Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Sunday, October 18, 2009

The trouble with myself......

Ada beberapa perkara yang membuatkan masalah untuk diri cici sejak dua menjak ni...

  1. Stop komplen pasal berat badan cici
  2. Stop suruh cici bg Ayit susu formula
  3. Stop suruh Ayit lalui kaedah rawatan alternatif yg tak islamic
  4. Stop salahkan susuibu kalau ayit demam atau tak sihat
  5. Stop komplen psl berat badan cici (eh dah cakap yeh)
  6. Stop suruh ci berkorban kalau ci tak nak

Okey...okey...ci tahu ini isnin dan hari isnin kita selalu kena nafikan monday blues dan terus berpura happy sepanjang hari yippy yippy...tapi ini bukan ada kena mengena dgn hari cici, ini ada kena mengena dgn org di sekeliling cici....

Sory...ampun...i wont point fingers but ini sekadar nak berkongsi pengalaman dan rasa yg ci takleh kongsi secara terbuka dgn org lain melainkan pembaca cici yg leh judge tanpa prejudis......

For the first masalah......my weight issue...cici ada problem metabolisma yg tinggi (masalahkah???)...dgn bf ayit, ci dh membakar byk kalori lemak cici yg berlebihan lepas ci bersalin...hasilnya, bdn ci agak kurus dr asal.....berat ci dr 57kg, skrg dh 53kg......i'm trying hard utk isi kan balik badan but setiap kali ci makan, ci pam susu balik dan badan ci akan stay mcm ni smpai la ci tatau sampai bila....but still, ci rasa bdn ci okeyyyy......

But there are people- yg agak anxious tgk bdn ci skrg......pantang jumpa, asyik nak mengutuk.....bukan mengata sindir-sindir berlapik-lapik- seriusly mengutuk...'cici papan, cici kurus sgt, cici bla bla bla'.....thanks to them, ci balik rumah, staring kat cermin for ages, makan malam like hell sbb nk gemukkan badan, hate my own body, rasa insecure giler, rasa hodoh, rasa sgt sgt tak cantik..... bla bla bla smpai ci rasa nk baling penimbang......

hmm....lama tak rasa mcm ni......skrg agak lega sbb ci dh leh lapik telinga ci dgn penebat hebat selama yg ci mampu.....

Untuk yg kedua dan keempat......fyi, cici aktivis susuibu...so, sebarang kenyataan untuk menduga cici supaya menghentikan susuan ci kat ayit selama ci mampu adalah sia-sia sahaja.....ci selama 9 bulan ini mengusung beg pam cici, mengepam tanpa kira siapa yg nmpak atau mengata, takan ci nk berhenti semata-mata ada org suruh.....cici ibu ayit...i am responsible utk apa yg masuk dalam perut anak cici......noktah.......

Untuk no. 3, i had a nightmare last weken......ci takan sekali-kali lalui balik pengalaman itu.......any cubaan utk memberi air penawar, tangkal dr sebarang org yang cuba nak merawat anak cici (terutama org itu bukan ustaz dan buat rawatan smpai tinggalkan waktu sembahyang) bg cici adalah tidak betul...dan ci takan sekali-kali turut terlibat dan mengheret anak ci sekali....cukup lah semalam ayit dh diberi air penawar yg ntah apa-apa.....itupun ci dh rasa bersalah yg amat....

Untuk no. 6, cici belum ready utk pindah....so, dont ask me to okeyyyy.....

# hehehe...sory la emo ckit la isnin ni......masih blur sbb tak cukup tido........

4 comments:

e-caR NazRin aka ibuEiymann said...

ci,
kuruih sgt ke ci neh..?? meh compare ngn k.e-caR laks.. berat 34.5kg, tnggi 1.52m..sape lg kuruih..?? dulik lar dorang nk ckp ape..act. dorang tue JELEZ sbb org2 cam kite neh bdn selim-melim.. haha..

psl susuibu laks...haa..sape brani sound gaks mmg ku lawan abis-abisan.. sekali lagik hanggap sajork dorang JELEZ sbb dorang x mmpu BF mcm kite..pstu suh kite stop jd mcm dorang laks.. haiiippp!!

jgn mahen2 ngn BF-ibu neh..weolls sgt kental hokeyy m'hadapi tekanan..

ezan said...

sabar je la ci.. org ni xkan berenti nk bercakap.. kalo kita ikut ckp dorg nanti pun dorg akan still ckp gak.. as long as kita tau mana yang bagus.. then abaikan je ckp2 org tu.. buat pekak.. hahaha...

Cerita Cici said...

Kak e-car,
Thanx akak...hehehe...tu la kan, cuma kalau dh cakap melampau2 sakit telinga ci nihhh...mcm penyakit lak kuruih ni...kita takde la ngata org besar tong ke apa ke.....
Psl susuibu ci pon takleh nak kompromi...selagi ada, selagi mampu ci akan bg ayit susuibu...tu mmg hak dia kan....
hehehehe...berapi semangat akak kan.....

Kak ezan,
ye la...tp yg ci kena aritu mmg panassss hati...bygkan akak, ramai2 dok attack ci ngata benda yg sama smbil mata tgk ci ataih bawah (ci g kenduri masa tu)...kecik la jugak kan hati...

precious innocent said...

salam terjah..

kalau ikutkan berat u nie dah ok dah.. kalau u penah jumpe ecar, mmg dia kurus giler... dia pun bf.. tu u x jumpe i lg, dah la i tinggi.. tp i sooka.. hehe.. senang berat badan nak menten lepas bsalin nie.. bukan semua tau badan turun hanya dgn bf anak dia..

ape kata2 org tu, buat pekak je.. kang u tensi, lg susu x kuar.. co chill bebeh!!!

happy breastfeeding!!!

-mama emma®-