Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Tuesday, May 17, 2011

Bila Ci sedar anak-anak Ci makin Membesar....

Adik nk naik beskal, abg yg sedikit kedekut pun nk naik sama.......
*sila abaikan permandangan di belakang*

1Utama....dulu berdua, skrg dh berempat.... ;)


Last Saturday, ci hanya bertiga dgn anak-anak...hubby kerja evry sabtu...dan setiap sabtu tu lah ci akan polish my motherhood skills (amboi)...kkdg kena audit diri sendiri gak, tgk anak2 well behave tak kalo hanya ibu yg menjaga mereka....dan bila ketiadaan pembantu aka si suami nih, mana la nk tgk anak kecik, nk layan anak besar, nak basuh pinggan, nk basuh cawan, kita nak mandi bagai....so, last saturday, ci try n error, nk tgk anak sulung ci aka ayit dh leh harap or belum...hehehehe.....

Surprise surprise......

Asalnya, ci nak g basuh pinggan...tiya pulak mmg tgh masuk stage mengesot n almost merangkak...takut dia termakan sumthing, tersepit ke apa ke...yg ayit lak, pantang tgk ibu g dapur, nakkkkk ngekor aje....time tu la 'ibu, susu amikkkk' takpun 'ibu, nakkkkk' takpun g melepak kat tmpat sabun n main serbuk sabun basuh baju...fhewwww....

Ci bgtau ayit 'Ayit, g tgk adik....' dia berlari g tengok adik...ci intai dr dapur, takut dia wat sumthing kat adik dia......n ci nmpak tiya tgh pegang lori ayit n nak masukkan dlm mulut.....takut jugak ayit rentap lori dr tgn adik.....

What happen was, ayit dgn nada penuh ke'abang'an, dia separuh jerit 'Yayaaaaaaaaa....' pastu perlahan2 amik lori dr tgn adik (bukan rentap, bukak jari adik lembut2) pastu simpan lori dlm toybox dan amik toys Yaya n gantikan kat tgn adik.....

Ci almost melopong tgk....never thought ayit akan react mcm tu...Alhamdulillah....dh boleh harap walaupun bru 2 tahun setengah.....

Semalam, ayit dgr azan Maghrib, dia diam.....pastu dia tgk muka ci 'Ibu semayang?' mcm nk tnya ibu dh or nak semayang? ibu jawab 'Ibu nk semayang la ni' padahal tgh lipat baju...huhuhu...berlari dia g amik telekung siap dgn sejadah bg kat cici....hati mana la tak tersentuh, trus ci tinggal baju g solat dulu......tgh2 tgk tv, tetiba ayit berdiri tegak, mulut kumat kamit, tau2 terus sujud....pastu tgk kat kami smbil ckp 'semayanggg'.....hahahaha...last2 hubby ajar cara yg betul nk takbir, rukuk, sujud...just for him to understand.....

Tiya pulak makin lama makin chicky...suka crinkle her nose kalo org tenung dia lama2.....owhhh yg ni, mmg inherit ibu dia....hehehehehe....asyik nk ketawa kalo abg dia wat aksi lompat ckit....smpai penat la ayit nk re-run lompatan tu, semata-mata nk bg adik dia ketawa.....anak oh anak.......

The most touching moments bila bangun pagi....ci akan tido di tgh2, sbb anak2 suka peluk ci malam2...bila ci bgn g mandi, drg masih tidur.....bila ci dh habis mandi, scene yg selalu ci nmpak, ayit or tiya akan golek2 n peluk.....ayit akan kejut tiya, cium pipi adik....adik lak kkdg smbil pejam mata golek2 g peluk abg yg lom bgn.....hmmm, teringat pun dh leh bergenang mata kan..... ;)

The funny part, ayit suka kata 'apaaaaa?' smbil angkat kening n sengih2.....tak pun selalu menjawab 'apaaaaaa pun tak boleh' (tiru kumpulan Jambu) hehehehehe...... ;)

8 comments:

yantie said...

cici... terharu...bangga dgn anak2 cici... anak2 saya pun umur lebeh kurang anak cici kot.. part yg bangun pagi, lpas mandi tu... same la jadi kat anak2 saya... sgt comel. bab tggal ber3 time ayah diaorg keja pun tak leh lupa. tak menang tgn kdang2 kan... :)

Cerita Cici said...

yantie: aah kan, suka tgk drg...dulu ramai yg bgtau ci susah nk handle bila anak2 usia rapat2...tp Insyaallah, Tuhan permudahkan urusan ci...so far, ci n suami masih boleh handle, tanda bantuan sesiapa... ;)

~farah~ said...

macam sama situasi kita..hihi

Cerita Cici said...

farah: kita sekapal...hehehehe... ;)

nur rabiatul adawiyyah said...

best baca cerita cici...atul pon berada same tempat ngan ci..kena plak tgh sarat ni..tapi tak nak mintak tlg sape2 jage anak2 coz atul nk cube handle semua sendiri bile hubby keje sabtu ahad..alhamdulillah masih leh tahan lagi..tapi budak2 ni bila ayah dier balik mule ngade2..ayah pon pelik macam mane atul leh handle mereka semua..huhu..ape pon mmg fun jage anak sendiri..

Cerita Cici said...

atul: aaaa, bagusnya kalo kids behave bila dgn atul...good luck to us and all mommies...hehehe.... ;)

zakiahnizuan said...

ci..anak bujang kiah tak layan basikal!yg dia layan senduk periuk..huhuhu

Cerita Cici said...

anak kiah top chef malaysiaa...huhuhu... ;p