Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Tuesday, October 21, 2014

DIY Mask- Utk Lembutkan Wajah, Kecutkan Jerawat.

Assalammualaikum lovelies!

Semalam belek cermin, ada mcm bengkak merah tepi hidung, bila tekan-tekan mcm sakit. Huwaaa...jerawat pulak dah nak tumbuh. Time ni la kelam kelibut (org kedah kata) nak bg kecut. Dia tak naik lagi dah nak bg kecut. haih. hihi.

Bulan ni cycle tak betul lagi, still hanky panky since ci fully bf safiyya. Now ci dh start pump utk anak susuan, so mungkin hormon tu jadi lain skit. Or mungkin ci over-stress (tgk Insidious sampai berkerut2. heee). Or mungkin makan junkie banyak sangat (what i mean by junkie is my kids' leftover. haha).

Apa pun reason nya, kita kena banteras sebelum melarat, no? 

So, cici pun buat my diy-non-google-recipe kind of mask. hihi.

Ready? 

Bahan-bahan:

Lemon (perah)
Satu sudu Oats
Satu sudu rosehip oil (cici ada jenama Cosmoderm- boleh beli kat farmasi)
Satu sudu virgin coconut oil (Tropika) 



Boleh beli di Ciciyaya Shop ye. :)

Ini hasilnya.

Gaul gaul gaul. Then sapu satu muka. Tunggu dalam 15 minit smpai rasa mcm oats agak kering di muka. Berdiri kat sinki, slowly sapu sampai oats yg kering jatuh. urut-urut muka sikit dgn penuh kasih sayang. Pastu basuh muka mcm biasa.

Instant effect! Rasa muka lembutttt sangat mcm baby. Ada toing toing effect gitu. Serius! Tapi jerawat takde kecut terus. Magik sgt tu. hihihi.

Dah kering, pakai segala mak nenek toner, serum, moisturizer, teruss papppp benda ni.

 I am a huge fan of Simplysiti. Yang ni mmg best sangat, cepat je jerawat kecut. Tension yeh, dah 30 pun kena deal dgn jerawat. Rasa mcm remaja belia pulak. eh eh eh. 

Ada lebihan lemon yg dah perah tadi, lekap kat gula perang. Haaa...sebenarnya yg ni boleh jadi scrub. tapi tadi ci scrub bibir. Nak buang kulit2 kering. 




Scrub scrub scrub! Nak jilat bibir pun boleh sbb sedap. Haha.

Bilas mcm biasa. Done! Senang je kan.

The beauty of working at home mom mcm ni la, boleh tempek segala mak nenek kat muka tanpa suami nampak. Nanti dia balik rumah tgk muka bini glowy mowy dewy aje...kannnn....hihihi.



Ececeh...ni ke hasilnya? pakai filter selapis berani la kan. hihihi. Nak jadi model dah tak laku, jadi je la model blog sendiri kekdahnya. :)

Okey sayang-sayang semua. Anak-anak dah panggil. Till then, Assalammualaikum. 



Cici.

No comments: