Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Wednesday, November 20, 2013

IIUM Ummatic Global- Art Of Cake Decorating 2013


Dua minggu lepas, kawan ci, Ida Rahayu pm ci kat fb. Tanya ci kalau2 ci nak join pertandingan deco kek. Nak terlepas hp waktu tu, sbb tak terkata apa. Hihihi. I don’t know anything about cake! Kek pun ci tak suka makan, apatah lg nak hias nya.

Last time ci buat kek, tu pun brownies, resepi dpt dr kakak ci, dr Nigella Dawson. Setengah jam pun dh boleh siap. Tu pun brownies ni mmg comot rupa bentuk dia, tak payah nak hias2 bagai. Hihihi.

So, apa yg buat ci masuk jugak?
  •          Nak challenge diri sendiri (macam biasa).
  •          Nak rasa mcm mana berada dalam pertandingan ala2 food network challenge.
  •          Partner ci bukan calang2 org, dia taukey kek. So, dah selamat kat ctu. Hihihi.

Dgn lafaz Bismillah, ci bgtau ‘Okey’ kat kawan ci. Sign up, pay the fee, then tunggu hari pertandingan.
Ada la meeting dua kali, nak discuss pasal how we’re going to do this, the timing, the design, the deco….pastu kebetulan kat kaed ada sweets and candy fair, trus borong daco kat ctu. Semngat waja nih masing2.

Esok dh nak bertanding, arini bru terkial2 tgk youtube ‘how to roll a fondant’.

Hahahahaha

Tarik nafas jap. Sambung gelak balik.

Hahahaha.

Oh Allah. Kenapa la cici oiii…

So yes, berbekalkan HANYA ilmu teori, ci pun pergi contest esoknya. Jd org pertama yg show up. Dlm otak, fondant tu sama mcm playdough. Ulang ayat tu sampai nak muntah. 



Kami di beri meja, nama team kami Cake’s Mommies. Sebab dah mak2 org kan.



Bismillah. First time pegang fondat. Eh, betul la, mcm playdough. Senang shj nak uli, bab nak colour tu a bit tricky. Sbb nak bg colour tu naik, nak bg sebati. All and all, senang ajee…hihihi…thanx to ayu sbb assemble semua, ci just buat as her instruction je. Dia kan mastermind. 







Lepas dah siap semua, kena la present depan judges and students yg penuh dalam main auditorium. Mmg sebijik mcm food network challenge. 

Bab present, pegang mic, mmg cici suka...tp suruh nyanyi, sorryyyyyyy...... hihihi.

'This cake is inspired by our daughters, as both of us are mothers..... ' ayat pun mcm mak mak jeee...

Selepas penat lelah, berpeluh berdiri sejam setengah, apa kami dapat?

Dapat a bit of reality bites, sbb tgk kek2 org lain boleh tahannn…!

Tapi, dah Allah tulis kan.

Kami dapat nombor dua!!!

Yeayyyy!!! *insert bunyi mercun papan.

Alhamdulillah. Sujud syukur.


Muka2 masing2 pun macam eh eh apa yg jadi nih…hihihi….
Hadiah duit RM200.00 dan sedikit cenderamata dr Chef.
Okey la, bahagi dua. Masuk pun melabur RM30 je.


Lepas post dalam fb, mula kawan komen, lepas ni ci boleh la buat kek ke, bukak bakeri ke. Eh eh eh…rasa mcm tak sanggup je. Tangan keras kut. Ci mmg respek, tabik spring kat org yg ambil order buat kek. Kakak ipar ci salah srg nya. Tahap kesabaran sure tinggi kan….nak buat satu hal, nak kemas tu a diff kind of story. Heeeee….

Tapi all and all, dah ada satu persepsi pada diri sendiri. If we push ourselves harder, we can do anything, Insyaallah. :)

Imposibble is nothing. 



3 comments:

Sidratul Muntaha said...

menitik air mata ci..
ayu mgm tak bajet kita menang ke ape..
sbbnya...
mcm2 hal..
dgn budak2 kat uamh buat hal
dgn buttercream tertinggal kat umah
aahhaha
mgm ms kita dgr kita no 2 tu..
haih..
biar betul judges ni..
tgk yg lenlain buat basket weave...
buat ros..
kita?1
cengkelat main print je mould tu.
ehehhehe
apepun..
rezeki ci..
rezeki..
and sweet memory too
thanks again for being my partner crime..
ingat lagu clarity, ingat art of deco cake competiton..

Cerita Cici said...

thanx ayu...sbb ingat nak ajak ci...mcm bidan terjun pun ada...great memories indeed.... Hugs! :)

Saud Karrysta said...

Salam kenal Mbak Cici ijin simak
Artikelnya. ohh yah salam kenal
Dan Ijin Follow blog nya juga yah
Mbak Cici. agar silaturrahim antar
Blog lebih nyaman. semoga saja
Ukhuwah dalam blogging semakin erat