Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Tuesday, March 3, 2015

Book Review: Siapa Alien? by Wardina Safiyyah

Assalammualaikum lovelies!

Semalam waktu Cici tgh discuss dgn kawan blogger ttg mcm mana nak keep momentum dalam menulis, bertukar pendapat, kami agreed yang kami kena betul2 pilih perkara yg sentiasa excite us more than anything. Bagi kawan ci, dia pilih utk menulis pasal resepi yg sihat. bagi Ci, above everything, I love books! So, berbekalkan idea utk mereview buku-buku yang cici suka dan baca, semoga dapat beri manfaat kepada parents lain yg mencari buku utk diri sendiri dan anak-anak. 

Bagi yg nak bagi pendapat, nak ci review buku apa, boleh email kat sini ye:
ceritacici@gmail.com

Okey, buku kali ni ialah buku Siapa Alien? by Wardina Safiyyah.



Cici tak beli pun buku ni, ada hamba Allah yg sangat baik hati yg berikan. Terima kasih banyak!

Buku ni cerita pasal alien yg bernama Ali dan Rani dan pengembaraan mereka. Cerita sangat sangat simple, sesimple kalau kita cerita dgn sehela nafas pun boleh setel. hihi. Tapi Wardina dh sediakan guide utk ibu bapa, bagaimana nak baca buku utk anak-anak. setiap ayat, perlu elaborate, dan bagus jika disusuli dgn soalan oleh anak-anak.

Contoh: Rumah Ali ada banyak tingkap tapi tak ada pintu.
Elaborate: Kenapa ye takde pintu? Macam mana nak masuk rumah ye?

Thanx to buku ni, Along dh jatuh cinta dgn sistem solar. 
 Setiap page buka peluang utk anak-anak tanya kenapa kenapa kenapa. Ni bukan setakat tanya, mmg sangkut terus kat page tu. Haha. 

Sebab otak ibu dh berkarat dan ibu nak Along tgk real image, so ke youtube la jawapnya. Ternganga tengok sampai taknak tido. 
Dalam satu malam. Along dh faham kejadian siang malam dan few planets dlm solar system. Dia dh faham kenapa planet yg itu tak sesuai utk manusia, kenapa planet yg ini org xleh tinggal.

Buku tu tak sempat habis, sebab dh pukul 11, Along kena tidur awal sbb esok nak pg tadika. Terus masuk bilik tido peluk buku. heee.

Mmg memenatkan ye ibu, nak explain in the simplest way, tp all worth it bila anak kata 'Hebatnya Allah'. 


Bagi yg bertanya, Ciciyayashop tak jual buku Siapa Alien tu. Tapi boleh beli di main bookstore, Insyaallah, senang jumpa. 


Go and get a copy tau! Highly recommended. 

"Tidak harus ada lg istilah 'Diamlah' 'Jangan banyak tanya'. Anak yg banyak tanya adalah anak yg bijak. Berbuallah dgn anak, bertanyakan soalan kepada mereka, melatih minda mereka utk berfikir setiap hari. Di dalam kereta, sebelum tidur, bukan sekali sekala shj. Setiap hari perlu ada perbualan yg bermakna, jujur dan ceria antara ibu bapa dan anak2. "
-Wardina Safiyyah-


Buku keluaran Telaga Biru
Ilustrasi by Uneh
30 m/s
isbn 978-967-5102-94-3

harga utk semenanjung RM19
sabah/sarawak RM21




Until then, Assalammualikum! :)




















1 comment:

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)