk smoking, pls JANGAN smoking depan anak...jauh ke, dekat ke, skali isap hembus ke belakang ke...NEVER...mcm mna kita nk tahu dgn precise yg asap tu xsinggah n melekap kt paru2 kecil anak kita??? N tak mustahil anak kita dh tereducate yg bila dewasa dia pun nk smoking mcm ayah jugak, sbb itu yg dia fikir org dewasa akan buat....disaster sungguh....

Kecil je kan situasi ni...tp leh bayang kan impak dia?

Again, I'm not judging, just my random opinion... ;)

Tuesday, May 17, 2011

Bila Ci sedar anak-anak Ci makin Membesar....

Adik nk naik beskal, abg yg sedikit kedekut pun nk naik sama.......
*sila abaikan permandangan di belakang*

1Utama....dulu berdua, skrg dh berempat.... ;)


Last Saturday, ci hanya bertiga dgn anak-anak...hubby kerja evry sabtu...dan setiap sabtu tu lah ci akan polish my motherhood skills (amboi)...kkdg kena audit diri sendiri gak, tgk anak2 well behave tak kalo hanya ibu yg menjaga mereka....dan bila ketiadaan pembantu aka si suami nih, mana la nk tgk anak kecik, nk layan anak besar, nak basuh pinggan, nk basuh cawan, kita nak mandi bagai....so, last saturday, ci try n error, nk tgk anak sulung ci aka ayit dh leh harap or belum...hehehehe.....

Surprise surprise......

Asalnya, ci nak g basuh pinggan...tiya pulak mmg tgh masuk stage mengesot n almost merangkak...takut dia termakan sumthing, tersepit ke apa ke...yg ayit lak, pantang tgk ibu g dapur, nakkkkk ngekor aje....time tu la 'ibu, susu amikkkk' takpun 'ibu, nakkkkk' takpun g melepak kat tmpat sabun n main serbuk sabun basuh baju...fhewwww....

Ci bgtau ayit 'Ayit, g tgk adik....' dia berlari g tengok adik...ci intai dr dapur, takut dia wat sumthing kat adik dia......n ci nmpak tiya tgh pegang lori ayit n nak masukkan dlm mulut.....takut jugak ayit rentap lori dr tgn adik.....

What happen was, ayit dgn nada penuh ke'abang'an, dia separuh jerit 'Yayaaaaaaaaa....' pastu perlahan2 amik lori dr tgn adik (bukan rentap, bukak jari adik lembut2) pastu simpan lori dlm toybox dan amik toys Yaya n gantikan kat tgn adik.....

Ci almost melopong tgk....never thought ayit akan react mcm tu...Alhamdulillah....dh boleh harap walaupun bru 2 tahun setengah.....

Semalam, ayit dgr azan Maghrib, dia diam.....pastu dia tgk muka ci 'Ibu semayang?' mcm nk tnya ibu dh or nak semayang? ibu jawab 'Ibu nk semayang la ni' padahal tgh lipat baju...huhuhu...berlari dia g amik telekung siap dgn sejadah bg kat cici....hati mana la tak tersentuh, trus ci tinggal baju g solat dulu......tgh2 tgk tv, tetiba ayit berdiri tegak, mulut kumat kamit, tau2 terus sujud....pastu tgk kat kami smbil ckp 'semayanggg'.....hahahaha...last2 hubby ajar cara yg betul nk takbir, rukuk, sujud...just for him to understand.....

Tiya pulak makin lama makin chicky...suka crinkle her nose kalo org tenung dia lama2.....owhhh yg ni, mmg inherit ibu dia....hehehehehe....asyik nk ketawa kalo abg dia wat aksi lompat ckit....smpai penat la ayit nk re-run lompatan tu, semata-mata nk bg adik dia ketawa.....anak oh anak.......

The most touching moments bila bangun pagi....ci akan tido di tgh2, sbb anak2 suka peluk ci malam2...bila ci bgn g mandi, drg masih tidur.....bila ci dh habis mandi, scene yg selalu ci nmpak, ayit or tiya akan golek2 n peluk.....ayit akan kejut tiya, cium pipi adik....adik lak kkdg smbil pejam mata golek2 g peluk abg yg lom bgn.....hmmm, teringat pun dh leh bergenang mata kan..... ;)

The funny part, ayit suka kata 'apaaaaa?' smbil angkat kening n sengih2.....tak pun selalu menjawab 'apaaaaaa pun tak boleh' (tiru kumpulan Jambu) hehehehehe...... ;)

Thursday, April 21, 2011

Jika Usia anak Rapat... ;)


Ci dapat private msg dr kawan lama ci, bertanyakan mcm mana ci handle 2 anak ci yg kecik cenonit tu srg2 kalo hubby ci kerja. Soklan yang sgt menarik...buat ci terpikir, 'hmmmm, mcm mna ci handle yehhh???' Hahahaha......


Okey, ci akan senaraikan dos n donts (cewahhhh) mcm mna nk manage masa dan handle jika kita ada anak rapat. (Anak ci setahun srg okeyyy...hehehe)


Orait, here we go....


Fasa pregnancy:


1) Sentiasa libatkan anak sulung dlm aktiviti yg melibatkan baby...esp. kalo g scan. Biar dia aware ada baby dlm perut ibu. Selalu ajak dia cium, sembang dgn adik dlm perut. Insyaallah, bila adik kua, mereka akan lebih rapat.

2) Wpun kita letih, kurang tenaga, paksa diri main or bykkan masa dgn anak sulung. Sbb bila adik kua, mustahil kita akan tumpu sepenuhnya pd dia.

3) PENTING: Wpun kita xsihat, sakit, jgn skali-kali melepaskan marah, tension dekat anak sulung. Kesan akan jd sgt dalam. Believe me... :(


Fasa pantang:

Ci tau kalo kebiasaan, ibu akan berpantang di rumah mak/mertua. Dan kita akan dijaga. Tapi ci berpantang sndiri di rumah ci. Siang anak sulung mmg antar di nesery, ci hanya handle anak kedua di rumah. Kena pandai bahagi masa n tahu bila anak tidur, bila nk masak, bila nk bersihkan diri.

Bila wekens, mmg hectic la bila hubby ci keja, ci kna jaga dua2 skali and ci masih dalam pantang...ci slalu akan masak awal, before hubby g kerja so that ci leh duduk depan anak2, tnpa perlu spend masa di dapur prepare for lunch. please mommies, in case xder pembantu, jgn paksa diri wat bnda yg berat. go easy on yourself. jalan pelan2, wat kerja pelan2, kurangkan mendukung anak sulung (kecuali time mandi/ nk pakaikan baju/ nk letak dlm high chair) dan byk tawakal, smoga sihat dan diberi kekuatan..... ;)


Fasa permulaan:


Okey, this time was tough, at least for me la. Ci pun xlarat nk kira brapa kali ci mcm nk nangis, nk giv up...ci xleh nk mtk tlg sesapa, smua org jauh dr ci. Apa yg ci leh wat is hold myself together dan hadap dgn sabar.


Ayit masih clingy, tiya lak masih nk seswaikan diri dgn dunia. dua2 nak attention, dua2 memerap.....


Kalo ci bertiga dgn anak2, mmg hectic. Ayit bru nk melasak, tiya lak nk bergayutt spanjang masa. Ayit suka jerit, tiya lak akan terkejut dr tidur kalo dgr abg dia jerit. Kkdg ibu ni yg tambah jerit skali. fhewww..... ;p


PENTING: Jgn skali2 pukul anak kalo kita dalam keadaan penat, it will become worst...kalo kita marah, tension, walk away. G minum air or amik wudhuk. Dh reda then bru g tegur anak kalo dia wat silap.


Allow anak sulung utk cium n pegang adik, tp kna pantau. Takut terbuat adik. Ci akan biaq ayit main dgn tiya tp ci ada skali.


Bab kemas umah, masak, basuh sidai baju, ci akan wat time baby tido. Ci akan allow ayit tlg ci masak, sidai kain. At least dia takan bising tepi adik dia. And dia belajar wat kja umah skali. Skrg kalo nmpak benda tertumpah, dia berlari amik kain lap. Kalo nmpak baju kotor, dia akan terkedek2 g letak dlm laundry basket.


Rehatkan diri in between chores. Jgn wat major cleaning, mcm basuh satu dapur kalo time tu pon kita kna jaga anak2. Hahahaha....Tgu hubby balik, bru wat. Takla penat sgt kan.


And kalo pun kita xmampu nk kemas toys (sbb 5min skali anak akan selerakkan blik), try to live with that situation. Hehehe....Kna faham yg anak2 masih kecil. Dan slowly kemas bila mereka dh tidur.


Everything yg kita buat, mesti depan mereka (solat dll) sbb smpai skrg, ayit dh 2thn n tiya dh 6 bulan, ci still rasa doubt kalo tinggal ayit alone dgn adik. dia pernah suap tiya biskut (time tu ci masuk bilik kejap amik baju), nasib baik tak tersedakkk.... :(


Kalo nk kuar jenjalan- okey, this one is tricky, sbb mmg kna cari tmpat yg selesa utk anak2 yg kecik. Sbb nk elak dua2 meragam dlm masa yg sama. Anywhere pon, elakkan tmpat yg panas n crowded...Fuh3....fam ci slalu outing main kt taman. Kalo nk g shopping g JJ. Jarang sgt g centre of KL, as I woudnt prefer bcoz of the 'crowd' factor.... ;)


Yg paling penting kalo mnjaga anak2 yg rapat ialah kesabaran kita sbgai Ibu....byk istighfar kalo rasa marah tu datang. Dptkan bantuan kalo rasa perlu. Kalo keadaan loneranger mcm cici, belajar utk hadap kerenah anak2 dgn sabar. Sumtimes kita xperlu sntiasa jd ibu, be their frens jugak. Insyaallah, kita pun lebihhh happy..... ;)


Kalo ada yg ci igt, ci tambah kemudian okey..... ;)


Special credit dan setinggi tinggi tingggiiii penghargaan kepada suami cici, En Ery Cici...tanpa dia, i am a mess.... ;p


Frensss, pls add skali ye...i'm still learning to adapt being a mother of two... ;)

Friday, April 15, 2011

Usrah di Pagi Jumaat... ;)


Ci rindu nak hadir majlis ilmu atau usrah mcm ni….ada dept yg tetiap pagi jumaat memang wajib berkumpul baca Yasin atau bertaskirah sekali…tp dept ci kecik, kami bertaskirah kkdg2 tru email dan berkongsi artikel atau khutbah Jumaat. Ci pernah baca yg kalo kita tak pergi usrah dalam 3 hari, hati kita akan jadi keras. Hati pon mcm pokok bunga jugak, kena selalu siram, belai, dimanja selaluuu…baru hati jadi bersih dan sihat….kan kan kan…oh majlis ilmu tu, kalo tgk kat tv atau dengar tru radio pun dh consider majlis ilmu kan…as long as ilmu tu ada…. ;)

Usrah tadi (eh tajuk usrah td apa yeh, dh lupa lak) byk ceritakan ttg diri kita n kesedaran diri. En. Wan, speaker kali ni byk sentuh ttg kepentingan kita berfikir ke arah akhirat, bukan hanya dunia.

  • · Mengajak kita selalu berfikir di mana kita di mata Allah…fikirkan amalan kita, betulkan amalan kita, sentiasa perbaiki amalan, dan usaha utk nampak baik di mata Allah. Jangan hanya selesa kalo kita sudah solat 5 waktu, tp perelokkan bacaan, khusyukkan, tambah dgn doa dan amalan sunat yg lain. Ikut sunnah Rasul…

  • · Jangan terlalu asyik mengejar dunia, nanti semua ketinggalan. Kita kejar akhirat dan dunia sndiri akan mengejar kita…(bukan shut off terus dr dunia, cuma jgn terlalu terikat dgn duniawi)…

  • · Renungkan pengisian amalan kita seharian. Ada tak terselit masa utk membaca Al-Quran, utk mengaji, utk berjemaah, utk ke masjid (bg lelaki), utk hadiri usrah, utk ke kelas agama dll. Jgn terlalu stick dgn jadual rutin yg semuanya utk dunia semata-mata. Dan jgn tgu uzur, dh pencen bru nk start beramal ibadat….atau tgu seru…. ;p

  • · Bertaqwa; ada kpd org yang sgt berhati2 dgn apa yg dia lakukan. Rasa takut dgn Allah, takut dgn azab dan keadilan Allah. Org yg Allah masih pelihara ialah org yg bila teringin utk buat jahat/ tak baik (cth nk tingglkan solat) akan ada ‘lintasan hati’, yg mengatakan ‘eh, aku wat salah ni. Baik aku solat skrg’…Lintasan2 tu menandakan kita masih ada iman. Tapi kalo wat salah, tp mcm relaxxx aje n tiada lintasan, tandanya hati kita sudah keras.

  • · Banyakkan menambah ilmu2 tasawuf, tauhed dan fiqh utk memantapkan iman. Sentiasa bertaubat setiap masa supaya pintu taubat Allah buka dan kita akan mendapat rahmat-Nya.

  • · Tips khusyuk dlm solat; hadirkan hati sedari waktu kita berwudhuk. Setiap anggota yg kita lalukan dgn air, kita doa dan bertaubat dgn Allah. Faham makna dlm solat, bertenang dan jgn gopoh-gapah dlm solat.
  • Banyak lagi pengisian yg dapat tp xsempat salin sbb melopong dgr. Mcm cici, majlis ilmu mcm ni la yg akan give a pat to my shoulder dan kata ‘Cici, sila insaf dan bertaubat atas dosa2 cici….cici dh byk leka…sebelum terlambat, sila mohon rahmat Allah…’ bg ci sedar, betapa hina, kecilnya cici kalo skrg dihadapkan di hadapan-Nya. Betapa byknya ci nk ubah, betapa byknya ci nk bertaubat… ci pnh bc dlm solusi: Dunia dicipta utk manusia, manusia dicipta utk akhirat…..

It gives me chill just to think about that….. Subhanallah…Wallahualam…..

Tuesday, April 12, 2011

Celebrate Tiya's 1st solid... ;)

My early plan was very much grand...nak beli avocado as tiya's 1st solid. As avo merupakan makanan lengkap dgn khasiat bg baby....avo youuuu...ibu sndiri pon xpnh makan...hehehe....tertagak-tagak smpai arini, tak terrrsinggah pon tesco/ cs utk beli avo. Last2, singgah kedai depan nursery, beli kentang aje.... ;p

Balik umah, terus ci rebus kentang tu. Lama jugak n add on air ckit demi ckit. Smpai betul2 lembut...pastu ci guna penapis, ci lenyek2 kentang tu smpai hancus. Amik ebm ckit n cmpurkan bg cair. Okey la utk 1st timer kan.

Reaksi: memula wat muka pelik. Pehtu kalo lambat suap marah pulak. Hahahaahaha...

Lega sbb tiya tak la reject. Dpt byk kali suapan jugak la, tp xnak bg perut dia terkejut so ci cont with direct bf.

Arini ci bekalkan sepeket (letak dlm ebm liner) kentang lenyek utk tiya. Ci dh pesan utk kakak nesery tu suamkan mcm susu n letak ckit susu suam mcm biasa. Takyah bg tiya air masak lg, cukup la dgn susu cici. Pg td ci bekalkan 6botol ebm mcm biasa, tp kbanyakkan 5oz. ;)

Hmmm, kjap je kan anak nk besar. Today she's start to eat, next thing u know dia dh berlari. Next thing u know dh merengek suh belikan top up (kalo ada lg la top up tu) hahahaahha...Ya Allah...cekalkan la cici, supaya ci dpt hadapi semua cabaran hidup dan dpt besarkan anak2 dgn tabah, atau sekurang2nya dgn senyuman di wajah.... ;)


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, April 11, 2011

I love KIM.... :)



When it comes to breastfeeding, ci sangat terujaaaa....ada org panggil ci aktivis susuibu; sbb ci pantang tgk baby kecik yg dikendong mak or ibu yg tgh ngandung, mesti nk tnya psl susuibu...'akak nyusukan anak lg?' or 'plan utk bf baby?'....ci pernah sembang smpai setengah jam dgn ibu ngandung dlm ladies semata2 psl susuibu, padahal kami rarely know each other...huhuhu.....

Yup, breastfeed is a powerful matter...is a powerful subject....can make mommies come together or far apart....bukan hanya cerita psl susu yg masuk dlm perut anak kita, tp ini turut berkaitan dgn emosi, fizikal, rohani, agama, hidup dan hidup selepas hidup......

First time ci join Kumpulan Ibu-ibu Menyusukan ni, lepas kawan fb ci; Marlisa Ineles invite cici. Sejak hari tu, ci dh hooked. hari2 akan bukak, walaupun la silent reader, utk baca and tahu topik2 hangat, suam2 kuku yang dipersembangkan dlm KIM. the best part yg ci suka psl KIM, ibu2 smua ramah tamah...even kalo ada org tanya 'saya nk fully bf, apa perlua saya buat?' pon, ada yg membalasnya dgn panjangggg lebar...which is very impressive...kalo org lain dh lama dah mcm 'laaaaaaa, takan la tak study dulu. leh lak main tala je soklan subjective camginiiiiii'...hahahahaha...kan? kan? kan?

Kita perlu ingat yg waktu awal2 kita jd ibu, kita pun blur....cici pun blur...byk soklan kurang cerdik dan menarik yg ci tanyakan kt ibu2 lain...bila dh tahu ni, jgn la pandang senget lak kat ibu2 lain yg baru nk tahu ye.......

Oh yes, sticker KIM ci dh beli dan siap ditempek kat my Matrix...kalo mommies memana nmpak ci pin2 pon2 okeyyyy.... ;)

Happy 6 Months to Nur Athirah Raisya... ;)

12hb...6 bulan yg lepas, ibu ni berhempas pulas, bermandi peluh, meraung, mengigit, menangis, meneran utk keluarkan cik kak Atirah ni....

Pejam celik pejam celik balik tetibaa jee tiya a.k.a yaya a.k.a adik a.k.a kakak dh jd 6 bulan....

Whoaaa...dh 6 bulan??? 6 months old???

Hehehehe....yup, yes indeed I am a proud mother....and as a fully bf mum, kegembiraan itu berganda ganda.... ;)

1st of all, selama 6bulan ci menyusukan tiya, fully tanpa minuman or makanan lain. Ci patuh and stick to my pumping schedule. 3jam skali. And on demand spanjang di rumah...ci bernasibbbb baik sbb ci dh belajar dr kesilapan dulu. Ci dh tak bersusah payah nk keep up with stock. Ci dh xpayah pikir esok cukup susu or tak. Walaupun ada masa susu ci majuk, tapi ci dh tau mcm mana nk up kan balik (powerpumping n tandem work wonders for me)...Alhamdulillah, ci masih ada hundreds of oz utk tiya dalam df. At least, kalo smpai ajal ci, tiya masih ada susu ibunya utk dihabiskan...sobs....huhu...

Tiya pula, mcm ci slalu crita, srg baby yg senang dijaga. Merengek sbb nk susu, boring n uk-uk...senyummmm spanjang masa....berborak non-stoppp...hehehe...she is soo adorable smpai jd feveret cikgu2 kat nesery...bila ibu amik je, sure kna tadah telinga sbb cikgu akan crita tiya mcm ni mcm tu...but most comments wud be 'tiya kuat borak'...hehehe...xtauuuu la ikot saper..... ;)

Happy 6months my dear Nur Athirah Raisya...ibu sayang yaya...sama mcm ibu sayang abg long...Ampun kalo ibu besarkan tiya dlm suasana sederhana dan xmewah...ibu dan abah sntiasa usaha utk besarkan anak2 dgn penuh gembira...penuh kasih-sayang...biar hanya ibu dan abah simpan kesusahan kami...biar anak2 nmpak hanya senyuman...tiya, membesar dgn sihat ye nak. Esok jgn wat muka pelik kalo ibu suap makan ye. Hehehe...

Semoga anak2 ibu jd anak2 yg soleh dan solehah....Insyaallah...Amin... ;)


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, April 6, 2011

Four of Us

Kadang-kadang rasa mcm nk duduk umah all wekens, letih badan bagai...tp tu la, bila dh ada kids, pentingkan kemahuan dan kepentingan mereka. They need to play, to have fun. Bayangkan perkara-perkara yg fun time kita childhood dulu, they deserved that jugak kan.... ;)

So, weken lepas ci n hubby bwk anak2 g taman tasik titiwangsa. Quite crowded tp still ada pot utk duduk n main. Ayit n abah dh hooked dgn remote car, ada yg kat tanah, ada yg kat road.

Being regular me, sntiasa nk cri pot yg ada gerai berhampiran. Tp mahai kan even air n cucuk-cucuk goreng2. Mahal skit kut...

Lucky me pakai ring sling carried tiya, tp mak aii sakit gak la belakang n bahu kanan. Dh nmpak dh mei tai...harus beli gak nihhh...huhuhu....

Dah elok2 bersantai kt taman, sure nk snap2 kan. Time ayit dulu senang je la nk snap, dh berempat ni, payah sungguh. Nk mintak tlg org susah jugak satgi kang bwk lari lak camera tuuu...hehehe...lgpun smua bz dgn fam masing2 kan...jd la gambar tu, janji nmpak muka ibu. Hehehehe....

Remember the bf booklet? Response skrg smpai almost 500 request...whoaaaa...tahniah ibu2, u r rockstar.... ;)




Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, April 3, 2011

Breastfeed Booklet...

Soooo soooo bless I am......

Rasa mcm terbang....

Rasa mcm diawangan-awangan...ehehehehe...

Bukan...bukan sbb ci dpt bonus....bukan, bukan sbb tiya dpt adik...hahahaha....

Sebabnya, ci dh jumpa breastfeeding booklet ci yg ci dpt time kusus susuibu kat seremban...fuh3...jauh mencari menyelongkar dlm file ke file, dlm folder ke folder akhirnya jmpa jugak.....trus ci email kt kawan2 yg ci tahu bf kan baby mereka...dan trus ci postkan dekat 'Kumpulan Ibu Menyusu' KIM.....

Response? Remarkable...beratus-ratus komen ci dpt....beratus-ratus email dan pm ci terima, smua nak kan booklet tu.....

Memang mencabar nak Ctrl C + Ctrl V utk beratus-ratus tu, smpai lenguh tangan...mna dgn keja lagi...smpai curik masa mlm2 sblum tido nk make sure smua mommies dapat.....

Tapi, hasilnya.....puas hati.....sgt sgt puas hati.....

Walaupun bukan cici yg tulis booklet tu, tp rasa puas hati n happy dpt kongsi dgn smuaorg....Ok, bukan smua org tp partly group dlm KIM n mommies yang dlm cabaran penyusuan.

Dan yang ci terharu, ramai yg berterima kasih, mendoakan kesejahteraan ci n family, mendoakan rezeki ci...Ci hargai sgt....rasa mcm apa sgt lah kalo setakat Ctrl C + Ctrl V kan, tp bg mereka, maybe, just maybe ci dh share sumthing yg mmg mereka cari...or mereka mahu baca...or yg mereka mahu tahu.....

Yup, sumhow, it is not easy being a mum, probably new mum yang terpaksa godek2 ilmu pasal breastfeeding ni alone....dgn cabarannya, dgn org sekeliling yg maybe bukan pro-bf, dgn iklan susu fm yg semakin mengiurkan (wah DHA bagai leh wat anak pandai woo)...u know, dan byk ibu2 tersilap langkah di hari pertama kelahiran...dgn tidak rooming-in (tidur sebilik semasa di wad) dan tidak ada stimulation di jam-jam pertama kelahiran....ini yang penting...ini yg ibu2 mengandung/dah bersalin/merancang utk mengandung lagi perlu tahu dan perlu buat....

Ci pun, perjalanan breastfeed anak yg sulung byk bonggol2, byk bumps, berliku2....dr awal anak ci konfius nipple, ci lak kna sogok utk campur fm bila dh start keja...no stock, no breastpump, no nothing, ci mulakan keja lepas pantang. Allah Maha Kaya, Maha Mengetahui; ci bengkak susu start ari pertama ci kerja...smpai kna balik sbb takleh angkat tahan, terlampau bengkak....Right away, ci tahu ci kena wat sumthing...bru la jumpa sekumpulan ibu2 bf, dan after beli Spectra3 from my dear friend Haza, sokongan suami, family dan kawan-kawan, ci nmpak sinar jalan utk fully bf cerahhhhh di hadapan (wahhhh... ;p )

Then come relactation, susu kurang, masalah kna gi training, growth spurt, travel seremban-kl usung pump, pregnen again n still bf....smua ci hadap as a new mum....yup, bukan senang...tp selama setahun setengah umur ayit, ci still manage to produce him with fully bf (n of coz solid dah)....setahun stgh sbb bila ci dh pregnen 5 bulan, ayit dh refuse utk bf n ebm....fheww....

Dan sebagai ibu baru, atau ibu yg niat utk susukan anak sbb yg sebelumnya gagal, ci sgt percayakan sokongan...sokongan dr kawan2 dan dr keluarga dan terutamanya suami.....dgn sokongan lah kita akan kuat dan semangat utk hadap apa saja and i meann apaaaaa sahajaaaa yg datang utk menyusukan anak kita selama 2tahun...Insyaallah....

Doa ci utk smua ibu2.....utk kuat...utk menjadi bertambah kuat.....

# Cont email n fwd the booklet for next batch.....so happy to help others, the least i could do for empowering breastfeeding.... ;)

Sunday, March 27, 2011

Normal Weekend... ;)

Hello mommies....

How was your weekends? Grand? Normal? Abnormal? hehehehe...

Weekend ci biasa2 aje....n yup, ci balik umah mertua semalam....that part was grand....hehehehe....sempat menjenguk jualan kat Seremban 2...sale baju Anakku....yup, being an Anakku fan, ci suka sgt corak n kain drg....selesa n tahan lama (some of them)...and corak2 yg kdg2 wat ci rasa; kalo drg wat saiz besar dh lama ci beli....hehehehe.....

Bayangkan baju RM40 dijual dgn harga RM15.....Crazyyyy....like really crazy.....huhuhu.... ;)

But having 2 kids tagging along, ci pun wat kaedah Grab n Go aje lah....amik mna yg nmpak cantik, cari saiz, done!!! Mmg kalo sale2 mcm ni tak dinasihatkan bawak kids, tp being me yg sentiasa nk anak berada di sisi (wahhhh) n most mainly being them yg tak boleh ci takde depan drg (kalo tgl kat mertua, dua2 melalak...huhuhu). Last2, dgn mak mertua ci hangkut skali g sale tu.....Athirah tak brapa cam muka nenek dia, kalo dukung keja nk sebek...lg lah mngurangkan kadar pembaziran ibu, sgt bagus...well done tiya...heheheheh.....

The one thing yg tak best sbb kutleri set xder...pinggan mangkuk cawan utk tiya...she will be 6 next month!!! dah nak start makan dah....smua bnda kena belii...even blender pun...dh rosak waktu proses pindah from seremban to kl...sigh....duittt oh duittt..... ;)

Kakak pengasuh tiya pulak tak habis2 kesian kat ibu nih...'takyah la bg susu dah, byk nk kena perah, dia dh besar, dh leh makann....' and 'belikan nestum aje, xyah la masak2...senanggg' hehehehe...kata2 yg bisa mencairkan hati ibu yg sering kekurangan masa n tenaga, yes? Nooo.....cici ibu, i decide what n how and why....Cici akan terus bf kan tiya, n wat home made food...sama mcm ci wat waktu ayit dulu.....the enddd... ;)

End up ci jawab 'takpe kak, susu tiya byk lagiii...' and disertakan dgn senyuman yg mngatakan 'akak jgn coba-coba bg bnda lain dekat tiya okey' hahahahaha...krisis ibu bekerja kan....we depend so much on babysitter...kita serahkan nyawa kita day in and day out...kita letakkan nyawa kita di bwh jagaan drg....dan anak kita akan bersama drg lebih lama dr bersama kita on normal working days, kan....Yup, thats the fact....what to dooo???

Sampai kkdg, kalo ayit nakal nakal nakal sgt kt umah, ci cuba utk tego baik2...dan tak melatah melenting depan dia (kdg2 termelenting gak la) sbbnya maybe, just maybe kat nesery dia dh kena marah....kesian anak2 kan kalo slalu kna marah even wat salah kecil spt tertumpahkan air....ci xnak anak2 jd mcm ci, kalo salah tu smpai tutup2 muka takut penampar smpai.....pity betul....there's always any other ways utk didik anak selain dr tepuk tampar maki hamun kan....kang kita dh tua kerepot saper nk jaga? Anak-anak la jugak....huhuhuhu....


Tiya waktu kat Wendy's...few minutes before earth Hour....dok sedap2 makan skali pluppp lampu padammm....aiyakkk... ;)


This will calm him....Cars....bg je la sebijik dua, truss senyapppp...... ;p

Dua kali upload sbb nk emphasize muka serius dia time main kereta....hahahaha... ;p

And yes, then there's always adik yg suka sgt clingy kat abg smpai naik rimas....hehehehehe....Syukur sgt dpt 2anak who love each other... ;)


Thursday, March 24, 2011

Bila Ibu anak 2 jadi Model.....


Huruhara jadinya.....huhuhuhu.... ;)

Ci dpt tawaran dari Emma (EmmaPesona) dah lama....lama sangat...asyik cancel sbb dia ada hal, ci pon byk sgt hal ci....huhuhu...tagak punya tagak, tunda punya tunda, last2 20 Mac lepas, kami sepakat nk make this happen....

Ci tak rasa ci jd model pun.....ci rasa ci more to tukang senyum kut...sbb kalo model mcm dh pro, dh established kan...ibu ni bru nak belajar laaa....

Haaa, speaking of ibu, anak2, ci tinggalkan jap kat abah drg, from 2pm to 6 pm....hehehehe...tunggang-terbalik jugak la sekejap.....yup, susu tiya ci dh bariskan utk disuamkan....ayit dh besar, ci tau dia cuma perlu makan tido susu main aje...yg paling risau is tiya...tp dia mmg baby yg senang dijaga...ada susu, okey lah...... ;)

Model berjemputtt- emma n hubbynya abg z jemput ci kat umah n terus bawak ke butik di prima sri gombak. Sampai aje, trus ci dimake up....i love makeup from emma...nmpak mcm natural tp cantik...terasa la diri ni cantik kejappp...kejapp je la....hahahaha... ;)

1st baju...purle pink...baju meleret dan penuh manik.....dh pakai cantik, ci dh start blur....tgn kaki dh sejuk bila depan camera...apa nk wat nih? cmna nk pose nih? hahahahaha.....last2, emma kuakan majalah, tiru je pose....tgn lak keras...ci dh leh bayangkan pose tu, tp bila ci sndiri dh wat, keras jdnya....hahahaha....ampunkan la ye, ci ni 1st timer.....skrg bila tgk balik gmbar bru ci fahammmm...... ;)

Feveret ci is baju merah menyala....yg kat atas tuuu....mmg muat2 cici...(smua baju pon muat2 ci aje) tp yg merah ni mmg mcm dijahit khas buat cici lah...yg bangganya ci pakai sbb merah ni tak wat ci gelap (thanx to flash n makeup...ngeeee) Yup, merah hati is my feveret dress....mmg highly recommend utk sesapa yg nk kawen esp. yg wat kat dewan or hotel..... ;)

the first thing yg terlintas dlm fikiran ci time pose is senyum je la....bukan susah pon.....The reality is, susahhhh kott....lentok cna, lentok cni...kita rasa mcm dh betul pose, skali dlm gmbar dh mcm terkangkang pulak....hahahaha.....pose kna betul, kna sharp, kna natural, kna ikhlas...kalo kekok, kalo mcm xsure, end result mesti mcm flattt....

I got this one shot, ci senyum nmpak gigi....Gmbar ni mmg spontan...ci mmg nk tergelak betul....n i did...sbb kalo sesapa perasan, gmbar ci nmpak gigi mmg jarang2 berlaku...sebabnya ci rasa gigi ci besar sgt....ci jd malu....hahahaha...walaupun ada 2 org hamba Allah puji gigi ci cantik sgt, ci still rasa awkward.....but yup, camera berjaya gak capture gmbar ci nmpak gigi...so, Yeay!!!

Okey, here we gooo.....




This is my last dress actually...the most grand n heaviest.... ;)


Love this white dress....putih bersih...seswai utk akad nikah..... ;)

haaaa, this is the pic i'm talking about...seee my teeth??? haaaa...gigantic.... ;p


This pose make me cramp.....kena used all back muscles...from today onwards, ci akan respect smua models for their poses... ;)


This dress is my 1st...see my fingers? sebenarnya bukan mcm tu...kita rasa mcm dh pose betul, tp end result kua kelakar....hahahaha.... ;)




For those yang puji ci nmpak mcm anak dara, ci sgt hargaiii.....suka makcikkk tauuu...hehehehe...pada yg bertanyakan petua mcm mna ci langsing, ci takde petua lain selain.... The Power of Breastfeeding.....hehehehe...yup, itu aje..... ;)

Happy friday peeps.....weken ni penuh degngan agenda....will update later okey.... ;)

Bakal pengantin, kepada sesiapa yg berminat, here is EmmaPesona website: EmmaPesona

Sunday, March 13, 2011

Testing

Selepas mndapat tunjuk ajar dr kawanku hana, cici dgn ini ingin testing 123..... ;)
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, March 9, 2011

Harith dan Athirah.....vid of them... ;)


Seronok tgk drg membesar.....(walaupun tak la besar sgt pun...heheheh...)....seronok tgk apa yang anak2 boleh buat....seronok tgk drg melopong bila ibu bercerita...seronok tgk drg gelak kalo ibu wat lawak tergolek.....

seronok seronok seronok...

seronok ini lah yang buat cici dan suami kuat...kuat nak harung apa pun yang Allah dah tetapkan.....aritu sorang....sekarang dua...mana tahu esok lusa dh tiga ??? ngggeeee...hahahaah...serius serammm... ;p



video

Cik kakak Nur Athirah Raisya ni mmg seorang yang kuat...hey, ibu mengandungkan dia dalam seribu satu kepayahan (fhew, lap peluh di dahi... ;p)....ibu mengandungkan dia dgn hati yang kental (ehem ehem).....dan plupppp, kua seketoi baby yang kuat jerit, kuat senyum, kuat ketuk abg long, yang cair tgk abah dia lalu, yang nangih kalo abah marah abg, yang tak boleh kalo ibu duduk jauh sgt......

Yup, tiya seorang baby yg senang di jaga...sbb abg long dia dulu lagi demanding (maybe time abg, ci bru nk belajar kan)...hehehehe.....tp jauh dalam renungan tiya, ci rasa dia seorang yg kuat semangat, seorang yang garang (jgn main2 arr), seorang yg kuat berborak....haaa, yg ini tatau ikut saper......hahahaha... ;p


video

Harith pulak lembut hati....kua zapppp dr perut ibu (zappp tu bunyi kena operate....hehehe) badan je besar, macho, tegap tp 5 minit sekali g cium adik....amik kain lapkan adik kalo muntah pehtu lari2 bg tahu ibu 'baby muntah'....kalo baby selsema pun, beria lapkan....kalo adik g cakar muka dia pun dia tergolek sengih aje...wlaupun ci tau sakit, sbb ci pun pnh kena....hehehehe.....sgt sensitip kalo ibu abah marah...baru ckp 'tak payah' dah waaaaaaaaaa smpai muntah2....tapi sedih sekejap aje, berlari peluk kita balik.....tido malam takleh jauh dr ibu abah....dalam mata pejam pun golek2 peluk ibu.....



video

Ayit baru lahir....21/01/2009....at Kohilal, Melawati.....3.2kg tru C-section...



video

Tiya baru lahir....12/10/2010....at Gombak Medical Centre...3.2kg tru normal delivery


Alahai, rindu lak kat drg...cam nak lari balik umah, amik drg kat neseri, duk umah golek2..... ;)


Tuesday, March 8, 2011

Smiling in Disbelief......

Pic: Tiya selalu pegang tgn ci tiap kali bf.... ;)



Semalam ialah hari ci jd cartoon....

Kelam kabut nak balik awal, nak dating dgn hubby...waahhh dating...hehehehe...

Bukan dating lovey dovey tu...dating kat Giant beli barang dapur aje...ada approx. sejam masa lebih sebelum ambik anak-anak...dgn semangat waja, hubby ci pun balik awal dr kebiasaan...dh sampai ke parking Giant, ci tetiba jerit 'Abahhhh, ibu lupaaaa pump...' haru bin biru....

Dah kena pusing g uia balik, naik opis balik, harung jem balik utk smpai ke Giant...so, kami pun ambil anak2 dan bwk ke Giant sekali....the result was hectic...dgn tiya yg clingy...dgn ayit yg kuat jerit....okey2...jom semua balik.....smpai nak wat kari ayam, santan pon leh lupa dah...haihhh... ;p

Dah smpai umah, niat dalam hati nak golek-golek dgn anak...badan ci pun tak sihat, rasa nak melepekkkkk je sepanjang malam...tetiba kawan opismate hubby call....cakap nak datang sewa rumah kat apartment kami. So, nak tengok rumah sekali....ngeeee...truih ibu yang tadi tak larat trus berlari tergedik-gedik sorok apa yang patut....tak, ci tak salah taipp...bukan kemas, tapi sorokkk apa yang patut...hehehehe.....

Long story cut short, kami jamu mereka ayam goreng instant and air berkarbonat aje utk dinner...alasannya sbb kari lupa beli santan...so takleh masak nasik and lauk bagai...hehehe....

Main story is, waktu hubby ci sembang2 dgn kawan2 dia, ci pasang la telinga...heh, mesti la nak tahu cerita kan...kut2 kua pasal kenaikan gaji ke, pasal familyday ke, pasal awek ke....hehehe...tapiiiiii, hubby ci cerita psl ayit ayit dan ayit....tiya tiya dan tiya....

'anak aku bla bla bla......tiya ni dh boleh bla bla bla....'

'kat opis mmg la aku bos, tapi kat umah budak ni la bos' dia tunjuk kat ayit.

'malam-malam mcm ni la aku, dok layan anak2...malas la nak kua dgn kawan2....drg pun dh tak ajak sbb tahu aku mcm ni' hahaha...senak perut ci dgr.....

sejammmm dua jammm sembang psl anak...yada yada yada...ci pun malas nk pasang telinga dah...oh, take note yeh yg kawan hubby ci ni smua bujangg...hahahaha...

Tiba-tiba...

'Anak-anak aku tak minum susu formula tau...drg minum susu badan...sbb tu peti ais kat dapur tu ada dua, yg satu lagi tu mmg khas utk susu ibu...ibu drg pump trus masuk dlm peti ais tu....' pastu ada la ayat belakang2 tu yg ci dah tak dgr....

Gulp....

Telan liur....

Time tu rasa nak bgn peluk hubby...tapi kawan dia kan ada.....

So, ci peluk afterwards....hehehehe....

Sampai sekarang ci senyum...it is good to know yang hubby kita sokong...bukan shj sokong tapi bangga...bukan shj bangga tapi hebahkan kat org...agar org2 bujang ni bila dh kawen, drg akan igt yang umah abg ery ni ada 2peti ais dan satu peti ais ni utk susu ibu...so drg beli deep freezer tu utk wife drg isikan dgn susu ibu...or at least cerita kat wife drg yg anak2 abg ery menyusu badan...kannn.....

Ci dlm disbelief sbb hubby ci srg yg pendiam....dan banggakan cici bukan dlm routine...tapi ci tahu yang dia bangga dgn ci dlm hati..... ;)


# tadi waktu ci dlm opis officer ci (lelaki) ada srg lagi officer (lelaki jugak) masuk.....masing2 bercerita psl susu badan wife masing2....hahahaha...sgt comel.......

skali officer ci cakap 'apa2 ko tanya la cici ni, dia aktivis susuibu.....' hahaha...*tergolek*
pastu officer lg srg kata 'owhhhhh, aktivis berani mati yeh' hahahahaha...*tegolek lg sekali.....

okey dah habis cerita nak lari gi makan..... ;)