Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Tuesday, November 3, 2009

Pengalaman Di Hospital.....With Ayit....

Ci agak mengelak dr bercerita hal ni...sebab ci rasa mcm nak cabut this part of my story dan buat mcm tak pernah berlaku...tapi parut jarum kat tgn ayit buat ci ingat pengalaman kat cni smpai bila-bila.....


Kami smpai kat wad kecemasan pukul 9 malam....time tu Ayit dah lembik lepas dia sedar drpd sawan....nurse check temp dh drop dah...tapi still panas lagi dan still consider demam.....Masuk dalam wad kecemasan tu, nurse bolengkan ayit tgl pampers aje, terus dia simbah air paip (oh bunyi cam kejam kan...bukan simbah kot, perah air dr kain lampin kat atas bdn ayit) kat ayit.....ayit time tu merengek la sbb sejuk...ci peluk dia sbb tgn kaki dh mcm mengigil sejuk...ci menyusu kan dia kat wad tu......lepas dh siap docs, ambulance bawak kami ke institut pediatrik kat HKL, ke wad KK1....Ayit dpt bilik no.5....ci agak2 tu dh dekat2 kol 10 sbb sehati berdansa dah nak habih...(ada tv kat kaunter)...kat ctu drg amik suhu ayit, time tu dh drop dah....kami duduk kat katil 20....

Ci ingat tu one night stay aje.....

End up cici habihkan 4 hari 3 malam kat ctu......

Hari pertama dan kedua tu mmg perit.....demam ayit on off....doc lak asyik nak inteview cici- bila dia sawan...bpa minit sawan dia...which i cant tell sbb ci betul2 igt dia pandang cici, rupanya mata dia yg ke atas.....Doc lak suruh ayit masuk ubat kat tgn, dan amik darah....dia kata kalo amik ubat syrup aje lambat...susah nak baik...

Ayit masuk bilik rawatan utk cucuk tgn dia...nk amik darah dan pasang tiub ubat.....

4 kali masuk bilik rawatan tak berjaya....plaster kiri kanan kaki dan tgn.....smpai naik berlubang tgn ayit....drg still tak jmpa urat darah.....

(nauzubillah) Time ni ci betul2 kena uji.....

Kali ke 5 bru dapat; tu pun dh hari ke tiga dah kat sepital.....dh habih air mata ibu abah dia tgu kat lua bilik rawatan dgr ayit jerit sakit kena cucuk......

Lepas ayit start amik antibiotik kuat tu, demam dia dh drop......malam2 yg selalunya dia akan demam, dia dh tak demam dah.....lega ci time tu....

Waktu kat hospital ci smpat kenal dgn akak2 kat bilik no. 5....kak jan, katil depan...anak dia sesak nafas, koma 2 hari....sebelah cici Ibu izzati, baby izzati byk kahak.....sebelah kiri Haziq, dia naik byk merah2 kat muka dia.......depan ujung ibu fariedah, baby fariedah kena beguk....dan for the past 4 days, kami dh mcm kawan baik.....

Oh ya, tips ye utk anak2 yang tetiba demam sawan....Sawan ni normal utk baby atau kanak2 6thn ke bawah kalo mereka demam panas melampau...

  • Kalau dh nmpak mata ke atas, kejang atau mengigil, baringkan dia secara mengiring...
  • amik towel basah, lapkan badan, kepala, ketiak.....compress.....
  • jgn masukkan any objek dlm mulut eventhough nmpak mcm nk kancing gigi...takut saluran pernafasan mereka tertutup
  • jgn dukung baby kita.....waktu sawan kkdg mereka akan muntah...takut mereka telan balik muntah tu jd toksik dlm badan.....
  • If sawan tu melarat smpai lebih 2minit, bwk ke hospital.......

Kalau ada lg yg ci igt ci update ye...pendek kata, jgn bg anak kita demam la....langsung.....

Thanks kat kaklina, kak basha, kak has, diana, mak abah, my dear ira erul, mak ayah, abg yang dtg melawat ayit dan cici kat hospital ye.....reaalllly appreciate it.....(walaupun tiap kali drg balik rasa mcm nk ikut).....teeheehee....

Nanti ci story morry psl bf kat hospital ye.....

4 comments:

aisyahumaira said...

oh..kesian nye ci..

sabarlah ci, Allah nak uji kita..

harap2 lepas ni Ayit dh makin sihat..^_^

info yg sgtlah beguna..

ezan said...

kesiannya ayit. leh bayang ayit nagis masa cucuk darah tu.. :(

sabar ye ci... harap2 lepas ni ayitsihat2 je selalu.. amin.

thanks for sharing pasal tips kalo anak kena sawan tu. :)

Cerita Cici said...

Terima kasih.....dia still tgh recover...lebam kat tgn lum hilang lagi....
Itu la...mmg sebelum ni dia penah demam, tp xpernah lak sawan...lepas ni kena be careeefulll la.....
Hope tips ci sedikit sbyak helps mommies semua...hehehe....

mama thieya said...

sian kat bb ayit..