Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Saturday, September 25, 2010

38...going to 39.....

This past few days was a torture for me...banyak sgt ci lalui smpai tatau nak hadap yang mana satu...

I'm now in my 38th weeks of pregnancy...

Yippy yippy yeay...

Ada pon kenkawan ci yang dh bersalin dulu...hehehe...tahniah girls....u're survivorsss...

As my condition, yup, mcm mgu sudah jugak- non stop of series of unfortunate false labor, uncount Braxton-hicks, sharp pain kat area pelvic (seriously sharp) smpai barely cant walk, sakit pinggang, sakit mcm period pain...on top of that, penat yang teramat sgt...

Yup, penat ini masalah bila nesting instinct ci datang...ci rasa nk kemas smua bnda...tapi, ci penat...and di tambah dgn situasi sakit di 'bawah' yang sgt truk, ci rasa rahmat kalo boleh duduk dan bgn dgn jayanya...most of the time kena pejam mata sbb nyilu sgt...doc kata baby dh kat bawah sgt...ci rasa baby mcm dh nk terkua aje tiap kali ci bgn...ish3...

Isnin lepas, ci g GMC...pptnya checkup 29/9 ni, tapi ci pg sbb dh start sakit....contraction tu terasa mild, tp yg teruk sgt tu sgt kat bawah...mcm luka, mcm pedih sgt...susah nk bgtau sbb time ayit dulu ci tak rasa pon...

Conclusion: doc bagi ci MC smpai seminggu...yeay! tak yah la susah hati nk sakit kat opis. leh la tenangkan fikiran, dok umah, rehat2 pegang remote, webcam dgn kakak...hehehehe....sgt suka hati....

Kesempatan duduk umah pun ci tak sia kan...ci baca, baca dan baca smua pasal proses labor...dr method 411 (jarak 4min, 1 min for 1 contraction, for 1 hour), purple pushing, natural birthing, u name it...smua ci rasa mcm nk digest, mcm nk telan dan dgn harapan at any point necessary, ci akan igt smua details...hahaha...mau tergolek... ;p

As per checkup last week, berat ci dh 67kg and baby dah 2.8kg...cervix still tebal tp baby dh byk turun ke bawah...Alhamdulillah....

My next check up will be on 5hb Oct...kalau la still tak bersalin kan... ;p

Doakan ci ye semua..... ;)

Sunday, September 19, 2010

False alarm...false alarm.... ;p

Welcome back wahai worksss.....walaupun ci dh tak join team audit untuk audit luar kali ni sbb perut dh makin membesar dan semuaorg takut ci tebersalin time fieldwork; tapi I ada bykkkk kerja okeyyyy...hehehe...berlonggok kerja yg ci lum bukak walaupun dh separuh hari kat opish nih...dok bersandar je kejanya....smbil urut kaki yg dh bengkak ni...

Oh no no, bukan bengkak sbb pregnancy (ci rasa la) tapi sebab kaki ci kan melecur....

Semalam, seharian ci beraya bukan di rumah ci...teruja sgt sbb g umah pakngah makngah hubby ci...mak ngah org perak belah utagha...kompom ada lauk pauk sblah sana....I kan org utagha...hehehe....

Pagi-pagi buta (tak buta sgt sbb ayit kejut ci pun dh kol 8 pagi...ibu tido lmbat sbb tiya tanak tido... ;p), ci dh bersilat di dapur....hubby kua g beli roti canai, ci lak gigih wat nasik goreng utk tetamu yg datang 3 bijik kereta...penuh kuali ibu nih.....sambil2 jampi dan tawakal agar nasik goreng ci sedap, sambil2 lari g mandi, sambil2 tahan jgn marah bila ayit baling mangkuk roti canai habih tumpah kuah kat lantai- hufff huffff- nk taip pun masih terasa semput ci semalam....

Tapi, Alhamdulillah, smua berjalan dgn lancar....terer gak la mak boyot kaki tempang ni leh handle the crowd kan....family mertua ci tak duduk lama, sbb drg smua nk berangkat g umah pakngah cheras tu a little sooner sbb nenek a.k.a nenek moyang ayit dr Melaka dh smpai sana.....

Lari-lari lak gi bersiap ala kadar...sarung jubah kak yeya bagi...lilit selendang....tempek bedak eyeliner lippy ckit, dh shiap......kami naik satu kreta dgn abah ke Cheras...ayit dh tak reti nk duduk diam dah...dok korek dashboard la bagai....tapiiii, atok n nenek tetappp layan dgn penuh sabar dan kasih-sayang...huhuhu.... ;p

Sampai je umah pak ngah mak ngah, trus serang kueh raya....walaupun mak ngah kata beli, tp sbb sedap plus lapar, licin gak ci bantai dua beranak dgn ayit...eh tiga, dgn abah dia sekali hantu kuih raya....*sigh*

Pastu makan nasik lak....mak ngah masak gulai daging, smbal sotong, tempe goreng, ikan goreng garing, rendang perak, rendang melaka...smua sedap.....sbb smua ci makan....hehehe....




Lepas tersadai kejap sbb kenyang, posing dgn ayit...time ni dia malu-malu lagi jumpa pakcik2 makcik2 dia yang smua kecik2 jugak...kecik pon tak kecik sgt la...dlm darjah satu dua cmtu aje....ayit kua je dr perut ci, smuaorg naik pangkat...yang pak ngah jd tok ngah...yang pakcik jadi tok chik...hehehehe.....ayit kan cucu sulung, cicit sulung family hubby ci......


Panggil abah lak, konon nak amik family picture...tapi sebab ayit mcm kekurangan mood, tgh adjust dia untuk behaveee, be good, and stay still ;p

nampak tak perut ibu mengandung 9 bulan tuuuu? hehehe.... ;p



"Suh dia duduk la yang..."


Ni ja yang dapat sbb ayit dah 'haaaaaa....' ; dh nak bersilat sbb berpeluh main beskal besar dr dia....ish3... ;p

Balik dr umah pak ngah around 6 pm, kami satu family mertua, dgn Ain Eren n Erul Ira (adik ipar biras smua) skali, gi umah kwn abah dekat Ampang lak...takde snap gambar dekat umah cantik makcik tu sebab....sebab...sebab...cici sakit.....

Erk......

hehehehe....

Time makan kueh raya tu, tetiba rasa menyucuk yang amat sgt kat belakang, rasa tiya ngeras tahap nk meletops and sakit kat bawah yang mcm unbearable.....ci try jd cool, tarik nafas lepas...berkerut dahi, berpeluh2.....dh la dok kat umah org....senyum pun dh jd mcm senget ckit dah.....ci betulkan position duduk, sama jugak....tgk hubby yang duduk across the hall, wat mimik muka 'Sakittt...'

Dia tetiba terjerit ckit 'hah, sakit??' hahaha...habih smua org dh cuak skali...mak mertua dh muka risau, adik ipar ci dh urut dada...hehehe...comel je.....

Ci bgtau mak 'sakit...tapi mcm boleh tahan lagi ni.....' sib baik tuan rumah tak prasan kalo tak, lagi haru.....hehehe....kompom pakcik tu dh kol ambulance..... ;p

Lama ckit, bru okey balik....ci assume braxton hicks sbb kalo contraction betul, will sure increasingly intense kan kan kan? hehehehe...dh penah rasa skjap time ayit dulu....tak smpat nk rs yang btul2 intense sbb ci kan kena operate.... ;p

Balik je umah, trus duduk takleh nak bgn...ayit lak mcm meragam ckit, sbb letih main kut...kena salin gak diapers, baju suar dia sbb melekit sgt...kalo anak ibu dh besar panjang mau je ibu sirap dgn air, biar tido dlm keadaan selesa.....last2 dia tido waktu ci nak pakaikan suar dia halfway...lega, sbb takde aksi 'tidooo la ayit, ibu dh ngantuk ni....waaa.....' smpai ibu jd drama queen dah.......

Tetiba mcm lapar sgt je, trus order kat hubby nasi goreng dgn air milo kotak; walaupun dh kol 10.30 mlm; wlaupun mata hubby ci mcm dh xleh bukak...hehehehe...kejam la, tp mmg lapar sgt, nk wat cmne kan.....

Leh lak sengih sengih makan nasik goreng pastu bantai 2 kotak milo pehtu online fb pehtu bru zzzzz tido.....tau2 je dh nak pg sbb ayit dh merengek nak susu...



Oh yes, this is my sweet feet now...nope, tak heals lagi pon...rasanya lg worst kut sbb dh mula membengkak kat area tapak, smpai xleh nak pijak....ci assume bukan swollen sbb pregnancy sbb nya sebelah kaki kanan relax aje...ci smpai tahap xleh berdiri dan berpijak...and yes, gatal dia Subhanallah...mencabar nak tahan tu....xnak garu sbb nanti parut lg hodoh....sib baik dh kawen okeyyyy, kalo tak potong bebeberapa ratus hantaran...hahahaha......

Ci tgh tahan lagi walaupun dh byk bnda tak larat nk buat...tak mcm zaman ayit dulu, ci byk sakit di ujung2 pregnancy ni.....cita2 tinggi nak masak, kemas, basuh baju...ci wat, tapi mmg tersadai la lepas tu....cik 'V' lak selalu ja sakit berdenyut2....pangkal peha, belakang, ari2...smua la yg sewaktu dgn nya.....smua dh smpai tahap2 sakit smpai terpejam2 mata...hehehehe...even nk bgn dan duduk pun dh jadi isu panas dan nyilu dah....hehehe....

Will checkup again at GMC this 29/9/2010......arap2 takde pape yang terjadi...kalo terjadi pun, ci doa yang terbaik aje..... ;p

Sunday, September 12, 2010

Syawal......


Selamat hari Raya ci ucapkan kepada smua kawan bloggers...maaf zahir dan batin ye...yes, this is hari kelapan Syawal...yang pertama dan kedua dan seterusnya dh di sambut dgn penuh kesederhanaan...Alhamdulillah...

Kesederhanaan mcm mana? hehehe...well, for a start ci mmg beraya kat rumah kat sri gombak aje. mak ayah ci import dr Kedah...suka suka...tak la meraung pagi-pagi, smua mak mak abah ayah takde kan....bukan niat derhaka, takmau balik kampung mana-mana. tapi perut ci yang dh 36 minggu ni membuatkan ci semput w/pun hanya ke kedai Big depan taman tu...ish3.....yg paling best, mak bwk ketupat jagung dr cna....sgt lah mngidam cici nih... ;p

Yup...ci dah 9 bulan....bersamaan 36 minggu...bersamaan 1 syawal... ;p

Excited huh? hehehe....mmg excited walaupun kelengkapan baby agak kurang, agak lambat ci nk beli sbb brg abg dia dh byk....banyak dlm erti kata kena korek dlm stor pehtu kena basuh berbakul-bakul....*sigh*....ni la akibatnya kalo suka wat kerja last minit...time sarat mcm ni, time nesting instinct menebal dlm jiwa, time tu la cik'V' dah sakit, perut dh besar, bdn dah lembik... ;p

Apa pun, lepas ci berguling sakit (jiwa) perut dan miss 'V' mcm dh thinning, esoknya hubby ci wat ultimatum; by hook or by crook, nak kena siapkan at least beg sepital ci jugak (Jugak)...so, dgn mengusung mak ayah ci, kami ke Manjaku depan umah utk beli kelengkapan yg tak brapa nk lengkap (sbb pegi dh mlm, org dh tarik grill nk tutup kedai, apa sgt lah yg buleh dibeli pon)....nevertheless, berisi jugak la beg sepital ci, no?



Yup, selepas kali ke-3, jawapan dr doctor ialah 'burger', ci pun dgn berani berani seram, trus rembat smua bnda pink yang ci nmpak...smpaikan baju lobang-lobang pun nk kaler pink gak...ada je yg putih, yg kuning, hijau...tp sbb yg dulu dh beli smua kaler kecuali pink, kali ini apa la salahnya kan...*wink wink*



Mitten and booties ni yang 1st ci letak dalam bakul merah 'Manjaku'....sgt suka motif kerawang...harap cik Tiya pun suka jugak... ;p

Oh lupa nk updates...Rabu lepas, (15/9/2010), ci g checkup 36weeks kat GMC...berat ci dh 64kg, berat tiya dh 2.5kg...yup, she is still a she...ni masuk kali ke-4 la doc bgtau bnda yang sama...hehehe...alhamdulillah...apa2 pun janji smuanya selamat.....and yes, tiya dh byk turun...doc akan cuba me'normal'kan delivery ci kali ni.....hehehe....

Doakan ci ye semua.... ;)


Raya ketiga, family mertua ci dtg beraya umah ci...nmpak sgt drg sayang kat cici kan...ececeh...dh tau menantu takleh gerak byk, drg yang berususah berpayah utk bergerak dr seremban ke KL utk berraya bersama...sayangggg semua..... ;)

Mak ci sebelah kanan gmbar, mak mertua ci sebelah kiri...nmpak sgt ke'gigantic'an cici yang teserlah kan... mak and mak mertua ci mmg kecil kecil molek org nya...slim melim.....oh cici dan suami tak inherit gen mereka yang baik nih..... ;)


Potrait family, mcm biasa la lupa nak amik...kalo pun igt, org lain tak berminat nk abadikan potrait mereka....'tak payah la, merapu la, tgh comot la...', masing-masing kecuali cici ni tak suka amik gmbar... ;) so, solution utk jiwa lara sbb takde gambar, hamik la gmbr muka sendiri tersenyum sementara tgu family mertua dtg...hehehe... ;p


Oh ya...lupa nk cerita....malam raya kedua tu, lepas dpt perkhabaran yang mertua ci nk dtg esoknya, ci pun dgn semangat waja, nak buat biskut cornflakes caramel madu utk menjamu...mak ci pon suka sgt...sbb dua balang yang ci wat malam raya dh licin kami berdua makan...hahaha...

Sekali buat (bkn main lg, nk wat byk smpai double up the ingredients), tgh kacau caramel nk letak kat cornflakes yg hubby ci dh ramas2, prangggg tumpah atas kaki....effectnya, caramel melekat kat kulit mcm nk masak kulit kaki....terlompat mak buyung 9 bulan ni, berlari masuk toilet basuh kaki...susah nk kua kalo caramel dh keras menempel...trus mak bg ais ketul utk tuam...xleh gak, sbb dh panas mengelegak kaki....trus g kinik, doc masuk dlm bilik treatment, nk tempek cream sejuk.....hasilnya, pg esok trus mengelembung kaki dh mcm alien smpai xleh pakai selipar langsung ber kaki ayam g kedai mamak makan roti canai.... ;p


Nampak kotak cornflakes besar siap extra 50% tuh? haaaa...gambar ni amik sejam sebelum kejadian...hehehe...comel kan leh pakai kasut lagi..... ;) esoknya smpai ke hari ni, ci pakai selipar jepun je....smua kasut xleh pakai dh, sakitttt.... ;p


oh ya....petikan ayat dr suami ci 'takpe la ci kalo raya kita takleh balik mana-mana, abg tak kisah...janji ci dan anak-anak ada depan abg.......'

hehehe....Tuhan saja la yang tahu betapa ci cinta mereka-mereka ini...(ayit pagi2 raya dh cari upin ipin...)

Selamat hari raya semua....maaf zahir dan batin ye....dr cici, ery, ayit dan tiya.... ;p





Tuesday, September 7, 2010

Monday, September 6, 2010

My Lovely 'Cik Merah'......

Semalam cici MC....(lagi dan sekali lagi...hehehe)...food poisoning doc kata...payahnya bila food poisoning time dh 35 minggu ni, bila time nak muntah n nak teran muntah yg bluekkk tu, bayangkan la betapa teruknya kita kena crampkan perut kita tu....mana nk tunduk kat sink or toilet bowl lagi...end up ci duduk atas toilet, ci muntah terkencing segala bagai kat ctu gak...lantak, dh tak larat bgn dah....and yes, baby stressed dan mengeras allll day long....


Okey...back to the story line.....


My 'cik Merah' is ready to be pick up!!!! yeay!!!


Oh yes, before that....siapa cik merah ye...hehehe......


For the longest time, ci sgt la mendambakan sebuah lappy for myself...yup, nak wat keja blogshop kat umah, nak googled things, nak blogs, nak wat kerja...tapi yes, bajet ci tersekat kat benda yang daily routine...membuatkan ci tak pernah masukkan bajet for lappy in my monthly bajet....Kakak kwn ci srg ni yg reminds kan ci, uia ada benefits utk staff yg nak beli lappy...yippy yippy yeay la kan....pelantikan ci sbagai liason officer for website dept pun mempercepatkan lg proses ci.....(it cost me 25 months of deduction though) *____*

And that Monday, there i was, standing in front of lappy shop kat wangsa walk...with a cheque of nearly 3k, waiting utk submit kat kedai...3k...for me is huge....dgn nak raya, dgn baby otw lg beberapa minggu ni....dgn pump medela yg ci dok termimpi dr aritu...i can do a lotttt with 3k nih....leh gak wat jahat, kaw tim dgn kedai, amik lappy murah ckit and mintak balance kat dia....

Nope....

Ci bg chq tu dgn senyuman...dan agak ralat....dan balik tgu smpai chq clear.....

Nak jadikan cerita lagi....sebelum tu, ci tanak lak lappy biasa...nak yg MERAH....hahaha...mmg tebiat ckit...yg ci order tu ada kaler biru...kaler merah mmg dh habis stock...kalo ada pun graphic kureng....dah bertekak lak dgn hubby...'xkisah la graphic cemana pon, ibu nk merah gak'...hah, tak ke haru???

Taukey tu dh pening trus call supplier dia kat Penang....trus order special utk ibu boyot ni....lappy kaler merah....hehehe.....

Agak-agak dua minggu gak la, dr tarikh lappy nk order, nk smpai, nk siap chq...oh and nak clear chq skali....

FINALLY.....

Semalam hubby ci bawak balik dr kedai dgn senyuman....ci kan mc, melepek je la...mana larat nk ikut....

'Nah...laptop merah ibu....'

^_____~

Hilang la jap rasa nk muntah bagai...bila nmpak 'Cik Merah' ci yang gorgeous and yummy nih....

Yup...lappy yang akan tlg ci wat keja2 website dept...wat keja lagha spt ber fb...hehehe....aktifkan balik blog...and start my blogshop balik...Insyaallah byk barang baru akan masuk...special for bf mommies.....cant wait!

And yes....untuk hubby ci gak yang giat mengerjakan Car Town nya....smlm dia godek smpai subuh...cesss.... huhuhu......

gambar??? soon will upload yeh dear.... ;p