Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Wednesday, October 29, 2014

A trip to Pusat Sains Negara.

Assalammualaikum lovelies!

Bagi yang merancang nak bawa anak-anak jenjalan waktu weekend, ci suggest Pusat Sains Negara. Kami pergi countless time dah, sebab anak-anak memang enjoy main/explore kat situ. 

First time pergi mmg utk explore pameran-pameran yg best kat situ, lepas tu pergi sebab nak main kat playground yg besar. hihihi. Ci pun tatau kenapa, tapi, bila ci pergi je, mesti tak berapa ramai org, so sangat selesa nak bawak anak-anak kat situ.

 Kebetulan hari yg kami pergi tu, ada pulak divers tgh posing dalam fish tank yg besar kat entrance pusat sains negara.

Masuk je ke kawasan pameran, anak-anak ci menerpa ke sebelah playground utk toddler. Kawasan ni utk kanak-kanak bawah 4 tahun aje, sebab tu mainan dia kenit-kenit. Please jangan dtg sini pakai stoking lembap or kaki basah, sebab kawasan ni covered with carpet, bau senang naik. Macam hari yg ci pergi tu hmphhhh *tutup hidung*. 



Ada banyak giant instruments utk anak-anak explore. Setiap bahan pameran ada description dia. So, mak abah kena la rajin explain. Bukan rajin bawak, tapi tinggal anak-anak main sendirian. hihi.


Kat ctu kalau tekan-tekan kuar bunyi langau la, belalang la. Comel sgt tgk cik piya terkejut. hihihi.


Ni kawasan marine. Ada sub-marine dgn sampan sebelah dia. Mak-mak yg tinggi mcm cici careful ye, kawasan ni siling dia rendah, jangan main kejar anak tak tgk atas, terhantuk pengsan nanti. hihihi.



Okey yg ini kawasan utk anak-anak 5 tahun ke atas. playground ni besar dan tinggi. Ada slide dr atas turun ke bawah. Make sure anak tak gayat. ke mak yg gayat? hihihi.

Sebelah tu ada stage, kkdg ada pertunjukan sains, ada pameran. Penonton boleh join, boleh jawab kuiz, best sangat! Ada sekali kami datang, dia bawak keluar ular jinak. Boleh memain dgn ular tu, kalau berani la. huhuhu.

 Oh yg ini lagi satu. Foam Factory. Anak-anak boleh main tembak-tembak bola foam. Best tp kalau ramai, make sure anak-anak kita boleh handle keadaan dalam tu, sbb akan jd sedikit crowded dan bahaya kalau ada anak-anak besar yg ganas. ok salah, bukan ganas, tapi overexcited. *kisah benar*


Bila dah masuk, dongak atas tau mommies, cantik betul kubah atas tu. :)



Waktu last time kami pergi, ada pameram mcm CSI ni. Best kalau anak-anak join sekali, esp anak-anak yg dh bersekolah. Sebab by end of the exhibition, kita kena teka siapa yg bunuh siapa sebenarnya.


haaaa....dia ni la mati....satu kerja pulak nak cari pembunuh awak nih. huhuhu.


Kids' Discovery Place ni mcm tempat utk anak-anak bawah 5 thn, utk explore bahan experimen kecik-kecik, kkdg boleh mewarna, boleh main stamp, boleh main titi gantung, ada slide show. Tgk rezeki waktu datang, apa yg drg sediakan. Waktu kitaorg pg, ada mian stamp and jigsaw puzzle.

Luas dan mcm biasa, tak crowded. Ibu approved. :)




Oh terselit ibu di situ. Tompanggg laluuuu...








A the end, selalunya kami akan keluar main kat Wonderland, mcm waterpark kat luar. Yang tu cerita lain pulak ye.

Oh, kalau pegi, jangan lupa makan ns ayam kat food court. Serius sedap rs mcm butter. Tapi kalau nk avoid toyshop, waktu keluar tu, jangan belok kiri. haha. Warning siap-siap. :)

Till then, Assalammualaikum. :)

No comments: