Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Thursday, April 21, 2011

Jika Usia anak Rapat... ;)


Ci dapat private msg dr kawan lama ci, bertanyakan mcm mana ci handle 2 anak ci yg kecik cenonit tu srg2 kalo hubby ci kerja. Soklan yang sgt menarik...buat ci terpikir, 'hmmmm, mcm mna ci handle yehhh???' Hahahaha......


Okey, ci akan senaraikan dos n donts (cewahhhh) mcm mna nk manage masa dan handle jika kita ada anak rapat. (Anak ci setahun srg okeyyy...hehehe)


Orait, here we go....


Fasa pregnancy:


1) Sentiasa libatkan anak sulung dlm aktiviti yg melibatkan baby...esp. kalo g scan. Biar dia aware ada baby dlm perut ibu. Selalu ajak dia cium, sembang dgn adik dlm perut. Insyaallah, bila adik kua, mereka akan lebih rapat.

2) Wpun kita letih, kurang tenaga, paksa diri main or bykkan masa dgn anak sulung. Sbb bila adik kua, mustahil kita akan tumpu sepenuhnya pd dia.

3) PENTING: Wpun kita xsihat, sakit, jgn skali-kali melepaskan marah, tension dekat anak sulung. Kesan akan jd sgt dalam. Believe me... :(


Fasa pantang:

Ci tau kalo kebiasaan, ibu akan berpantang di rumah mak/mertua. Dan kita akan dijaga. Tapi ci berpantang sndiri di rumah ci. Siang anak sulung mmg antar di nesery, ci hanya handle anak kedua di rumah. Kena pandai bahagi masa n tahu bila anak tidur, bila nk masak, bila nk bersihkan diri.

Bila wekens, mmg hectic la bila hubby ci keja, ci kna jaga dua2 skali and ci masih dalam pantang...ci slalu akan masak awal, before hubby g kerja so that ci leh duduk depan anak2, tnpa perlu spend masa di dapur prepare for lunch. please mommies, in case xder pembantu, jgn paksa diri wat bnda yg berat. go easy on yourself. jalan pelan2, wat kerja pelan2, kurangkan mendukung anak sulung (kecuali time mandi/ nk pakaikan baju/ nk letak dlm high chair) dan byk tawakal, smoga sihat dan diberi kekuatan..... ;)


Fasa permulaan:


Okey, this time was tough, at least for me la. Ci pun xlarat nk kira brapa kali ci mcm nk nangis, nk giv up...ci xleh nk mtk tlg sesapa, smua org jauh dr ci. Apa yg ci leh wat is hold myself together dan hadap dgn sabar.


Ayit masih clingy, tiya lak masih nk seswaikan diri dgn dunia. dua2 nak attention, dua2 memerap.....


Kalo ci bertiga dgn anak2, mmg hectic. Ayit bru nk melasak, tiya lak nk bergayutt spanjang masa. Ayit suka jerit, tiya lak akan terkejut dr tidur kalo dgr abg dia jerit. Kkdg ibu ni yg tambah jerit skali. fhewww..... ;p


PENTING: Jgn skali2 pukul anak kalo kita dalam keadaan penat, it will become worst...kalo kita marah, tension, walk away. G minum air or amik wudhuk. Dh reda then bru g tegur anak kalo dia wat silap.


Allow anak sulung utk cium n pegang adik, tp kna pantau. Takut terbuat adik. Ci akan biaq ayit main dgn tiya tp ci ada skali.


Bab kemas umah, masak, basuh sidai baju, ci akan wat time baby tido. Ci akan allow ayit tlg ci masak, sidai kain. At least dia takan bising tepi adik dia. And dia belajar wat kja umah skali. Skrg kalo nmpak benda tertumpah, dia berlari amik kain lap. Kalo nmpak baju kotor, dia akan terkedek2 g letak dlm laundry basket.


Rehatkan diri in between chores. Jgn wat major cleaning, mcm basuh satu dapur kalo time tu pon kita kna jaga anak2. Hahahaha....Tgu hubby balik, bru wat. Takla penat sgt kan.


And kalo pun kita xmampu nk kemas toys (sbb 5min skali anak akan selerakkan blik), try to live with that situation. Hehehe....Kna faham yg anak2 masih kecil. Dan slowly kemas bila mereka dh tidur.


Everything yg kita buat, mesti depan mereka (solat dll) sbb smpai skrg, ayit dh 2thn n tiya dh 6 bulan, ci still rasa doubt kalo tinggal ayit alone dgn adik. dia pernah suap tiya biskut (time tu ci masuk bilik kejap amik baju), nasib baik tak tersedakkk.... :(


Kalo nk kuar jenjalan- okey, this one is tricky, sbb mmg kna cari tmpat yg selesa utk anak2 yg kecik. Sbb nk elak dua2 meragam dlm masa yg sama. Anywhere pon, elakkan tmpat yg panas n crowded...Fuh3....fam ci slalu outing main kt taman. Kalo nk g shopping g JJ. Jarang sgt g centre of KL, as I woudnt prefer bcoz of the 'crowd' factor.... ;)


Yg paling penting kalo mnjaga anak2 yg rapat ialah kesabaran kita sbgai Ibu....byk istighfar kalo rasa marah tu datang. Dptkan bantuan kalo rasa perlu. Kalo keadaan loneranger mcm cici, belajar utk hadap kerenah anak2 dgn sabar. Sumtimes kita xperlu sntiasa jd ibu, be their frens jugak. Insyaallah, kita pun lebihhh happy..... ;)


Kalo ada yg ci igt, ci tambah kemudian okey..... ;)


Special credit dan setinggi tinggi tingggiiii penghargaan kepada suami cici, En Ery Cici...tanpa dia, i am a mess.... ;p


Frensss, pls add skali ye...i'm still learning to adapt being a mother of two... ;)

Friday, April 15, 2011

Usrah di Pagi Jumaat... ;)


Ci rindu nak hadir majlis ilmu atau usrah mcm ni….ada dept yg tetiap pagi jumaat memang wajib berkumpul baca Yasin atau bertaskirah sekali…tp dept ci kecik, kami bertaskirah kkdg2 tru email dan berkongsi artikel atau khutbah Jumaat. Ci pernah baca yg kalo kita tak pergi usrah dalam 3 hari, hati kita akan jadi keras. Hati pon mcm pokok bunga jugak, kena selalu siram, belai, dimanja selaluuu…baru hati jadi bersih dan sihat….kan kan kan…oh majlis ilmu tu, kalo tgk kat tv atau dengar tru radio pun dh consider majlis ilmu kan…as long as ilmu tu ada…. ;)

Usrah tadi (eh tajuk usrah td apa yeh, dh lupa lak) byk ceritakan ttg diri kita n kesedaran diri. En. Wan, speaker kali ni byk sentuh ttg kepentingan kita berfikir ke arah akhirat, bukan hanya dunia.

  • · Mengajak kita selalu berfikir di mana kita di mata Allah…fikirkan amalan kita, betulkan amalan kita, sentiasa perbaiki amalan, dan usaha utk nampak baik di mata Allah. Jangan hanya selesa kalo kita sudah solat 5 waktu, tp perelokkan bacaan, khusyukkan, tambah dgn doa dan amalan sunat yg lain. Ikut sunnah Rasul…

  • · Jangan terlalu asyik mengejar dunia, nanti semua ketinggalan. Kita kejar akhirat dan dunia sndiri akan mengejar kita…(bukan shut off terus dr dunia, cuma jgn terlalu terikat dgn duniawi)…

  • · Renungkan pengisian amalan kita seharian. Ada tak terselit masa utk membaca Al-Quran, utk mengaji, utk berjemaah, utk ke masjid (bg lelaki), utk hadiri usrah, utk ke kelas agama dll. Jgn terlalu stick dgn jadual rutin yg semuanya utk dunia semata-mata. Dan jgn tgu uzur, dh pencen bru nk start beramal ibadat….atau tgu seru…. ;p

  • · Bertaqwa; ada kpd org yang sgt berhati2 dgn apa yg dia lakukan. Rasa takut dgn Allah, takut dgn azab dan keadilan Allah. Org yg Allah masih pelihara ialah org yg bila teringin utk buat jahat/ tak baik (cth nk tingglkan solat) akan ada ‘lintasan hati’, yg mengatakan ‘eh, aku wat salah ni. Baik aku solat skrg’…Lintasan2 tu menandakan kita masih ada iman. Tapi kalo wat salah, tp mcm relaxxx aje n tiada lintasan, tandanya hati kita sudah keras.

  • · Banyakkan menambah ilmu2 tasawuf, tauhed dan fiqh utk memantapkan iman. Sentiasa bertaubat setiap masa supaya pintu taubat Allah buka dan kita akan mendapat rahmat-Nya.

  • · Tips khusyuk dlm solat; hadirkan hati sedari waktu kita berwudhuk. Setiap anggota yg kita lalukan dgn air, kita doa dan bertaubat dgn Allah. Faham makna dlm solat, bertenang dan jgn gopoh-gapah dlm solat.
  • Banyak lagi pengisian yg dapat tp xsempat salin sbb melopong dgr. Mcm cici, majlis ilmu mcm ni la yg akan give a pat to my shoulder dan kata ‘Cici, sila insaf dan bertaubat atas dosa2 cici….cici dh byk leka…sebelum terlambat, sila mohon rahmat Allah…’ bg ci sedar, betapa hina, kecilnya cici kalo skrg dihadapkan di hadapan-Nya. Betapa byknya ci nk ubah, betapa byknya ci nk bertaubat… ci pnh bc dlm solusi: Dunia dicipta utk manusia, manusia dicipta utk akhirat…..

It gives me chill just to think about that….. Subhanallah…Wallahualam…..

Tuesday, April 12, 2011

Celebrate Tiya's 1st solid... ;)

My early plan was very much grand...nak beli avocado as tiya's 1st solid. As avo merupakan makanan lengkap dgn khasiat bg baby....avo youuuu...ibu sndiri pon xpnh makan...hehehe....tertagak-tagak smpai arini, tak terrrsinggah pon tesco/ cs utk beli avo. Last2, singgah kedai depan nursery, beli kentang aje.... ;p

Balik umah, terus ci rebus kentang tu. Lama jugak n add on air ckit demi ckit. Smpai betul2 lembut...pastu ci guna penapis, ci lenyek2 kentang tu smpai hancus. Amik ebm ckit n cmpurkan bg cair. Okey la utk 1st timer kan.

Reaksi: memula wat muka pelik. Pehtu kalo lambat suap marah pulak. Hahahaahaha...

Lega sbb tiya tak la reject. Dpt byk kali suapan jugak la, tp xnak bg perut dia terkejut so ci cont with direct bf.

Arini ci bekalkan sepeket (letak dlm ebm liner) kentang lenyek utk tiya. Ci dh pesan utk kakak nesery tu suamkan mcm susu n letak ckit susu suam mcm biasa. Takyah bg tiya air masak lg, cukup la dgn susu cici. Pg td ci bekalkan 6botol ebm mcm biasa, tp kbanyakkan 5oz. ;)

Hmmm, kjap je kan anak nk besar. Today she's start to eat, next thing u know dia dh berlari. Next thing u know dh merengek suh belikan top up (kalo ada lg la top up tu) hahahaahha...Ya Allah...cekalkan la cici, supaya ci dpt hadapi semua cabaran hidup dan dpt besarkan anak2 dgn tabah, atau sekurang2nya dgn senyuman di wajah.... ;)


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Monday, April 11, 2011

I love KIM.... :)



When it comes to breastfeeding, ci sangat terujaaaa....ada org panggil ci aktivis susuibu; sbb ci pantang tgk baby kecik yg dikendong mak or ibu yg tgh ngandung, mesti nk tnya psl susuibu...'akak nyusukan anak lg?' or 'plan utk bf baby?'....ci pernah sembang smpai setengah jam dgn ibu ngandung dlm ladies semata2 psl susuibu, padahal kami rarely know each other...huhuhu.....

Yup, breastfeed is a powerful matter...is a powerful subject....can make mommies come together or far apart....bukan hanya cerita psl susu yg masuk dlm perut anak kita, tp ini turut berkaitan dgn emosi, fizikal, rohani, agama, hidup dan hidup selepas hidup......

First time ci join Kumpulan Ibu-ibu Menyusukan ni, lepas kawan fb ci; Marlisa Ineles invite cici. Sejak hari tu, ci dh hooked. hari2 akan bukak, walaupun la silent reader, utk baca and tahu topik2 hangat, suam2 kuku yang dipersembangkan dlm KIM. the best part yg ci suka psl KIM, ibu2 smua ramah tamah...even kalo ada org tanya 'saya nk fully bf, apa perlua saya buat?' pon, ada yg membalasnya dgn panjangggg lebar...which is very impressive...kalo org lain dh lama dah mcm 'laaaaaaa, takan la tak study dulu. leh lak main tala je soklan subjective camginiiiiii'...hahahahaha...kan? kan? kan?

Kita perlu ingat yg waktu awal2 kita jd ibu, kita pun blur....cici pun blur...byk soklan kurang cerdik dan menarik yg ci tanyakan kt ibu2 lain...bila dh tahu ni, jgn la pandang senget lak kat ibu2 lain yg baru nk tahu ye.......

Oh yes, sticker KIM ci dh beli dan siap ditempek kat my Matrix...kalo mommies memana nmpak ci pin2 pon2 okeyyyy.... ;)

Happy 6 Months to Nur Athirah Raisya... ;)

12hb...6 bulan yg lepas, ibu ni berhempas pulas, bermandi peluh, meraung, mengigit, menangis, meneran utk keluarkan cik kak Atirah ni....

Pejam celik pejam celik balik tetibaa jee tiya a.k.a yaya a.k.a adik a.k.a kakak dh jd 6 bulan....

Whoaaa...dh 6 bulan??? 6 months old???

Hehehehe....yup, yes indeed I am a proud mother....and as a fully bf mum, kegembiraan itu berganda ganda.... ;)

1st of all, selama 6bulan ci menyusukan tiya, fully tanpa minuman or makanan lain. Ci patuh and stick to my pumping schedule. 3jam skali. And on demand spanjang di rumah...ci bernasibbbb baik sbb ci dh belajar dr kesilapan dulu. Ci dh tak bersusah payah nk keep up with stock. Ci dh xpayah pikir esok cukup susu or tak. Walaupun ada masa susu ci majuk, tapi ci dh tau mcm mana nk up kan balik (powerpumping n tandem work wonders for me)...Alhamdulillah, ci masih ada hundreds of oz utk tiya dalam df. At least, kalo smpai ajal ci, tiya masih ada susu ibunya utk dihabiskan...sobs....huhu...

Tiya pula, mcm ci slalu crita, srg baby yg senang dijaga. Merengek sbb nk susu, boring n uk-uk...senyummmm spanjang masa....berborak non-stoppp...hehehe...she is soo adorable smpai jd feveret cikgu2 kat nesery...bila ibu amik je, sure kna tadah telinga sbb cikgu akan crita tiya mcm ni mcm tu...but most comments wud be 'tiya kuat borak'...hehehe...xtauuuu la ikot saper..... ;)

Happy 6months my dear Nur Athirah Raisya...ibu sayang yaya...sama mcm ibu sayang abg long...Ampun kalo ibu besarkan tiya dlm suasana sederhana dan xmewah...ibu dan abah sntiasa usaha utk besarkan anak2 dgn penuh gembira...penuh kasih-sayang...biar hanya ibu dan abah simpan kesusahan kami...biar anak2 nmpak hanya senyuman...tiya, membesar dgn sihat ye nak. Esok jgn wat muka pelik kalo ibu suap makan ye. Hehehe...

Semoga anak2 ibu jd anak2 yg soleh dan solehah....Insyaallah...Amin... ;)


Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Wednesday, April 6, 2011

Four of Us

Kadang-kadang rasa mcm nk duduk umah all wekens, letih badan bagai...tp tu la, bila dh ada kids, pentingkan kemahuan dan kepentingan mereka. They need to play, to have fun. Bayangkan perkara-perkara yg fun time kita childhood dulu, they deserved that jugak kan.... ;)

So, weken lepas ci n hubby bwk anak2 g taman tasik titiwangsa. Quite crowded tp still ada pot utk duduk n main. Ayit n abah dh hooked dgn remote car, ada yg kat tanah, ada yg kat road.

Being regular me, sntiasa nk cri pot yg ada gerai berhampiran. Tp mahai kan even air n cucuk-cucuk goreng2. Mahal skit kut...

Lucky me pakai ring sling carried tiya, tp mak aii sakit gak la belakang n bahu kanan. Dh nmpak dh mei tai...harus beli gak nihhh...huhuhu....

Dah elok2 bersantai kt taman, sure nk snap2 kan. Time ayit dulu senang je la nk snap, dh berempat ni, payah sungguh. Nk mintak tlg org susah jugak satgi kang bwk lari lak camera tuuu...hehehe...lgpun smua bz dgn fam masing2 kan...jd la gambar tu, janji nmpak muka ibu. Hehehehe....

Remember the bf booklet? Response skrg smpai almost 500 request...whoaaaa...tahniah ibu2, u r rockstar.... ;)




Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Sunday, April 3, 2011

Breastfeed Booklet...

Soooo soooo bless I am......

Rasa mcm terbang....

Rasa mcm diawangan-awangan...ehehehehe...

Bukan...bukan sbb ci dpt bonus....bukan, bukan sbb tiya dpt adik...hahahaha....

Sebabnya, ci dh jumpa breastfeeding booklet ci yg ci dpt time kusus susuibu kat seremban...fuh3...jauh mencari menyelongkar dlm file ke file, dlm folder ke folder akhirnya jmpa jugak.....trus ci email kt kawan2 yg ci tahu bf kan baby mereka...dan trus ci postkan dekat 'Kumpulan Ibu Menyusu' KIM.....

Response? Remarkable...beratus-ratus komen ci dpt....beratus-ratus email dan pm ci terima, smua nak kan booklet tu.....

Memang mencabar nak Ctrl C + Ctrl V utk beratus-ratus tu, smpai lenguh tangan...mna dgn keja lagi...smpai curik masa mlm2 sblum tido nk make sure smua mommies dapat.....

Tapi, hasilnya.....puas hati.....sgt sgt puas hati.....

Walaupun bukan cici yg tulis booklet tu, tp rasa puas hati n happy dpt kongsi dgn smuaorg....Ok, bukan smua org tp partly group dlm KIM n mommies yang dlm cabaran penyusuan.

Dan yang ci terharu, ramai yg berterima kasih, mendoakan kesejahteraan ci n family, mendoakan rezeki ci...Ci hargai sgt....rasa mcm apa sgt lah kalo setakat Ctrl C + Ctrl V kan, tp bg mereka, maybe, just maybe ci dh share sumthing yg mmg mereka cari...or mereka mahu baca...or yg mereka mahu tahu.....

Yup, sumhow, it is not easy being a mum, probably new mum yang terpaksa godek2 ilmu pasal breastfeeding ni alone....dgn cabarannya, dgn org sekeliling yg maybe bukan pro-bf, dgn iklan susu fm yg semakin mengiurkan (wah DHA bagai leh wat anak pandai woo)...u know, dan byk ibu2 tersilap langkah di hari pertama kelahiran...dgn tidak rooming-in (tidur sebilik semasa di wad) dan tidak ada stimulation di jam-jam pertama kelahiran....ini yang penting...ini yg ibu2 mengandung/dah bersalin/merancang utk mengandung lagi perlu tahu dan perlu buat....

Ci pun, perjalanan breastfeed anak yg sulung byk bonggol2, byk bumps, berliku2....dr awal anak ci konfius nipple, ci lak kna sogok utk campur fm bila dh start keja...no stock, no breastpump, no nothing, ci mulakan keja lepas pantang. Allah Maha Kaya, Maha Mengetahui; ci bengkak susu start ari pertama ci kerja...smpai kna balik sbb takleh angkat tahan, terlampau bengkak....Right away, ci tahu ci kena wat sumthing...bru la jumpa sekumpulan ibu2 bf, dan after beli Spectra3 from my dear friend Haza, sokongan suami, family dan kawan-kawan, ci nmpak sinar jalan utk fully bf cerahhhhh di hadapan (wahhhh... ;p )

Then come relactation, susu kurang, masalah kna gi training, growth spurt, travel seremban-kl usung pump, pregnen again n still bf....smua ci hadap as a new mum....yup, bukan senang...tp selama setahun setengah umur ayit, ci still manage to produce him with fully bf (n of coz solid dah)....setahun stgh sbb bila ci dh pregnen 5 bulan, ayit dh refuse utk bf n ebm....fheww....

Dan sebagai ibu baru, atau ibu yg niat utk susukan anak sbb yg sebelumnya gagal, ci sgt percayakan sokongan...sokongan dr kawan2 dan dr keluarga dan terutamanya suami.....dgn sokongan lah kita akan kuat dan semangat utk hadap apa saja and i meann apaaaaa sahajaaaa yg datang utk menyusukan anak kita selama 2tahun...Insyaallah....

Doa ci utk smua ibu2.....utk kuat...utk menjadi bertambah kuat.....

# Cont email n fwd the booklet for next batch.....so happy to help others, the least i could do for empowering breastfeeding.... ;)