Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Friday, October 15, 2010

A Birth Story...

Sebelum ci jd sgt pelupa...dlm duduk senget sbb sakit episiotomi lum baik..ci nk cerita psl hari bersalinkan my lil' princess, Nur Athirah Raisya...


11/10/10:


Hari due date cici...time ni mak ayah ci dh balik, tinggal ci dgn hubby n ayit aje. Kol 11 ci ada checkup dkt GMC...after 2 weeks MC yang dr. fidak kasi, ci stil tak bersalin pon...hehehe...sampai je kat GMC, ci kna masuk labor room, nurse nak wat CTG. First CTG, doc Fidak mcm tak puas hati tgk, sbb jantung baby mcm lemah je. bila scan, baby okey dok terkiok-kiok dlm pewot. ci dh lupa nk tanya jantina, just nk make sure dia okey ja. Position baby dh turun ke bwh sgt dah; meaning, anytime je leh tebersalin...huhuhu....Dr. fidak suh pegi makan dulu, then dtg balik utk wat ctg lagi skali (nak check jantung baby).


Ci n hubby pon g la jenjalan nk cri makan...dh smpai dh kat Sup Meletup, suddenly, ci terasa mcm nk makan kat mangcongkam...hehehe...mcm2 hal kan....slalu ci mcm tak kesah makan apa sj, arini mcm insist sgt...being a good loving hubby, dia pon usung la ci g mangcongkam mkn ns ayam...we have a nice lunch there...


Off to GMC balik, after 2nd and 3rd ctg, end up keputusan okey...baby kebetulan tidoq, sbb tu la tak dpt bacaan elok sgt. sempat lg ci tanya doc, 'tak bahaya ke doc, kalo dh overdue?' dr. fidak senyum2, then bg ci masa lg seminggu utk tunggu sblum dia induce.


Ci n hubby pun balik g amik ayit, dan mlm tu makan koteow sup kat sup meletup sbb tgh ari td tak jadi nk g beli....lepas je makan, ci rasa perut ci mcm cramp ckit...mcm sakit period...tapi sgt lah mild...baby ngeras2 mcm biasa...tp leh lak ci tido smpaiii pagi....hehehe.....


12/10/10:


Pagi selasa yang indah ci habiskan dgn siapkan suami n anak nak pi keja n nursery. ci siapkan beg skolah ayit...smbil2 duduk depan tv, tgk High-5, smbil layan ayit...hubby ci tanya ci okey ke tak...susah nk jawap soklan tu...sbb rasa cramp ni mcm ok, leh tahan lagi...lgpon bukan ada any show ka apa kan....


Suddenly, ci rs semacam kat bwh tu...tgn gatal nk check; ada lendir campur darah...dah sah dah mmg tanda nk bersalin...tapi ci mcm tak tergopoh nk g sepital lg, sbb mcm xsakit sgt....msg kak erda, tnya dia tanda dia dulu mcm mana. sah sama...hehehe...

Ci pun g mandi, g siap apa yg patut...capai kurma, capai telekung, shave apa yg patut, trus g anta ayit g neseri...time ni sakit dia agak la intense (ci rasa la)....smpai ja kat depan GMC, ci bgtau hubby ci nak bekfas dulu...sebelah je dgn GMC ada kedai mamak...ci order roti telur dgn milo panas...pehtu tmbah lg satu roti kosong....time ni makan tp tiap kali cotraction dtg, ci pejam2 mata tahan...still 10 minit apart.....

Setel makan, trus masuk GMC...wat muka tatau nk cakap apa, 'ermmm...akak dh turun tanda' drg trus suh ci g atas....dh mcm slalu lak dtg cni, smlm je dh 3kali ctg...ni sure nk wat ctg n ve (seluk) lg nih...haih...kak linda smbut cici...kaklinda ni nurse drpd columbia asia, ramah sgt...staff nurse lak kak badariah....pon baik gak....

1st ctg, not so nice, mcm smlm....baby tido...so ci kna ngiring utk wat lg skali....dh cantik, kaklinda wat VE kat cici....3cm dilated.....fhew...time ni rasa mcm dh achievement dah....sbb time ayit smpat rs smpai 2cm ja, trus operate...cesss....after staff nurse check contraction n yes, memang ada, ci pun masuk wad no 6.

GMC tadak uniform, so kita leh pakai baju sendiri masuk labor nanti. ci pon mula la bertapa dlm bilik wad tu smpai tatau bila...huhuhu....memula masuk je, ci dh kena makan lunch. hubby ci pon g la beli lunch, skali air kotak coklat n snickers. sakit macam td gak, leh tahan lagi....lepas je makan, ci dh rasa sakit tu makin truk...cramp dia sebijik mcm period pain...tp mcm lagi tajam....tak lalu dh nk makan, hubby habiskan smua...hehehe....

kak linda dtg check jalan lagi....sadly, still 3cm dilated....lmbat lg kaklinda ckp, dan ayat yg paling sedih 'dalam 10 org yg dulu czer, 2 org ja yg berjaya normal, yg lain mesti czer gak'....huh, ci sgt tawakal dan redha ja dgn takdir ci time tu...janji baby selamat....ci xpa, ci dh besar.....siap pesan kat hubby 'kalo doc suh pilih baby atau ci, abg pilih baby ye...isteri abg leh cri, anak ni mna ada gantinya' huh, drama swasta lak, hubby cri betul kang bru nk bersilat...hahaha....

Staff nurse dtg jenguk, ci bgtau sakit makin kuat...dia suruh byk kan berjalan dan berdoa...nanti ptg dia akan check bukaan lagi....kak linda dtg lg skali utk bg ubat berak....mind u, ubat tu balang botol with long tiub punya la besar...hahaha....dh la kena seluk, kena jolok dgn batang tu lak sbb nk pam ubat utk berak...hadoiiii....kejap je dh rasa cm nk tercirit....dh lepas cirit tu, mula la dtg sakit yg agak teruk, ci pun cri la towel nk gigit...tiap kali sakit tu dtg, dok gigit towel la...hey, it works....hehehe....

5.00ptg: staff nurse dtg check lg skali....after all the walks n the talks, ci dh dilated 6cm...yeay!!! slow progress tp still bukak...memula tu siap google slow progress in labor kat BB lagi, nk baca kaedah bg cepat bukak jalan which is- JALAN...dh kena g labor room dah...ci pon bersihkan diri, peluk hubby, nangis2 sbb happy dh half way dah, minta ampun bagai, bru kami masuk bilik labor...

5.30: check in labor room. dh pakai ctg tu balik....check contraction n jantung baby...time ni dh start sakit kalo melentang...ci mintak mgiring....contraction makin lama makin kuat...nurse yg teman ci nama zeti...baik sgt, muka mcm kwn ci kak has...hehehe...staff nurse bajet ci bersalin dlm kol 12tgh mlm, sbb kalo ikut teori, satu jam, 1cm...fheww....cmno nk survive smpai tgh mlm tnpa makan tu...oh ya, leh bwk air selusuh or air zam2 masuk labor room, bkn utk minum, just nk basahkan tekak aje....

730: sakit makin lama makin kuat...hubby dh kua masuk g solat la, abah kol la....g makan la....tp still dok sebelah ci....yup, ci still guna towel nk tahan sakit....contraction makin kuat, tp lum makin rapat lagi.....pastu ayit smpai dgn family mertua ci...abah mak eren n ain...mak n ain masuk tgk ci kat kabor room...meleleh air mata memula nmpak ayit....dia pelik nape la ibu kena ikat perut kat katil nih...lg meleleh bila mak n ain masuk temankan...ci punya la genggam tgn biras ci tu stiap kali contraction ada....time ni dh kuat n makin rapat....

9.00 mlm: dr fidak masuk. dia check jalan ci, tp doc kata mcm slow progress jugak walaupun dh 7 cm, dr masukkan pitocin (tru drip), nk bg cetus contraction lg kuat n kecutkan rahim.kejap je, trus sakit tu datang...Ya Allah kali ni mmg teruk...dh tak main dh towel2, mmg bantai menjerit je....not mnjerit la, sort of mengerang...dr pon pecahkan ketuban...

10.00-11.00 mlm: time ni paling intense. sakit yg teramat saakit...ci smpai tarik jari hubby ci nk gigit, sib baik dia tarik balik, kalo tak mau putus...hehehe...keja nak ngerang ja...nurse lak smua tgk ja 'biasa la dik, sakit normal mmg mcm ni' n efuse utk baby apa2 ubat...last2 ci mintak ubat tahan sakit. tu pon lmbatnya nk bagi. ci lupa nama ubat tu, tp inject kat bon2...sakit hilang? nope....ngantuk je lebih....smpai ci terlelap between contractions...3min sekali time ni...n getting stronger and stronger. ci pun dh mcm xrasa diri sndiri dah, berpaut je kat hubby ci smbil bc doa. sakit smpai mengigil. nurse dtg check. yes, dh 9 cm....

11.30 mlm: kaki ci kna pasang kat stirrups. maybe sbb nmpak ci mcm dh tadak tenaga dah (dh sedarkan diri sgt pon, mcm on drugs lak. huhuhu)...dua kaki terbukak luas, tgn pegang tali...doc bgtau cemana nk teran...tp dia tak arahkan, dia suh ikut gesaan sndiri....1st gesaan, ci menjerit nk teran...nurse suh jgn jerit, tutup mulut...2nd teran, hubby ci kata 'dh nmpak rambut dh ci'...oh hubby ci kna pegang tengkuk ci stiap kali ci teran....dia leh jenguk jugak kalo nk tgk...dr. fidak baca doa, dia wat episiotomi kat ci (oh yg ci my hubby kompom nmpak....haaa, cuak dia), dtg gesaan, skali teran ja plusshhhhhh kua la baby...nurse trus angkat letaak kat perut ci...doc suh hubby ci azankan...dlm tercunggap-cunggap tu ci kata 'Assalammualaikum tiya' lepas nmpak dia punya ehem2 tu...hehehe...nurse angkat g check kat sblah ci, hubby ci ikut nurse tu...tetiba ci rasa contraction lg skali, pastu plup mcm kua sumthing, -Uri rupanya. doc, check n memulakan proses menjahit. ci nmpak doc inject bwh tu, nmpak doc dok jahit, tarik benang, lap2 darah smua tp seriusly, ci rasa LEGA. dh tak sakit sgt dah...

Nurse lak dtg check ci, lap bdn ci, lap smua darah n pakaikan pad n kain batik n socks kat cici...pastu drg bwk ci atas wheelchair g ke wad. baby dh masuk wad time ni.enuh dgn family ci smua...mak ayah pon dh smpai...erul ira pon ada...smua smbut ci n baby...

Alhamdulillah smua dh selamat....yup, i am one of 2 person out of 10 yang berjaya wat VBAC: vaginal birth after c-zer....special thanx to suami ci yg setia temankan cici spanjang proses kelahiran...it wasnt easy kan abah, but we make it tru...Alhamdulillah....nama baby ci: Nur Athirah Raisya Binti Mohammad Hairy.

# on the very moment ci letak breast dekat tiya, dia trus isap...yup, less than 1hour kelahiran....

14 comments:

yunayuni said...

tahniah cici :) alhamdulillah dah selamat melahirkan. baca cite cici teringat masa saya..dah terasa rindu pd pregnancy dan terkenang pengalaman melahirkan..

harap2 saya pun ada rezeki VBAC satu hari nanti insya allah.

u take care, and upload la gambar tiya hehe

Cerita Cici said...

thanx dear...Insyaallah, ci doakan ye...tp kalo leh jarakkan 18bulan bru start pregnant, sbb mcm kes ci, sbb luka jahit lum pulih sgt, ci dh pregnant, sakit lebih ckit...huhuhu... ;)

Cik Andam Hazlina said...

tahniah ci.. dah selamat bersalin..

Normaliza said...

Alhamdulillah..tahniah ye cici dah dapat sepasang.. :)

Siti Balkish bt. Baharudin said...

tahniah ci!! bakis dah berkolam mata baca cita ci. huhu..tahniah again!! u made it dear!! =)

Shaifatul Diana said...

nak menitis air mata bace cerite ci... tumpang happy utk ci n family...

shaliza said...

Tahniah...syukur semuanya selamat.

Munira said...

Tahniah Ci...seronok baca cerita ci..Alhamdulillah semuanya selamat...:D

Ibu Aqil-Aqilah said...

seramnyer Kak baca Ci.. tapi alhamdullilah Ci dpt rasa kedua cara.. Moga Ci & Tiya sihat ya...

Kaseh NazLieza said...

congrats dear...i'm so proud of u dear...

hafizmd said...

salam pn ci,
tahniah atas kelahiran..moga betambah bahgia dan murah rezki..

saya first time singgah sini, duk cari2 tmpat bersalin utk isteri..

nk tanya ni kak ci, harap sudi kak ci jawab...hhee
1)ni GMC kat sri gombak ke?
2) dr fidak tu laki ke pompuan?
3) kak ci stay kat GMC berapa hari dan berapa cajnya?

byk pula soklan..maaf...hehe

terima kasih.

fiezaradzi said...

tahniah.. semoga semuanya sihat.. ci mmg check up kt GMC ek? bape cost ek masa bersalin tu?

Cerita Cici said...

thanx smua...sory lmbat balas smua...still adapting life n time as a mother of two...hehehehe...

hafizmd: yup, GMC tu kat sri gombak...dr fidak tu ppuan, sgt baikkk n calm....caj kat GMC aritu akak kena 1900, maybe sbb akak amik extra ubat n pain relief kut...tp around that figure la utk normal....GMC is the best...hehehe... ;p

BabyLurveIt Baby & Kids Wear Collection ♥~ said...

salam kak cici..boleh saya tanye ape yg cici buat/amalkan/makan or pape lar utk brjaya vbac...sy pon nak vbac jugak.. ;)