Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Tuesday, November 27, 2012

33 Weeks and baby already engaged…..


Huge applause to my big brave baby… *clap clap*

As I’m reading about this, ci kena faham yg pregnancy ni berbeza2…waktu kakak, dia engagaed 38th weeks and above, adik ni maybe lain ckit…maybe baby adik suh get ready with all the gears kut…maybe dia nak warning and bgtau dia kua awal ckit…pray hard yg adik kua on 2013, at least…

But still, Allah’s plan is the best…ci redha kalo adik kua awal, lambat….janji keluar…hehehehe….

The first thing yg ci google lepas tahu baby adik dah engaged is cara2 nak breathing during labor. Knowing that ci ni makcik yg suka gelabah time sakit, for sure ci akan jd apa yg ci jadi waktu bersalinkan tiya…setiap kali contraction, ci akan tahan dgn ketap badan/bibir….lupa nak bernafas….and if u’re against ur body, haaaa….sakit lg kuat la jawabnya….huhuhu...

Target bersalin kali ni…ehem2…NO EPISIOTOMI…plzzzzz….takleh nak endure 2 minggu duduk senget…ganggu sungguh keselesaan bf yg sepatutnya selesa…. Haih….

So, this is one artikel yg ci jumpa…. :
Breathing Visualisation Exercise

You may wish to try this visualisation exercise:

·         Shut your eyes and pretend that you are in labour; your uterus is contracting to push the baby down so it can be birthed.
·         You feel uncomfortable but you know that you are doing this for a reason. You know that after each contraction you will have a rest before the next one.
·         Think about what you are going to do to make yourself comfortable. Changing position, walking, warm bath and massage.
·         You try visualization and positive thinking, you see the contractions as waves on the ocean that build up and go down again. You go with them. You tell yourself how well you are doing and how strong your body is.
·         You try to work with your body, not tensing with the contractions, relaxing your shoulders and slowing your breathing down.
·         Another contraction is starting you take a big breath in through your nose, deeply into your lungs and breathe it out slowly through your mouth. The in breath restores you the out breath relaxes you.
·         You continue to breathe slowly and deeply.
·         You place a hand on your abdomen and breathe again directing the breath towards your abdomen to relax the tension there.
·         You continue to breathe slowly until the contraction is gone, and as it goes take another breath and sigh out and mentally say goodbye to that contraction and “think one less to go”

Remind yourself to:

·         Breathe in through your nose and out mouth
·         Deeply and slowly
·         Drop your shoulders and let go of tension
·         Direct your breath to where there is tension


Ci suka point where we need to go with the flow….jangan lawan fitrah…jangan lawan badan….in other words, jgn tahan sakit….i mean, kalau sakit, kita change sakit tu jd energy yg akan tolak baby keluar…visualization kena kuat, jgn panic dan jgn suka gelabah ye puan cici…. :)

I’m blessed yg tempat ci nak bersalin mmg takde epidural…so, nak tanak ci mmg kena endure rasa sakit tu….nak mintak ubat tahan sakit biasa pun, 10juta kali nurse tnya ‘Ibu sure ni? Nanti effect baby tau…ibu betul takleh tahan sakit ni? Betul ni?’ hahahaha….tanya kat org yg dh dilated 7cm, mmg la ci jerit jawab ‘NAKKKK’

But yes, sebenarnya badan kita dh ditakdirkan, dicipta utk tahan semua sakit nak bersalin…Allah Maha Pencipta and kita bukan rejected item. So, dgn apa sekalipun cara, kita mmg boleh tahan sakit bersalin…if anything happen pun, Allah dh janjikan syahid, jadi apa nak risau…..

Ci doa baby adik happy go lucky dlm perut ibu…sorry ye adik, smlm kakak tertendang adik smpai ngeras2 adik…ibu pun berguling2, igt dh nak start contraction, rupanya adik tunjuk perasaan je….hehehe…. :)

Tak sabar tunggu Khamis ni, parents ci smpai from Kedah...nak start shopping for baby adik...yeay... :)



Tuesday, November 20, 2012

Genuine Reaction


When I am pregnant, ci selalu dapat reaksi yg berbeza2 drpd kawan2, officemate, kenalan kat office…
Kalau perempuan, dah boleh agak muka drg...muka ceria, muka senyum, muka mcm nmpak baby depan mata, pdhal bru nampak baby tummy ci….and yg suka gosok2 perut ci…hehehe…honestly, ci tak kisah, ci suka tgk org suka….tp kalo ci gantung tabung, setiap kali gosok kena bayar 5 kupang, dh kaya dah ci….hahaha…just kidding….
Part yang best, bila jumpa kawan2, kenalan2 lelaki….drg ni ada reaksi muka yg sgt lain…tapi, being lelaki, kalau muka terkejut, mmg xleh nak cover….kalau muka nak gelak pun, susah drg nak cover dr ci…ci dh leh baca from far la… :) 

Kenalan 1: Ehhh, ci….(pause, muka berkerut) Ni yg no berapa?
Cici: No. 3 dah…
Kenalan 1: Amboi3 (wat muka tersipu2)

Kenalan 2: Ci!!! (Almost menjerit) Ci ni kalau saya jumpa, mesti buncit…asal saya jumpa, mesti buncit
(Hahahaha…nmpak sgt jarang jumpa ci…or jumpa ci time salah timing)

Kenalan 3: Ci….ni kalau tak silap saya, no. 3 kan? Hebat2
(kenalan ni abg yg selalu repair printer, jumpa dia pun sbb keja…tapi xsure mcm mana dia leh tahu ci mengandung kali ke berapa…secretly dia kira kut…hehehehe)

Kenalan 4: Cici!!! Ish3…kau ni kannnn….. (ala2 tgn di dada…hahaha….dia ni mmg selalu jumpa ci…tp sebab normally perut ci akan nmpak 5 months above, so dia baru perasan)

Dan, ramai lg kawan2 lelaki ci yg memandang dari jauh, bila ci dtg dekat, tunduk bawah…ni sure malas nak ngulas lanjut nih…hehehe..tapi ci faham, lelaki tend to be segan dgn ppuan mengandung (at least at me la)…but, kkdg, drg yg concern lebih, lebih concern dr kawan ppuan (beberapa org yg mmg tak concern)….Ada srg senior director yg ci kenal, sanggup tanya suami nak smpai pukul berapa sbb nampak ci melepek tepi tangga tgu hubby ci…padahal bru je memparkingkan diri sndiri….

I worked here for as long as I can remember…drpd gadis sunti, smpai jadi mak org….most of senior staff dah anggap ci lebih dr kenalan….dah mcm adik beradik sendiri….  :)


Ibu at 32 weeks....dah 8 bulan dah....sgt bolat... :)


Mlm2 bermoviedate dgn hubby...lepas anak2 dah tido...kkdg habis satu movie....kkdg2 xsmpat sbb dua2 dh zzzz.... :)


Few clothes yg Tiya punya ci turunkan kat adik....byk yg pakai skjap je, sbb Tiya sgt cepat jd bam2....hehehehe... :)


Thursday, November 15, 2012

29 weeks to 31 weeks in a blink!


My oh my…banyaknya hutang cerita ci sepanjang pregnancy and pembesaran anak2 ni kan…if only I can record everything, and automatic translate with words, senang cerita… :) 

Last Wednesday, ci and hubby pegi checkup utk minggu ke 29…berdebar sgt sbb jarak checkup dh makan minggu, sbb ibu ni pekerja cemerlang sgt, nak kua office selalu pun tak dapat. Hihihi… 

Nak jd kan nasib, last week, tetiba kena urine infection…dpt tau pun sbb tak tahan sangat sakit perut (as in pre-contraction) and sakit belakang…mcm terfikir, takan dh nak bersalin, sbb bru 28 weeks time tu…mmg kencing kotor, so akan effect pinggang and mmg akan ada contraction. Salah kan diri sendiri aje sbb jarangggg nak teguk air kosong, asyik air berkaler2 aje…isk3….tempting kan air kaler2, tambah2 air kaler yg bernama teh tarik...hehehe...

Yes, pregnant bukan lesen utk eating twice as much…tp lesen utk eating twice as careful….  :)

Result check on Wednesday with my doctor Fida; urine clear (Alhamdulillah), berat naik bykkk dr 63kg to whooping 67kg! hahaha…time Tiya dulu 68kg dh nak bersalin dah pun. waktu ayit ci berat (sbb pre-pregnancy figure ci dh berat, so akhir2 jd 70kg)... blood pressure normal… 

Bila doc start nak scan baby, ci really hope yg doc akan nmpak kepala dulu, as in baby dh pusing….Yes, Alhamdulillah, baby dh pusing…secretly, ci dh leh agak sbb dh rasa senak kat bawah, and alwaysssss has this urge g toilet….like 5 min sekali…waaa…. ;p

Then doc ukur lilitan kepala, and badan, tetiba doctor cakap ‘Eh, baby awak besar dah ni…edd awak pun dh lari ckit…ni tarikh baru 14 Jan 2013’ hihihihih…mcm mana tetiba baby leh jd besar…patut la perut ci rasa dh berat, badan ci dh semangat, nak jalan pun susah…rupanya instead of bru nak masuk 7 bulan, ci dh nak masuk 8 bulan…hehehehe….
Then, it’s time to godek2 muka baby…and confirm jantina….

For the first time nampak muka baby yg dh tembam…and doc mmg dh confirm kan Girl, for the third time (sbb kosong kat tgh) :)



Hopefully, ada ckit iras ci kali ni…ci penah bgtau mak mertua ci yg selagi tak kua muka sebijik ci, selagi tu la ci nak beranak….hahahaha…determine sgt dah tu…. :)

14 Jan 2013, one of my fav date…my ayah’s birthday!!! Org pertama yg ci call lepas kuar dr GMC was my ayah. And his reaction was this ‘Habih la anak hang…ikut perangai aku…aku ni baran, tapi mmg rajin la’ hahahahaha….tergolek ci gelak…my dad and his sense of humour… ;)

As for baby adik punya preparation, I must say, hmmmm, sadly NONE! Banyak sgt masa habiskan dgn melayan anak2, hubby yg selalu OT, ketidaklaratan badan…but dh plan, once mak ayah ci kat cni bulan dec nanti, mmg nak trus borong smua skali…fhew! Harap sempat….baby adik ikut perangai kak tiya ye, kua on the dot (40 weeks and lebih sehari)…hehehehe…. ;)

Then, comes sad part of my pregnancy, despite segala yg best2, still ada org2 yg suka buli org pregnant…ci tatau nak sahkan mcm mana, but yes, 3 kali ci pregnant, 3 kali jugak la mcm2 isu ci dapat…workload bertambah, request yg bukan2 (yg kalo ikut logik, org normal pun semput nak buat)…I guess, in reality, kkdg kan, org yg dh pernah pregnant pun takan faham apa yg org pregnant rasa…u’re not in my shoe (although u had been wearing the same kind of shoe few years back)…pelik tapi benar berlaku…waktu tiya dulu, I’m in anger all the time disebabkan kes2 mcm ni….and yes, same goes to baby adik, mmg in anger…plus hatred…hahaha…balik umah je tenang ckit…. ;)

But, thing like this akan buat kita stronger…my vision become clearer…dh nmpak apa yg nak buat in future…sbb mmg akan buang masa and tenaga kalo nak hold on sumthing yg tak terpegang dek tangan…as in, kalo sayang sumthing (in this case, my job), make sure the job love u back (as in memberi manfaat selain dr setakat monthly salary) ;)

Something for me to ponder for my next year plan…huge plan for me and my family, a selfish plan, but who cares….i’ve been taking care of them for this 7 years…it’s time for me to take care of myself….and of coz, my family…. ;)

Well, that’s about it…31 weeks and counting…hopefully baby adik behave well….tak sabar nak tambah lg srg ahli keluarga Ery Cici…. :)


Ibu (26 weeks rasanya time ni) and anak2....they had been bigger and wiser every seconds of the day...tak terkejar progress drg...hehehe...cepat sgt membesaq.... :)

See my ticker? Pagi td bru 29 weeks, dah update new edd, trus jd 31 weeks...Major GULP! :)