Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Sunday, June 21, 2009

Bekalan ayit = Beban ibu???

Tak tergamak nak sebut...walaupun ada yg tanya cici, tak beban ke nak bg anak susu badan penuh...jawapan cici bukan nya 'tak' tapi 'tak patut' cakap mcm tu...

As for my records, Ayit dh minum 7 botol dan setiap botolnya 4oz. time dia beralih bulan mcm skrg ni dia minum 9 botol x 4 oz....u do the math....

Beban; nope. Tanggungjawab; yes.

Mcm mana susah pun ibu ni akan cuba sedaya upaya...utk bg yang terbaik.....

Bulan july ni contohnya cici ada satu training yg makan masa 4 hari....cemana ci nak pam tgh2 training yg kita tatau jadual tu? mna lak nak cari power nak cucuk pam cici nanti? boleh ke keluar g pam tgh2 org bg training tu....boleh ke cope nanti, nak pam la nak fokus la nak grouping la.....

Semua soalan di atas ada satu dasar- alasan utk bermalasan....

hehehe...

Sebagaimana susah nya hati ci nak g training yg tatau kat mana dgn jadual yg masih kelabu asap, ci dh wat siap2 rangka pelan utk mengekalkan bekalan susu ayit.....

Jadual tukar ckit- pam 3 kali. sebelum start training, waktu lunch, waktu minum ptg atau balik....

Icepack ada, check. Beg pam ada, check. Pam ada, check. Pam manual kalau xtau mna power, 'akan dipinjamkan dr sesapa nanti'

Bagi cici, tidak ada alasan utk ci tak bg susu kat ayit.....yes, his needs comes first, yg lain follow kat belakang....



Dalam kete, tgu abah dia punch out.....

Tgh sibuk bercakap...suara dh la nyaring...skali nmpak kamera diam trusss.....

Bekalan ayit dr sekolah...9 botol x 4oz......sedia utk dibasuh.....kusss semangat....ngucap ibu time nk basuh satu-satu ni.....mohon Tuhan murahkan lah rezeki, byk kan lah susu ci.....amin......




Waktu ni ci hanya bekal kan dia 7 botol mcm selalu...nth la naluri ibu kut, ci terasa mcm dia tak cukup susu. ci pun tumpang kaklina antar kan 2 lagi botol utk ayit...waktu balik ci check dlm peti ais utk lebihan susu hari ni, ci nak wat stok beku utk next week.....punya la mencari dlm peti ais sekali semua susu dh habis.....9 botol......ci nmpak sayup bintang atas kepala cici...kih3.....dh ding dong dh ibu nih.....
Beralih bulan kan......alhamdulillah wekend, ci dapat kumpul balik utk bekalan hari ni.....
Ibu-ibu kena kuat semangat kan...pesan utk diri sendiri......

4 comments:

Cik CT said...

salam ziarah n berkenalan cici..:)nk tya skit ci, ayit duk dkt school bape jam ye?

Cerita Cici said...

salam cik CT....ci hantar pukul 8.00. ci amik dlm kol 5.30 ptg....

Cik CT said...

lebih kurg cam baby CT la jgk..Ct antar kul 6.30 n amik kul 4.30..tp kn Ci dia tak minum byk..kalo bg 5 botlx4oz dia cuma minum 2botol je..tu la tkejut tgk baby ayit minum byk jgk eik..but mlm bile direct feeding tu lama n kerap la dia bgn..kite link cici leh???

Cerita Cici said...

Buleh cik CT...
Itu la kdg2 risau tak cukup tuh...ayit mmg minum byk...kalau direct dgn cici pun kerap dan lamaaaa bergayut....hehehe...tmbah2 kalau kat nesery kan, kalau dia tak habih minum dh kena buang...so, nmpak la amount yg dia minum...
dh tu tgh beralih bulan...fhew, berpeluh ci nk pam...hahaha...