Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Tuesday, September 15, 2009

Jika beraya di kampung mertua...

Tahun ni ci beraya ni kampung mertua.....nun di Melaka....pertama kali nak beraya di kampung yg bukan sendiri ni bendasing bg ci......

Siapa kata kahwin dgn org bukan kampung sendiri tak menarik? Ci tau ramai ingat tulisan akhbar ada artis kata nasib baik dia kahwin dgn org senegeri, senang nak balik raya (ci ingat)...Oh bukan kah jauh berjalan, lebih luas pandangan? hehehe....

Sebab ci rasa kahwin dgn org jauh best:

  • kalau beraya boleh makan makanan ruji negeri lain
  • boleh berjalan/ meneroka kawasan yg kita lum pernah sampai
  • networking lebih meluas/byk org baru kita berkenalan
  • boleh tgk budaya/rutin org lain
  • boleh belajar cakap/bahasa negeri lain
  • boleh merasa meraung di pagi raya sbb mak ayah jauhhh...huhuhu....

Ci rasa yang part last tu kut yg akan ci lebih praktikkan di masa raya nih...

Walaupun ramai org kesian tgk ci tak singgah kampung ci langsung raya ni, tp look at the bright sight; ci ada keluarga mertua yg sayang cici dan bersungguh-sungguh nak bg ci selesa....(Abah, nak ketupat palas pleaseee.....)

Dan Tuhan Maha Adil, jodoh pertemuan kan di tangan-Nya, Tuhan bg kita raya sebulan......takan la sebulan tu ci tak balik kedah (kan abg kan kan kan???)...mmg melipat ketupat la ci dgn baju abg ci kat rumah....kih3.....

Dan ya;

Ci ucapkan selamat beraya di rumah mertua wahai smua kenalan cici....bg yg 1st time beraya di rumah mertua (mcm cici); jgn sedey2....apa yg patut kita buat:

  • be the best that we can be
  • jd peramah: masa ni lah nak beramah mesra dgn keluarga mertua kan...
  • bwk baju yg palingcantik yg kita ada
  • belajar pakai kain batik
  • jd extra rajin; kalaupun kat rumah nak lipat kain pun setahun, kita jd extra aware; kalau boleh kat ampaian time dh kering tu kita dh siap2 lipat...
  • jgn jadikan anak kecil anda batu loncatan; asyik berkepit dgn anak, satu keja pun xbuat
  • jgn jadikan suami anda tempat berkepit
  • jadikan kampung mertua sama mcm kampung sendiri...

Selamat hari raya ye semua!!!

Pesanan untuk diri sendiri la kes ni......hehehe....

3 comments:

nurshariza mohmad samiri said...

huhuhu... ieza pun thun nie kena beraya umah mak mertua.. akan ieza gunakan kata2 ci tu ntn..

Mummy_Sofea said...

waa ci sama la kita raya kt umh mil thn ni....cam xrela jer...hehe...

Cerita Cici said...

hehehe...

ieza: kalau ada petua lg, sila tambah tau....kongsi sesama kita...

mummy_sofea: hehehe, kna rela kan juga lah.....