Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Thursday, November 15, 2012

29 weeks to 31 weeks in a blink!


My oh my…banyaknya hutang cerita ci sepanjang pregnancy and pembesaran anak2 ni kan…if only I can record everything, and automatic translate with words, senang cerita… :) 

Last Wednesday, ci and hubby pegi checkup utk minggu ke 29…berdebar sgt sbb jarak checkup dh makan minggu, sbb ibu ni pekerja cemerlang sgt, nak kua office selalu pun tak dapat. Hihihi… 

Nak jd kan nasib, last week, tetiba kena urine infection…dpt tau pun sbb tak tahan sangat sakit perut (as in pre-contraction) and sakit belakang…mcm terfikir, takan dh nak bersalin, sbb bru 28 weeks time tu…mmg kencing kotor, so akan effect pinggang and mmg akan ada contraction. Salah kan diri sendiri aje sbb jarangggg nak teguk air kosong, asyik air berkaler2 aje…isk3….tempting kan air kaler2, tambah2 air kaler yg bernama teh tarik...hehehe...

Yes, pregnant bukan lesen utk eating twice as much…tp lesen utk eating twice as careful….  :)

Result check on Wednesday with my doctor Fida; urine clear (Alhamdulillah), berat naik bykkk dr 63kg to whooping 67kg! hahaha…time Tiya dulu 68kg dh nak bersalin dah pun. waktu ayit ci berat (sbb pre-pregnancy figure ci dh berat, so akhir2 jd 70kg)... blood pressure normal… 

Bila doc start nak scan baby, ci really hope yg doc akan nmpak kepala dulu, as in baby dh pusing….Yes, Alhamdulillah, baby dh pusing…secretly, ci dh leh agak sbb dh rasa senak kat bawah, and alwaysssss has this urge g toilet….like 5 min sekali…waaa…. ;p

Then doc ukur lilitan kepala, and badan, tetiba doctor cakap ‘Eh, baby awak besar dah ni…edd awak pun dh lari ckit…ni tarikh baru 14 Jan 2013’ hihihihih…mcm mana tetiba baby leh jd besar…patut la perut ci rasa dh berat, badan ci dh semangat, nak jalan pun susah…rupanya instead of bru nak masuk 7 bulan, ci dh nak masuk 8 bulan…hehehehe….
Then, it’s time to godek2 muka baby…and confirm jantina….

For the first time nampak muka baby yg dh tembam…and doc mmg dh confirm kan Girl, for the third time (sbb kosong kat tgh) :)



Hopefully, ada ckit iras ci kali ni…ci penah bgtau mak mertua ci yg selagi tak kua muka sebijik ci, selagi tu la ci nak beranak….hahahaha…determine sgt dah tu…. :)

14 Jan 2013, one of my fav date…my ayah’s birthday!!! Org pertama yg ci call lepas kuar dr GMC was my ayah. And his reaction was this ‘Habih la anak hang…ikut perangai aku…aku ni baran, tapi mmg rajin la’ hahahahaha….tergolek ci gelak…my dad and his sense of humour… ;)

As for baby adik punya preparation, I must say, hmmmm, sadly NONE! Banyak sgt masa habiskan dgn melayan anak2, hubby yg selalu OT, ketidaklaratan badan…but dh plan, once mak ayah ci kat cni bulan dec nanti, mmg nak trus borong smua skali…fhew! Harap sempat….baby adik ikut perangai kak tiya ye, kua on the dot (40 weeks and lebih sehari)…hehehehe…. ;)

Then, comes sad part of my pregnancy, despite segala yg best2, still ada org2 yg suka buli org pregnant…ci tatau nak sahkan mcm mana, but yes, 3 kali ci pregnant, 3 kali jugak la mcm2 isu ci dapat…workload bertambah, request yg bukan2 (yg kalo ikut logik, org normal pun semput nak buat)…I guess, in reality, kkdg kan, org yg dh pernah pregnant pun takan faham apa yg org pregnant rasa…u’re not in my shoe (although u had been wearing the same kind of shoe few years back)…pelik tapi benar berlaku…waktu tiya dulu, I’m in anger all the time disebabkan kes2 mcm ni….and yes, same goes to baby adik, mmg in anger…plus hatred…hahaha…balik umah je tenang ckit…. ;)

But, thing like this akan buat kita stronger…my vision become clearer…dh nmpak apa yg nak buat in future…sbb mmg akan buang masa and tenaga kalo nak hold on sumthing yg tak terpegang dek tangan…as in, kalo sayang sumthing (in this case, my job), make sure the job love u back (as in memberi manfaat selain dr setakat monthly salary) ;)

Something for me to ponder for my next year plan…huge plan for me and my family, a selfish plan, but who cares….i’ve been taking care of them for this 7 years…it’s time for me to take care of myself….and of coz, my family…. ;)

Well, that’s about it…31 weeks and counting…hopefully baby adik behave well….tak sabar nak tambah lg srg ahli keluarga Ery Cici…. :)


Ibu (26 weeks rasanya time ni) and anak2....they had been bigger and wiser every seconds of the day...tak terkejar progress drg...hehehe...cepat sgt membesaq.... :)

See my ticker? Pagi td bru 29 weeks, dah update new edd, trus jd 31 weeks...Major GULP! :)


1 comment:

NOOR HIDAYAH Tohid said...

Wahhh... sangat seronok dan teruja dah nak dekat due kan??? heheheh... Kita plak seram...