Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Thursday, October 16, 2014

Screaming Free Parenting, boleh kah kita?

Assalammualaikum lovelies!

Terpanggil nak bercerita pasal topik ni, sbb tadi cici rasa nak meletup. hihihi. Anak-anak punya imaginasi kkdg tak tercapai dek akal, kkdg terlebih kreatif sampai tahap ibu pulak nak meletup. Alahai...Hati panas membara, hati mengelegak, rasa nak bertempik.

Tapi.....tapi.....

Teringat pesan seorang auntie yg memang run satu montessori, dia kata 'budak-budak ni hanya dengar 3 perkataan depan je. kalau kita kata 'Kan ibu dah kata bla bla bla, dia akan pick up kan ibu dah aje...pastu dia distract dgn benda lain pula. So, kena precise. Aduh. 

Kembang kempis juga la ibu nak tahan marah. Habis kuat masuk bilik air amik wudhuk, tak pun siram badan sekali lalu, lagi parah kalau nak mengamuk sgt, simbah badan dgn air sejuk dgn baju2 sekali. huhuhu.

So, mcm mana? Relevan tak screaming free parenting utk kita?

Amik cici sebagai contoh, Cici anak bekas Navy. Mak aii kalau marah mcm halilintar. Seingat ci, waktu ci kecik, ci jarang faham kenapa benda tu salah, benda ni takleh buat. Ci cuma tahu bila ci buat, kena tengking. Nampak tak?

Faham dan Tahu adalah dua perkara yg sangat berbeza bagi kanak-kanak.

Siapa lagi lah yg terbaik dalam mendidik anak kalau bukan kita mencontohi Rasulullah S.A.W. Baginda sangat menghormati, mendidik dgn penuh kasih sayang dan kelembutan.

Iya, tanpa pukulan, tempikan,jeritan, ancaman. 

Tapi, bila org kata, 'naik lemak la bebudak sekarang'. Well, memang benar lah mendidik anak bermula dr dalam perut lagi. Bila dalam perut dah di saji dgn bukan-bukan, dan keluar anak membesar dgn yg bukan-bukan, bila sampai masa utk didik, anak jadi sedikit 'liat'.

Bagi cici, kasih sayang perlu, kelembutan itu perlu, tapi biar mereka tahu batas, biar kita letak ketegasan dalam kelembutan kita.

Lembut, tapi tegas. Sayang tapi tegas.

Ini borderline, duduk tepi takpe, awak cross je, siap! 

haha. just kidding.


Ini buku yang cici recommend utk semua ibu dan abah. Best kupasan buku ni, kalau nak tahu, kena la beli kat Ciciyaya Shop. :)

Any komen boleh drop di komen di bawah ye. :)

Till then, Assalammualaikum! :)

No comments: