Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Tuesday, September 6, 2011

Salam Lebaran readers... ;)


Dan Maaf zahir batin untuk semua….

Alhamdulillah, Syawal kali ni palinggggg bermakna bg ci….thn lain pun bermakna jugak, tapiiii kali ni sgt special sbbb…

Kakak sulung ci ada kat Malaysia!!! jadinya lengkaplah kami 4 beradik, setelah 4 tahun beraya dgn tak pernah cukup quorum….cumanya abg ipar ci aje yg tak dpt join this big group…apa pun, ci kirimkan salam sayang kt dia dr kejauhan aje….*wink*

Kami bergerak dari KL pagi Ahad, pukul 4 pagiii….sbbnya sabtu tu hubby ci still kerja. Ci punya la excited smpai tak tidur seharian berkemas, berpacking, membasuh rumah…semangat waja nak balik…kami smpai kedah dlm pukul 10 pagi…

Harith paling seronok main dgn sepupu2 dia…abg ci dtg, akak ci Yeya pun dtg bwk baby dia…sgtttt comeyyyy….sgt muka mcm kakak ci….huhuhu….nih yg jeles nih.....

Tapiiii…yg wat ci trauma raya kali ni….Athirah lak demam….

Start ari pertama kat kedah, badan dia dh suam…sehari sebelum ghaya dh start panas. Ci pun melilau la cri klinik…nasib baik ada yg still bukak….dh makan ubat, skali perasan mulut dia mcm naik putih2….trus pegi Kedah Medical Centre lak…paed kata fungus, tp mmg common among babies….so dpt ubat oral gel aje….

Malam raya tu, pukul 3 pagi, tiya mcm nangis2…ci pun susukan la dia….bdn mcm dh sejuk, suam2 ckit aje…skali ci perasan tgn dia mengigil n kaki tgn dia sejukkkk mcm ais….ci kejut hubby ci, kami terus bawak pegi hospital besar kedah….

Malang sgttttt, staff kat ctu, pandang kes kami ni mcm kes tak kritikal….nak daftar lambat, nak saringan pun terhegeh2….padahal tiya tgh mengigil tu….Subhanallah, Tuhan sj yg tahu betapa marahnya ci time tuh….

Lepas check suhu, dah 41c….Ya Allah, lg la berdebar ci…kalo baby selalunya dh sawan demam kalo tinggi mcm tu…baru la ada staff yg cecepat masukkan ubat tru bontot tiya…dah tu, nak menunggu doctor pun satu hal jugak….berjammm2….tahu la nak ghaya, tapi kalo dh kerja kat hospital, deal dgn org tak sihat, tolong lah bertanggungjawab…at least tunjuk la muka concern ckit…..fhew…

Doktor nak warded kan tiya, tp ci sndiri mintak jaga kat umah…n teruskan bg ubat antibiotic n ubat demam kat dia…sbb pikir nak raya kan….doktor kata kalo panas bali, trus masuk wad….

Esoknya, ci raya dgn hati yg ala2 susah hati aje…sbbnya tiya on off panasnya. Asal makan ubat je muntah. Kena masuk tru bon2…asyik kena jerlum dgn ayaq asam jawa…beraya la jugak kat umah org, tp 2 rumah aje…pastu ci mintak nak balik, rehat kat umah….

Hari kedua kami wat BBQ kat kebun ayah. Mmg havoc…ci tukang bakar….yg lain tukang hidang aje…faveret ci satay kakak ipar, sbb bykkk lemakkk…hahahaha…..

Hari ketiga lak pegi beraya umah kakak 2nd ci….makan makanan western….nikmat sgt masakan Yeya…tak jmpa kat kedai la….kalo mintak resepi pun lum tentu jadik….hehehehe….

Raya keempat kami dh gerak ke seremban…balik umah mertua ci….pagi tu, guess what, bru kuaq campak tiya…memula ckit, pastu dh byk….time ni dia dh tak demam dh…tp merengekkkk aje. Ci nak wat satu keja pun xbuleh, kna ngendong dia…..

Kami balik Gombak raya keenam….sbb isnin tu pakat dh kerja….smpai je umah, tiya tersengih2, terguling2…ayit terlompat2…bebudak pun tau betapa selesanya umah sndiri w/pun la umah kami kecik dan selerak, serba tak cukup….hehehehe….

Apa2 pun, nak ucap selamat hari raya smuaaaa….sorry ci takleh nak attend any umah terbuka sbb sepanjang weken ci ada kelas…blueghh….

# Tahun ni takde baju sedondon dgn tiya sbb tailor tak siapkan…huhuhu… ;p

8 comments:

Jim Wau Jim Wau said...

selamat hari raya kak cici!!!!!
maaf zahir batin kak gurau2 ape2 sume taw..love ya!
takpe next year tailor kasik hantar dua bulan sblum ok.

Cerita Cici said...

hahahaha...juejue la tolong jahitkannn... ;p

yantie said...

Selamat Hari Raya Cici...
mmg susah hati bila anak sakit kan...

Cerita Cici said...

sgt susah hatiiii....tak senang duduk... ;)

yunayuni said...

selamat hari raya ci! senasib lah kita, bella pun demam raya pertama.dia takde mood je,mummy dia pun ala2 je raya.huhu.takde mood terus.

anyway glad to hear things are good now! take care

harakahdaily said...

slm cici, owhh masa kt asma dlu rasanya kita tgok muka n snyum2 je kot, hehe... tp dh ada dlm list fren fb n terbaca entry ni, juz rasa concern nk share pgalaman berubat budak2, maklumla anak mmg xdak tp anak buah bderet dahh... ;)

act psl jelum tu, ada doc homeophaty ckp budak2 xleh sgt jelum dgn ayaq asam jawa sbb boleh jd sejuk n jd kahak plak, klu nak jelum, blh jelum dgn ayaq daun bunga raya xpa.. juz sharing, mana taw bguna kdepan nnt ;D

fwawa said...

alamak, termasuk dgn id keje plak, harakahdaily is me - farah salwa aznan ;D

Cerita Cici said...

haa tu la...pnh jugak dgq org kata....okey, Insyaallah, ci akan igt tu...time tu kat kmpg, kelam kabut, tak igt smua bnda...nasib baik tak kerap sgt wat...lgpon dia mmg tak demam batuk selsema, just demam ja...neway thanx... ;)