Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Friday, March 4, 2011

Not A Good Wife???

5 sharp in the evening....

Dan benda pertama yang ci fikir ialah, nak tapau kat mana bila balik nanti...usually, i think about ayit 1st sbb dia suka sup and nasik, or roti and kari...so end up selalunya ci n hubby akan singgah ke sup meletup or mamak utk tapaukan sumthing utk ayit dan kami juga.....

Backkkk in my mind ada sedikit fikiran dan perasaan utk masak...but, fhewww.... it was a rare occasion lah my dear....

Balik umah, ci letak tiya kat tilam dia, handle ayit yg sure nak makan biskut or sumthing to chew on....simpan ebm dlm peti sejukk....panaskan air....kemaskan dapur...baju anak2.....main dgn ayit...agah2 tiya...bf kan tiya...mandi...solat....makan....kemas dapur balik.....basuh smua bottles n fs accessories...bla bla bla smpai tidur at least kol 12 am.....

It is indeed normal kan bg kita yg dh jd ibu nih...ada ibu2 yg anak lebih dr 2org lagi la...dgn anak2 sekolah lagi....ci faham....

Bila ci tanya hubby 'abg, sorry ye ci jarang masak' hubby ci jawab 'okey' and right away i know that his okey tu meaningful...okey yg mcm 'okey tp kalo masak lg bagus'...hahahahaha...

i did tried masak in workdays...and the result was, ci letih, masa dgn anak2 dh mcm terpendek sbb sibuk masak bagai n nak kemas lagi...tau2 anak dh nak tido (ayit tido agak awal on schooldays).....so howwww??? maybe kna wat kaedah mcm blend smua (esp. bahan tumis) on weekends and bila nk masak smua dh ready tinggal cmpak dlm kuali aje kan..... ;p

The most relief part is my hubby sgt pengemas orgnya...dia akan vacuum umah almost everyday...dia lap meja, dia basuh pinggan, dia basuh n sidai baju...or sidai kalo ci dh basuh....cuma ci tak harap dia utk basuh fs gadget ci sbb brg2 tu mcm delicate ckit kan....kna dgn tgn besar dia, mau lunyai membrane tu...hehehehe.....kalo spectra, yes, mmg dia yg tlg basuhkan.....

Sumhow, rasa mcm nk tenaga lebih.....sumhow rasa mcm nak masa yg lebih....sumhow rasa mcm nk buat semua tp ci tahu result nya, ci yg akan tergolek....maybe i need a litle more time adapting the fact that anak ci dh dua.....

Maybe ci dh kena start routine baru...susun jadual so that time masak, time basuh baju, time main dgn anak are properly manage...and yes, time dgn suami.....i need moreee of those tooo...hehehe..... ;)





litle flash back......

Out of nowhere, ci dilantik menjadi emcee untuk sambut delegasi dr uum....Gulp...seram smpai tak tidur malam...end up student tu tanya ci 'akak, dh brapa thn pengalaman jadi emcee yeh?' hahahaha...laughh out louddd... ;p


Me and my princess...she is very easy going baby...nenen, tido...nenen, tido...poopooo pon tak selalu pon....hehehehe....and yes, dia dh meniarappp when she was 4 month... ;)


Hasil in the morning...i was worried sbb lepas tukar fs dr spectra3, hasil mcm kurang sbb suction fs kan lembut.....almost 1 month, hasil susu ci dh biasa...n if kurang pon, ci tak rasa sbb fs, maybe sbb salah ci sendiri...sumwhereee...hehehehe... ;p


AyitTiya.....they are in love with each other (in mean syg adik abg la..;p) ...kissing and talking to each other all the time...dua2 ckp bahasa lain tp mcm dua2 fahammm.....kelakar.... ;p

My princess is almost 5 month now....another one month for ur solid yeh baby... ;)



Deep down in my heart, i know i need to learn so many things to become a good wife..and yes, a good mother too...i am farrrr from perfect.....and to be a good wife/mother, i need to be a better me dulu kan...jaga diri, jaga iman, jaga aurat, jaga solat...etc.....lepas dh jaga smua, bru ci leh jaga org lain.....Insyaallah... ;)

5 comments:

eye*da said...

Hi cici!!!! aida nih:) Ingat lagi? Terasa nak komen kat blog cici nih. Baru first time jumpa. So, excited:)

Aida rasa cici dah berusaha menjadi seorang isteri dan ibu yang baik. Bukan senang nak jadi kedua-duanya. Bila baca story ci kat sini, you have done a great job already as an early start.

Never give up ok! jangan mengeluh:) Allah sentiasa di sisi ci untuk beri semangat yang ci nak.

All the best dear:)

Cerita Cici said...

hyeeee aida....tq sbb bc blog ci... ;p

thanxx...i'm still trying n learning tho..... ;)

Naz Nur Nhazzla said...

lama xmelawat blog cici..hehehe..tahniah tiya..jap je dah 4bln

zakiahnizuan said...

ci!!!rindu giler ngan update ci..slalu bkak tp lm x update..huhuhu

Cerita Cici said...

naz: tiya dh nak masuk 5 bulan dahh.... ;)

kiah: hehehehe...mood blogging dh mai balikkk.... ;)