Pages

klik klik

I love KIM.... :)

I love KIM.... :)

Cici & Ery

Sunday, November 1, 2009

Ke mana Cici pergi Seminggu ini???

Hospital Kuala Lumpur...

Unfortunately.....

Iya, Ayit masuk wad sabtu, 24/10/2009 malam dan keluar 27/10/2009 petang...

Pengalaman: Mengerikan

Pesanan: Jangan biar anak anda demam....



Ceritanya begini....

Pagi sabtu tu, waktu bangun pagi, mcm biasa ci bukak jim jam n sunny kat ayit smbil nak siap mandi dan terus g bekfas....abah ayit ada sabtu tu lepas dia ke seremban weekdays nya...kami g makan kat tempat paling crowded tapi paling tak sedap kat area ulu klang...aneway, ci rasa dahi ayit mcm suam-suam kuku.....ci tak la panik sgt sbb ayit kerap demam waktu gums dia bengkak dan waktu teething dia start seminggu sudah.....

Balik saja dr bekfas, kami gi tesco belikan biskut ayit...pehtu terus balik rumah....

Balik dr tesco kami semua terbungkang kat rumah....tidur tgh hari.....Bangun sj dr tidur-tidur ayam tu, ci perasan kepala ayit panas bertambah...ci pun cepat suruh abah dia bwk ke klinik...kami g klinik kat tmn melati...suhu ayit 37 lebih...doc kata demam ckit, lgpun ci dh compress dah letak air kat ketiak dahi bagai.....so, doc bg ubat demam biasa aje...

Ci balik rumah dalam kol 6, ci terus suap ubat kat dia....dia pun mcm mamai2 terus tidur......ci perasan ayit mcm tanak tidur sgt...merengek je kejanya....abah dia asyik2 compress, letak air kat ketiak dahi segala.....ayit asyik nak menyusu aje....

Kol 8 malam, ci menyusukan ayit...mcm biasa......tp ci perasan ayit duk terkelip2 mata tgk cici...ci pun senyum la kat dia...pehtu ci perasan mulut dia dh tak menyusu, mcm melopong ckit.....mata dia tetap pandang cici....yg ci pelik nape tgn dia mcm mengeletar2......ci bgtau hasben ci suh tutup tingkap......pehtu ci rasa pelik tgk mata dia mcm memandang ke atas.....ci duduk kan ayit....sah! mmg mata dia ke atas, bukan dia tgk ci sebenarnya, dia kena sawan demam !

Dalam panik tu ci berlari ke sinki, basuh kan muka dia...basahkan bdn dia...tak jadi jugak...mata dia ke atas lagi....ci bg kat abah dia, abah dia lak basahkan muka...time tu ci dh tak sanggup dah nak tgk muka ayit....ci dh nak menjerit, nk nangih.....ci lari pakai tudung nk bwk ayit ke hospital....

Ci tanya 'ayit dh sedar ke abg?' hubby ci kata dah....

Muka ayit sedar, tp mcm letih, mcm lembik...ci pggl ayit...dia tengok muka ci tp muka mcm sakit sgt...ci peluk dia, cium dia, bwk masuk dlm kereta, kami pegi kinik kat gombak.....

Kat sana terus masuk bilik rawatan, nurse basahkan badan ayit, doc check temperature dia kat dahi dh kurang tp bila letak kat ketiak dah 39 sumthing dah...doc masuk ubat dlm bontot ayit pehtu terus suruh pergi HKL.

Smpai kat HKL, nurse suruh bukak kan baju ayit tgl pampers aje, dia lumurkan ayit dgn air paip nak dropkan suhu badan.......pehtu ayit masuk dlm wad KK1 kat institut pediatrik HKL......

hmmm......

Entry nanti ci cerita pengalaman kat sepital okey...dan mcm mana nak handle sawan demam yg mmg normal akan jd kat budak 6thn ke bawah........

2 comments:

nurshariza mohmad samiri said...

Takut n sedih nye... Tp syukur ayit dah selamat..auntie doa kan ayit aktif semula..

ezan said...

alhamdulillah ayit dah ok tp pengalaman u tu seram la. nanti jgn lupa sambung cerita ye.. :)