Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Thursday, January 8, 2009

Jika melepaskan itu Mudah...



Lepas.....

Kalaulah perlakuannya lebih mudah, sama mudah dgn perkataannya...kalau lah...

Meneleku perkataan ini di bibir hati selama ci membesar, ci cukup sebati mengetahui yg cici cukup susah nak melepaskan sesuatu...sama ada brg, sama ada orang, sama ada perasaan...sbb bila ci dpt sesuatu, ci tend to pegang sekuat yg ci boleh smpai satu ketika terlepas sendiri...di saat terdesak, baru lah ci lepaskan...itu pun lambat, lembap...lalu cepat-cepat ci gantikan dgn yg lain...betul, ci mmg gagal baik dgn sendirinya...

Dulu, waktu ci kuat bergaduh dgn bekas ci, mahu melepaskan perasaan marah dan menyampah tiap kali jumpa, ci amik keputusan bodoh iaitu bertunang...mahu try and error; mana lah tahu ikatan separa suci ni boleh menyelamatkan keadaan yg dh pun buruk...worst: semua benda yg buruk, mana boleh ditutup dgn hanya se cincin di jari...kami putus- dgn tidak berapa baiknya...

Dan ketika itu, ci lepaskan dgn mudah...mungkin sbb baki dlm hati sudah basi...tak lalu mahu kutip tmpal satu satu...yg tak mudahnya bila mahu perbaiki hubungan keluarga semua org. mahu satukan kembali kepingan hati org yg dh pecah bukan mudah...hati sndiri yg pecah pun jenuh, apatah pula org lain...

Melepaskan...

Ci baru bercerita dgn kwn rapat ci yg akan melangsungkan perkahwinan tgh tahun ini...bercerita bagaimana berkahwin ini bermakna kita menerima byk perkara tp harus melepaskan perkara yg lain...perkara-perkara yg kita anggap penting sewaktu dara, harus tinggal di luar pintu, sebelum bilas kaki masuk ke rumah baru, sbgai seorang isteri...melepaskan perasaan dgn hati yg jujur bukan mudah, di tambah dgn hal-hal sensitif spt mertua, adik beradik ipar, biras; yg semua memerlukan lapik berlapis-lapis kalaupun mahu mengadu pd suami...

Semua itu perlukan hati yg kuat.....

Sangat sangat kuat...

Yang takkan merungut atau mengungkit di kemudian hari...yang takkan sekali kata 'menyesal nya aku kahwin'...yang takkan senyum di depan dan cebik bila org tak nampak...yang takkan temani malam gelap dgn nangis...yg juga takkan terus-terusan pujuk hati sendiri sampai satu tahap terpaksa berubah menjadi org lain...

Jika melepaskan sesuatu itu semudah yg ci cerita, semua perasaan yg terbuku dlm hati ni dh lama ci campak jauh-jauh...sbb ci tahu, sesuatu yg sukar terutama sekali perit, amat ambil masa yg lama utk pergi sendiri...atau dipergikan dgn hati yg terbuka...dgn sendirinya...


# selamat berjaya kpd semua...doa ci utk semua org termasuk diri sendiri...


No comments: