Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Thursday, July 2, 2009

Kurang...



Minggu lepas, cici dilanda byk kekurangan...

Kekurangan kesihatan: di sebabkan cirit-birit.

Tatau la kat mana ci salah makan. Muntah muntah smpai terduduk kat toilet...Hubby ci pun dh pandang lain mcm dah, kenkawan ci lagi la, pantang ci muntah ckit trus kerut dahi ingat ci dh bertambah dalam perut...hahaha... Kaklina la salah sorang nya...dh dia lak jd mangsa ci usung ke klinik sbb perut ci dh tak tahan, memusing mcm washing machine aje...weo weo weo.....

Akibatnya, ci mc kemarin dan semalam...

Ya, kekurangan juga dr production susu.

Wah, kes ni berlanjutan drbulan lepas lagi...Jgn sangka cici fully breastfeed; ebm (express breast milk) cici penuh setaman dlm peti ais. Bukan....yang sebetulnya, frozen ebm ci hanya lah ada dlm 8 botol aje. 3 kat umah dan 5 kat nursery.

Kan ci kata ci bukan golongan meriah susu yang pam sekali 12 oz smpai kna tukar botol time pam. Cici adalah golongan yang fully breastfeed dgn susu yang hanya cukup-cukup utk Ayit...tak lebih, tak kurang...

So, penurunan atau penguranggan susu hari tu sgt lah menyusahkan hati makcik ini.....Ci punya la pam sejam sekali, pam everytime lepas ayit nyusu atau tandem pumping skali dgn ayit. Tak cukup juga bekalan susu, ci tumpang la sesapa time lunch yg ke neseri utk antar susu bg cukup bekalan seharinya....Ulang laik ulang alik smpai naik tebal muka ci....


Ci minum air punya lah banyak smpai dh tak leh kira brapa gelen nya..... Pikir jugak dgn puasa dah nak dekat...dgn Ayit yg dah menyusu 8-9 botol sehari...Ibu ni kena la berlipat kali ganda usahanya......

Yup, ci pun teringat nak try sumthing...yang lain drpd meneguk Holicks yg manis melecaih , yg lain drpd buat air longan kering yang selalu wat ci nak uhuk uhuk, lain drpd minum air bergelen smpai tak dan dan nak gi toilet tu.....


Cici try pil GNC Fenugreek....


Hasilnya: ci pam sekali leh smpai 7.5 oz.....Sesuatu yang sgt la luar biasa bg cici yg bila pam sebelah msti terhegeh2 nak kua....


Cici memula sebenarnya malu gak la nak try sbb ada ibu-ibu lain yg dh lama menyusu takde lak makan pil apa-apa....elok je production nya...cici ni alahai bru la 5 bulan...tu pun sebulan pertama dah fully pon......Tapi, buang jauh jauh malu tu...sbb bdn org lain-lain kan.....Yang penting, susu cukup utk Ayit bam bam (mcm Haza pggl). Tak kira la frozen ebm ada 8 botol atau 80 botol......


Cici cuba yang terbaik...utk beri yang terbaik.....




Sehari sebiji atau 2biji je ye Puan-puan semua...Jgn lebey ye...nanti bukan susu yg kua, bnda lain lak yg meruah......


Ayit wat muka abah dia bila ibu slalu bg alasan malas nk lipat kain...hehehe....




Punya la susah nak pujuk dia senyum.....

Sila fokus pd kening yg berkerut itu ye semua...Itu juga hasil drpd DNA abahnya yg byk sgt melampaui ibu....hahaha...mcm tu kah?



Oh ye, ayit demam aritu....muntah-muntah....berak pun keras smpai ibu dia lak yg bergenang tgk anak dia berak...(hey, muka Ayit merah padam nk meneran Okey. sapa yg tak kesian tengok...)


2 comments:

taz said...

comelnye baby~ (:

Cerita Cici said...

hehehe...terima kasih taz....