Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Tuesday, August 23, 2011

My preparation for Hari Raya... ;)

Ci ada dateline utk kerja2 ci kat office, ci ada assignment yg perlu ci siapkan dan hantar, ci ada replacement test yg ci kena amik (ci ponteng last kelas sbb nak balik kampong suami), ci ada bykkkk brg nak pack utk hari raya, ci ada kuih yg ci teringin nak buat, ci ada tuuu, ci ada niii….ci ada bykkkk benda, smua menuntut keberadaan cici….dan semuanya utk duniawi….

Ci pernah terbaca yg sepatutnya di hujung Ramadhan, kita digalakkan ambil cuti, penuhkan masa dgn ibadat kepada Allah….dekatkan diri dgn Allah…perbaiki hubungan dgn Allah….Allah dah jemput kita utk meraikan bulan yg penuh keampunan, tp berapa ramai drpd kita yg merebut peluang tu…berapa ramai drpd kita yang berubah, sekurang-kurangnya ada sedikit peningkatan…tp tu la kan, hujung2 Ramadhan ni la kerja nak bertimbun pun....kelas pon longgok smua time bulan puasa sbb nak bg laluan utk raya....kan?

Adik trainee ci pernah cerita, keadaan dia terjumpa srg staff uia dlm toilet lelaki, tgh smoking di bulan puasa. Ramai jugak keluar masuk dlm toilet tu. Masing2 smua cuma senyum dan sengih2….dia jd sedih…sbb sepatutnya dlm institusi yg penuh keagamaan, berlandaskan Islam, benda2 basic seperti solat 5 waktu dan puasa hanyalah perkara yg sudah perlu ada dlm hati dan dlm iman. Benda2 spt ni bukan boleh disuruh, diajar…masing2 dh besar…dh boleh fikir…dh boleh fikir ke mana sebenarnya hala tuju kita…bukan tetap di dunia ni pon….isk3….

Preparation utk hari raya, kuih raya dh checked dengan mak mertua ci….duit raya dah tukar….baju anak2 utk jalan dh beli….baju suami dah…baju kurung ci n tiya aje yg sedih….tak siappppp…waaaaa….sayunya la hai…punya la semangat nak sambut berdondon dgn dia….ish3….

Takpe lah....ci anggap bnda ni small matter...leh aje beli baju readymade murah2 kat KL or Kedah kan....(kalau lah ada...) Apa yg penting, pengisian hari raya, jmpa sanak saudara, menyambung silaturrahim yg dh lama terpisah... ;)

Selamat hari raya smua...maaf zahir dan batin dr cici dan family....kalo ada tersalah tulis dan sebagainya, harap di halalkan ye..... ;)

4 comments:

Biey said...

selamat hari raya ci

Cerita Cici said...

Selamat Hari raya juga.... ;)

Jim Wau Jim Wau said...

sabar yeh kak ci..! u cn do it! kak ci power!

Cerita Cici said...

kakci geng power ranger yg kaler merahhh...go go power rangerrsss... ;p