Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Thursday, April 21, 2011

Jika Usia anak Rapat... ;)


Ci dapat private msg dr kawan lama ci, bertanyakan mcm mana ci handle 2 anak ci yg kecik cenonit tu srg2 kalo hubby ci kerja. Soklan yang sgt menarik...buat ci terpikir, 'hmmmm, mcm mna ci handle yehhh???' Hahahaha......


Okey, ci akan senaraikan dos n donts (cewahhhh) mcm mna nk manage masa dan handle jika kita ada anak rapat. (Anak ci setahun srg okeyyy...hehehe)


Orait, here we go....


Fasa pregnancy:


1) Sentiasa libatkan anak sulung dlm aktiviti yg melibatkan baby...esp. kalo g scan. Biar dia aware ada baby dlm perut ibu. Selalu ajak dia cium, sembang dgn adik dlm perut. Insyaallah, bila adik kua, mereka akan lebih rapat.

2) Wpun kita letih, kurang tenaga, paksa diri main or bykkan masa dgn anak sulung. Sbb bila adik kua, mustahil kita akan tumpu sepenuhnya pd dia.

3) PENTING: Wpun kita xsihat, sakit, jgn skali-kali melepaskan marah, tension dekat anak sulung. Kesan akan jd sgt dalam. Believe me... :(


Fasa pantang:

Ci tau kalo kebiasaan, ibu akan berpantang di rumah mak/mertua. Dan kita akan dijaga. Tapi ci berpantang sndiri di rumah ci. Siang anak sulung mmg antar di nesery, ci hanya handle anak kedua di rumah. Kena pandai bahagi masa n tahu bila anak tidur, bila nk masak, bila nk bersihkan diri.

Bila wekens, mmg hectic la bila hubby ci keja, ci kna jaga dua2 skali and ci masih dalam pantang...ci slalu akan masak awal, before hubby g kerja so that ci leh duduk depan anak2, tnpa perlu spend masa di dapur prepare for lunch. please mommies, in case xder pembantu, jgn paksa diri wat bnda yg berat. go easy on yourself. jalan pelan2, wat kerja pelan2, kurangkan mendukung anak sulung (kecuali time mandi/ nk pakaikan baju/ nk letak dlm high chair) dan byk tawakal, smoga sihat dan diberi kekuatan..... ;)


Fasa permulaan:


Okey, this time was tough, at least for me la. Ci pun xlarat nk kira brapa kali ci mcm nk nangis, nk giv up...ci xleh nk mtk tlg sesapa, smua org jauh dr ci. Apa yg ci leh wat is hold myself together dan hadap dgn sabar.


Ayit masih clingy, tiya lak masih nk seswaikan diri dgn dunia. dua2 nak attention, dua2 memerap.....


Kalo ci bertiga dgn anak2, mmg hectic. Ayit bru nk melasak, tiya lak nk bergayutt spanjang masa. Ayit suka jerit, tiya lak akan terkejut dr tidur kalo dgr abg dia jerit. Kkdg ibu ni yg tambah jerit skali. fhewww..... ;p


PENTING: Jgn skali2 pukul anak kalo kita dalam keadaan penat, it will become worst...kalo kita marah, tension, walk away. G minum air or amik wudhuk. Dh reda then bru g tegur anak kalo dia wat silap.


Allow anak sulung utk cium n pegang adik, tp kna pantau. Takut terbuat adik. Ci akan biaq ayit main dgn tiya tp ci ada skali.


Bab kemas umah, masak, basuh sidai baju, ci akan wat time baby tido. Ci akan allow ayit tlg ci masak, sidai kain. At least dia takan bising tepi adik dia. And dia belajar wat kja umah skali. Skrg kalo nmpak benda tertumpah, dia berlari amik kain lap. Kalo nmpak baju kotor, dia akan terkedek2 g letak dlm laundry basket.


Rehatkan diri in between chores. Jgn wat major cleaning, mcm basuh satu dapur kalo time tu pon kita kna jaga anak2. Hahahaha....Tgu hubby balik, bru wat. Takla penat sgt kan.


And kalo pun kita xmampu nk kemas toys (sbb 5min skali anak akan selerakkan blik), try to live with that situation. Hehehe....Kna faham yg anak2 masih kecil. Dan slowly kemas bila mereka dh tidur.


Everything yg kita buat, mesti depan mereka (solat dll) sbb smpai skrg, ayit dh 2thn n tiya dh 6 bulan, ci still rasa doubt kalo tinggal ayit alone dgn adik. dia pernah suap tiya biskut (time tu ci masuk bilik kejap amik baju), nasib baik tak tersedakkk.... :(


Kalo nk kuar jenjalan- okey, this one is tricky, sbb mmg kna cari tmpat yg selesa utk anak2 yg kecik. Sbb nk elak dua2 meragam dlm masa yg sama. Anywhere pon, elakkan tmpat yg panas n crowded...Fuh3....fam ci slalu outing main kt taman. Kalo nk g shopping g JJ. Jarang sgt g centre of KL, as I woudnt prefer bcoz of the 'crowd' factor.... ;)


Yg paling penting kalo mnjaga anak2 yg rapat ialah kesabaran kita sbgai Ibu....byk istighfar kalo rasa marah tu datang. Dptkan bantuan kalo rasa perlu. Kalo keadaan loneranger mcm cici, belajar utk hadap kerenah anak2 dgn sabar. Sumtimes kita xperlu sntiasa jd ibu, be their frens jugak. Insyaallah, kita pun lebihhh happy..... ;)


Kalo ada yg ci igt, ci tambah kemudian okey..... ;)


Special credit dan setinggi tinggi tingggiiii penghargaan kepada suami cici, En Ery Cici...tanpa dia, i am a mess.... ;p


Frensss, pls add skali ye...i'm still learning to adapt being a mother of two... ;)

5 comments:

nur rabiatul adawiyyah said...

hai ci..salam perkenalan..mmg suke baca blog ci dan hari ni br nk komen..satu cerita yg menarik yg blh dikongsi bersama..atul pon skrg dh ader 2 org anak dan skrg tgh mengandungkan anak ketiga...mmg ramai yg tanye mcm mane atul leh handle anak yg seramai tu..huhu..mmg mencabar dan penat tapi kepenatan tu atul takkan tunjukkan depan anak2 coz nk mereka hepi je..atul juge seorang pelajar skrg ni dan lagilah mencabar..atul rs ape yg ci tulis dlm artikel ni mmg betul..bile anak2 tido br leh wat keje dan bile mereka bangun kite kena duduk same2 ngan mereka coz mase tu jelah kite ader mase yg berkualiti ngan anak2 kite..

Cerita Cici said...

yup...tq atul for reading ci punya blog...ci hargai sgt2....just my 2cents sbb ramai kenkawan ci akan lalui bnda yg sama...tp cuma beza maybe ada yg dpt pertolongan family...apa pun, be strong okey dear.... ;)

deena awanis said...

hai ci..saya baru anak sorang pun dah rasa penat esp kalau balik keje, kita penat n hubby pulak balik lewat..so many things to do..ini pulak kalau dah 2 orang anak..fhewww..

Cerita Cici said...

deena awanis: believe me dear, once dh ada 2org anak, trus kita akan cuba cuba n cuba adapt... ;)

Diyana said...

Akak senyum sorang2 baca entry ni..sbb mmg sangat dekat dgn life akak. serupa :D.apapun bile bilangan anak semakin bertambah,yg paling penting adalah kesabaran.:D