Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Sunday, February 3, 2013

My Birth Story...18 January 2013

17th January 2013

Pagi tu mcm biasa, siapkan anak2 ke sekolah...bila dh terlampau sarat mcm ni, hubby ci dh tak izin ci duk sensorang kat umah. so, dia bawak ci g site dia. Seribu rahmat ada kwn site, Liza, yg pregnant jugak, leh la borak2 mak buyung sambil tgu hubby habis inspection. Selalunya lepas habis, kami g date makan pagi, or tengah hari, and dia hantar ci balik so ci leh rehat2 sambil tgk tv (of coz channel home & health...leh tgk org beranak hari2) :)

Malam tu sempat ci masak utk family...sambal udang, sup sayur dgn telur dadar... :)

Dan, mcm biasa, contractions dtg on off mlm tu...Hubby ci ckp, kalo tgk ci dh takleh cakap, takleh bangun, takleh jalan, baru nak hantar ci g GMC...huhuhu...dia pun xlarat nak layan false alarm dah kut....

Ci tidur dgn aman sepanjangggg malam.... :)

18th January 2013

Pagi tu pun, mcm biasa, siapkan anak2 ke sekolah. Pegi bekfas dgn hubby kat Fazlina Maju. Ci ingat lg ci pegi 7Elevan lepas tu beli majalah Mami& Baby. Hari tu kawan hubby, Liza takde. So, ci duk srg dalam cabin sambil main fb, baca majalah, sementara tgu hubby. Baby menendang mcm biasa, so ci tak saspek apa2. Siap tgk youtube, how to induce labor naturally. Ada satu video ni, mummy tu practically lompat bintang. seriusly lompat tgi! Dalam hati, ni kalau tak beranak jugak, mau sakit perut nih...hahahaha...

Lunch tu, disebabkan malas, ci ajak hubby lunch lg sekali kat Fazlina Maju. Lepas tu, ci suruh hubby hantar ci balik, sbb rasa mcm a bit penat and ngantuk. On the way balik, ci teringat rojak buah pakcik sri gombak. Ci request nak rojak buah and soya pakcik tu. Kebetulan time tu, pakcik tu tgh on the go, terpaksa la kami kejar smpai pakcik tu berhenti...hehehe...ci pesan letak nenas sekali. No harm pun makan nenas kan, since dh nak beranak pun. Tu pun salah satu nak induce labor naturally jugak. :)

Lepas rehat kat umah, kami g amik anak2...mlm tu makan tapau je, sbb rasa sgt penat...Nasib ci xbaik, benda yg kami tapau semua rasa tak kena di tekak. Masin la apa la....perut lak rasa semacam....ci bgtau hubby nak masuk tidur awal, and kalau dia dh nak tidur, kejut ci sbb ci nak solat Isyak.

Pukul 1.30 pagi, ci terbangun sbb rasa cramping. Ci kejut hubby, mintak temankan ci solat kat luar. Lepas je salam, perut ci mcm tersentak. Rasa sakit mcm biasa, tapi a bit more intense than usual. Hubby ci, tetiba pegang penyapu, sapu satu rumah, kemas ruang tamu. Bila ci tanya 'Abg ni nape?' Dia jawap 'Nanti ramai nak dtg umah kita' hehehehehe.... Dia tanya ci whether dah nak pegi GMC, ci mintak dia tgu sampai kol 3.00 am.

3.00 am...memang sah contractions...sakit sgt intense smpai ci takleh berdiri tegak, everytime contraction, ci duduk dlm position merangkak kat atas sofa. Tgk ci mcm tu, hubby ci terus ajak ci g GMC. GMC dgn umah ci just 5 minit, kami pun capai apa yg patut, trus gerak ke sana. Sbb terpaksa tinggal bebudak yg still tido, hubby ci pun just drop ci kat GMC, and trus balik umah. Little that we know what will happen next.....

Sampai ci kat ward,  nurse nama Kak Wan sambut ci. Memang sunyi sepi GMC pagi buta tu, ci srg je patient. Ci masuk  labor room, pakaikan ctg before nurse nak wat ve. Dalam 15 minit, ci tnya nurse, 'Ada contraction kan?' just nak be sure...Kak Wan kata, mmg kuat, mmg kena warded mcm ni. Ci nmpak tru kertas, nmpak wave contractions. Dah mencecah 100 dah pun. Kak wan pun check jalan ci. I was so sure it will be 3cm...huhuhu....

'Awak dah 5 cm' haaaaa? ye ke......i'm half way tru....ci tgk jam.  Baru almost 4am. Tak sempat kalau hubby nak dtg. Kalo ikut sejam 1cm, mungkin sempat. Ci whatsapp hubby ci, dia kata nanti lepas hantar bebudak ke skolah, dia dtg teman ci bersalin. He was so sure...I was not...sbb sakit dh mcm makin kuat and rapat.

Ci masuk ke ward menunggu, wad Rose sementara nak tgu fully dilated. Nurse bg ubat poopoo kat ci, utk ci kosongkan tangki. Ci try minum air zam2 and kunyah kurma. Ci kol mak mertua ci. Kol hubby ci lagi. Minta dia doakan semua, bgtau betapa takutnya ci, betapa nevesnya ci, betapa ci tatau apa nak jadi kemudian, betapa ci nak dia ada kat sbelah ci. Kak Wan masuk ke wad, dia tanya ci okey ke tak? Dia try sembang dgn ci, tapi time contraction, ci mmg dh takleh nak cakap. Dia suruh ci baring, ci try tapi dh tak boleh. Dia minta izin wat ve lg sekali.

'Roziana masuk labor room balik la ye....dh nak 7 cm dah ni'

Setengah jam, dr 5 cm ke 7 cm.....Allahuakbar.....

Bila masuk balik labor room, nurse kosongkan bladder ci (i hate this part)...contraction makin kuat, tapi ci leh handle, sbb benda ni la yg ci rasa hari2 pun...huhuhu....sepanjang masa ci sebut 'Laaillahaillallah' utk redakan sakit....it works  wonderfully.... :)

Time ni ci sempat lg upload gambar ward dlm fb....sempat balas komen....sempat berfb dulu, pdhal dh dilated 8cm dah pun. Bila kak wan check and bgtau 8cm, dia berlari kol Dr. Fidak suruh datang cepat. Dalam 10 min, Dr. dtg. Ci simpan hp belakang bantal, in case nak kol sesapa nanti. 

Dr. Fidak dtg je, dia trus pecahkan ketuban ci. I was fully dilated. Dr. kata 'Roziana, awak cuba teran...' ci dh blur...teran? nape nak kena teran? tak rasa pun nak teran....tp ci try...rasa mcm kua lebihan air ketuban je (or darah?)...ci request nak gantung kaki kat stirrup, sbb tak reti nak pegang kaki sendiri (plus xlarat)...sekali lg Dr. kosongkan bladder ci. Lepas tu ci rasa contraction kuat sgt. Dr. suh push lg.....

Ci kata 'Dr., saya tak rasa nak teran pun...'

 'Takpe Roziana, baby dh kat ctu dah. Awak tak rasa pun, teran je' 

Ci kumpul segala tenaga yg ci ada, ci push sekali....kak wan and Dr.  guide ci. Sekali push, ci stop, mintak nak minum air sbb dahaga sgt. Time ni, mertua ci kol. Bervibrate ci rasa bantal sbb ci letak hp bawah bantal. hehehe... Sekali lg ci push sekuat hati....ci rasa sumthing kua, rasa panas kat bwh tu...Dr. bacakan doa sekuatnya. Bila nmpak ci teran kuat sgt, Dr., suh ci stop, 'Jangan teran kuat sgt Roziana. Bernafas ikut mulut awak'

Allah saja yg tahu apa yg ci rasa time tu....the pain, the feeling...mcm nak tercabut nyawa....

Tetiba ci nmpak mcm Dr. sambut sumthing...diam sekejap, pastu bunyi 'Uwekkkk....' kak wan trus letak kat dada ci....still tergantung kaki, ci mintak nak amik gmbar, nak send kat hubby...ci tak perasan bila uri kua, tapi ci nmpak mcm Dr. tgh busy nak jahit ci. Dia kata, byk koyak sebelah dalam, sbb awak teran kuat sgt....huhuhu....

Ci kol hubby....dia punya la terkejut, sbb dia ingat dia sempat nak dtg...it was only 5.45 am. 

Lepas dh siap semua, ci salam dgn Dr., masuk ward ci balik. Ci mintak nak susukan baby. 

Alhamdulillah, Nur Safiyya Raina selamat dilahirkan pada 18 Januari 2013, jam 5.45am. Berat 3.25kg, panjang 53cm. 

 Ward Rose....

 Time captured ni, kaki ci kat stirrup lagi...hehehe...gigih nak amik gambar....

 My newborn angel....Nur Safiyya Raina.... ;)

A mother of 3....as for now.... ;)


It was for me, a fast delivery....not really easy though...pengalaman vaginal delivery yg sangat lain dr apa yg ci alamai time Tiya...time tiya ci ada urge, time safiyya rasa mcm teran kosong je...probably dia tgh tido time tu....tapi ci sgt bersyukur, sbb walaupun hubby xde kat sebelah, ci ada kekuatan nak melahirkan anak kami...Allah's plan is the best...I'm officially a mother of 3.... :)

#naturally induce ur labor, mmg berkesan....hihihi...  ;)


2 comments:

deeni said...

Salam cici. Tahniah atas kelahiran anak ke3. Comey baby..

Paradise Gal said...

congrats kak ci..