Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Wednesday, July 29, 2009

Mamam Ayit mamam...

Ci tau ada sorang kawan yg tak suka ci guna perkataan mamam....Dia pantang kalau ci ym tanya 'Awak dah mamam?' hahaha...alergik bahasa bukan baku kah?

Ayit dah start mamam atau makan sedari dia masuk 6 bulan which is....erm....sila rujuk ticker bawah ye. Ibu ada short term memory lost tetiba.....

Ci mulakan pemakanan dia dgn bubur nasi campur kentang buatan tangan sendiri...air tangan ibu sndiri...dr kudrat ibu sndiri.....harap maklum yeh semua...(punya la nak bagitau yg cici ni memasak kat rumah dan bukan hnya tau g medan selera kat bwh umah utk tapau- itu utk abah ayit dan diri sendiri-cici; harap awak tahu malu)

Sabtu lepas cici tgl berdua dgn Ayit, abah dia keja setiap sabtu (dan juga ahad-mmg takde cuti muti); ci memulakan hari dgn membuat bubur nasi....punya la excited smpai amik secawan beras, basuh-basuh then campak kentang dan biar masak smpai jd bubur....lupa lak yg beras tu kembang mambang karang melimpah la periuk....Oh sebagai ibu yang hebat, cici dh siap masak periuk besarrrr sgt, mcm nak makan 16 org.....hahaha...

Dah siap tu, duduk la depan tv ngadap hindustan smbil main dgn Ayit.....Dah bgtau ayit siap2, nanti jgn gayut lelama tau, ibu nak suap bubur....kawan pun sengih2 mcm reti aje....

Tgh hari, bubur dah siap blend semua, ci letak dlm mangkuk baru siap dgn sudu silikon baru khas utk anak ibu nak makan bubur.....Ada la dlm 2mulut dia makan then sembur balik....hehehe....

2 sudu tu pun alhamdulillah....yang part 16 org nak makan tu biar lah ibu habihkan yeh.....

Sibuk duk mengendong anak yg suka melekat ni, smpai ayam ci goreng utk ci makan pun dh naik hangit....Ibu makan nasik dgn ayam hangit bubuh kicap aje la ye.....Hey, sedap tau smpai tak tapau pape pun walaupun abg offer nasik ayam yummy........Air tangan ibu, remember......

hahaha....

Ya, cici dh menjadi ibu yang menyiapkan anak, mendodoikan anak, menyusukan anak, main dgn anak dan tmbah lg satu, masak utk anak....(masak utk suami??? erm.......)

Sampai skrg Ayit kurang gemar makan bubur nasi, walaupun teacher dia yg suap....dia sembur je kat semuorg.........Takpe la, bg dia masa.....

Bg juga ibu ni masa utk belaja masak bnda lain ye......

3 comments:

ct said...

xpe ci bg makan slow slow dulu.. nanti tahu le dia. hehe anak akak nestum suka sgt, bubur nasi ok ok le, kentang agak kurg... tp boleh terima. air masak boleh je....

Cerita Cici said...

Ayit pun suka air masak....dulu ci mmg xpenah ajar dia minum air masak...skrg siap pegang sndiri botol....hehehe...

mubarah said...
This comment has been removed by the author.