Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Monday, May 30, 2011

Perkara yang Kecil dan Remeh.....


Mlm ni ci dalam dilema...athirah demam, cirit dah sminggu...patutnya ci cuti esok, tp smuaorg admin cuti...hubby ci kata nape nk fikir hal org, kna fikir hal anak...ci tak salahkan dia, dia dh byk kaliii cuti utk jaga anak yg sakit...dia jugak lah yg jaga anak2 time ci g photoshoot or catwalk...as for now, tiya on medication...melepek aje tido...kesian...

Tadi kami dinner kat Thaqwa, Prima Gombak...ci nampak satu fam dgn anak kecik mcm sebaya tiya. Parents muda n ada bibik yg kendong anak dlm kain batik. Normal view, dh slalu nmpak di mana2 kan...

Baby drg nk tido, so bibik td lilit kain batik, dodoikan baby td kat luar kedai. Terhenjut2...baby tu pun mcm selesa n tido dlm dakapan bibik tadi...mama dia? Tgh sedap makan n bergelak ketawa dgn ayah kt meja.

What do u think?

Biasa la tu, tu mmg kja bibik....?

Ok, ci amik contoh parents ni sbb rata2 org yg amik bibik ialah org yg bekerja kan...8-10jam, anak ngadap bibik....mlm2 mcm ni pun bibik kna dodoikan jugak? Bila anak nk bonding dgn ibunya? Kalo bf malam2 ok la, kalo bottle feeding? Hmmm...

Parents mcm ci selalunya akan rasa hassle n betapa renyahnya ada anak kecik. Kalo g kedai makan, betapa mustahilnya nk makan dgn aman. Kena gilir makan or makan sebelah tangan. Tambah kna makan cecepat, kkdg nk sembang pun xsmpat. Hehehe...but, that's the beauty of ber'anak' kecik...hectic.... ;)

N on top of all, there will be no picture of org luar yg akan terpahat dlm memory anak kecil kita melainkan kita dan kita shj...kan?

Okey, I'm not judging, just my random opinion...ci faham situasi org berbeza2 kan...keperluan pun xsama... ;)

1more thing, nk pesan kat ayah2...if nk smoking, pls JANGAN smoking depan anak...jauh ke, dekat ke, skali isap hembus ke belakang ke...NEVER...mcm mna kita nk tahu dgn precise yg asap tu xsinggah n melekap kt paru2 kecil anak kita??? N tak mustahil anak kita dh tereducate yg bila dewasa dia pun nk smoking mcm ayah jugak, sbb itu yg dia fikir org dewasa akan buat....disaster sungguh....

Kecil je kan situasi ni...tp leh bayang kan impak dia?

Again, I'm not judging, just my random opinion... ;)

6 comments:

Tina Othman said...

setuju sangat, bila ada anak kecil mmg makan tu just makan je, tak rasa apa pun, semua kena cepat & pantas =)

yunayuni said...

You are right Cici.

Of course ideally it always should be the parents to nurture their child. Personally,I myself tak prefer to have a bibik because I want to nurture my own children. But then again, zaman sekarang ni kan zaman kemudahan.Sometimes everything can be made so easy (as long as you have the money), we tend to forget that we are losing the basics, like bonding with our own child.

Orang kata, cakap memang mudah.Tapi bila kita dah jadi parents mmglerr sgt mencabar,especially bila ada baby kecik kan.bab makan kat kedai tu toksah cakap la..skg ni mmg dpt food terus ngap,bayar,bye2.hahaha.

I try my best not to judge any parent though,sebab kita tak tau keadaan dia yg sebenar.tapi hopefully,semua parents always try to do the best for their children.

p/s: I'd rather quit my job then having a bibik, especially bila anak lagi ramai nanti :)

Diyana said...

yerp akak setuju sangat..kirenye mak ayah jgn le marah bile anak2 lebihkan bibik..;)

akak nak masuk 3 dah..tk pernah terfikir utk berbibik. selalu aje keluar jalan2 dgn anak2 dan suami. bile makan di luar, kite harusnya 'kreatif' menangani anak2..ehehe. kdg2 dtg mood anak2 tk elok time makan di kedai..yg suami akak berdiri sambil dukung sambil hbskan makan. akak plak smpi berkejar2an anak yg sulung.mmg penat..tp fun sangat ;).hehe

p/s:cici, ni kak long..akak najah..:D

Cerita Cici said...

Tina: aah,makan punya la cepat smpai kekadang tersedak...uhuk3...hahahaha...
Yuni: eh bab quit job tu ci pon nak...lg puas hati kan kalo jaga anak depan mata...sakit tergolek takde la kita salahkan org lain....(mode sedih sbb anak ci cirit tp ci tatau apa punca...huhuhu)
kaklong najah: sgt setuju kak...kita kna kreatif....mcm ci g carefour aritu, ada srg ayah sepak anak ppuannya sbb anaknya meragam...for me, kalo xlarat nk handle anak, jgn bawak g tempat public....kalo dh tmpat crowded, dh sure anak akan melalak, kena bersedia la....punya la besar impak sepak tu emotionally kan kak....Nauzubillah...Wallahualam...:)

deeni said...

salam ci.singahan dr KIM =)

mmg btl apa cici ckp. once ada anak ni kita semuanye kne rushing je. kdg2 cm x sempat nk kunyah je mknan dlm mulut sbb nk bkejar ngn anak. letih tu mmg letih la, tp ttp seronok lyn kerenah anak.

cm sy, every time kuar mkn, mesti bwk bekalan mkn anak gak. so that dia xde la tgk je kita mkn. tp sedey gak tgk ada some parents yg suap mkn mcm2 kt anak2 yg still kecik la. penah ada one time tu sy nmpak sorg ibu suap bhun goreng kt baby dia yg br umur dlm setahun. b4 tu suap cendawan goreng kt bdk tu. bl nampak bekalan mkn anak sy, ibu tu pandang2 cm pelik je.

tak paham bl ada org yg anggap anak tu beban. sanggup serahkan tugas pd org lain. klu sy la, x sanggup la jauh ngn anak. balik keje je, mesti bkejar nk ambik anak sal rindu sgt pas sehari suntuk kt opis.

Cerita Cici said...

salam deeni...wahhh rindu kat KIM, singgah kejap2 aje, tu pun ci slalu jd silent reader... ;)

yup, setuju bab bekalan makanan tu...ci pun kkdg xsmpat nk wat, sbb unplanned visit to kedai makan kan...tp kalo mmg plan, slalunya ci akan bwk bekal bubur/biskut utk anak makan...so that kita xsuap bnda yg bukan2 dlm perut anak....ckit bg dia rs tu ok la kut, tp kalo bantai suap sepinggan tu takut sakit perut lak kan...hehehehe.....

it is gud to know that ibu-ibu di sana prihatin...tahniah dear... ;)