Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Thursday, July 30, 2009

Tote Boutique Giveaway

Hari ini nak mencuba nasib...Bismillah.....


Hari ini tergerak hati nak surf blog akak chumel sorang ni: Tote Boutique. Cici pun terpandang lah part giveaway....apa lagik, dgn kadar yang agak tak segera (sbb g lunch solat bagai dulu), cici pun terus membuat entry untuk bag permata hati ini.

Ini lah beg yang di cipta oleh akak Ci As untuk dikomen. Ci mmg terer bab2 komen-ngomen nih......





  • Kaler Merah hati kesukaan ramai ibu-ibu (check)
  • English rose agak fames di kalangan ibu-ibu; semua bnda nak design camgini, dr langsir ke lapik meja ke beg dompet (anna sui replika)- (check)
  • Ribbon penambah seri pada beg- kata org kalau takde tu mmg tak lengkap lah beg nih...(check)
  • Kain checkers kat atas (penambah design): takde la ala-ala kosong aje kan. (check)
  • Beg yang ringkas dan menarik utk di bawa...tambahan utk di jadikan diapers beg...(kalau cici, semua beg ci jd diapers bag....)

Jadi, apa yang boleh cici cadangkan utk ditambah kpd beg sedia chomel ini?

  • Kain pelapik yang gelap atau warna yg senada dgn ribbon- supaya tak kotor kalau letak kat memana.
  • Kain checkers leh diganti dgn fabric lembut lain yang duo tone bg nmpak unik (memandai-mandai aje..hehehe)

Apa yang penting (kerjasama....) ialah beg ini sudah sedia cute mute....tahniah kpd akak Cik As kerana dianugerahkan Tuhan tgn yang kreatif dan pandai menjahit (oh ci arap tgn ci sebegitu rupa....tp ci tetap bersyukur seadanya....)

Akak cik As, beg rani mukerji ada lagi tak? Saya mauuuu beli.....huhuhu.....

Wednesday, July 29, 2009

Mamam Ayit mamam...

Ci tau ada sorang kawan yg tak suka ci guna perkataan mamam....Dia pantang kalau ci ym tanya 'Awak dah mamam?' hahaha...alergik bahasa bukan baku kah?

Ayit dah start mamam atau makan sedari dia masuk 6 bulan which is....erm....sila rujuk ticker bawah ye. Ibu ada short term memory lost tetiba.....

Ci mulakan pemakanan dia dgn bubur nasi campur kentang buatan tangan sendiri...air tangan ibu sndiri...dr kudrat ibu sndiri.....harap maklum yeh semua...(punya la nak bagitau yg cici ni memasak kat rumah dan bukan hnya tau g medan selera kat bwh umah utk tapau- itu utk abah ayit dan diri sendiri-cici; harap awak tahu malu)

Sabtu lepas cici tgl berdua dgn Ayit, abah dia keja setiap sabtu (dan juga ahad-mmg takde cuti muti); ci memulakan hari dgn membuat bubur nasi....punya la excited smpai amik secawan beras, basuh-basuh then campak kentang dan biar masak smpai jd bubur....lupa lak yg beras tu kembang mambang karang melimpah la periuk....Oh sebagai ibu yang hebat, cici dh siap masak periuk besarrrr sgt, mcm nak makan 16 org.....hahaha...

Dah siap tu, duduk la depan tv ngadap hindustan smbil main dgn Ayit.....Dah bgtau ayit siap2, nanti jgn gayut lelama tau, ibu nak suap bubur....kawan pun sengih2 mcm reti aje....

Tgh hari, bubur dah siap blend semua, ci letak dlm mangkuk baru siap dgn sudu silikon baru khas utk anak ibu nak makan bubur.....Ada la dlm 2mulut dia makan then sembur balik....hehehe....

2 sudu tu pun alhamdulillah....yang part 16 org nak makan tu biar lah ibu habihkan yeh.....

Sibuk duk mengendong anak yg suka melekat ni, smpai ayam ci goreng utk ci makan pun dh naik hangit....Ibu makan nasik dgn ayam hangit bubuh kicap aje la ye.....Hey, sedap tau smpai tak tapau pape pun walaupun abg offer nasik ayam yummy........Air tangan ibu, remember......

hahaha....

Ya, cici dh menjadi ibu yang menyiapkan anak, mendodoikan anak, menyusukan anak, main dgn anak dan tmbah lg satu, masak utk anak....(masak utk suami??? erm.......)

Sampai skrg Ayit kurang gemar makan bubur nasi, walaupun teacher dia yg suap....dia sembur je kat semuorg.........Takpe la, bg dia masa.....

Bg juga ibu ni masa utk belaja masak bnda lain ye......

Kerja itu kerja lah jua...

Kerja itu kerja lah jua...

Walau sesibuk mana pun kita, seberat mana pun, semalas mana pun, kerja itu tetap akan datang...tetap takan habis sampai lah kita amik dia, kita pegang, kita tengok dan senyum dan dgn Bismillah, kita terus buat......

Terus buat.....

Key words utk minggu ini....

Cici dan 'terus buat' tu mcm tak sinonim lak...hehehe....

Yup, bila mana bos kat opis dan bos kat rumah (bos kecik dan chief bos) dah cekak pinggang tunjuk itu ini, ibu yang kerdil ini haruslah terus buat.

Tapi, wahai bos-bos ku sekalian, diriku ini banyak la kerja lain nak buat selain drpd kerja-kerja yg dah sedia ada tu (hmm...let see...tidur, tgk desperate housewives, tgk lipstick jungle, tidur lg, pam susu- hey ini crucial tau)

hahaha...mmg dasar pemalas lah....

Okey cici, Stop it...

Sebenarnya nak cerita psl kes pecah masuk opis kitaorg this week. Opis kami yg fames ni dh mcm jadi pot penyamun lak. Bru ja masuk aritu, dia dh melawat kawasan balik. Hey, auditor pun tgu setahun tau utk follow-up, ni bru 2bulan dh nak samun balik??? Apa kes?

Kali ni, pintu pecah bagai...Tak tertib mcm 1st time dia dtg dulu; cuma yang itu kurang ajar ckit la sbb dia amik laptop kat drawer cici. Tak halal tauuu....

Tensi dgn penyamun punya psl, kami yg tgh beraudit kat istac mebatalkan niat utk ke site opis. Reramai duk opis meratapi pintu yang dh pecah...smbil berdiskusi cemana penyamun leh masuk...siap try nak amik cap jari...sapa pun tak berani nak pijak kaca, takut terganggu kawasan jenayah....

Penyamun...itu pun kerja dia juga.....dia hanya lah menjalankan kerja nya (he's just doing his job)...

Okey-okey, berbalik kpd istac yang cantik nan eksotik tu, sebelum balik cici sempat snap gambau kat kolam dia...mcm kat negeri arab lah...Memang ci hormat seni pembuatan nya...eh, sapa penah g istac kat jln duta? sila angkat tangan.

Lepas habis keja ci kat istac, melepak kejap kat opis sebelum kick off (ayat abg katt) ke site lain lak. Terkenang istac, pengalaman ibu usung ais pack skali dgn cooler bag ke atas tumpang peti ais. Kisah nya ibu ni lupa nak simpan ais pack dlm freezer- kes ngantuk sgt smpai tertidur la nih....Bila pam ja, smua tak berani tegur.....semua org diam ja.....hehehe....terima kasih kerana memahami tanggungjawab diri ini sebagai ibu.....

Apa-apa pun, terima kasih juga kpd istac sbb layanan yg best. Terima kasih kpd bos sbb membenarkan cici mc sbb demam kura-kura.

Ci berjanji akan lebih rajin di masa akan datanggg......





Budak encem blaja nak duduk


Ibu di Istac

Cantik tak orang kolam?


Ibu dan Ayit



Thursday, July 23, 2009

Demam....bila nak pergi?

Demam....

Perkara yang paling paling malas ci nak hadap....

Ci sedar yang bila kita sakit, kita akan mensyukuri masa sihat kita....

Ci tahu ini satu ujian Allah...

Tapi, itu lah, ci paling malas nak hadap demam.....

Demam bermula hari Jumaat, Ayit mulakan dulu...bdn dia panas sgt......Kami bwk dia ke klinik panel, bg ubat antibiotik demam segala...suhu badan 38.2 celsius...

Sabtu...dia merenyek sepanjang hari...cici jaga dia sorang sbb abg keja...atok dgn nenek dia datang malam tu bg air doa dr ustaz, mintak lumurkan dan bg ayit minum....

Ahad, abah dia pulak dh mula nak demam.....dia demam jugak......Ibu sorang je sihat.....

Isnin, Ayit tak baik lg, demam balik...kami bawak ke pusat perubatan Al-Islam, jumpa dr paed; pakar kanak-kanak...Doktor tu punya la chantek, lemah lembut, baik hati....hehehe..okey ci....berbalik pd cerita; bayar punyala mahal jugak amik ubat sampai 6 jenis...campur yang dulu dh jd 8 jenis ayit kena makan....hadoih.....ci el ari isnin tu...abg ery pun cuti.....

Selasa ci datang keja......ayit ci anta nursery...kes nya sbb dia dh baik jugak demam, tgl batuk aje.....Abah dia lak demam, amik cuti duduk tido kat umah.......

Rabu.....cici lak yang demam...mengigil smpai ke kaki...rasa sengal bdn sampai nangih kalau bdn kena angin...terasa mcm kena pukul...suhu bdn 38....ayit demam lg kuat dr cici tapi cici merenyek lebih...huhuhu....

Rabu jugak abg ery gi daftar syarikat: Seri Cici Enterprise.....

Kelakar? Menarik? Apa kata anda beri komen di bawah.........


Ibu try amik gmbar nk pujuk ayit jgn merenyek...time ni otw nak ke Al-Islam...

Demam mcm ni dia mmg suka bergayut aja kat ibu dia...ayit tgh nyusu......


Ni scary ckit....ayit kena makan ubat yg berjenis tu....jenuh abah dia pujuk......


Ayit garu kepala...'ada lagi ke ubat kena makan ibu?'



Okey2...minum ayaq dulu na.....



Stand by makan ubat antibiotik lak.....





Okey cayang...dah makan ubat dah...habih berlemoih baju dia.....mmg ayit bau ubat aje la minggu nih......
Memang dasyat demam kali ni, cici leh pam sambil nangih sbb tak tahan sakit sgt.....Nauzubillah...menaip ni pun sambil tahan sakit tekak.....wahai demam, bila yeh nak pergi.....?





Thursday, July 16, 2009

Training @ Hotel Corus


Last 6-9 July, Cici n kak Farah N berchenta bertraining kat Hotel Corus. Training untuk auditors. Cici bukan auditors pun...Pembantu kepada pembantu kepada pembantu Auditors aje...

Tips nak nampak mcm auditor:

  • Muka kena habish konfiden
  • Kot/ blazer yang bersesuaian
  • Cara cakap yg mengiyakan/ meyakinkan
  • Tahu apa yg org cakap
  • Nak elakkan org tanya bnda yg kita tatau, kita byk tnya org psl audit environment kat opis diaorang...
  • Jawap mana yg tahu...auditor lain pun bukan rocket saintis kan
  • Manners kena tip top
  • Ramah yet reserve (nak elak dr bersoal jawap bnda yg kurang pasti)

hahahaha...

Ni cara cici la....to be what i am not....end up, semua ingat kami ni auditor...walaupun in real life bukan pun.....

Memula nak gi sana, hati ci melonjak la...sapa tanak menambahkan ilmu makan kat hotel free kan...

Tapi....

Ci musykil satu benda...

Cemana nak pam....Bila nak pam....Kat mana nak pam.....

Alhamdulillah...walaupun ci manage pam sekali sahaja sepanjang training hour (9-5), at least dpt gak la dr takde langsung.....

Ci pam kat surau tingkat 2...Ada la power plug yg dah senget benget. Risau gak nanti terkejang lak kena letrik...hahaha...bayangkan la....uih, tanak lah, cam ngeri lak.....hitam legam dua spot aje...huih rosak aset tuuu.....okey cici sudah.....

Akak-akak kat cna semua pelik tgk apa ke benda ci dok bersila rapat cucuk plug pehtu bunyik pam mcm berdengung aje....hey, spectra ni senyap okey...cuma bunyi mcm kiok2 sbb dh sampai masa anto servis aje....hehehe....

Cici pun tanpa ditanya bgtau, 'saya tgh pam susu'

Masing-masing muka tercengang.....'haaaaa???apa???ulang lagi sekali???pam susu???' mcm tu la kut dewang shoutout dlm pikiran mereka...sebab kerut dahi tu teruk benar....cici lak yg jd insecurity problem, rasa mcm alien lak....

Yang tahu senyum aje la...sbb mereka pun pernah laluan zaman pam-pam gak....Yang bujang atau belum atau kata susu dh kering tu, melopong la jugak...

Ada akak tu tnya ci;

Akak: Anak sulung yeh?

Cici: A'ah

Akak: Patut la beria....Akak anak sulung aje susu bdn, anak kedua tak larat dah...

Cici: La...cian anak akak yg kedua tu...(terkeluar lak, lupa nak cover)

Hmm....mmg la nak biar sebab tu anak dia kan...tapi kalau mentaliti mcm tu kesian la....Org lain beria nak nyusu anak kedua kalau mana yg dah terlepas peluang utk menyusu anak pertama. Ni....lain lak....takpe la...anak dia kan....

Apa yg ci tahu, ci bangga sekurang-kurang nya leh gak share pengetahuan ci yg sekenit ni utk dikongsikan dgn bakal ibu dan ibu yang sudi mendengar...Bangga gak dikenali sebagai 'cici-si kilang susu' sbb pegi memana usung beg spectra cici.....

Hey, ini rezeki Cici utk Ayit...

Oh cerita dalam lrt lak.....dengan beg cici, dgn fail, dgn handbag, mmg la sakit-sakit jiwa nak bersesak dlm lrt tu...Kebaikan beg spectra, kalau galas di belakang, leh elakkan diri dr ber contact dgn org yg bersesak berdiri sama kat belakang kita dlm lrt. elakkan jugak adegan meraba belakang atau bergesel-gesel dgn kita dr belakang....hahaha...Ada guna gak beg tu tau.....

eh ada kakak mana tah sorang tu kena duduk bwh ketiak abg india mana tah sbb takleh gerak, lrt sesak sgt...aduih...seksa jiwa raga.....

Okey la.....cerita psl milk supply- mmg la tak best sbb selalu ci pam 3 kali. Ini sekali aje...memang la merudum teramat sgt...weken tu lak bantai balik kampung, bila lak nak wat power pumping bagai.....

Akibatnya: sekarang tgh usaha sehabis kudrat lah....

Doakan ci ye semua....Ci akan doakan kalian juga ye....

Farah dr bank Rakyat...sweet tau dia nih....hanpon cici tercicir sbb ci sibuk nak amik karipap dikutipnya...pehtu dia kata 'nak makan punya psl awak ni, smpai hanpon jatuh tak sedar' huhuhu...farah, ci mmg begituuu....

KakHuda, Kak Maheran......Betapa mesra alam nya kami walaupun bru kenal 3 hari....

Barisan auditors yang hadir.....

# sapa yg tanya hp no saya tu sorry ye...saya dah ada anak sorang.....(laku lagik diriku ini tauuu)

Wednesday, July 15, 2009

Lara...


Hari ini a bit down...straight to the ground...stand cici hilang, rasa mcm shaky ckit...takpe lah, abaikan aje....
Sedih di hati datang dr banyak daerah...Mcm-mcm nak fikir...mcm-mcm nak rasa...pada yang berkenaan, bayangkan lah betapa kecilnya hati org lain...tak elok pijak...sbb Tuhan nampak...dan sentiasa adili....

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Ayit selsema dr semalam...sok sek sok sek smpai abah nya sedut dgn mulut...dan dengan muka yang lara cici berani mengaku yang susu cici merudum buat kali sekiannya.

Sebab:
  1. 'Kawan' baik ci dh datang melawat kawasan...
  2. Cici training aritu, smpat pam sekali je time office hour bebanding 3kali yg selalu ci buat...
    Audit kali ni jauh, a bit stress....dandgn byk benda lain yg sgt mendorongi kemeruduman susu...

Ci salah kan diri ci jugak la....as a mum, cici sendiri kena kuat semangat...kena usaha lebih...tapi dgn kerja, dengan rumah dan perkara di sekeliling nya, rasa nak surender pun ada...Tapi tu la kan, kita tak leh judge seorang ibu smpai sehukum mcm tu...Ibu akan buat yg terbaik, selagi ibu tu mampu....


Insyaallah ci tak patah semangat lagi ni.....cici tgh usaha, mcm yg dulu-dulu ci buat...relactate....selagi ci rasa ci mampu, ci akan buat......


eh eh ci dh beli kain baju raya tau...ci beli dr azzara cottons....sgt lah chanteks kaler dia...sampai kan blum jd baju lagi ci dh teringin nak balut atas badan, letak pin jarum peniti segala, peh tu dtg kerja.....hehehe....


Ayit dgn abah pun dh beli kain semalam...tema kali ni hijau....mak mertua ci kan pecinta alam sekitar.....hehehe....


Countdown besday mak cici lusa....countdown Ayit dh nak masuk 6 bulan dan menerima lesen utk makanan...Countdown cici menjadi ibu...


Oh lupa, kpd bekas tunang cici yg tadi ym ci sbb nak tanya email (nk anta undangan pertunangannya), ci ucapkan tahniah. Semoga pertunangan kali ini sampai ke pelamin...Ci minta maaf atas kesalahan cici dulu...apa-apa sahaja kesalahan...semoga cici dgn dia dh done, dah leh tutup buku...sebab ci dh move on...dia pun.....Oh btw, dekat ym ci ada id kan, id tu tambah kan aje dgn yahoo.com...ci igt dia tahu sbb dia kan engineer computer....(hahahahaha, gelak besar jap)


Okey cici senyap okey......sory2.....krg gelak banyak kena minta maap lak.....
Kira nya cici bersalah kat sesapa dlm masa yg terdekat ni, ci minta maaf ye semua...sebab karma cici tak berapa nak elok, so ci assume ci ada wat salah kat org lain....semua yg ci buat sort of tak menjadi.....sbb tu la.....


hmmm....Ayit.....ci syukuri kehadiran dia...kalau dia tak ada, ci pun tatau ci leh bertahan ke tak......







kain cotton ni kena basuh sebelum di anto ke tmpat jahit...ni la kain yg ci dh rendam ala-ala aje dan sidai kat buai Ayit...nak sidai luau pagau nanti disambau lak....Ayit melopong aje tgk apa kebenda ibu sangkut nih....baju ibu okeyyy....

Sunday, July 12, 2009

Tepu...




Rindunya cici.....

Rindu nya cici kat ofis mcm org rindu kat kampung halaman nan permai...

Ya, cici gi training 4 hari.....4 hari semua nya.......Lama tu bagi cici yang hari-hari melekat kat ofis wat blog (mcm xdak keja je...huhuhu)

Ci hadiri training Auditor dekat Hotel Corus...nak terkena gaya nya, hari tu ada la plak warehouse sale utk perfume dan makeup paul & joe...memang langkah kaki kiri lompat terkinjit la....habih gaji ci sebulan beli makeup yg lum tentu ci pakai...hey, paul & joe tau kawan-kawan...tgk kan casing dia? meleleh air liur tau....

Weken lepas, seperti weken sebelumnya, cici balik kampung halaman suami cici...kali ni kami meronda satu Melaka...naik menara taming sari...naik bot...gi maydin ....and balik kmpung air kangkung......yup, angkut Ayit......dia baik tau, tak meragam pun...senyum aje.....kira nak berkawat je kalau boring-boring.....baris sedia! kanan pucing! kiwi pucing! hehehe.....

Pagi ni baru balik dr seremban trus straight ke ofis....ngantuk jgn cakap la......ni nak gi odit jauh lak nih......


Ibu Abah Ayit dalam bot...dia tgh nenen...

Uih serius nmpak......

Ayit dan nenek ayit...


Ibu tgh cover penat lelah smbil mnyusu ayit...

Dah kenyang kena senyummm...


Abah tgh layan Ayit...

Naik motor sapa tah.....


Kak Maheran, Cici n Farah (dewang auditor..cici buat-buat muka auditor aje...kih3)

Thursday, July 2, 2009

Kurang...



Minggu lepas, cici dilanda byk kekurangan...

Kekurangan kesihatan: di sebabkan cirit-birit.

Tatau la kat mana ci salah makan. Muntah muntah smpai terduduk kat toilet...Hubby ci pun dh pandang lain mcm dah, kenkawan ci lagi la, pantang ci muntah ckit trus kerut dahi ingat ci dh bertambah dalam perut...hahaha... Kaklina la salah sorang nya...dh dia lak jd mangsa ci usung ke klinik sbb perut ci dh tak tahan, memusing mcm washing machine aje...weo weo weo.....

Akibatnya, ci mc kemarin dan semalam...

Ya, kekurangan juga dr production susu.

Wah, kes ni berlanjutan drbulan lepas lagi...Jgn sangka cici fully breastfeed; ebm (express breast milk) cici penuh setaman dlm peti ais. Bukan....yang sebetulnya, frozen ebm ci hanya lah ada dlm 8 botol aje. 3 kat umah dan 5 kat nursery.

Kan ci kata ci bukan golongan meriah susu yang pam sekali 12 oz smpai kna tukar botol time pam. Cici adalah golongan yang fully breastfeed dgn susu yang hanya cukup-cukup utk Ayit...tak lebih, tak kurang...

So, penurunan atau penguranggan susu hari tu sgt lah menyusahkan hati makcik ini.....Ci punya la pam sejam sekali, pam everytime lepas ayit nyusu atau tandem pumping skali dgn ayit. Tak cukup juga bekalan susu, ci tumpang la sesapa time lunch yg ke neseri utk antar susu bg cukup bekalan seharinya....Ulang laik ulang alik smpai naik tebal muka ci....


Ci minum air punya lah banyak smpai dh tak leh kira brapa gelen nya..... Pikir jugak dgn puasa dah nak dekat...dgn Ayit yg dah menyusu 8-9 botol sehari...Ibu ni kena la berlipat kali ganda usahanya......

Yup, ci pun teringat nak try sumthing...yang lain drpd meneguk Holicks yg manis melecaih , yg lain drpd buat air longan kering yang selalu wat ci nak uhuk uhuk, lain drpd minum air bergelen smpai tak dan dan nak gi toilet tu.....


Cici try pil GNC Fenugreek....


Hasilnya: ci pam sekali leh smpai 7.5 oz.....Sesuatu yang sgt la luar biasa bg cici yg bila pam sebelah msti terhegeh2 nak kua....


Cici memula sebenarnya malu gak la nak try sbb ada ibu-ibu lain yg dh lama menyusu takde lak makan pil apa-apa....elok je production nya...cici ni alahai bru la 5 bulan...tu pun sebulan pertama dah fully pon......Tapi, buang jauh jauh malu tu...sbb bdn org lain-lain kan.....Yang penting, susu cukup utk Ayit bam bam (mcm Haza pggl). Tak kira la frozen ebm ada 8 botol atau 80 botol......


Cici cuba yang terbaik...utk beri yang terbaik.....




Sehari sebiji atau 2biji je ye Puan-puan semua...Jgn lebey ye...nanti bukan susu yg kua, bnda lain lak yg meruah......


Ayit wat muka abah dia bila ibu slalu bg alasan malas nk lipat kain...hehehe....




Punya la susah nak pujuk dia senyum.....

Sila fokus pd kening yg berkerut itu ye semua...Itu juga hasil drpd DNA abahnya yg byk sgt melampaui ibu....hahaha...mcm tu kah?



Oh ye, ayit demam aritu....muntah-muntah....berak pun keras smpai ibu dia lak yg bergenang tgk anak dia berak...(hey, muka Ayit merah padam nk meneran Okey. sapa yg tak kesian tengok...)