Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Sunday, April 3, 2011

Breastfeed Booklet...

Soooo soooo bless I am......

Rasa mcm terbang....

Rasa mcm diawangan-awangan...ehehehehe...

Bukan...bukan sbb ci dpt bonus....bukan, bukan sbb tiya dpt adik...hahahaha....

Sebabnya, ci dh jumpa breastfeeding booklet ci yg ci dpt time kusus susuibu kat seremban...fuh3...jauh mencari menyelongkar dlm file ke file, dlm folder ke folder akhirnya jmpa jugak.....trus ci email kt kawan2 yg ci tahu bf kan baby mereka...dan trus ci postkan dekat 'Kumpulan Ibu Menyusu' KIM.....

Response? Remarkable...beratus-ratus komen ci dpt....beratus-ratus email dan pm ci terima, smua nak kan booklet tu.....

Memang mencabar nak Ctrl C + Ctrl V utk beratus-ratus tu, smpai lenguh tangan...mna dgn keja lagi...smpai curik masa mlm2 sblum tido nk make sure smua mommies dapat.....

Tapi, hasilnya.....puas hati.....sgt sgt puas hati.....

Walaupun bukan cici yg tulis booklet tu, tp rasa puas hati n happy dpt kongsi dgn smuaorg....Ok, bukan smua org tp partly group dlm KIM n mommies yang dlm cabaran penyusuan.

Dan yang ci terharu, ramai yg berterima kasih, mendoakan kesejahteraan ci n family, mendoakan rezeki ci...Ci hargai sgt....rasa mcm apa sgt lah kalo setakat Ctrl C + Ctrl V kan, tp bg mereka, maybe, just maybe ci dh share sumthing yg mmg mereka cari...or mereka mahu baca...or yg mereka mahu tahu.....

Yup, sumhow, it is not easy being a mum, probably new mum yang terpaksa godek2 ilmu pasal breastfeeding ni alone....dgn cabarannya, dgn org sekeliling yg maybe bukan pro-bf, dgn iklan susu fm yg semakin mengiurkan (wah DHA bagai leh wat anak pandai woo)...u know, dan byk ibu2 tersilap langkah di hari pertama kelahiran...dgn tidak rooming-in (tidur sebilik semasa di wad) dan tidak ada stimulation di jam-jam pertama kelahiran....ini yang penting...ini yg ibu2 mengandung/dah bersalin/merancang utk mengandung lagi perlu tahu dan perlu buat....

Ci pun, perjalanan breastfeed anak yg sulung byk bonggol2, byk bumps, berliku2....dr awal anak ci konfius nipple, ci lak kna sogok utk campur fm bila dh start keja...no stock, no breastpump, no nothing, ci mulakan keja lepas pantang. Allah Maha Kaya, Maha Mengetahui; ci bengkak susu start ari pertama ci kerja...smpai kna balik sbb takleh angkat tahan, terlampau bengkak....Right away, ci tahu ci kena wat sumthing...bru la jumpa sekumpulan ibu2 bf, dan after beli Spectra3 from my dear friend Haza, sokongan suami, family dan kawan-kawan, ci nmpak sinar jalan utk fully bf cerahhhhh di hadapan (wahhhh... ;p )

Then come relactation, susu kurang, masalah kna gi training, growth spurt, travel seremban-kl usung pump, pregnen again n still bf....smua ci hadap as a new mum....yup, bukan senang...tp selama setahun setengah umur ayit, ci still manage to produce him with fully bf (n of coz solid dah)....setahun stgh sbb bila ci dh pregnen 5 bulan, ayit dh refuse utk bf n ebm....fheww....

Dan sebagai ibu baru, atau ibu yg niat utk susukan anak sbb yg sebelumnya gagal, ci sgt percayakan sokongan...sokongan dr kawan2 dan dr keluarga dan terutamanya suami.....dgn sokongan lah kita akan kuat dan semangat utk hadap apa saja and i meann apaaaaa sahajaaaa yg datang utk menyusukan anak kita selama 2tahun...Insyaallah....

Doa ci utk smua ibu2.....utk kuat...utk menjadi bertambah kuat.....

# Cont email n fwd the booklet for next batch.....so happy to help others, the least i could do for empowering breastfeeding.... ;)

2 comments:

My Growing Litte Princess said...

Thanks, very inspiring..hehe

Cerita Cici said...

timaceh sbb membaca... ;)