Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Monday, March 4, 2013

Confinement : My way... :-)


Day 46...
Dah merdeka... Dah yabedabedu smlm... Day 45 ci dh sampai PD. Oh well...

Truthfully, i just love being pregnant... In love (scared at the same time) with the delivery mode. I just love the idea, the feeling of motherhood... But,  i hate confinement period...what more can i say... 

Dr anak sulung, ci xberapa lucky utk pantang dlm istilah pantang; kaki rapat, baring sebelah baby, org dtg hidang makanan kt sebelah, 44days of no kerja rumah allowed... From the first week, ci jaga badan ci sendiri (with big help from my hubby)... Masuk anak kedua, a bit nasib baik sbb mak ci dtg tlg... Masuk anak ketiga, first 3 days, mertua ci dtg. Masuk day 4, i'm on my own. Day 5, i already juggling with 3 kids. Fhew!  Lap peluh! Luckily, ci spent another one week kat rumah mertua. After that, i'm on my own again...

Bila sesi tutup pantang on my 42 days, mak bidan ada tanya,  'Ci langgar pantang tak?'... Malu malu alah nak jawap, ci kata' ci langgar semua, kecuali pantang makan shj... ' In other words, ci buat smua kerja rumah, plus jaga smua anak (ayit tiya xmau pergi school)...

Tp, Alhamdulillah, badan ci okey. Takde yg jatuh or turun. Semua kt tempat yg sepatutnya. Lega!

So, in case ada sesapa di luar sana, yg tak bernasib baik mcm ci jugak, here' s some list, yg ci boleh fikir sekarang, on how to deal with confinement with confidence... Ececeh... Okey, here goes!

1. Utk elak baby blues di awal kelahiran, jangannnn duduk srg diri. Kalau terpaksa pantang sendiri, minta suami temankan, or family or jiran or kawan... Make yourself busy, or jgn biarkan fikiran kosong... Membaca boleh membantu. Baca apa2 yg xdak kena ngena dgn kelahiran.. Self motivation, novel ringan yg kelakar (read sophie kinsella perhaps -  beli whole series of Confession of a Shopaholics!  Hihihi)...
2. Jgn tgk tv benda yg merapu yg buat serabut kepala... Musim awards ni byk tunjuk movie pening kepala yg artistic, jangan tengok!
3. Buat simple jadual utk diri sendiri. Bangun pukul berapa, mandi pukul berapa, berbengkung bertungku bila, masak bila,nak pump susu, nak siapkan baby pukul berapa. Jadual ni mungkin akan lari, dan ikut timing baby, but it's okey. At least ada guide.
4. Masak ala kadar.. Lauk pantang mmg ala kadar pun kan. If only kita dh meloya tgk lauk yg sama kita masak, be creative. And still, jgn penatkan diri dgn hanya memasak. Kita kan dlm pantang...
5. Bab main air, ci terpaksa langgaq, sbb ci kena mandi kan depa, kena siapkan, basuh poopoo, basuh kain... Tp make sure kita buat cecepat and pakai stocking right after that. Jgn biar bdn basah lelama sgt.
6. Elak angkat bnda berat. Kalau pun terpaksa, angkat perlahan2... Nak elak dr peranakan jatuh.
7. Jgn tinggal berbengkung, bertungku, berstocking and makan ubat or herba utk selepas bersalin. Sgttt membantu utk pulihkan dalaman.
8. If rasa kebas kebas kaki, rasa seram sejuk, cecepat tungku. Letak minyak panas and pakai stocking. Jgn sampai demam ye.
9. Sabar dan jgn melenting. If anak kita yg lain lasak or sepahkan rumah. Jgn tergesa utk kemas semua. Pesan pd suami utk terima keadaan rumah, sekurang-kurangnya smpai kita agak sihat dan kuat.
10. Rehat kalau boleh... Selama mana yg boleh.  Selama mana yg sempat.
11. Jgn dok gatai pi timbang badan selang sehari.  Huhuhu...
12. U know ur body well. Buat mana yg mampu. Kalau rs semacam, berhenti dan jgn salahkan diri kalau xlarat.
13. Doa dan tawakal....

Yup...ci tau dan faham yg kalau kita tak jaga bdn dalam pantang betul2 nanti tua kita yg susah. Tapi in certain keadaan,  mcm ci ni, mmg terpaksa lalui jugak. Ci pesan kat diri sendiri, yg Allah takan duga kalau kita sendiri tak kuat nak hadapi. Allah Maha Adil....
To my all frens yg tgh dalam confinement period, esp yg kena pantang sendiri,  all the best and good luck. Be happy on whatever conditions u have. We're mothers, we're born to be tough... 

Published with Blogger-droid v2.0.6

3 comments:

JaSmIn said...

salam ci..betul tu kebanyakkan mak mak kita zaman dlu pon pantang sdiri je sbb ank2 yg ats lg byk kena jaga dr baby mna yg nk g skolah nk mkn nk mndi he3..saya pn rse ank sulung je kita btul2 bole jga diri msuk no 2 apatah lg yg ke tiga ke empat tkpelah..sbgai ibu kita buat takat yg mampu kadang2 cemburu tgok org lain yg mampu pntang dgn baik wpn da ank ke dua 3 he3 bertuah sgt kan..

Cerita Cici said...

Wsalam...aah, jeles dalam masa yg sama redha dgn keadaan diri...Allah tak duga kalau kita tak kuat kan... ;-)

Ibu Ilyanie(s) said...

as salam sis.. tahniah dah abis pantang! :D. Cabaran seterusnya selepas pantang, mcm mana nak maintain health and beauty dalam kesibukan t'jwb dan membesarkan anak2. Jom jenguk blog fatin utk tips2 mudah health and beauty with MRT... :D. TQ!
http://ibuilyaniescottage.blogspot.com/