Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Saturday, February 9, 2013

Set Berpantang...

Few friends pm ci tanya set berpantang apa yg ci pakai. Bg yg lum tahu, ci guna Tropical Herbs from Amway.
Dek kena paksa dgn mak and kakak ci nun kat Canada tu, ci beli jugak sekotak. Asal niat nak beli jenama lain.  Kakak ci penah pakai utk anak dia yg no 2 dulu.. Dia punya la recommended. Skrg dia tgh pregnantkan anak ke 4, ci dah pos sekotak utk dia naik kapal selam. Harap sempat sampai b4 dia meletup. Hehehe...
Walaupun ci berpantang sdn bhd, ci still percaya herba2 tradisional, serbuk2 tempek2 kat badan ni... Baru la nampak and rasa mcm org dalam pantang kan.  Ci ngaku ci tak strict sgt, sbb sendiri2 je kan, nak kena uruskan 3 anak lg (byk hari drg xnak pegi nursery sbb tahu ci ada kat umah),  tapi mana yg termampu ci akan ikut dan buat...
Memula yg ci guna, herbal bath n douche... Basuhan bawah tu mmg fresh, esp lepas bersalin. Mana dgn sakit, luka jahitan lagi. Hadoii laaa.. Tips from me, beli bantal nursing or small pelampung.  Utk elakkan kita duduk atas luka tu. Kalo terkena, mmg ouchhhhh...guna basuhan ni,luka cepat baik. By day 5, ci dh leh duduk tanpa nursing pillow ci dah. Herbal bath pun best. Bau mcm teh, tak la kuat sgt. Ci tak bilas dgn air biasa, biar herba tu melekat kat bdn.
Ada herbal tea... Yg ni rasa dia ehem2 mmg mcm herba. Hehehe... Yg hardcore leh minum camtu je, yg xberani mcm ci leh campur dgn madu ye....
Pil ada 2 jenis je, makan after hari ke 10 utk no 1, dan after hari ke 24, utk no 2 punya botol. Ci bru makan yg 1...sepanjang makan, badan rasa sedap, byk kuar angin. Pil tu dlm bentul kapsul, xdak rasa apa trus telan. Hehehe. Ci makan sekali dgn multivitamin, and lepas ni ci nak sambung balik makan obimin. Pil ni xkacau bf pun, sbb sepanjang ci makan, baby xmeragam, susu pun banyak. Alhamdulillah...
Yg ci suka sgt, bengkung amway. Dapat free lak tu. Bengkung amway panjang, senang nak pakai sendiri. Before that, letak pes peramping perut dulu. Bancuh jdkan pes, sapu kat perut, lapik dgn tisu (xnak bg kotor bengkung), then start lilit bengkung. Rasa panas2 sedap je... And after berapa kali pakai, perut makin flat. Yippy! I just love bengkung!
Then ada param n pilis. Pilis ni, utk sapu kat dahi, ci campur ckit dgn bedak sejuk. Sebab nak bg lekat kuat ckit. Takde la berterabur kat baby bila kita bf kan...
Ada sesapa pernah pakai set ni?  Tak rugi kalo beli... Sbb memang best....  :-)

Published with Blogger-droid v2.0.6

1 comment:

Hendrawati Ariffin said...

Ya saya sis,,

saya dah guna 3 kali set pantang amway nie mmg best
saya selitkan sekali dengan vitamin shaklee

best recomended
bab bengkung paling suka jugak